Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Diferencijavimas, individualizavimas, suasmeninimas

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Diferencijavimas, individualizavimas, suasmeninimas"— Pateikties kopija:

1 Diferencijavimas, individualizavimas, suasmeninimas
Raktiniai žodžiai

2 1.Kokiais būdais, metodais organizuojate veiklą grupėje ugdymo diferencijavimui užtikrinti?

3

4

5

6 2.Kokiais būdais, metodais organizuojate veiklą grupėje ugdymo individualizavimui užtikrinti?

7

8

9

10 3.Kokius metodus naudojate veikloms organizuoti, jei grupėje turite integruotų vaikų?

11 BENDROS IŠVADOS Sudarytos, remiantis anketinės ir Focus grupės apklausos duomenimis

12 DIFERENCIJAVIMAS, INDIVIDUALIZAVIMAS, SUASMENINIMAS
66 proc. pedagogų diferencijuoja ikimokyklinio ugdymo turinį: temos, mokymosi būdo, tempo ir vaiko ugdymosi galimybių lygmenyje. Dažniausiai naudojami būdai ir metodai diferencijuotoje veikloje: vaikų skirstymas pagal pomėgius, sugebėjimus; vizualinių priemonių naudojimas; papildomos užduotys; laiko matavimo priemonės; žaidybinis metodas; pagalbos vienas kitam metodas. 68 proc. pedagogų individualizuoja ikimokyklinio ugdymo turinį: temos, mokymosi būdo, tempo ir vaiko ugdymosi galimybių lygmenyje. Dažniausiai naudojami būdai ir metodai individualizuotoje veikloje: demonstravimo, vizualinis, didaktinio žaidimo metodas; individualios, papildomos užduotys gabiems vaikams; vaikas – užduočių rinkimosi iniciatorius; vaiko ir pedagogo bendrų veiksmų metodas.

13 50 proc. pedagogų turi integruotų vaikų grupėse ir taiko aktyvius, kūrybiškus ugdymo(si) metodus, sudaro galimybę ugdytiniams įgytas žinias pritaikyti įvairiose situacijose. Focus grupių apklausa parodė, jog pedagogai supranta, kas tai yra ugdymo diferencijavimas ir individualizavimas, ir atsižvelgia į vaikų skirtybes organizuodami veiklą, tačiau dėl įvairių priežasčių to neatskleidė anketinėje apklausoje. Focus grupės diskusijoje paaiškėjo, jog individualizuoto ir diferencijuoto ugdymo požymių pedagogų veiklose yra, tačiau dažnai vyrauja ir spontaniškumo aspektas, pasigendama veiklos kryptingumo, nuoseklumo. Įsivertinimo lygis - 2 ( patenkinamai)

14 UGDYMO(SI) INTEGRALUMAS
Bendras procentas: 61 proc. pedagogų taiko įvairius integracijos būdus (teminė, probleminė, metodų, ugdymo turinio integraciją). Stipriosios vietos: 85 proc. pedagogų taiko metodų integraciją. Šis integracijos būdas pedagogams suprantamiausias, pateikta tikslių, konkrečių, išsamių pavyzdžių. Silpnosios vietos: Tik 7proc. pedagogų taiko probleminę integraciją dažnai. Dauguma, net 90 proc. mano, jog reikalinga taikyti tik kartais. Įsivertinimo lygis - 2 (patenkinamai)

15 ĮVAIROVĖ Virš 90 proc. labai dažnai ar dažnai reikiamą informaciją apie vaiko įgimtį ir patirtį gaunama pedagogų ir tėvų pokalbių metu bei vykdant vaiko stebėjimus. Virš 80 proc. žaidimas, demonstravimas, pokalbis, tiriamoji veikla, kūrybiniai darbai - efektyviausi metodai, taikomi ugdymo procese. Apie 40 proc. organizuojant ugdymo procesą, naudojama įvairesnių metodų. Virš 90 proc. labai dažnai ar dažnai naudingos informacijos apie šiuolaikiškus ugdymo metodus, formas, būdus ir jų pritaikymo galimybes gaunama iš interneto, nagrinėjant metodinę literatūrą, seminaruose. Apie 60 proc. rečiau informacijos apie šiuolaikiškus ugdymo metodus, formas, būdus ir pritaikymo galimybes gauna konferencijose, kursuose, išvykose į kitas įstaigas, metodinių grupių ar būrelių pasitarimuose. Įsivertinimo lygis - 3 (gerai)

16 KLASĖS VALDYMAS 80 proc. pedagogų vaikų elgesį valdo aiškiomis, sutartomis taisyklėmis, kurios yra matomos ir iškabintos grupėje visiems gerai matomoje vietoje. Pedagogės, kad užtikrintų taisyklių laikymąsi naudoja diskusijos, minčių lietaus, paskatinimo, taisyklių kartojimo, priminimo, aptarimo, apdovanojimo, atsiprašymo metodus, jeigu šie metodai nepasiekia tikslo, pedagogės taiko „nusiraminimo kėdutės“, individualaus pokalbio su vaiku ir tėvais ir kt. metodus. 97 proc. pedagogų siekdami palaikyti drausmę ir tvarką nuolat vaikus pagiria už atliktą darbą ir ištvermę, 68 proc. respondentų stengiasi daryti taip, kad visi vaikai visą laiką dalyvautų veikloje, stengiasi, kad visada veikla prasidėtų punktualiai ir medžiaga darbui visuomet būtų paruošta. Tik daugiau nei puse respondentų (57 proc.) vaikams visada aiškiai pasako, kad yra netoleruojamas netinkamas elgesys ir tik 61 proc. pedagogų reikalauja, kad taisyklių būtų laikomasi grupėje ir namuose. Įsivertinimo lygis - 3 ( gerai)

17 Bendras rodiklio UGDYMO(SI) ORGANIZAVIMAS ĮVERTINIMAS - 2,5

18 Ugdymo(si) organizavimas Platusis auditas Bendras įvertinimas - 2,7

19 Rekomendacijos Kiekvienoje amžiaus grupėje – psichologo konsultacija apie grupės valdymą, bei taisyklių laikymąsi grupėje ir namuose. Atliepiant šiuolaikiškus ugdymo metodus ir būdus, formas ir jų praktinio pritaikymo galimybes ugdymo procese, rengti refleksijas (analizuoti stipriąsias ir silpnąsias puses) po įvairių veiklų ir renginių; kurti kolegialaus mokymosi tradicijas. Tęsti mokytojų asmeninį profesinį tobulėjimą bei gerinti šiuolaikinio mokytojo (auklėtojo) kompetencijas, pvz. kviesti mentorius, ekspertus-praktikus, kurie konsultuotų, kaip diferencijuoti, individualizuoti ir integruoti ugdymo turinį ikimokyklinėje įstaigoje.


Atsisiųsti ppt "Diferencijavimas, individualizavimas, suasmeninimas"

Panašios pateiktys


Google reklama