Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Sudėtiniai sujungiamieji sakiniai

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Sudėtiniai sujungiamieji sakiniai"— Pateikties kopija:

1 Sudėtiniai sujungiamieji sakiniai

2 sudėtinių sujungiamųjų sakinių požymiai
Sudėtinio sujungiamojo sakinio dėmenys yra savarankiški. Jungtukai jų dėmenų santykio neapibrėžia, iš vieno dėmens negalima iškelti klausimo kitam dėmeniui. Tokius dėmenis nesunku paversti vientisiniais sakiniais. PVZ.: Mes užlipom ant kopų, ir prieš mūsų akis atsivėrė jūra.

3 Pagal dėmenų sąveikavimą/jungtukus skiriami keturi sudėtinių sujungiamųjų sakinių tipai

4 Braižome lentelę TIPAS JUNGTUKAI REIKŠMĖ PAVYZDŽIAI SUDEDAMASIS
PRIEŠINAMASIS BEI GRETINAMASIS SKIRIAMASIS PAREMIAMASIS

5 Sudedamojo sujungimo sakiniai
JUNGTUKAI: ir, ir ... ir, nei ... nei, tai ... tai, čia ... čia; REIKŠMĖ: vienu metu arba vienas paskui kitą vykstantys reiškiniai ar veiksmai. PAVYZDŽIAI: Netrukus prieangyje subildėjo žingsniai, ir kažkas pasibeldė į duris.

6 Priešinamojo bei gretinamojo sujungimo sakiniai
JUNGTUKAI: o, bet, tačiau, tik; REIKŠMĖ: a)vieno dėmens turinys priešinamas arba b) gretinamas su kito dėmens turiniu. PAVYZDŽIAI: a)Pro langus švietė saulė, bet kambary nebuvo jauku. b)Pavasaris barsto, o ruduo renka.

7 skiriamojo sujungimo sakiniai
JUNGTUKAI: ar, arba, ar ... ar, arba ... arba; REIKŠMĖ: pasakomi reiškiniai ir veiksmai, iš kurių galimas vienas arba kitas. PAVYZDŽIAI: Arba jį baimė sukaustė, arba piktas žodis žeidė.

8 paremiamojo sujungimo sakiniai
JUNGTUKAI: tai, taigi, tad, dėl to, todėl, užtat, užtai. REIKŠMĖ: vieno dėmens turinys paremia kito dėmens turinį. PAVYZDŽIAI: Šiandien lyja, todėl liksiu namie.

9 Proga pasitaiko, bet nesikartoja.
Pasakykite, kuriuose sakiniuose jungtukai jungia sakinio dėmenis, o kuriuose vienarūšes sakinio dalis Juozas ieškos savyje kažkokių akivaizdžių privalumų ir sugebėjimų, o jų neradęs pasijus niekam tikęs, nereikalingas. Jo niekas nemyli, bet už ką gi jį turėtų mylėti? Proga pasitaiko, bet nesikartoja. Juozas ieškos savyje kažkokių akivaizdžių privalumų ir sugebėjimų, o jų neradęs pasijus niekam tikęs, nereikalingas. Jo niekas nemyli, bet už ką gi jį turėtų mylėti? Proga pasitaiko, bet nesikartoja.

10 Išrašykite veiksnius ir tarinius
Jis be paliovos brausis į priekį, o Juozas, priešingai, dels, lūkuriuos, trauksis atapustom telaukdamas, kada ant jo kas užriks. Veidą užlieja saulės spinduliai, ir jis prie kaktos pakelia plaštaką. Juoda tamsybė užgulė žemę, bet nuo sniego rodėsi baltesnė už dangų. Jis be paliovos brausis į priekį, o Juozas, priešingai, dels, lūkuriuos, trauksis atapustom telaukdamas, kada ant jo kas užriks. Veidą užlieja saulės spinduliai, ir jis prie kaktos pakelia plaštaką. Juoda tamsybė užgulė žemę, bet nuo sniego rodėsi baltesnė už dangų.

