Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Žinomi žmonės apie knygas

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Žinomi žmonės apie knygas"— Pateikties kopija:

1 Žinomi žmonės apie knygas

2 Ar tikrai žmonės (ne)skaito?
Kodėl jie skaito? Jei susitiktume su žinomu Lietuvoje (ar visame pasaulyje) žmogumi, ar būtų knyga, apie kurią galėtume padiskutuoti?

3 Paskaitysime žinomų Lietuvoje žmonių minčių apie knygas ir skaitymą.
Kadangi ima prigyti stereotipas, kad knygų skaitymas – mergaičių reikalas, tai šįkart apie knygas kalbės 3 vyrai ir 1 moteris. Kitoje dalyje savarankiškai pagal nuorodas rasite papildomų kitų žmonių minčių. Jų daug ir facebook’e. Tad apie knygas dalintis mintimis galite ir ten. Ir galų gale tyrimų apie skaitymo naudą medžiaga.

4 „Už tai, kas esu, dėkoju knygoms“ http://www. delfi

5 - Marijonai, Jums knyga – tik laisvalaikio leidimo priemonė, ar neatsiejama Jūsų gyvenimo dalis?
Pirmiausia, to, ką skaitau jau nebevadinu knyga. Man tai – spausdintas žodis, o jo formų šiandien – pačių įvairiausių. Bet taip – mano kasdiena sunkiai įsivaizduojama be literatūros.

6 - Ar gyvenime buvo situacijų, kai būtent knygos padėdavo atsitiesti, naujai pažvelgti į problemas ar imtis naujų iššūkių? Kai vieną iš pirmųjų gyvenimo kartų buvau stipriai, be proto ir beviltiškai įsimylėjęs – su manimi buvo ir man padėjo Diuma romanas „Trys muškietininkai“. Nežinau kodėl, bet anuomet ši knyga mane labai ramino.

7 - - O kokia paskutinė Jūsų perskaityta (ir verta kitų skaitytojų dėmesio) knyga?
Šiuo metu skaitau kelias knygas. Viena jų – anglų autoriaus kūrinys apie Kryžiaus karus. Neseniai baigiau ir biografinę knygą apie britų grupės „Rolling Stones“ gitaristą Keithą Richardsą. Tada, inspiruotas filmo „Didysis Getsbis“, neatsispyriau pagundai ir dar kartą perskaičiau to paties pavadinimo Francis Scott Fitzgerald novelę.

8 AR JUMS EGZISTUOJA KOKIA NORS VIENA „SUPER“ KNYGA, KAIP NORS YPATINGAI PAVEIKUSI JŪSŲ PASAULĖŽIŪRĄ AR PAKEITUSI POŽIŪRĮ? BUVUSI REIKŠMINGA VIENU AR KITU GYVENIMO MOMENTU, DAUGIAUSIAI DAVUSI? Šiaip vienos nėra, bet kelios tebelieka nepakartojamos. Aš manau, jog po šiai dienai vadovaujuosi E. M. Remarko „Trijų draugų“, „Juodojo obelisko“ pasaulėžiūra. Taip pat E. Hemingvėjaus „Kam skambina varpai“ ar „Atsisveikinimas su ginklais“ labai formavo gyvenimiškas manieras. Humorui ir jo supratimui, be jokios abejonės, darė didelę įtaką Hašeko „Šveikas“, Ostapo Benderio juokai, Džeromo K. Džeromo „Trise valtyje“. Berods, Čapeko „Karas su salamandromis“. „Doriano Grejaus portretas“ man paliko didžiulį įspūdį – aš ten pamačiau labai daug savęs ir daug pažįstamų.

9 Ar yra posakis, citata iš literatūros ar rašytojo mintis kurią kartojate sau, kai būna labai gerai arba labai blogai? „Kaip nors vis tiek bus. Taip nebūna, kad nieko nebūtų“. Kažkaip panašiai sakė Mikė Pūkuotukas.

10 Grupės "G&G Sindikatas" vokalistas Gabrielius Liaudanskas-Svaras atsako į Astos Plechavičiūtės klausimus

11 Kokios knygos padarė didžiausią įtaką, įspūdį paauglystėje
Kokios knygos padarė didžiausią įtaką, įspūdį paauglystėje? Ar buvo tada laiko skaityti? Aš perskaičiau visą paauglystėje „privalomą“ literatūrą, nuo „Rugiuose prie bedugnės“ ir „Zuikos padūkėlio“ iki Remarko depresijų. Tai knygos, kurios atitinka tą gyvenimo tarpsnį, kai išgyveni perėjimą į suaugusiųjų pasaulį. Negalėčiau išskirti kažkurios vienos, daug jų buvo... Be to, tuo metu man labai didelę įtaką darė ne tik knygos, bet ir muzika.

