Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Emocijų ir elgesio sutrikimai

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Emocijų ir elgesio sutrikimai"— Pateikties kopija:

1 Emocijų ir elgesio sutrikimai
Parengė vyr. specialioji pedagogė Zita Lemežienė, Mokytoja metodininkė Natalja Kozlova

2 Deviantinio (netinkamo elgesio) vaikų skatinamosios priežastys
Netinkamas elgesys dažniausia atsiranda: Kaip kompensacinė gynybinė reakcija dėl nuolatinio prieštaravimo tarp vaikui keliamų pernelyg aukštų reikalavimų ir ribotų vaiko galimybių. Dėl nepakankamo ar net iškreipto auklėjimo, dvasingumo stokos, agresyvių nuotaikų gajumo. Drąsumo, vyriškumo, net saviraiškos apraiškos.

3 Netinkamo elgesio vaikų tikslai
Siekti dėmesio (maivosi, trukdo klasėje, verčia kitus jam padėti ir kt.). Rodyti jėgą. Siekti keršto (užsispyręs, grubus, piktas, skriaudžia kitus). Rodyti nesugebėjimą (šalinasi kitų, vengia nemalonių jam dalykų, niekur nedalyvauja, juos lydi nerimas, įvairios baimės, įkyrios būsenos).

4 Netinkamo elgesio tikslų atpažinimas
1. Siekdamas dėmesio tikslo, mokytojui padarius pastabą, jis tik trumpam liaujasi elgtis netinkamai, bet pajutęs dėmesio stoką, vėl elgiasi panašiai. 2. Kai demonstruojama jėga, po pedagogo reikalavimų moksleivis ir toliau elgiasi blogai, o kartais dar blogiau. 3. Kai elgesio tikslas yra kerštas, po mokytojo pastabų elgesys tampa dar įnirtingesnis – jis siekia atkeršyti už suaugusiųjų norą jį pakeisti. 4. Kai mokinys pasyvus, mokytojui siekiant jį išjudinti, jis dar labiau susigūžia ir nėra jokios atsakomosios reakcijos.

5 Elgesio ir emocijų sutrikimų klasifikacija
Savireguliacijos sutrikimai: dėmesio sutrikimai, hiperkinezės, perdėtas impulsyvumas, lėtas veiklos tempas, asteniškumas ir kompleksinės problemos – hiperaktyvumas, veiklos planavimo ir reguliavimo sutrikimai, veiklos strategijų trūkumas.

6 2. Asocialus (delinkventiškas) elgesys: vagiliavimas, bėgimas iš mokyklos ir namų, padegimai, svetimo turto naikinimas, žiaurus elgesys su gyvūnais, ginklo naudojimas ir pan.

7 3. Opozicinis neklusnumas:
dažnas pyktis, ginčijimasis, taisyklių ir suaugusiųjų reikalavimų neigimas, kitų erzinimas, kerštingumas, keikimasis ir kt. 4. Nerimas (išsiskyrimo ir bendrasis, vengimo reakcijos).

8 5. Fobijos (konkrečių objektų ir reiškinių sukeliamos baimės).
6. Depresija. 7. Agresyvumas. 8. Psichotiniai sutrikimai (šizofrenija, autizmas ir kt.). 9. Charakterio akcentuacijos. 10. Tikai (nuolatiniai, praeinantys) 11. Narkomanija. 12. Kiti elgesio ir emocijų sutrikimai.

9 Netinkamo elgesio atsiradimo priežastys
1. Asmenybės nervų sistemos ypatybės: nervinių procesų pusiausvyros nebuvimas – jaudinimas silpnesnis (stipresnis) už slopinimą. 2. Įgimtos temperamento ypatybės (didelis judrumas ir emocijų jėga). 3. Siekimas apginti save ar patenkinti savo poreikius situacijoje, kurioje vaikas be agresijos nemato kitos išeities. 4. Sąmoninga agresija kaip įsitvirtinimo tarp bendraamžių priemonė.

10 Delinkventinio elgesio atsiradimo objektyvios sąlygos
Alkoholizmas. Amoralus šeimos narių elgesys. Žemas tėvų kultūrinis ir išsilavinimo lygis. Nepakankamas materialinis šeimos apsirūpinimas ir prastos gyvenimo sąlygos. Nepilna šeima. Šeimos narių tarpusavio santykiai ir šeimyninio bendravimo specifika. Kiti ilgai veikiantys kenksmingi dirgikliai: dažni barniai, meilės ir globos stoka, nemotyvuotas nervingumas, nepasitikėjimas. Užsitęsusi adaptacija į tam tikrą socialinę grupę.

11 Delinkventinio elgesio atsiradimo subjektyvios sąlygos
Vaikų neurotiškumas dėl genetiškai paveldėtų savybių. Vaikų neurotiškumas dėl socialinės aplinkos įtakos.

12 Elgesio sutrikimų korekcija
Terapinės – psichologinės priemonės: Racionalioji psichoterapija. Stresopsichoterapijos metodai. Psichofarmakologijos priemonės. Įvairūs elgesio modifikacijos variantai.

13 Elgesio sutrikimų korekcija Pedagoginės – psichologinės priemonės
Dominuojantis teigiamas emocinis tonas, bendraujant su vaiku. Jis pasiekiamas: keičiant suaugusiųjų nusistatymą vaiko atžvilgiu (suvokiant jo netinkamo elgesio priežastis, atsisakant jo kaip priešo, trukdytojo, sąmoningo kenkėjo įvaizdžio, stengiantis jį užjausti netgi tose situacijose, kai šis ne visai teisus).

14 Bausmės ir skatinimas Apgalvota bausmių ir skatinimo sistema vaiko elgesiui klasėje ir namuose: Skatinimo ir bausmių formos turi būti iš anksto aptartos su vaiku ir priimtos abipusiu susitarimu. Humaniška (vengti fizinių bausmių, ironijos, pažeminimo). Įvairi, nuolat papildoma naujomis priemonėmis, atsisakant tokių, kurios jau neveikia vaiko.

15 Psichologo K. Biutnerio mintys
Suaugusiajam savo pasaulyje nugalėjus Juodą žmogų, jis niekada nepasirodytų ir vaiko pasaulyje. Nuolatinė kova tarp suaugusiųjų ir vaiko, pasireiškianti nepasitikėjimu, skriaudomis, pažeminimais, nusivylimais nepalieka vilties meilei be prievartos, dėmesingumui be agresijos.

16 Šeima ir vaikas Nereikalaujanti įrodymų tezė, pasak A. Juodraičio, yra tai, kad viena iš svarbiausių funkcijų, kurią visuomenėje įgyvendina šeima, yra auklėjamoji funkcija. Šeimoje įgyjami pirmieji moraliniai vaizdiniai ir elgesio samprata. Ugdomi įvairių gyvenimo reiškinių moralinio įvertinimo aspektai. Formuojama vaiko socialinė ir intelektinė patirtis ir vertinimas.

17 Naudota literatūra Regina Giedrienė, Ona Monkevičienė. Kodėl nemiela mokykla? – Vilnius, 1995 Mokymosi negalės. Sudarė A. Bagdonas. – Vilnius, 1995 3. Algirdas Ališauskas. Vaikų vystymosi ypatingumų pažinimas ir įvertinimas. – Šiauliai,1996 4. Specialiųjų poreikių vaikai. Sudarė Jonas Ambrukaitis. – Šiauliai, 1998 5. Šiaulių rajono PPT rekomendacijos


Atsisiųsti ppt "Emocijų ir elgesio sutrikimai"

Panašios pateiktys


Google reklama