Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

25/01/2020 20:45 Statybos produktų kokybės kontrolė (Ką apie tai turi žinoti statinio statybai vadovaujantys ir statinio statybos techninę priežiūrą.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "25/01/2020 20:45 Statybos produktų kokybės kontrolė (Ką apie tai turi žinoti statinio statybai vadovaujantys ir statinio statybos techninę priežiūrą."— Pateikties kopija:

1 25/01/ :45 Statybos produktų kokybės kontrolė (Ką apie tai turi žinoti statinio statybai vadovaujantys ir statinio statybos techninę priežiūrą vykdantys asmenys) Robertas Encius

2 Reglamentai, taisyklės ... Standartai – darnieji ir nedarnieji
Apie ką paskaita? Reglamentai, taisyklės ... Standartai – darnieji ir nedarnieji Techniniai vertinimai – Europos ir nacionaliniai Reglamentuojamų statybos produktų sąrašas Projektas Eksploatacinių savybių deklaracija Atitikties deklaracija Sertifikatai Bandymo protokolai, klasifikavimo ataskaitos Statybvietėje atrinktų bandinių bandymai Finansavimo taisyklės, viešųjų pirkimų procedūros tik komplikuoja produktų įsigijimą.

3 Panašus, bet skirtingas reglamentavimas
Skirtingi statyboje naudojami statybos produktai reglamentuojami skirtingai Skirtingą reglamentavimą sukūrė ne Lietuva, jis perimtas iš Europos Sąjungos

4 Statybos produktų reglamentavimas
25/01/ :45 Statybos produktų reglamentavimas Darnioji sritis (CPR) EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 305/ kuriuo nustatomos suderintos statybos produktų rinkodaros sąlygos ir panaikinama Tarybos direktyva 89/106/EEB (CPR 305/2011) Darnioji techninė specifikacija – EN (D) arba ETĮ. Eksploatacinių savybių vertinimo sistema pagal EN (D) arba ETĮ. notifikuotos įstaigos (jei reikia). ESD deklaracija pagal (ES) 574/2014 CE ženklinimas. (ES) 305/2011 Yra produktų, kurie atitinka statybos produkto apibrėžimą, bet jiems taikomos kitos direktyvos ir produktai ženklinami CE ženklu !

5 Produktai, naudojami statinio inžinerinėse sistemose
25/01/ :45 Produktai, naudojami statinio inžinerinėse sistemose Darnioji sritis (kitos direktyvos) ELEKTROTECHNIKOS GAMINIŲ SAUGOS TECHNINIS REGLAMENTAS (EGSTR) patvirtintas 2016 m. balandžio 26 d. Ūkio ministro įsakymu Nr Darnioji techninė specifikacija – EN (D) Atitikties vertinimo modulis Notifikuotos įstaigos (jei reikia). Atitikties deklaracija pagal EGSTR CE ženklinimas 2014/35/ES Yra produktų, kuriems taikomos dar kitos direktyvos ir reglamentai !

6 Nacionalinis statybos produktų reglamentavimas
25/01/ :45 Nacionalinis statybos produktų reglamentavimas Nedarnioji sritis (STR) STR :2015 Statybos produktų, neturinčių darniųjų techninių specifikacijų, eksploatacinių savybių pastovumo vertinimas, tikrinimas ir deklaravimas. Bandymų laboratorijų ir sertifikavimo įstaigų paskyrimas. Nacionaliniai techniniai įvertinimai ir techninio vertinimo įstaigų paskyrimas ir paskelbimas. AM nustatyta TS (techninė specifikacija) arba pasirenkama TS. AM nustatyta eksploatacinių savybių vertinimo sistema. AM paskirtosios įstaigos (jei reikia). ESD deklaracija pagal STR :2015 Yra produktų, kurie atitinka statybos produkto apibrėžimą, bet jiems taikomos kitos direktyvos!

