Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Nacionalinis visuomenės sveikatos centras"— Pateikties kopija:

1 Nacionalinis visuomenės sveikatos centras
prie Sveikatos apsaugos ministerijos D K U APIE TUBERKULIOZĘ Parengė: Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Užkrečiamųjų ligų valdymo skyrius

2 Kodėl nuo TB neapsaugo skiepai?
Vakcina apsaugo vaikus nuo labai sunkių ir mirtinų TB formų, tokių kaip diseminuotos TB ir tuberkuliozinio meningito (šios dvi formos yra labai pavojingos, sunkiai diagnozuojamos) bei sumažina mirties nuo TB tikimybę. Svarbu naujagimius paskiepyti kuo greičiau po gimimo. Pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, vaikai valstybės lėšomis skiepijami po gimimo. Skiepijimas BCG vakcina neturi įtakos TB sustabdymui visuomenėje. 2–3 dieną

3 Ar verta skiepyti BCG vakcina jei ji neapsaugo nuo TB?
TB infekcija ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų dėl pilnai nesusiformavusio imuniteto. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja šalims, kuriose registruojamas didelis sergamumas TB, skiepyti BCG vakcina vaikus kaip galima greičiau po gimimo.

4 Kaip apsisaugoti, turint šeimoje sergantį TB asmenį?
Jei nustatoma, kad pacientas skiria TM (aktyvi plaučių TB), mūsų šalyje paprastai toks pacientas hospitalizuojamas į specializuotą skyrių, kur pradedamas gydyti nuo tuberkuliozės. Tokiu būdu jis izoliuojamas nuo kitų šeimos narių. Kai TB bakterijų nerandama skrepliuose, ligonis gali tęsti gydymą ambulatoriškai. Asmuo, neplatinantis TM, nekelia grėsmės aplinkinių sveikatai. Tačiau labai svarbu, kad sergantysis tinkamai gertų paskirtus vaistus paskirtą laiką. Nutraukus gydymą liga gali atsinaujinti, gali vystytis TB bakterijų atsparumas vaistams.

5 TB klinikiniai simptomai
3 ar daugiau savaičių trunkantis kosulys; Skausmas krūtinėje; Kraujo atkosėjimas; Apetito stoka; Svorio kritimas; Nuovargis, silpnumas; Karščiavimas; Naktinis prakaitavimas.

6 Koks turi būti minimalus kontakto su ligoniu laikotarpis per kurį galima užsikrėsti ?
Ne kiekvienas, turėjęs kontaktą, užsikrės ir ne kiekvienas užsikrėtęs – susirgs. Tikimybė susirgti priklauso nuo daugelio veiksnių. Nuo užsikrėtimo pradžios iki ligos atsiradimo gali praeiti nuo kelių savaičių iki kelerių metų. Veiksniai įtakojantys riziką užsikrėsti ir/ar susirgti: ekspozicijos laikas (pvz., 8 ir daugiau valandų); infekcijos dozė (ID); aplinka, kurioje vyksta kontaktas (pvz., laukas, uždara erdvė); sergančiojo būklė (pvz., patologinė būklė, kiekis bakterijų, skiriamų į aplinką, vaistų vartojimas); kontaktuojančio asmens amžius (pvz., vaikas iki 5 metų, suaugęs asmuo); sveikatos būklė (pvz., imunosupresija, lėtinės ligos ir pan.); mikobakterijų savybės (patogeniškumas, virulentiškumas).

7 Ar didelis pavojus susirgti tuberkulioze, jei asmenys kontaktavo su ligoniu?
Ne kiekvienas su ligoniu kontaktą turėjęs asmuo užsikrečia TB mikobakterijomis. Asmenims, užsikrėtusiems TB mikobakterijomis, rizika per visą gyvenimą susirgti TB siekia 5-10 proc. (iš jų pusė atvejų suserga per 1–2 metus po užsikrėtimo). Šios ligos vystymasis priklauso nuo TB mikobakterijų kiekio ir ligonio būklės.

8 Kaip pasitikrinti dėl TB, jei esi socialiai nedraustas?

9 Kaip skubiai reikėtų pasitikrinti sveikatą dėl TB?
Asmenims, turėjusiems artimą sąlytį su sergančiuoju TB, privaloma nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 1 mėnesį, atvykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pasitikrinti dėl TB.

