Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

PSICHOLOGIJOS SRITIES NEFORMALIAI IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ VERTINIMO METODIKOS IR METODŲ KŪRIMAS Vertintojų grupė: Viktorija Čepukienė, Rytis.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "PSICHOLOGIJOS SRITIES NEFORMALIAI IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ VERTINIMO METODIKOS IR METODŲ KŪRIMAS Vertintojų grupė: Viktorija Čepukienė, Rytis."— Pateikties kopija:

1 PSICHOLOGIJOS SRITIES NEFORMALIAI IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ VERTINIMO METODIKOS IR METODŲ KŪRIMAS Vertintojų grupė: Viktorija Čepukienė, Rytis Pakrosnis, Klaudija Pauliukevičiūtė, Kristina Žardeckaitė-Matulaitienė

2 Tikslas Sukurti psichologijos srities neformaliai ir savaiminiu būdu įgytų kompetencijų vertinimo metodiką bei sudaryti metodus. Modelis “Moksleiviai – moksleiviams” remiasi principu, jog mokant vyresniųjų klasių moksleivius prevencinio darbo su jaunesniais, stiprinamas vyresniųjų neigiamas požiūris į tabako, alkoholio ir kitų narkotinių medžiagų vartojimą, jie yra skatinami atsisakyti vartoti šias medžiagas, ugdomas jų pasitikėjimas savimi ir atsakingas elgesys, o jaunesnieji moksleiviai turi nerūkančio, negeriančio alkoholio ir nevartojančio kitų narkotinių medžiagų vyresnio draugo elgesio pavyzdį [5].

3 Uždaviniai Išanalizuoti psichologo profesijos tikslus, veiklos sritis ir psichologui reikalingos kompetencijas. Pristatyti VDU psichologijos bakalauro studijų programą. Parengti neformaliu ir savaiminiu būdu įgytų psichologijos srities kompetencijų įvertinimo metodiką. Parengti neformaliu ir savaiminiu būdu įgytų psichologijos srities kompetencijų vertinimo metodus. Parengti neformaliai ir savaiminiu būdu įgytų psichologo kompetencijų vertinimo proceso turinio ir formos įvertinimo kriterijus. Modelio “Moksleiviai – moksleiviams” tikslas yra keisti moksleivių požiūrį į tabako, alkoholio ir kitokių narkotinių medžiagų vartojimą. Todėl modelis pagrįstas požiūrio susidarymu ir jame atsižvelgiama į svarbiausius požiūrio formavimosi veiksnius.

4 Kompetencijų vertinimo metodikos ir metodų kūrimo etapai
Literatūros apie psichologui būtinas profesines kompetencijas analizė VDU psichologijos bakalauro studijų programos ir ugdomų kompetencijų analizė Bazinių psichologo kompetencijų išskyrimas Psichologijos bakalauro programos dalykų kompetencijų išskyrimas, konsultuojantis su dalykų dėstytojais Psichologijos bakalauro programos dalykuose ugdomų kompetencijų susiejimas su bazinėmis kompetencijomis Psichologijos bakalauro studijų programos dalykuose ugdomų kompetencijų vertinimo metodų išskyrimas Kompetencijų vertinimo metodų ir konkrečių užduočių aprašymas Modelio “Moksleiviai – moksleiviams” efektyvumas vykdant pirminę narkotinių medžiagų vartojimo prevenciją gali būti vertinamas dviem lygiais: 1) vertinama prevencinio darbo apimtis: statistiniai duomenys, kiek vyresniųjų moksleivių mokėsi dirbti prevencinį darbą, kiek iš jų vedė prevencinius užsiėmimus, kiek jaunesnių moksleivių dalyvavo prevenciniuose užsiėmimuose ir pan. 2) vertinamas prevencinio ugdymo poveikis moksleivių požiūrio į tabako, alkoholio ir kitų narkotinių medžiagų vartojimą bei su šiuo reiškiniu susijusio elgesio kitimas. Vyresniųjų moksleivių požiūrio ir elgesio kitimams įvertinti yra sudaromos specialios apklausos anketos, kurios pateikiamos prieš intensyvų mokymą ir po jo. Tuo tarpu prevencinio darbo poveikis jaunesniems moksleiviams vertinamas netiesiogiai - apibendrinant vyresniųjų moksleivių užpildytas atsiliepimų apie užsiėmimą formas.