7 Produktai, naudojami statinio inžinerinėse sistemose
25/01/ :45 Produktai, naudojami statinio inžinerinėse sistemose Nedarnioji sritis (kiti teisės aktai) .... Pasirenkama TS. Pasirinkta eksploatacinių savybių ar atitikties vertinimo sistema. Paskirtosios įstaigos (jei reikia). ESD deklaracija pagal STR :2015 arba Atitikties deklaracija

8 Reikalavimai, charakteristikos ir savybės
(ES) 305/2011 ESMINIAI STATINIŲ REIKALAVIMAI STATYBOS PRODUKTO ESMINĖS CHARAKTERISTIKOS statybos produkto charakteristikos, susijusios su esminiais statinių reikalavimais STATYBOS PRODUKTO EKSPLOATACINĖS SAVYBĖS eksploatacinės savybės, susijusios su atitinkamomis esminėmis charakteristikomis, išreikštos lygiais, klasėmis ar aprašymais

9 Produkto eksploatacinių savybių dokumentai
25/01/ :45 Produkto eksploatacinių savybių dokumentai sistema 1+, sistema sistema sistema 4 Eksploatacinių savybių deklaracija Eksploatacinių savybių deklaracija Eksploatacinių savybių deklaracija Eksploatacinių savybių deklaracija Produkto eksploatacinių savybių pastovumo sertifikatаs Gamybos kontrolės atitikties sertifikatаs Tipo nustatymo dokumentas (bandymų protokolas, ataskaita ar kita) Specifinis techninis dokumentas*

10 STATYBOS PRODUKTAI. Sąrašas
Reglamentuojamų statybos produktų sąrašas tvirtinamas aplinkos ministro įsakymu, nustato statybos produktui taikomą eksploatacinių savybių pastovumo vertinimo ir tikrinimo sistemą: 2018 m. birželio 27 d. Nr. D1-601 Eil. Nr. Statybos produkto aprašymas Statybos produkto techninės specifikacijos žymuo Esminės charakteristikos pagal naudojimo paskirtį Bandymo metodą reglamentuojančio standarto ar kito dokumento žymuo Eksploatacinių savybių pastovumo vertinimo ir tikrinimo sistema 2.2 mažo ankstyvojo stiprumo šlakinis cementas LST EN 197-1:2011(D) esminės charakteristikos nurodytos standarte pagal naudojimo paskirtį LST EN 196-1, LST EN 196-2, LST EN 196-3 1+ 3.11 asfaltbetonis LST EN :2006(D) LST EN :2006/AC:2008(D) LST EN 2+ 7.1 langai (išskyrus atsparius ugniai ir sandarius dūmams)1.11 LST EN :2006+A1:2010(D) LST EN :2006+A2:2016(D) ( ) LST EN 3 8.1 medienos ruošiniai statybiniams nekonstrukciniams dirbiniams LST EN :2007 matmenys, geometriniai parametrai, drėgnis kokybės klasė, dyginių jungčių stipris lenkiant, atsparumas drėgmei LST EN  LST EN , LST EN LST EN LST EN 942 LST CEN/TS  4

11 STATYBOS PRODUKTAI. Sąrašas 2018
Reglamentuojamų statybos produktų sąraše 26 skyriai: Užpildai; Rišamosios medžiagos; Betonai ir skiediniai; Mūro gaminiai ir pagalbiniai elementai; Betoniniai, gelžbetoniniai ir natūralaus akmens gaminiai; Langai, durys ir kitos atitvaros; Medienos gaminiai, konstrukcijos ir jų elementai; Stiklas ir gaminiai; Stogo dangos ir gaminiai; Sienų, lubų ir grindų dangos; Hidroizoliacinės, sandarinančios medžiagos ir gaminiai; Geosintetika; Dažai, lakai, glaistai, gruntai ir dangos; Galios, valdymo ir ryšių kabeliai*; Nuotekų valymo įrenginiai; šildymo, vandentiekio ir vėdinimo įrenginiai; Armatūrinis plienas, įdėtinės detalės ir elementai; Metalinės laikančios konstrukcijos ir jų elementai; Transporto organizavimo priemonės; Dūmtraukiai, dūmtraukių sistemų elementai; Priešgaisrinių konstrukcijų komplektai, priešgaisriniai elementai ir priemonės; Stacionariosios gaisrų gesinimo sistemos (sggs) ir jų sudedamosios dalys; Gaisro aptikimo ir signalizavimo sistemų (gass) įranga; Dūmų ir šilumos valdymo sistemų dalys; Kiti gaminiai

12 1 metodas – geometrinių parametrų ir medžiagų savybių deklaravimas
Deklaravimo metodai SURENKAMIEJI BETONO GAMINIAI, METALO, MEDŽIO IR KITOS KONSTRUKCIJOS TURI SKIRTINGUS DEKLARAVIMO METODUS! 1 metodas – geometrinių parametrų ir medžiagų savybių deklaravimas 2 metodas – produkto savybių deklaravimas 3a metodas – atitikties deklaravimas pagal kliento pateiktą projektą 3b metodas – atitikties deklaravimas pagal kliento užsakymu gamintojo parengtą projektą Ne visi standartai vienodi, ne visi išversti į Lietuvių kalbą, todėl SPSC naudoją prasminį vertimą (ne pažodinį)!

