Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

KĄ TURIME ŽINOTI APIE DRUSKĄ

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "KĄ TURIME ŽINOTI APIE DRUSKĄ"— Pateikties kopija:

1 KĄ TURIME ŽINOTI APIE DRUSKĄ
Parengė visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Žaneta Staniulienė

2 DRUSKA ŠIANDIEN Senovėje druska buvo naudojama kaip valiuta, nuo to ir kilo angliškas pavadinimas „salary“ (atlyginimas). Prieš atsirandant šaldytuvams, druska buvo pagrindinė maisto konservavimo priemonė ir atliko svarbų vaidmenį civilizacijos evoliucijoje. Šiandien druska dažniausiai naudojama dėl jos skoninių ir antiseptinių savybių. Taip pat paplitusi chemijos industrijoje. Lietuva yra endeminėje zonoje, kurios gyventojams trūksta jodo, todėl ši problema sprendžiama juoduojant valgomąją druską.

3 KAS YRA DRUSKA? Tai cheminis junginys NaCl – natrio chloridas -
Natrio(Na) – 40 proc., Chloro (Cl) – 60 proc. Pagrindinė druskos funkcija – palaikyti rūgščių – šarmų ir skysčių balansą organizme bei kontroliuoti raumenų ir nervų sistemos darbą. Nedidelis druskos kiekis būtinas. Esant jos trūkumui gali sutrikti daugelis organizmo funkcijų. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 5g druskos per parą (tai kiek mažiau nei vienas arbatinis šaukštelis) arba 2g natrio. Į šį druskos kiekį įskaičiuojama tiek papildomai pagardinti jau pagamintus patiekalus naudojama druska, tiek druska, kuri naudojama maisto produktų gamybos metu. T Vaikams nuo 2 iki 10 metų rekomenduojama druskos vartoti ne daugiau kaip 3-4 g, o vyresniems (kaip ir suaugusiems) – ne daugiau kaip g per parą. Atsižvelgiant į žmogaus amžių, gretutines ligas ir patologijas bei kitas ypatybes gali būti rekomenduojamas individualus suvartojamos druskos kiekis per parą.

4 DRUSKOS SUVARTOJIMAS Net jeigu mes ir visiškai nesūdome maisto, dažniausiai vis tiek suvartojame didelį kiekį druskos: Mažų natrio kiekių natūraliai jau yra neapdorotuose produktuose. Didžiąją dalį druskos (apie 80 proc.) mes gauname su jau paruoštu maistu, kurį nusiperkame parduotuvėje, tai vadinamoji – „paslėpta“ druska.

5 PER DIDELIO SUVARTOJAMO DRUSKOS KIEKIO ŽALA (1)
Per didelis suvartojamos druskos kiekis, o su juo ir didelis gaunamo natrio kiekis sąlygoja tokių ligų kaip  skrandžio vėžio, inkstų akmenligės, osteoporozės, nutukimo (ištroškus po sūraus maisto vartojami kaloringi gėrimai) atsiradimą. Per didelis natrio kiekis sutrikdo organizmo skysčių pusiausvyrą, padidėja kraujo plazmos tūris, o tai sąlygoja kraujo spaudimo padidėjimą. 

6 PER DIDELIO SUVARTOJAMO DRUSKOS KIEKIO ŽALA (2)
Su gyvūnais atlikti tyrimai rodo ne tik tai, kad kraujospūdžio padidėjimas dėl didelio druskos kiekio maiste yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika, bet ir tai, jog gausus natrio su maistu vartojimas daro tiesioginę žalą kraujagyslėms ir širdžiai nepriklausomai nuo kraujo spaudimo.

7 KAIP SUMAŽINTI SUVARTOJAMOS DRUSKOS KIEKĮ
Rinkitės šviežius, o ne apdorotus maisto produktus (mėsos ir žuvies gaminius, vaisius ir daržoves). Ruošdami maistą vietoje druskos vartokite prieskonines žoleles. Ribokite sūrių užkandžių vartojimą. Valgydami ne namuose, rinkitės maitinimo įstaigas, kuriose į patiekalus dedama mažiau druskos arba užsisakydami patiekalą prašykite, kad nedėtų druskos. Atminkite, kad prie sūraus skonio priprantama, tačiau galima ir atprasti. Prie mažiau sūdyto maisto priprantama per 6-8 savaites. Tačiau kai tai pavyksta – tampa nebeįmanoma valgyti sūraus maisto, nes jis tiesiog per sūrus.

8 Skaitykite maisto produktų etiketes, palyginkite ir rinkitės mažiau druskos turinčius gaminius
Norint išmokti pasirinkti nesūrius maisto produktus, tereikia atsiminti, kad: •    Per didelį druskos kiekį turinčiuose maisto produktuose yra daugiau nei 1.5 g druskos (arba 0.6 g natrio) 100 g produkto. •    Mažą druskos kiekį turinčiuose produktuose yra mažiau nei 0.3 g druskos (arba 0.1 g natrio) 100 g produkto.

9 Daug druskos turintys maisto produktai (virš 1.5 g/100 g):
 rūkyti žuvies ir mėsos gaminiai  konservuoti ir marinuoti maisto produktai sūriai pusfabrikačiai traškučiai, sūdyti riešutai sojos padažas

10 Vidutinį druskos kiekį turintys maisto produktai (0.3-1.5 g/100 g):
   sausi pusryčiai     biskvitai     sumuštiniai     duonos gaminiai     pyragai    padažai     picos     sriubos (pakeliuose, skardinėse)    pomidorų padažas

11 Mažai druskos turintys maisto produktai (iki 0.3 g/100g):
sausi pusryčiai, kuriuose nėra druskos kiaušiniai kruopos šviežia žuvis ir mėsa vaisiai ir daržovės namie kepta duona naminiai padažai namie gamintos sriubos makaronai kai kurie varškės gaminiai sėklos

12 Rūpinkimės savo sveikata!


Atsisiųsti ppt "KĄ TURIME ŽINOTI APIE DRUSKĄ"

Panašios pateiktys


Google reklama