Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Su darbu susijęs stresas ir rizikos vertinimas

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Su darbu susijęs stresas ir rizikos vertinimas"— Pateikties kopija:

1 Su darbu susijęs stresas ir rizikos vertinimas
Europos kampanija skirta rizikos vertinimui

2 Su darbu susijęs stresas – svarbus klausimas
Pagal dažnumą stresas yra antra iš su darbu susijusių sveikatos problemų, dėl kurių gaunami pranešimai. Stresą patiria beveik vienas iš keturių ES darbuotojų. Tyrimai rodo, kad su juo sietinos 50 %–60 % prarastų darbo dienų. 15 ES valstybių narių su darbu susijusio streso (SDSS) ekonominiai nuostoliai 2002 m. siekė apie mln. EUR. Tikėtina, kad SDSS patiriančių žmonių daugės. Daugiau informacijos galite rasti:

3 Kodėl tai yra tokia didelė problema?
Vis daugiau žmonių patiria SDSS, tai lemia: darbo aplinkos, organizavimo ir vadybos pokyčiai; neaiški situacija sutarčių požiūriu; darbo vietos neužtikrintumas; darbo krūvio ir spartos didėjimas; dideli reikalavimai darbuotojams emocine prasme; smurtas ir psichologinis priekabiavimas; blogai suderintas darbas ir asmeninis gyvenimas.

4 Kas yra su darbu susijęs stresas?
Žmonės patiria stresą, kai, jų manymu, yra pažeidžiama pusiausvyra tarp: to, ko iš jų reikalaujama, ir jų turimų išteklių šiems reikalavimams įvykdyti. Stresas pradeda kelti pavojų saugai ir sveikatai tuo atveju, jeigu jis užsitęsia. Stresas gali sukelti protinę ir fizinę ligą.

5 Kas jį patiria? Stresą darbe gali patirti asmenys: Stresas kenkia:
bet kuriose pareigose; bet kuriame sektoriuje; bet kokio dydžio organizacijoje.  Stresas kenkia: žmonių sveikatai ir saugai; organizacijų saugai; nacionalinės ekonomikos gyvybingumui. Stresas gali kelti pavojų darbo vietos saugai ir prisidėti prie kitų sveikatos problemų, pavyzdžiui, raumenų ir skeleto ligų. Stresas labai kenkia įmonės tikslams.

6 Su darbu susijusio streso simptomai (1)
Organizacijos lygiu:  Neatvykimas į darbą be pateisinamos priežasties  Didelė darbuotojų kaita Drausmės problemos Smurtas ir psichologinis priekabiavimas Sumažėjęs produktyvumas Klaidos ir nelaimingi atsitikimai Padidėjusios išlaidos kompensacijoms arba sveikatos priežiūrai

7 Su darbu susijusio streso simptomai (2)
Atskirai kiekvienam žmogui: emocinės reakcijos (irzlumas, susirūpinimas, miego problemos, depresija, hipochondrija, susvetimėjimas, pervargimas, šeimyninės problemos); pažintinės reakcijos (sunkumai susikaupiant, prisimenant, mokantis naujų dalykų, priimant sprendimus); elgesio reakcijos (piktnaudžiavimas narkotikais, alkoholiu, tabako gaminiais, destruktyvus elgesys); fiziologinės reakcijos (nugaros skausmai, susilpnėjęs imunitetas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, širdies problemos, padidėjęs kraujospūdis).

8 Teisės aktai – darbdavio pareigos
Pagal teisės aktus darbdaviai privalo valdyti SDDS, kaip ir bet kurį kitą pavojų sveikatai ir saugumui darbo vietoje. Taikant atitinkamas priemones SDDS galima išvengti. Tam būtinas rizikos vertinimas. Pagal teisės aktus darbdaviai yra teisiškai įpareigoti atlikti rizikos vertinimą darbovietėje. Darbdaviai teisiškai privalo reguliariai atlikti rizikos vertinimą darbo vietoje.

9 Rizikos vertinimas – kas tai?
Rizikos vertinimas – tai darbuotojų saugai ir sveikatai darbe kylančių pavojų vertinimas. Tai sistemingas visų darbo aspektų tyrimas, kurio metu analizuojama: kas gali sukelti traumas ar padaryti žalos, ar galima pašalinti pavojus, ir, jei ne, kokios prevencijos ar apsaugos priemonės yra arba turėtų būti taikomos rizikos veiksniams kontroliuoti. Rizikos valdymas yra sėkmingo SDSS valdymo pagrindas.

10 Streso rizikos vertinimas (1)
Nepriklausomai nuo rizikos vertinimą atliekančio asmens (patys darbdaviai, darbdavio paskirtas darbuotojas arba išorinis vertintojas), labai svarbu, kad būtų konsultuojamasi su darbuotojais ir kad jie dalyvautų procese. Jie: pažįsta savo darbo vietą; yra tie, kurie turės įvykdyti tam tikrus darbo sąlygų ir (arba) praktikos pokyčius. Vertinant vien tik situaciją negalima nustatyti, kiek ji gali sukelti streso.

11 Streso rizikos vertinimas (2)
Vertinant streso riziką, remiamasi tais pačiais pagrindiniais principais ir procesais kaip ir kitokio pobūdžio profesinės rizikos atvejais. Galima taikyti daugybę metodų. Daugumai įmonių turėtų tikti paprastas penkių etapų rizikos vertinimo metodas: Pavojų ir rizikos grupių nustatymas. Rizikos veiksnių įvertinimas ir jų suskirstymas pagal svarbą. Sprendimo dėl prevencinių priemonių priėmimas. Veiksmai. Stebėsena ir peržiūra.

