Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pasakos ,,Eglė žalčių karalienė” savitumas

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Pasakos ,,Eglė žalčių karalienė” savitumas"— Pateikties kopija:

1 Pasakos ,,Eglė žalčių karalienė” savitumas
Aptarę stebuklinių pasakų požymius, dirbdami poromis, taikydami grafinio vaizdavimo metodą, išsiaiškinsime dviejų pasaulių bruožus, atsakysime į klausimus apie pasakos savitumą.

2 Stebuklinių pasakų bruožai
Dirbdami poromis, perskaitę vadovėlio medžiagą (47 p.) ir prisiminę namuose skaitytą pasaką, užrašykite stebuklinių pasakų bruožus. Stebuklinių pasakų bruožai

3 Stebuklinės pasakos Fantazijų (nerealus) pasaulis
Veikia nepaprastos būtybės Žmonės apdovanoti neregėtomis savybėmis Stebuklinės pasakos Neįprasti žygiai, pokyčiai

4 2. Kokie du pasauliai, du požiūriai nuolat susiduria stebuklų pasakose
2. Kokie du pasauliai, du požiūriai nuolat susiduria stebuklų pasakose? (47p.) Nurodykite 3-5 priešpriešas, pvz.: tiesa netiesa...

5 Melas, apgavystės pražudo
Blogieji nesulaukia kitų pagalbos Gerieji sulaukia kitų veikėjų pagalbos Tiesa išaiškėja Melas, apgavystės pražudo Silpnųjų, skriaudžiamųjų pergalė Stipriųjų, skriaudėjų pralaimėjimas Blogųjų klastos išaiškinimas Gerųjų dorybių išaukštinimas Bausmė, atpildas Apdovanojimas, tiesos atkūrimas

6 Eglė žalčių karalienė https://www. youtube. com/watch

7 3. Lietuvių pasakos glaudžiai susiję su mitologija
3. Lietuvių pasakos glaudžiai susiję su mitologija. Jose galime rasti įvairių mitologijos veikėjų, dievybių ir neįprastų reiškinių. Kokių mitologinių būtybių ir neįprastų situacijų yra pasakoje “Eglė žalčių karalienė”? (47- 8 p., paskutinė pastraipa ir pasaka). Išvardinkite 3-5 pavyzdžius.

8 Individuali užduotis apie žalčius
Taškai į kaupimą (1-2 t.)

9 Įsivertinkime 5 būtybės arba reiškiniai- puiku 4 - labai gerai
2 - visai neblogai 1- patenkinamai 0- o jo joi...

10 Garbinamas žaltys, jo nužudymas – nusižengimas.
Kas galite pasakyti, kaip lietuvių mitologijoje vertinami žalčiai?

11 Lietuviai garbino žalčius
Lietuviai garbino žalčius. Jie laikyti šventais, atnešančiais žmogui sveikatą ir sėkmę gyvūnais.

12 2. Tikima magine vardo galia.
3. Nepasitikėjimas svetimu pasauliu - jaunikio aplinka ir jo giminaičiais. 4. Žmonių ir medžių ryšys bei virtimas medžiais. 5. Magiška žodžio galia, prakeiksmas.

13 1. Dėl ko kyla konfliktas tarp Eglės artimųjų ir Žilvino?
Aiškindamiesi pasakas galime kur kas geriau pažinti save, savo tautą, jos kultūrą, pagaliau ir pačią žmoniją. 1. Dėl ko kyla konfliktas tarp Eglės artimųjų ir Žilvino?

14 2. Kas pasakojama apie du susiduriančius pasaulius: Eglės gimtinę ir jūros pasaulį. Nubraižykime grafinį vaizdą.

15 Žemė Žilvinas Vanduo Eglė
Dviejų pasaulių gyventojai ir jų požiūris į savąją ir svetimą aplinką. Eglė Žemė Eglės ir Žilvino vaikai Žilvinas Vanduo Eglė Eglės artimieji Žilvinas

16 Įsivertinkime: veikėjas – pasaulio bruožas 1 taškas
Žemė Eglė - gimtinė, tėvų namai, jautėsi laukiama, linksminosi, vyro mirties ir jos persikūnijimo vieta. Žilvinas- Eglės įsimylėjimo vieta, mirties pasaulis. Eglės ir Žilvino vaikai- motinos gimtinė, kankinimų ir prakeiksmo vieta. Eglės artimieji- jų namai, pasaulis, kurį gina nuo Žilvino.

17 Vanduo Žilvinas- valdovas, po jūra išpuošti rūmai, savas pasaulis, jo šeimos namai. Eglė- aprimo, palinksmėjo, visko pilna, laisvė didžiausia, vertina kaip savo namus, nori grįžti. Eglės ir Žilvino vaikai- jų tėvų ir vaikystės namai.

18 Į kokią erdvę pasakos pabaigoje pereina Eglė ir jos vaikai?
Žemė Vanduo Gamtinė erdvė Socialinė erdvė

19 Pasitikrinkime Žemė- žmonių namai, čia lemta gyventi tik žmonėms, jie žiauriai ginasi nuo nepažįstamo pasaulio, susigrąžina buvusią tvarką. Gimę Eglės ir Žilvino vaikai trumpam sujungia žemę ir vandenį, po tėvo mirties lieka žemėje. Žalčio nužudymas – vandens ir žemės pasaulių atsiskyrimas, vandens pasaulis svetimas žmonėms.

20 Kuo neįprasta pasakos pabaiga?
Atsakykime į klausimus apie tai, kuo pasaka “Eglė žalčių karalienė” savita Kuo neįprasta pasakos pabaiga? Ką nauja sužinojome iš pasakos apie protėvių tikėjimą ir pasaulio supratimą? Kodėl pasaką įdomu skaityti ir šiandien?

21 Pasaka “Eglė žalčių karalienė” mene
Meniniai ir animaciniai filmai M.K.Čiurlionio “Karalių pasaka” Salomėja Nėris, poema “Eglė žalčių karalienė” Spektakliai vaikams, baletas....

22 Skulptūra Palangoje

23 Aptarę stebuklinių pasakų požymius, dirbdami poromis, taikydami grafinio vaizdavimo metodą ir išsiaiškinę dviejų pasaulių bruožus, atsakysime į klausimus apie pasakos savitumą.


Atsisiųsti ppt "Pasakos ,,Eglė žalčių karalienė” savitumas"

Panašios pateiktys


Google reklama