11 Skyrybos taisyklės

12 Privalomosios Skyrybos taisyklės
Kableliu skiriami visi dėmenys, sujungti pavieniais jungtukais, išskyrus jungtukus ir, ar, arba, nei. Kableliu skiriami visi dėmenys, sujungti poriniais jungtukais.

13 Pasirenkamosios skyrybos taisyklės
Kableliu gali būti skiriami dėmenys, sujungti neporiniais jungtukais ir, ar, arba, nei, kai norima parodyti jų prasminį ir intonacinį savarankiškumą.

14 Pratybos (iš seno mėlyno vadovėlio)
8 pratimas (paaiškinti skyrybą, nurodyti sujungimo tipą) psl. 178 10 pratimas (sudėti skyrybos ženklus, nurodyti vientisinius sakinius) psl. 179 13 pratimas (paaiškinti skyrybos ženklus) psl. 180 14 pratimas ( sudėti skyrybos ženklus) psl. 180 Namie: 11 ir 12 pratimai iš psl.

15 Sintaksiniai sinonimai

16 Analizuojame sakinius
Atėjo vakaras ir šviesos užgeso. Atėjo vakaras, šviesos užgeso. Atėjo vakaras, tai šviesos užgeso. Kadangi atėjo vakaras, tai šviesos užgeso. Gatvės žibintų šviesa prigeso ir dingo. Gatvės žibintų šviesa prigeso ir visi žmonės dingo.

17 Sinoniminiai paremiamojo sujungimo sakiniai
Artimi priežasties, sąlygos ir laiko šalutiniams sakiniams. Pvz.: A Dėdė buvo malonus, dėl to berniukas pasitikėjo juo. B Kadangi dėdė buvo malonus, tai berniukas pasitikėjo juo. C Jei dėdė bus malonus, tai berniukas pasitikės juo. D Kai dėdė bus malonus, berniukas pasitikės juo.

18 Sinoniminiai priešpriešinio sujungimo sakiniai
Artimi nuolaidos aplinkybės šalutiniams sakiniams. Pvz.: A Dėdė buvo malonus, tačiau berniukas juo nepasitikėjo. B Nors dėdė buvo malonus, berniukas juo nepasitikėjo.

19 Užduotis. Sujungiamuosius sakinius pakeiskite prijungiamaisiais (su jungtukais kadangi, jei, kai, nors) Kadangi/jei kiekvienas iš mūsų gali būti autoritetas, turime stengtis elgtis tinkamai. Kadangi/jei internetinė erdvė padeda susikurti virtualią žvaigždės aplinką, tai šiandieninis jaunimas žavisi savimi ir laukia gerbėjų. Nors teigiami pavyzdžiai uždega ir įkvepia, neigiami gali įstumti į pavojų. Nors brandaus žmogaus idealas veda į priekį, nebrandus žmogus rinkdamasis rizikuoja suklysti. Kiekvienas iš mūsų gali būti autoritetas, todėl turime stengtis elgtis tinkamai. Internetinė erdvė padeda susikurti virtualią žvaigždės aplinką, tad šiandieninis jaunimas žavisi savimi ir laukia gerbėjų. Teigiami pavyzdžiai uždega ir įkvepia, o neigiami gali įstumti į pavojų. Brandaus žmogaus idealas veda į priekį, bet nebrandus žmogus rinkdamasis rizikuoja suklysti.

20 Parašyti rašinėlį „Kokiu žmogumi jūs šiuo metu žavitės?“
Namų darbas Parašyti rašinėlį „Kokiu žmogumi jūs šiuo metu žavitės?“ Kuo šis žmogus traukia, kodėl patinka, kuo jums svarbus.


Atsisiųsti ppt "Sudėtiniai sujungiamieji sakiniai"

Panašios pateiktys


Google reklama