10 Kurie kontaktą su sergančiuoju turėję asmenys galėjo užsikrėsti?
Užsikrėsti TB gali bet kas. Jautriausi TM yra: Didesnė rizika susirgti yra ir asmenims, kurie ilgai ir intensyviai bendravo su TB sergančiu asmeniu. vaikai iki 5 metų amžiaus asmenys, užsikrėtę ŽIV švirkščiamuosius narkotikus vartojantys asmenys lėtinėmis ligomis sergantys asmenys (cukrinis diabetas, lėtinis inkstų nepakankamumas) onkologinėmis ligomis sergantys asmenys

11 Aktyvi TB Atvira TB Latentinė TB
Kuo skiriasi atvira plaučių TB forma nuo aktyvios? Kas tai yra latentinė TB? Praėjus 2 savaitėms po sėkmingo gydymo pradžios, rizika perduoti TB kitiems asmenims sumažėja. TB sukėlėjai dauginasi organizme ir sukelia ligą. Aktyvi TB ligoniai, kurių išskyrose randama ligos sukėlėjų (TM), vadinami sergančiaisiais atvira TB. Atvira TB tai imunologinė būklė, kuomet, nesant jokių TB klinikinių požymių, nustatomas imuninis organizmo atsakas į stimuliavimą M. tuberculosis antigenais Latentinė TB

12 Ar sergant atvira plaučių TB galiu užkrėsti savo vaiką per bendrus daiktus, dalinantis jais, sveikinantis, pabučiuojant ir pan.? Taip Kūdikiams ir vaikams iki 5 metų amžiaus ši infekcija yra labai pavojinga. Dalintis daiktais nerekomenduojama. TB plinta oro lašeliniu būdu, todėl sveikinantis, bučiuojantis, rizika užsikrėsti TB padidėja, kadangi tai yra ilgalaikis ir artimas kontaktas.

13 Laukiuosi ir sergu TB. Ar galiu užkrėsti kūdikį?
Ne Nėštumo metu kūdikis negali užsikrėsti TB, nes TM neįveikia placentos barjero. Tačiau gimdymo metu ir po gimdymo rizika kūdikiui užsikrėsti padidėja.

14 Ar vaikas, kuriam nustatytas teigiamas Mantu mėginys gali lankyti mokyklą?
Taip Teigiamas Mantu mėginys nereiškia, kad vaikas serga TB. Mantu mėginys atliekamas siekiant ištirti, ar asmuo yra užsikrėtęs tuberkuliozės sukėlėjais (TM). Užsikrėtęs TM – nereiškia sergantis TB. TB diagnozei nustatyti vaiką būtina nukreipti gydytojo pulmonologo konsultacijai. Jeigu vaikui nustatytas tik teigiamas Mantu mėginys, toks vaikas nėra pavojingas aplinkiniams, jis gali lankyti mokyklą, būrelius ir t.t.

15 Kokie yra testai TB ligai nustatyti ir ar jie patikimi?
Krūtinės ląstos dviejų krypčių rentgenograma; Skreplių tyrimas; Tuberkulino mėginys (vaikams ir asmenims iki 18 m. amžiaus); Kompiuterinė plaučių tomografija; Bronchoskopija. Tyrimų patikimumas įrodytas moksliniais tyrimais. Už tyrimų parinkimą ir skyrimą yra atsakingas gydytojas.

16 Ar atsitiktinio kontakto (pvz
Ar atsitiktinio kontakto (pvz. parduotuvėje, autobuse, sėdint šalia) su sergančiu asmeniu metu yra rizika užsikrėsti? Yra, tačiau nedidelė Didžiausią riziką užsikrėsti turi rizikos grupėms priklausantys asmenys bei asmenys, turėję ilgalaikį ir artimą kontaktą su TB sergančiu asmeniu (pvz.: ilgai ir dažnai būnantys vienoje patalpoje su sergančiuoju). Rizika užsikrėsti atsitiktinio kontakto metu padidėja, jei atvira plaučių TB sergantis asmuo nesigydo ar nesilaiko gydymosi režimo, nesilaiko asmens, kosėjimo ir čiaudėjimo higienos rekomendacijų.

17 Ar galima užsikrėsti nuo asmens, sergančio ne plaučių TB?
Pagrindinis TB šaltinis – atvira plaučių TB sergantis žmogus, kurio skrepliuose randama TM. Plaučių ar gerklų TB dažniausiai yra užkrečiama. TB, pasireiškianti kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, inkstuose ar stubure, paprastai yra neužkrečiama.


Atsisiųsti ppt "Nacionalinis visuomenės sveikatos centras"

Panašios pateiktys


Google reklama