Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Prancūzų epas „Rolando giesmė”

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Prancūzų epas „Rolando giesmė”"— Pateikties kopija:

1 Prancūzų epas „Rolando giesmė”
Ugnė Aleksandravičiūtė, Amanda Bitinaitė, Liudmila Melkova, 1b kl.

2 Yra du „Rolando giesmės” variantai:
Neeiliuotas Eiliuotas

3 „Rolando giesmė” įdomi ir kaip viduramžių (papročių, idėjų) veidrodis, ir kaip literatūros priemonių visuma, kuriomis tas gyvenimas atvaizduojamas.  „Rolando giesmėje“ glūdi visi raktai į mūsų literatūros raidą, istoriją ir kultūrą. 

4 Siužetas Ši poema (4002 eilutės) pasakoja apie didvyrišką grafo Rolando, Karolio Didžiojo sūnėno, žuvimą mūšio metu su maurais Ronsevalio slėnyje, apie Rolando patėvio Ganelono išdavystę, kuri buvo šios katastrofos priežastis, ir apie Karolio Didžiojo kerštą už Rolando ir dvylikos perų žuvimą.

5 Analizė Šioje poemoje atskleidžiama riterių drąsa, pasiaukojimas, garbė. Rolandas, „narsiausias šiam pasaulyje vasalas”, galėjo pūsti ragą Olifantą ir pasikviesti pagalbon karaliaus kariauną. Nenorėdamas užtraukti sau ir giminei gėdos, jis stojo į kovą prieš saracėnus, nebijodamas garbingai mirti ginant tėvynę ir karalių.

6 Veikėjai Karolis Didysi,s Ganelonas, Alda, Rolandas, Marsilis, Olivjė.

7 Veikėjų portretai Karolis Didysis- puikus Prancūzijos karalius,
ryžtingas, drąsus, išmintingas, kovojantis už artimuosius ir tėvynę.

8 Ganelonas Alda Rolando patėvis, artimųjų ir tėvynės išdavikas,
suktas, veidmainis, melagis, materialistas. Alda Rolando sužadėtinė, ištikima, mylinti Rolandą, graži.

9 Rolandas Karolio Didžiojo sūnėnas, Ganelono įsūnis, Aldos sužadėtinis, narsus, drąsus, ryžtingas riteris, kuris nebijo mirti už Karolį ir tėvynę, garbėtroška.

10 Marsilis Olivjė Ispanijos valdovas, prancūzų
priešas, garbėtroška, drąsus, materialistas, išdidus. Olivjė Geras Rolando draugas, vienas iš dvylikos perų, drąsus, už Karolį kovojantis iki mirties, protingas, šalto proto.

11 Apibendrinimas Šiuo epu norėta perteikti meilę tėvynei, artimiesiems, ištikimybę karaliui, ryžtą, drąsą ir besąlygišką pasiaukojimą. Tik visa tai savotiškai įvilkta į to meto svarbius įvykius – karus, užkariavimus, religiją. Šiuo kūriniu perteikiamos vertybės yra aktualios ir šių dienų visuomenei.


Atsisiųsti ppt "Prancūzų epas „Rolando giesmė”"

Panašios pateiktys


Google reklama