12 O dabar užtenka laiko skaityti
O dabar užtenka laiko skaityti? Ar gali save pavadinti užkietėjusiu skaitytoju? Kokį užsiėmimą galėtum paaukoti tam, kad rastum daugiau laiko skaitymui? Užtenka. Kai nori, visada rasi laiko. Visa mano šeima skaito, kažkaip dabar pažiūrėjau, kokia didelė krūva guli miegamajame prie lovos. Jame nėra televizoriaus, bet guli daug knygų. Ir man nieko nereikia aukoti, net kelionėse labiausiai man patinka skaityti;). Aišku, jei nevairuoju ;).

13 Ar knygos darė įtaką Tavo dainų tekstams, muzikiniam formavimuisi?
Įtaką darė menas apskritai. Menas ir gyvenimas, kurį matau aplinkui, mano ir mano aplinkos patyrimas. O tai yra ir knygos, ir muzika, ir filmai, ir kasdienė buitis.

14 Iš dainos žodžių neišmesi, bet vis tiek: „Tie, kas rašo, gyvens amžinai“, o tie, kurie skaito?
Tie kas rašo gyvena amžinai todėl, kad amžinai yra tie, kurie juos skaito ;).

15 „Jei žmogus nori gerai gyventi, jis turi skaityti knygas“ http://www

16 - Andriau, Jums knyga – tik laisvalaikio leidimo priemonė, ar neatsiejama Jūsų gyvenimo dalis?
Knyga yra pašnekovas. Ne tik kaip autorius, kuris parašė knygą, ne tik kaip knygos herojai, tampantys tavo pašnekovais, bet ir tu pats persikūniji į jį. Skaitydamas knygą gali pasikalbėti su savimi – kad ir apie svarbius dalykus. Neprisiminsiu, kas taip pasakė, tačiau labai vertinu vieną mintį: knygos ne moko, o primena. Primena tai, ką turime savyje. Tad knyga šiuo atveju yra galingas savęs pažinimo ir išgryninimo įrankis.

17 - O ar pamenate savo pirmą pažintį su knyga, su kuria atvėrėte literatūros pažinimo duris?
Mano senelis Adomas Čiplys yra pirmojo lietuviško elementoriaus „Saulutė“ bendraautorius. Jis mane asmeniškai mokė skaityti iš savo parašytos knygos. Mano pirmoji knyga ir yra mano senelio parašytas bei man garsiai perskaitytas elementorius „Saulutė“.

18 - Galiausiai, kokia knyga Jūsų namų bibliotekoje yra labiausiai nučiupinėtais viršeliais, dažniausiai vartyta ir palikusi giliausią žymę gyvenime? Skirtingu metu man įtaką darė vis kitos knygos – jaučiausi dėkingas ir J. D. Salingeriui už jo „Rugiuose prie bedugnės“, daug ko išmokau ir iš „Tomo Sojerio nuotykių“, įsiminė ir Paolo Coelho „Alchemikas“... Bet jei reikėtų įvardinti tą vienintelę – tai Michailo Bulgakovo „Meistras ir Margarita“. Tai knyga, kuri nenorėjau, kad baigtųsi. Tai knyga, kurią perskaitęs pagalvojau, kad žmogus negali neperskaityti tokios geros knygos.

19 Jurga Šeduikytė

20 Dainininkė Jurga į susitikimą atsinešė tris mėgstamiausias knygas: Senekos „Laiškai Liucijui“, A. Lindgren „Ronja plėšiko duktė“ bei R. Bredberio „Pienių vynas“. Visai neseniai mama tapusi J. Šeduikytė prasitarė, jog skaityti pradėjo tuomet, kai mama jos neleido į darželį. Dažniausiai tai būdavo knygos apie plėšikus arba įvairios pasaulio pasakos pasakojancios-zvaigzdes.d?id= #ixzz2pW3El4d0

21 KĄ SKAITO ŽYMŪS ŽMONĖS? &type=3 skaito.d?id= sugrizta-ka-skaito-garsus-kino-aktoriai

22 12 priežasčių, kodėl skaitymas pagerina jūsų gyvenimą
jusu-gyvenima

23 1. Skaitymas mažina Alzheimerio riziką
„Proceedings of the National Academy of Sciences“ atliktas tyrimas rodo, kad pagyvenę žmonės, kurie skaito ar užsiima kita protinių pastangų reikalaujančia veikla, 2,5 karto mažiau rizikuoja susirgti Alzheimerio liga. Tuo tarpu televizijos žiūrėjimas, priešingai, gali tapti vienu iš Alzheimerio ligos vystymuisi įtakos turinčiu užsiėmimu. 

