Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

LOPŠELIS-DARŽELIS ,,DELFINAS” ,,BITUČIŲ’’ GRUPĖ MAŽEIKIAI 2019 M.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "LOPŠELIS-DARŽELIS ,,DELFINAS” ,,BITUČIŲ’’ GRUPĖ MAŽEIKIAI 2019 M."— Pateikties kopija:

1 LOPŠELIS-DARŽELIS ,,DELFINAS” ,,BITUČIŲ’’ GRUPĖ MAŽEIKIAI 2019 M.
ADAPTACIJA LOPŠELIS-DARŽELIS ,,DELFINAS” ,,BITUČIŲ’’ GRUPĖ MAŽEIKIAI 2019 M.

2 Kas yra adaptacija?        Adaptacija- gebėjimas prisitaikyti naujoje aplinkoje. Vaikų darželis mažiesiems ir yra ta nauja aplinka, kurioje teks prisitaikyti: įsilieti į kolektyvą, išmokti bendravimo, įprasti prie reikalavimų, režimo ir kt. Didžiausias rūpestis tėvams, kurių vaikai pradeda lankyti darželį - kaip greitai mažyliai gebės adaptuotis kolektyve?

3 MŪSŲ PIRMOS DIENELĖS

4

5 Adaptacijos problemas patiria dauguma vaikų
Adaptacijos problemas patiria dauguma vaikų. Pirmieji mėnesiai ikimokyklinėje įstaigoje skausmingi ne tik mažiesiems, bet ir tėvams bei pedagogams. Sėkmingas ar nesėkmingas prisitaikymas gali lemti ugdymo rezultatus, tai, kaip toliau klostysis vaiko santykiai su aplinka.  Vaikui tenka priprasti prie naujos dienotvarkės, grupės draugų, nepažįstamų žmonių, žaislų, naujų veiklos formų.

6 Kad palengvintume vaiko adaptaciją, ruošiamės iš anksto:
Rugpjūčio mėnesį vyko susitikimas su tėveliais, kurių vaikai pradės lankyti darželį. Individualūs pokalbiai su tėvais apie vaiką, jo sveikatą, pomėgius, charakterio ypatumus, nuraminimo būdus. Lankstinukai, stendinė informacija tėvams apie adaptaciją.

7 Kiek laiko trunka adaptacijos procesas?
Kaip vaikas priims naują aplinką bei žmones, priklauso nuo daugelio dalykų. Visų pirma, tai individualios mažylio savybės. Vieni į svetimų žmonių būrį ateina lengvai, kiti - patiria didelę traumą. Vaikų adaptacijos procesas paprastai trunka nuo dviejų savaičių iki dviejų mėnesių. Kiekvienas vaikas skirtingai reaguoja į aplinkos pokyčius, dėl to kiekvieno vaiko adaptacija trunka labai individualų laiką.

8

9 Trys adaptacijos sunkumo laipsniai
Lengva adaptacija. Naujoje aplinkoje mažylis adaptuojasi per 2–3 savaites. Jo elgesys beveik nepasikeičia, todėl nei tėvams, nei auklėtojoms nekyla jokių sunkumų. Vidutinė adaptacija. Prie darželio vaikų ir auklėtojų vaikutis adaptuojasi ilgiau nei mėnesį, pradeda negaluoti. Sunki adaptacija (dezadaptacija). Procesas vyksta ilgiau nei pusę metų, mažylis dažnai ir ilgai serga, akivaizdžiai pakinta jo elgesys ir emocinė būklė.

10 Adaptacijos sunkumai Vaiko elgesys gali keistis, vaikas gali tapti sunkiai sukalbamas, pradėti ožiuotis. Vaiko miegas naktį gali tapti neramus. Vaikas gali laikinai vėl pradėti šlapintis į kelnaites arba į lovą miegodamas. Adaptacijos laikotarpiu (ir apskritai – pirmaisiais metais) vaikai daug serga. Pirmais metais dauguma vaikų serga periodiškai kas 4-6 savaites, tai yra gydytojų visai negluminanti įprasta statistika ir tėvai turėtų tam nusiteikti.

11

12 Kodėl normalu, kad vaikas verkia?
Vaikai, kurie neverkia palikti darželyje, yra veikiau išimtys, o ne taisyklė. Vieni verkia keletą dienų. Dauguma verkia keletą savaičių. Treti nuo pat pirmos dienos verkia tik atsisveikindami ir, atrodo, Jums vos uždarius duris jau keliauja tyrinėti lopšelio. Yra ir dar viena - sėkmingai apgautųjų - kategorija. Šie mano, kad atvežėte juos į pramogų parką. Džiaugiasi. Ir štai po kokios savaitės supranta, kad šis pramogų parkas, deja, bus kasdienybė. Be to, čia nėra vien tik pramogos. Na, ir jau tada - supratę - duoda garo. Vieni taip susipranta po savaitės-kitos, tačiau yra buvę, kad tik po mėnesio-kito. Tėvai nesupranta, kas įvyko, o čia...tiesiog prasidėjo adaptacija!

13 JAU NEBĖRA AŠARĖLIŲ

14 ŽAIDŽIAME KARTU

15 SPORTUOJAME...

16 PIEŠIAME

17 SALDUS MIEGELIS O MES NENORIME MIEGELIO!

18 Tipinės tėvų klaidos        Praktika rodo, kad sėkmingai vaiko adaptacijai didelės įtakos turi pačių tėvų pasirengimas pokyčiams. "Platus" negatyvių vaiko reakcijų spektras, išryškėjęs pirmomis darželio lankymo dienomis, gąsdina tiek mamą, tiek tėtį. Vis tik tėveliams reikėtų suprasti, kad mažylio ašaros tėra laikina tėvų "sulaikymo" priemonė. Dėl to venkite ilgų ir graudžių atsisveikinimų prie grupės durų. Žinoma, tėvams sunku priimti besiveržiančias reakcijas, tačiau verkimas- normali darželinuko būsena adaptaciniu laikotarpiu. Jeigu suaugusieji ypatingai nesureikšmina graudaus verkimo, toks reiškinys netrukus dingsta savaime, be didelių pastangų.

19 ADAPTACIJA ĮVEIKTA Jei mažylis lengvai atsisveikina su tėvais, mielai bendrauja su kitais vaikais bei auklėtojais, pats susiranda žaislų, pasiima juos ir dalijasi su kitais, pats valgo, gerai miega, o pabudęs ramiai guli lovelėje, vadinasi, adaptacija įveikta.

20

21

22

23

24 AČIŪ UŽ DĖMESĮ


Atsisiųsti ppt "LOPŠELIS-DARŽELIS ,,DELFINAS” ,,BITUČIŲ’’ GRUPĖ MAŽEIKIAI 2019 M."

Panašios pateiktys


Google reklama