5 Rezultatai: bazinės psichologijos bakalauro kompetencijos
Gebėjimai atlikti mokslinius ir diagnostinius tyrimus Gebėjimas konsultuoti Gebėjimas dirbti su grupėmis ir komandoje Gebėjimas organizuoti mokymus Gebėjimas įvardinti psichologo darbo etikos principus ir dirbti jų laikantis Įvertinus modelio “Moksleiviai – moksleiviams” galimybes galima teigti, kad šis modelis stiprus tuo, jog į prevencinę veiklą įtraukiamos dvi skirtingo amžiaus moksleivių poveikio grupės, kurios gauna ne tik prevencinį poveikį, bet ir skatinamas abipusis bendradarbiavimas; vyresniems moksleiviams tai yra sisteminga intervencija, nes dalis jų dalyvauja ir stovykloje, ir mokosi dirbti su trečiokais

6 Rezultatai: psichologijos bakalauro programos dalykų kompetencijos
Dalykas Kompetencijos PSI PSICHOLOGIJA Gebėjimas įvardinti ir apibūdinti psichologijoje naudojamus žinojimo formas ir žinių gavimo būdus Gebėjimas įvardinti ir paaiškinti pagrindines psichologijos sąvokas ir teorijas Gebėjimas įvardinti ir apibūdinti psichologijos mokslo kryptis ir praktinio taikymo sritis Gebėjimas pažvelgti į kasdienį gyvenimą per psichologinių žinių prizmę Gebėjimas susieti psichologijos žinias su kitų sričių žiniomis PSI 212 – SOCIALINĖ PSICHOLOGIJA Pagrindinių socialinės psichologijos sąvokų įvaldymas. Socialinės psichologijos vaidmens kitose socialinių mokslų srityse supratimas. Pagrindinių tarpasmeninį ir tarpgrupinį elgesį aiškinančių teorijų žinojimas ir supratimas. Gebėjimas atrinkti, analizuoti ir kritiškai vertinti mokslinę socialinės psichologijos literatūrą. Gebėjimas taikyti socialinės psichologijos žinias tarpasmeninių santykių problemoms spręsti ir santykiams tobulinti. Tačiau pagrindinis šio modelio trūkumas yra tai, kad darbe su jaunesniaisiais moksleiviais toks užsiėmimas yra vienkartinė intervencija – vienos pamokos užsiėmimas – todėl reikėtų jį mokykloje derinti su kita prevencine veikla, integruoti į bendrą narkotinių medžiagų vartojimo prevencijos mokykloje strategiją. Taip pat mokyklose būtų naudinga vyresniųjų moksleivių patirtį pritaikyti organizuojant ir kitą prevencinę veiklą.

7 Rezultatai: psichologijos bakalauro krypties dalykų priskyrimas bazinėms kompetencijoms
Bakalauro kompetencijos Dalyko kompetencijos Dalykai Gebėjimas įvardinti psichologo darbo etikos principus ir dirbti jų laikantis Skirti eksperimentinius, koreliacinius ir stebėjimo tyrimus pažinimo procesų tyrimų srityse Kognityvinė psichologija Gebėjimas skirti etinius bei filosofinius psichologinio konsultavimo principus Konsultavimo psichologija Gebėjimas laikytis psichologo profesinės etikos konsultuojant šeimą Šeimos konsultavimas Psichologinės diagnostikos etikos principų žinojimas Psichodiagnos-tika Gebėjimas nurodyti pagrindinius etinius organizacinio psichologo darbo principus Organizacinė psichologija Apibendrinus diskusijos “Ar verta rūkyti?” bei darbo su spalvinimo knygele “Narkotikų vergijoje” įgyvendinimą ir rezultatus galima teigti, kad modelis “Moksleiviai – moksleiviams” yra veiksmingas vykdant pirminę narkotinių medžiagų vartojimo prevenciją. Palyginę šiuos du modelio variantus galime daryti išvadą, kad darbas su spalvinimo knygele “Narkotikų vergijoje” yra efektyvesnis vertinant vyresniųjų moksleivių įsitraukimą į prevencinę veiklą. Tačiau pagal jaunesnių moksleivių dalyvavimą prevenciniuose užsiėmimuose darbas su spalvinimo knygele ir diskusija yra vienodai efektyvūs.