13 Deklaravimo metodų parinkimas
Eil. Nr. Statybos produkto aprašymas Statybos produkto techninės specifikacijos žymuo Esminės charakteristikos pagal naudojimo paskirtį Bandymo metodą reglamentuojančio standarto ar kito dokumento žymuo Eksploatacinių savybių pastovumo vertinimo ir tikrinimo sistema 6.13 kitos statinių konstrukcijos (balkonų ir lodžijų elementai, karnizų plokštės, tūriniai statinių elementai ir kt.) LST EN 13369:2013 techninė specifikacija, kurioje nurodytos esminės charakteristikos betono gniuždymo stipris LST EN 2+ betono atsparumas šalčiui ** LST L betono nelaidumas vandeniui** LST 1974 Gaminio stiprumas ** LST CEN/TR 14862, deklaruojami metodai gaminio standumas ** gaminio atsparumas pleišėjimui ** Iš sąraše nurodytų esminių charakteristikų matome, kad tinka 2 metodas (kaip ir 6.16, 6.21), bet gali būti 3a ir 3b metodai. **Jei gaminio stiprumas, standumas ir atsparumas pleišėjimui nenumatyti statybos produkto TS, gali būti ir 1 metodas.

14 Deklaravimo metodų parinkimas
Reglamentuojamų statybos produktų sąrašas (AM įsakymas Nr. D1-80) Eil. Nr. Statybos produkto aprašymas Statybos produkto techninės specifikacijos žymuo Esminės charakteristikos pagal naudojimo paskirtį Bandymo metodą reglamentuojančio standarto ar kito dokumento žymuo Eksploatacinių savybių pastovumo vertinimo ir tikrinimo sistema 6.10 gaminiai pamatams įrengti (rūsio sienų blokai, padai, plokštės ir kt.) LST L 1409:2005 LST EN 13369:2013 techninė specifikacija, kurioje nurodytos esminės charakteristikos betono gniuždymo stipris LST EN 2+ betono atsparumas šalčiui LST L betono nelaidumas vandeniui (kai keliami reikalavimai) LST 1974 Iš sąraše nurodytų esminių charakteristikų matome, kad tinka 1 metodas, bet gali būti 3a ir 3b.

15 Pagal 2+ sistemą sertifikate nurodomas bendrinis produkto pavadinimas
Pvz.: Pagal 2+ sistemą sertifikate nurodomas bendrinis produkto pavadinimas

16 1 deklaravimo metodo taikymo pavyzdys
Gamintojas nežino, kur toks profilis bus naudojamas Projektuotojas pagal reikalingas savybes pasirenka profilį

17 2 deklaravimo metodo taikymo pavyzdys

18 Projekto specifikacijos
Produktas turi būti tiksliai apibrėžtas, bet nepaminėtas konkretus gamintojas, pavadinimas Tai lengvai įgyvendinama, kai taikomas darnusis standartas ir yra produkto kodas Turi būti užduotys gamintojui, iš ko būtų aiškus deklaravimo metodas Inžinerinėms sistemoms dažnai neįmanoma, mažesnė blogybė minėti konkretų ir leisti naudoti lygiaverčius produktus Kai specifikacijose produktas „apibrėžtas“ tik pavadinimu – parsideda SV ir TP tikrasis darbas!