12 1-asis etapas. Nustatykite pavojus ir rizikos grupes (1)
Streso atžvilgiu vertintini veiksniai: per didelis darbo krūvis arba sąlytis su fiziniais pavojais; kiek laisvės turi darbuotojai, atlikdami savo darbą; ar darbuotojai supranta savo darbą; ryšiai, apimantys tokius klausimus kaip priekabiavimas ir smurtas; kokia yra kolegų ir vadovų parama ir kokio pasirengimo reikia darbuotojams, kad jie atliktų savo darbą.

13 1-asis etapas. Nustatykite pavojus ir rizikos grupes (2)
Priklausomai nuo mus slegiančios įtampos, tam tikru metu kiekvienas tampame pažeidžiamas. Aplinkybės, galinčios padėti nustatyti, kam arba kuriai darbuotojų grupei gresia didžiausias pavojus: Neatvykimas į darbą be pateisinamos priežasties, didelė darbuotojų kaita, agresyvus bendravimas, nelaimingi atsitikimai, psichosocialinės problemos, sveikatos problemos bei darbuotojų nusiskundimai ir t.t. Svarbu nepamiršti padidėjusios rizikos grupių, pavyzdžiui, darbuotojų su negalia, darbuotojų migrantų, jaunų ir vyresnio amžiaus darbuotojų.

14 2-asis etapas. Rizikos veiksnių vertinimas ir jų suskirstymas pagal svarbą
Įvertinkite nustatytų pavojų keliamą riziką apsvarstydami: Kokia tikimybė, kad pavojus kam nors pakenks? Kokio masto gali būti žala? Kaip dažnai darbuotojai (ir kiek jų) susiduria su šiais pavojais? Sudarykite rizikos rūšių sąrašą, jas suskirstydami pagal svarbą. Naudokitės sąrašu veiksmų planui parengti.

15 3-asis etapas. Nuspręskite, kokių prevencinių priemonių imsitės (1)
Geriau išvengti SDSS pasekmių nei imtis veiksmų joms pasireiškus. Siekiant išvengti SDSS, svarbiausia yra organizavimas ir vadovavimas. Veiksmingos priemonės siekiant išvengti SDSS yra, be kita ko, tuomet, kai: darbuotojams suteikiama pakankamai laiko atlikti darbą; pateikiami aiškūs pareigybės aprašymai; už gerai atliktą darbą darbuotojams atlyginama; darbuotojams leidžiama pateikti nusiskundimus ir į juos rimtai atsižvelgiama; atliekant darbą darbuotojams suteikiama laisvės.

16 3-asis etapas. Nuspręskite, kokių prevencinių priemonių imsitės (2)
Veiksmingos priemonės siekiant išvengti SDSS taip pat yra: fizinio pavojaus sumažinimas; leidimas darbuotojams dalyvauti priimant su jais susijusius sprendimus; darbo krūvio pritaikymas atsižvelgiant į kiekvieno darbuotojo galimybes ir išteklius; skatinamo darbo organizavimas; aiškaus darbuotojo vaidmens ir atsakomybės nustatymas; galimybių socialinei sąveikai sudarymas ir neaiškumo dėl darbo vietos saugumo ir karjeros galimybių vengimas.

17 4-asis etapas. Veiksmai Įgyvendinkite prevencijos ir apsaugos priemones. Veiksmingam priemonių įgyvendinimui būtinas planas, kuriame būtina numatyti: kas ką daro; kada priemonės turi būti įgyvendintos; priemonėms įgyvendinti skiriami ištekliai.

18 5-asis etapas. Stebėkite ir peržiūrėkite prevencijos priemones
Įgyvendinamų priemonių, skirtų išvengti SDSS arba jį sumažinti, veiksmingumą reikia tikrinti. Vertinimą reikia peržiūrėti: įvykus darbo aplinkos, organizavimo ir vadybos pokyčiams; tuo atveju, jeigu nepakanka taikomų prevencinių priemonių arba jos yra nebetinkamos; reguliariai įsitikinant, kad rizikos vertinimo išvados vis dar yra aktualios;

19 Rizikos vertinimo protokolas
Rizikos vertinimas turi būti protokoluojamas Tokiu protokolu galima remtis: perduodant informaciją suinteresuotiesiems asmenims (darbuotojams, už saugą darbe atsakingiems atstovams, vadovams ir kt.); vertinant, ar taikomos būtinos priemonės; teikiant įrodymus priežiūros institucijoms; darant pakeitimus, pasikeitus aplinkybėms.

20 Kur kreiptis pagalbos? Agentūros svetainėje galite rasti daug Jums pagelbėsiančios informacijos ir patarimų: SDSS skyrių internete, įskaitant publikacijas ir geros praktikos atvejus iš visos Europos ( Rizikos vertinimo skyrių internete, įskaitant rizikos vertinimo priemones ir anketas ( informaciją apie SDSS, specialiai pritaikytą MVĮ ( informaciją apie rizikos vertinimo kampaniją (

21 http://hw.osha.europa.eu Naudinga jums. Naudinga verslui.
Europos kampanija skirta rizikos vertinimui


Atsisiųsti ppt "Su darbu susijęs stresas ir rizikos vertinimas"

Panašios pateiktys


Google reklama