Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Darbo ir poilsio laiko organizavimas bei tinkamas apmokėjimas už darbą įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui Pranešėja: Vyr. darbo inspektorė Simona Mickutė.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Darbo ir poilsio laiko organizavimas bei tinkamas apmokėjimas už darbą įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui Pranešėja: Vyr. darbo inspektorė Simona Mickutė."— Pateikties kopija:

1 Darbo ir poilsio laiko organizavimas bei tinkamas apmokėjimas už darbą įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui Pranešėja: Vyr. darbo inspektorė Simona Mickutė 2017 m. lapkričio 21 d. Joniškis

2 Darbo ir poilsio laiko organizavimas
Įvedami net 5 darbo režimai:  nekintančios darbo dienos (pamainos) trukmės ir darbo dienų per savaitę skaičiaus; suminės darbo laiko apskaitos (darbo laiko apskaitos laikotarpis - ne daugiau kaip 3 mėnesiai); lankstaus darbo grafiko; suskaidytos darbo dienos laiko režimas; individualaus darbo laiko režimas. Darbo laiko norma – 40 val. per savaitę. Vidutinis darbo laikas, įskaitant viršvalandžius – 48 val. per savaitę; Maksimalus darbo laikas, įskaitant viršvalandžius ir papildomą darbą – ne ilgesnis kaip 12 val. per dieną ir 60 val. per savaitę.

3 Darbo ir poilsio laiko organizavimas
Pertrauka pavalgyti ir pailsėti – ne vėliau kaip po 5 valandų darbo; pertraukos trukmė – nuo 30 min. iki 2 val. (išskyrus suskaidytos darbo dienos laiko režimą). kasdienio nepertraukiamojo poilsio tarp darbo dienų (pamainų) trukmė negali būti trumpesnė kaip 11 valandų iš eilės; per 7 paeiliui einančių dienų laikotarpį darbuotojui turi būti suteiktas bent 35 valandų nepertraukiamojo poilsio laikas; Jeigu darbuotojo darbo dienos (pamainos) trukmė yra daugiau kaip 12 valandų, bet ne daugiau kaip 24 valandos, nepertraukiamojo poilsio tarp darbo dienų (pamainų) laikas negali būti mažesnis negu 24 valandos; Pertraukų trukmę, jų pradžią, pabaigą ir kitas sąlygas nustato darbo teisės normos ir darbo dienos (pamainų) grafikai. Darbuotojams, atliekantiems darbus, kurių metu dėl gamybos sąlygų negalima daryti pertraukos pailsėti ir pavalgyti, turi būti suteikiama galimybė pavalgyti darbo laiku.

4 Darbo ir poilsio laiko organizavimas
Darbo grafikai pranešami darbuotojui ne vėliau kaip prieš 7 dienas iki jų įsigaliojimo. Darbo grafikai gali būti keičiami tik nuo darbdavio valios nepriklausančiais atvejais, įspėjus darbuotoją prieš 2 darbuotojo darbo dienas. Grafikai turi būti sudaromi taip, kad nepažeistų maksimaliojo 52 val. per kiekvieną septynių dienų laikotarpį laiko. Teisę pasirinkti pamainą per 2 darbo dienas nuo jų pranešimo turi asmenys, kurie: Augina vaiką iki 3 metų; Augina vaiką iki 7 metų, jeigu yra tokia galimybė.

5 Darbo ir poilsio laiko organizavimas
Jeigu darbuotojas apskaitinio laikotarpio pabaigoje yra išdirbęs daugiau valandų, negu bendra viso apskaitinio laikotarpio darbo laiko norma, už viršytą darbo laiko normą: Apmokama kaip už viršvalandinį darbą arba Viršytas laikas, padaugintas iš 1,5, gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų laiko. Jeigu apskaitinio laikotarpio pabaigoje darbuotojas dėl jam sudaryto darbo laiko režimo nėra išdirbęs bendros viso apskaitinio laikotarpio darbo laiko normos, už neįvykdytą darbo laiko normą jam sumokama pusė priklausančio išmokėti darbo užmokesčio.

6 Darbo ir poilsio laiko organizavimas. Darbas nakties laiku
Nakties laikas – nuo 22 val. iki 6 val. Naktį dirbantis darbuotojas: Ne mažiau kaip 3 val. per darbo dieną (pamainą) dirba nakties laiku arba Ne mažiau kaip ketvirtį viso savo darbo laiko per metus dirba nakties metu. Darbo laikas negali viršyti 8 val. per darbo dieną (pamainą) per apskaitinį 3 mėnesių laikotarpį.

7 Darbo ir poilsio laiko organizavimas. budėjimas
AKTYVUS BUDĖJIMAS darbo dienos (pamainos) trukmė negali viršyti 24 valandų negali viršyti darbuotojo darbo laiko normos per maksimalų trijų mėnesių apskaitinį laikotarpį PASYVUS BUDĖJIMAS darbo dienos (pamainos) trukmė gali būti iki dvidešimt keturių valandų tačiau negali viršyti darbuotojo darbo laiko normos per maksimalų dviejų mėnesių apskaitinį laikotarpį PASYVUS BUDĖJIMAS NAMUOSE darbo laikas - faktiškai atliktų veiksmų laikas. Asmuo negali būti skiriamas pasyviam budėjimui namie tą dieną, kurią jis nepertraukiamai dirbo ne mažiau kaip vienuolika valandų iš eilės. budėjimas negali trukti ilgesnį kaip nepertraukiamą vienos savaitės per keturias savaites laikotarpį. Darbuotojui mokama ne mažesnė kaip 20 procentų dydžio vidutinio darbo užmokesčio per mėnesį priemoka už kiekvieną budėjimo ne darbovietėje savaitę. Už faktiškai atliktus veiksmus apmokama kaip už faktiškai dirbtą darbo laiką, tačiau neviršijantį 60 valandų per savaitę.