19 Eksploatacinių savybių deklaracijos forma
KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) Nr. 574/ dėl naudotino statybos produktų eksploatacinių savybių deklaracijos pavyzdžio Jame deklaracijos forma (8 punktai) Jame Eksploatacinių savybių deklaracijos rengimo nurodymai (3 lapai)

20 Eksploatacinių savybių deklaracija internete
Eksploatacinių savybių deklaracija gali būti skelbiama tinklapyje (internete) Jei pirkėjas nesutinka, turi būti pateikta popierinė deklaracija Ant produkto etiketėje (ženklinime) turi būti deklaracijos numeris Tinklapis turi būti prieinamas ir apsaugotas nuo pakeitimų 10 metų po deklaracijos pateikimo KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) Nr. 157/ m. spalio 30 d. - Dėl statybos produktų eksploatacinių savybių deklaracijos paskelbimo svetainėje sąlygų

21 ES Deklaracija turi būti pateikta lietuvių kalba
SPR: Eksploatacinių savybių deklaracija pateikiama ta kalba arba kalbomis, kuria (-iomis) ją reikalauja pateikti valstybė narė, kurioje produktas tiekiamas rinkai Reiškia galioja lietuvių kalbos naudojimo teisės aktai Gali būti vertimas, bet pateikimas ir originalas ir patvirtintas vertimas Yra išimčių: jei pagal sutartį statomas objektas pagal kitų šalių reikalavimus – ambasada ar kitas svarbus objektas

22 Eksploatacinės produktų savybės be bandymų
Komisijos deleguotieji reglamentai ir Komisijos deleguotieji sprendimai nustato vis daugiau statybos produktų savybių Šiandien patvirtinta 20 reglamentų ir sprendimų Juos galima rasti Europos komisijos tinklapyje, deja angliškai :

23 Rangovo gaminami ir naudojami produktai
Dvi galimybės: 1. Produktas gaminamas statybos aikštelėje – statybos darbai. Taikomos kontrolės priemonės, imami bandiniai, bandomi laboratorijose ir kita, viskas registruojama statybos darbų žurnale! 2. Produktai gaminami rangovo dirbtuvėse ar teritorijoje – taikomos bendros produkto standarte nurodytos gamybos kontrolės taisyklės, gamintojas išrašo deklaraciją ir teikia kartu su produktu į objektą! Produktą sertifikuoja įstaiga, kai toks produktas nurodytas sąraše.

24 Klastotės, arba kaip neapsigauti
Gamintojai ir jų atstovai vis mažiau meluoja – nebūtas charakteristikas ir nepagrįstas savybes deklaracijose tiesiog praleidžia Klastočių gerokai padaugėjo Rinkos priežiūra statybos vadovams nepadeda Yra nemažai visuomeninių judėjimų statybos produktų kokybei gerinti, deja pasigirti daug nėra kuo Sertifikavimo įstaigos privalo skelbti informaciją apie suklastotus sertifikatus Dar populiaru padaryti statybos vadovą savo bendrininku – pateikti deklaraciją vėliau, kai produktas sau įmontuotas

25 Bandinių atranka, bandymai objekte ir laboratorijose
Kai kurioms konstrukcijoms nurodomi bandinių kiekiai ir bandymų rūšis (pvz. metalinės atsakingos konstrukcijos, vamzdynai). Gali būti savikontroliniai bandymai, kuriuos atrenka statybos vadovas, geriau jei dalyvauja tech. prižiūrėtojas. Gali būti atrenkami ginčijamų savybių statybos produktų bandiniai. Geriausia, kad dalyvautų gamintojo atstovas, jei ne – techninis prižiūrėtojas. Atrenkant reikia žinoti standartą, jame nurodomi reikalingi kiekiai ir kaip atrinkti. Bandinių identifikavimas labai svarbu! Geriausia naudotis akredituotų laboratorijų paslaugomis.

26 Ar gali būti priešgaisrinės durys degios, neatsparios gaisrui?
Klausimai Ar gali būti produktui taikomas įmonės standartas ir išduodama deklaracija pagal jį? Ar gali būti deklaruojamas sieninių rekuperatorių efektyvumas „iki 86%“? Ar gali būti priešgaisrinės durys degios, neatsparios gaisrui? Ar turėklai, mediniai laiptai laikanti konstrukcija? Ar ETĮ ventiliuojamai fasado šiltinimo sistemai privalomas? Kas yra termotarpinė? Termoprofilis? Ar gali būti toks betonas: C12/15-X0-W12-F300? Daugumos klausimų STR ir EN tiksliai neatsakys, todėl reikia vadovautis teisingumo ir protingumo principais!


Atsisiųsti ppt "25/01/2020 20:45 Statybos produktų kokybės kontrolė (Ką apie tai turi žinoti statinio statybai vadovaujantys ir statinio statybos techninę priežiūrą."

Panašios pateiktys


Google reklama