8 Psichologijos bakalauro studijų programos dalykų ugdomos kompetencijos ir jų įvertinimo metodai
Įvertinimo metodas Gebėjimas analitiškai ir kritiškai vertinti mokslinę literatūrą. Gebėjimas skirti eksperimentinius, koreliacinius ir stebėjimo tyrimus pažinimo procesų tyrimų srityse. Gebėjimas atlikti paprastų planų tyrimus Kognityvinės psichologijos nagrinėjamų problemų srityse. Esė Apybraižos tipo testas Atvejo analizė Gebėjimas atpažinti ir įvardinti asmens psichikos funkcijų sutrikimus. Gebėjimas surinkti paciento psichinės būklės įvertinimą. Gebėjimas pastebėti ir įvertinti paciento neverbalinį elgesį. Gebėjimas psichikos funkcijų simptomus apibendrinti į sindromus Gebėjimas diferencijuoti psichikos funkcijų sutrikimus. Testas Stebėjimas

9 Bazinių psichologo kompetencijų, psichologijos programos dalykų kompetencijų ir jų vertinimo metodų sąsajos Bazinės kompeten-cijos Dalyko kompetencijos Vertinimo metodas Dalykai Gebėjimai atlikti mokslinius ir diagnostinius tyrimus: Gebėjimas atlikti paprastų planų tyrimus Kognityvinės psichologijos nagrinėjamų problemų srityse. Atvejo analizė Kognityvinė psichologija Gebėjimas surinkti paciento psichinės būklės įvertinimą. Gebėjimas pastebėti ir įvertinti paciento neverbalinį elgesį. Stebėjimas Psichiatrija Pagrindinių psichometrinių sąvokų žinojimas. Gebėjimas savarankiškai atlikti kognityvinių procesų įvertinimo tyrimą, interpretuoti gautus duomenis ir parengti tyrimo išvadą. Testas Psichodiag-nostika

10 Kompetencijų vertinimo metodai
Testas Apybraižos tipo testas Esė Stebėjimas Atvejo analizė

11 Kompetencijų vertinimo metodų aprašymas
Kiekvieno vertinimo metodo aprašymas pateikiamas pagal tokią struktūrą: Metodo apibūdinimas Tikslas Vertinimas Pavyzdys Užduotys

12 Apibendrinimas Psichologo profesijos tikslų, veiklos sričių, psichologui reikalingų kompetencijų bei VDU psichologijos bakalauro studijų programos analizės pagrindu išskirtos penkios bazinės psichologo profesinės kompetencijos. Remiantis VDU psichologijos bakalauro studijų programa, atskiruose dalykuose ugdomos kompetencijos susietos su bazinėmis psichologo profesijos kompetencijomis. Taip pat galima daryti išvadą, kad Darbas su spalvinimo knygele “Narkotikų vergijoje” yra efektyvesnis keičiant vyresniųjų klasių moksleivių požiūrį į narkotinių medžiagų vartojimą ir mokant juos atsakingo elgesio.

13 Apibendrinimas Išskirti ir aprašyti penki neformaliu ir savaiminiu būdu įgytų kompetencijų vertinimo metodai. Parengti neformaliu ir savaiminiu būdu įgytų psichologijos srities kompetencijų įvertinimo instrumentai. Neformaliai ir savaiminiu būdu įgytų psichologo kompetencijų vertinimo procese buvo išskirti penki etapai, kurių kiekvienam parengti įvertinimo kriterijai pagal turinį ir formą. Taip pat galima daryti išvadą, kad Darbas su spalvinimo knygele “Narkotikų vergijoje” yra efektyvesnis keičiant vyresniųjų klasių moksleivių požiūrį į narkotinių medžiagų vartojimą ir mokant juos atsakingo elgesio.


Atsisiųsti ppt "PSICHOLOGIJOS SRITIES NEFORMALIAI IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ VERTINIMO METODIKOS IR METODŲ KŪRIMAS Vertintojų grupė: Viktorija Čepukienė, Rytis."

Panašios pateiktys


Google reklama