8 Darbo ir poilsio laiko organizavimas. Viršvalandžiai
Maksimali viršvalandžių trukmė – 8 val. per savaitę, darbuotojui sutikus – 12 val., per savaitę. Maksimali metinė viršvalandžių trukmė – 180 val.

9 Tinkamas apmokėjimas už darbą
Darbuotojo darbo užmokestį sudaro: 1) bazinis (tarifinis) darbo užmokestis (valandinis atlygis arba mėnesinė alga); 2) papildoma darbo užmokesčio dalis, nustatyta šalių susitarimu ar mokama pagal darbo teisės normas ar darbovietėje taikomą darbo apmokėjimo sistemą; 3) priedai už įgytą kvalifikaciją; 4) priemokos už papildomą darbą ar papildomų pareigų ar užduočių vykdymą; 5) premijos už atliktą darbą, nustatytos šalių susitarimu ar mokamos pagal darbo teisės normas ar darbovietėje taikomą darbo apmokėjimo sistemą; 6) premijos, darbdavio iniciatyva skiriamos paskatinti darbuotoją už gerai atliktą darbą, jo ar įmonės, padalinio ar darbuotojų grupės veiklą ar veiklos rezultatus. MMA/ MVA tik už nekvalifikuotą darbą!

10 Tinkamas apmokėjimas už darbą
DARBAS APMOKĖJIMAS Už darbą poilsio dieną, kuri nenustatyta pagal darbo (pamainos) grafiką mokamas ne mažesnis kaip 2 darbuotojo darbo užmokestis. Už darbą švenčių dieną Už darbą naktį mokamas ne mažesnis kaip 1,5 darbuotojo darbo užmokesčio dydžio užmokestis. Už viršvalandinį darbą Už viršvalandinį darbą poilsio dieną, kuri nenustatyta pagal darbo (pamainos) grafiką mokamas ne mažesnis kaip 2 darbuotojo darbo užmokestis Už viršvalandinį darbą naktį už viršvalandinį darbą švenčių dieną Mokamas ne mažesnis kaip 2,5 darbuotojo darbo užmokesčio dydžio užmokestis. Darbuotojo prašymu darbo poilsio ar švenčių dienomis laikas ar viršvalandinio darbo laikas, padauginti iš šio straipsnio 1–4 dalyse nustatyto atitinkamo dydžio, gali būti pridedami prie kasmetinių atostogų laiko.

11 Tinkamas apmokėjimas už darbą
Juridinio asmens vienasmenio valdymo organo darbo poilsio dieną, švenčių dieną, darbo naktį ir viršvalandinio darbo apskaita yra tvarkoma, tačiau už tą darbą nėra mokama, nebent šalys darbo sutartyje susitaria kitaip Juridinio asmens vadovaujančių darbuotojų darbo poilsio dieną, švenčių dieną, darbo naktį ir viršvalandinio darbo apskaita yra tvarkoma ir už jį mokama kaip už darbą įprastiniu darbo laiko režimu, nebent šalys darbo sutartyje susitaria kitaip. Tokių juridinio asmens vadovaujančių darbuotojų skaičius įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje negali sudaryti daugiau negu 20 procentų darbdavio darbuotojų vidutinio skaičiaus.

12 Tinkamas apmokėjimas už darbą
Darbo užmokestis darbuotojui mokamas ne rečiau kaip 2 kartus per mėnesį, o jeigu darbuotojas prašo, – kartą per mėnesį. Bet kuriuo atveju už darbą per kalendorinį mėnesį negali būti atsiskaitoma vėliau negu per 10 darbo dienų nuo jo pabaigos, jeigu darbo teisės normos ar darbo sutartis nenustato kitaip. Kai dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, kartu su jomis darbuotojui, turinčiam darbo santykių, išmokami delspinigiai.

13 SVARBU Darbovietėse, kuriose vidutinis darbuotojų skaičius yra 20 ir daugiau, privaloma parengti ir patvirtinti darbo apmokėjimo sistemas ir tai padaryti prieinamą susipažinti visiems darbuotojams. Darbo apmokėjimo sistemoje nurodomos darbuotojų kategorijos pagal pareigybes ir kvalifikaciją bei kiekvienos jų apmokėjimo formos ir darbo užmokesčio dydžiai (minimalus ir maksimalus), papildomo apmokėjimo (priedų ir priemokų) skyrimo pagrindai ir tvarka, darbo užmokesčio indeksavimo tvarka.

14 Informaciją Jums rūpimais darbuotojų saugos ir sveikatos, darbo teisės klausimais galite rasti Valstybinės darbo inspekcijos tinklalapyje adresu Taip pat galite konsultuotis vieningu konsultavimo telefonu arba pateikti elektroninį paklausimą (atitinkamoje nuorodoje mūsų svetainėje).


Atsisiųsti ppt "Darbo ir poilsio laiko organizavimas bei tinkamas apmokėjimas už darbą įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui Pranešėja: Vyr. darbo inspektorė Simona Mickutė."

Panašios pateiktys


Google reklama