Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Gamtiniai angliavandenilių šaltiniai: nafta.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Gamtiniai angliavandenilių šaltiniai: nafta."— Pateikties kopija:

1 Gamtiniai angliavandenilių šaltiniai: nafta.
Darbą atliko: Arnoldas Butkevičius

2 Savybės Nafta, dažnai vadinama juoduoju auksu yra tamsus, tirštas, primenantis aliejus degus skystis. Nafta yra lengvesnė už vandenį. Jos tankis gali kisti nuo 0,65 iki 1,00 g/cm³. Nors naftos tirpumas vandenyje labai silpnas, tačiau atskiri jos komponentai tirpsta pakankamai gerai.

3 Susidarymas Naftos susidarymas yra grindžiamas dviejomis pagrindinėmis teorijomis: biogenine ir abiogenine. Pirmoji teigia, jog nafta susidaro po žeme iš augalų ir gyvūnų liekanų per milijonus metų. Antroji-kad nafta susidaro cheminių reakcijų, vykstančių žemės gelmėse, metu iš mineralinių medžiagų.

4 Sudėtis Nafta-alkanų, cikloalkanų, aromatinių angliavandenilių mišinys, turintis sieros, deguonies ir azoto junginių priemaišų. Naftos elementinė sudėtis: Anglis(C):82-87%; Vandenilis(H):12-15%; Siera, azotas, deguonis(S, N, O):0,5-2%.

5 Paplitimas pasaulyje Naftos išteklių randama beveik visame pasaulyje, tačiau daugiausia jos išteklių turi JAV, Rusija ir Artimųjų Rytų valstybės.

6 Persijos įlanka Persijos įlanka – įlanka Indijos vandenyno šiaurės vakaruose, tarp Arabijos pusiasalio ir Irano. Įlankos plotas apie km², didžiausias gylis 102 m. Įlanka garsėja tuo, kad po ja yra daug naftos.Persijos įlanka yra bene gausiausias naftos išteklių šaltinis pasaulyje.

7 Paplitimas Lietuvoje Lietuvos teritorija įeina į Baltijos naftingąją sritį. Naftos telkinių surasta vakarinėje šalies dalyje. Naftos telkiniai ir licenziniai plotai yra šie: Girkaliai – Girkalių plotas, Kretinga, Nausodis, Plungės plotas (licenziją žvalgyti ir eksploatuoti telkinius turi AB „Geonafta“); Genčiai – Šventosios plotas (licencija UAB „Genčių nafta“); Ablinga, Šiaurės Vėžaičiai (Antkoptis) ir Vėžaičiai – Klaipėdos plotas (UAB „Manifoldas“); Degliai, Pociai, Sakučiai, P. Šiūpariai, Šiūpariai, Vilkyčiai – Gargždų plotas (UAB „Minijos nafta“); Platelių plotas (UAB „Troba“).

8 Naftos plotai Lietuvoje

9 Naftos perdirbimas Lietuvoje
Lietuvoje yra įsikūrusi vienintelė naftos perdirbimo įmonė Baltijos šalyse-ORLEN Lietuva(iki 2009 metų- Mažeikių nafta) metais šioje gamykloje buvo perdirbta 9,1 mln. t. žaliavos. Didžioji dalis pagamintos produkcijos – eksportuojama.

10 ORLEN Lietuva gaminama produkcija
ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykloje yra gaminama: Automobilinės dujos; Benzinas; Aviacinis kuras; Dyzelinas; Krosnių (katilų) kuras; Kelių ir dangų bitumas; Siera.

11 Transportavimas Didžiausi naftos kiekiai transportuojami vamzdynais. Taip pat gali būti transportuojama sausumos bei vandens transportu, tanklaiviais.

12 Ekologiniai aspektai Naftos ir jos produktų degimo metu į aplinką patenka dideli anglies dioksido kiekiai. Tai sukuria šiltnamio efektą, skatina klimato kaitą, ardo ozono sluoksnį bei sukellia rugščiuosius lietus. Degimo metu susidaro žmogaus sveikatai pavojingos medžiagos – azoto oksidai, smalkės.

13 Ekologinės katastrofos
Viena didžiausių ekologinių katastrofų – naftos išsiliejimas iš vamzdynų ar tanklaivių. Avarijos metu į aplinka patenka šimtai ar net tūkstančiai tonų naftos, padarančios milžinišką žalą gamtai.

14 Pritaikymas Perdirbant (destiliuojant, rektifikuojant) naftą gaunamos vertingos degalų rūšys: benzinas, žibalas, dizelinas, mazutas ir kiti svarbūs produktai: alyvos, vazelinas, parafinas.

15 Liuminascencija Daugelis naftą sudarančių komponentų pasižymi liuminescencija. Šią savybę galima gauti apšvitinus monochromatine ar polichromatine šviesa, radioaktyvia spinduliuote arba nuo staigaus ir stipraus smūgio bei trinties. Ypač gerai švyti mineralinės alyvos frakcija (melsvai), dervos (rudai, gelsvai, oranžiniai) ir asfaltenai (geltonai). Pagal švytėjimą galima spręsti apie naftos sudėtį.

16 Ekologiška nafta Sparčiai mažėjant iškastinės naftos ištekliams mokslininkai ieško naujų kuro rūšių. Visai neseniai Inžinieriai sukūrė cheminių procesų grandinę, kurios metu praėjus ne daugiau nei valandai po žaliavos supylimo į reakcijos indą gauta naudojimui tinkama nafta. Daugiau apie tai: iskasamos-naftos-eros-pabaiga.d?id= ; .

17 Naudota literatūra: http://lt.wikipedia.org/wiki/Nafta#Istorija ;
; iskasamos-naftos-eros-pabaiga.d?id=


Atsisiųsti ppt "Gamtiniai angliavandenilių šaltiniai: nafta."

Panašios pateiktys


Google reklama