Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Lietuvos pagonių Dievai Ką žinote apie pagonių Dievus?

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Lietuvos pagonių Dievai Ką žinote apie pagonių Dievus?"— Pateikties kopija:

1 Lietuvos pagonių Dievai Ką žinote apie pagonių Dievus?
Domantas Dovidaitis Rokas Gimžauskas 8G

2 Baltų tautos tikėjo ne į dabartinį krikščionių Dievą, o į daugybę, savo stichiją valdančių dievų. Daugelio dievų garbinimas, pagonybė (Šis žodis yra kilęs iš lotyniško "Paganus" - naudoto apibūdinant neapsišvietusius žmones, tamsuolius, pašiepiant juos kaip "kaimo moliūgus". Įsigalėjus krikščionybei šio būdvardžiu būdavo apibūdinami visi nekrikščionys), buvo plačiai paplitusi tarp baltų, senovėje. 

3 Vėliau pagonybę išstūmė krikščionybė, nors ilgą laiką po masinio lietuvių krikšto, daugelis ir toliau tikėjo į senuosius dievus.

4 Ar galėtumete išvardinti bent dešimt lietuvių pagonių Dievų???
??????????

5 Dievai Saulė,Mėnuo,Austaras, Perkūnas,Velnias, Rūgių boba,Praamžius, Dievas senelis, Eglė žalčių karalienė, Žilvinas, Kaulinis Diedas, Kalvis, Milda, Gabija, Žemė, Aušrinė,Vejopatis,Laima, Laumė,Ragana.

6 Saulė – saulės deivė, tautosakoje įprasminanti moters gyvenimo ciklą: mergavimą, martavimą, motinystę. Saulė yra gėrio idealas, piemenų globėja, šildytoja. Mėnuo – mėnulio dievas, dangaus karalaitis. Jam kalbamos maldos prašant sveikatos, Perkūno karalystės (harmonijos ir tvarkos). Mėnulis – Saulės sutuoktinis. Perkūnas – vienas svarbiausių dievų, kosmoso darnos palaikytojaskovojantis prieš chaotiškas, pirmapradiškas ir chtonines jėgas. Velnias – vienas svarbiausių dievų, siejamų su pasaulio kūrimu, požemiu. Milda – meilės, laisvės deivė. Gabija – ugnies deivė, kuriai kalbamos maldos, ji yra namų židinio, darnos, šeimos ir buities globėja, gyvenanti ugnyje, kartais tapatinama su ugnimi. Turi daug eufemistinių vardų. Žemė – deivė, kurios kūnas yra žemė. Ji veikia etiologinėse sakmėse, yra Saulės ir Mėnulio duktė. Saulė ir Mėnuo susipykę nutarė ją lankyti skirtingu paros metu. Šios sakmės įprasmina idealius yrančios šeimos santykius ir kylančių problemų sprendimus. Ji sietina su Žemyna, žeme motina, maitintoja.

7 Ar zinote kokia religija Lietuvoje vyravo iki X amziaus?

8 Krikščionybė – dabar labiausiai paplitusi religija pasaulyje, tačiau į Lietuvą ji pradėjo skverbtis tik nuo X amžiaus, o iki tol čia vyravo pagoniškas tikėjimas.

9 Išvados Baltų tautos tikėjo ne į dabartinį Dievą
Išvados Baltų tautos tikėjo ne į dabartinį Dievą. Pagonys tikėjo į daug Dievų. Vėliau pagonybė buvo išstumta. Lietuvoje iki x amžiaus vyravo pagoniškas tikėjimas.

10 1.Ką reiškia lotyniškas žodis " Paganus “?
2.Į ką anksčiau tikėjo baltų gentys? 3.Kieno deivė yra Gabija?

11 http://www. google. lt/search


Atsisiųsti ppt "Lietuvos pagonių Dievai Ką žinote apie pagonių Dievus?"

Panašios pateiktys


Google reklama