24 2. Skaitymas reiškia, kad jūs nuolatos sužinote kažką naujo ir išsaugote žinias
Anne E. Cunningham atliktas tyrimas „What Reading Does For The Mind“ parodė, kaip skaitymas paverčia jus sumanesniu žmogumi. Skaitymas ne tik suteikia jums naujos informacijos, bet ir leidžia išlaikyti žinias senyvame amžiuje. Net jeigu to sąmoningai nepastebite, skaitymas suteikia jums informacijos, ir niekada nežinote, kur jos gali prireikti.  

25 3. Žmonės, kurie skaito, aktyviau balsuoja, lavinasi, domisi kultūra
Nacionalinio menų fondo atliktas tyrimas parodė, kad reguliariai skaitantys žmonės yra pilietiškai ir kultūriškai aktyvesni. Taigi, skaitymas padeda jums iš gyvenimo pasiimti daugiau. 

26 4. Skaitymas mažina stresą, pakelia nuotaiką
Skaitymas padeda užmiršti negandas, sukelia emocinį pagyvėjimą. 2009 metais atliktas tyrimas parodė, kad vos 6 minučių skaitymas sumažina streso lygį 68 proc. 

27 5. Skaitymas gali tapti terapijos priemone
Cristel Russell teigia, kad skaitymas – panašiai kaip muzikos klausymas ar filmo žiūrėjimas – gali padėti iš naujo išgyventi praeities patyrimus ir pažvelgti į tai iš naujos perspektyvos. Taigi, jeigu išgyvenate skyrybas ir skaitote knygą, kurios herojai patiria kažką panašaus, tai gali suteikti jums naujų įžvalgų ir būdų, kaip įveikti problemas.

28 6. Skaitymas stiprina atmintį
Skaitymas yra vienas geriausių atminties stiprinimo metodų, rodo tyrimai. 

29 7. Skaitymas suteikia jums patrauklumo
Tyrimas parodė, kad intelektas moterims atrodo esąs vienas iš patraukliausių vyrų bruožų. O būtent skaitymas dažniausiai ir kelia asociacijas su intelektu.

30 8. Skaitymas padeda lavinti jūsų analitinį mąstymą
Taip, būsimieji teisininkai ir mokslų daktarai! Skaitymas padeda lavinti analitinį/sisteminį mąstymą.

31 9. Skaitymas praplečia jūsų žodyną
Iki šiol dar nėra rastas kitas toks efektyvus būdas žodyno plėtimui kaip skaitymas. Mokslininkai teigia, kad tėvai turėtų skatinti savo vaikus skaityti kuo daugiau. 

32 10. Skaitymas padaro jus geresniu rašytoju
Kalifornijos universitete atliktas tyrimas parodė, kad skaitymas gerina ir jūsų rašymo įgūdžius – skaitydami gerą knygą jūs perimate kai kurias autoriaus rašymo stiliaus ypatybes.

33 11. Grožinės literatūros skaitymas padeda geriau įsijausti į kitų žmonių būsenas
Bufalo universitete atliktas tyrimas parodė, kad nors grožinėje literatūroje rašoma apie įsivaizduojamus įvykius, skaitydami jūs galite suvokti kitas galimybes, kitokius gyvenimus nei jūsų paties. Skaitydami jūs galite geriau suvokti kitas kultūras, kitokį gyvenimo būdą. 

34 12. Skaitymas daro jūsų gyvenimą lengvesnį
Didžiosios Britanijos Nacionalinio skaitymo metų direktorė Honor Wilson-Fletcher sakė, kad „skaitymas atveria duris ir daro gyvenimą lengvesnį, taigi, galiausiai net nesvarbu, ką jūs skaitote. Dar daugiau, skaitymas jus verčia jaustis geriau!“

35 „Skaitymas protui yra tas pats, kas fizinis lavinimas kūnui. “ (Dž
„Skaitymas protui yra tas pats, kas fizinis lavinimas kūnui.“ (Dž. Adisonas) Tad pirmyn sportuoti 

36 Mintis surinko lietuvių kalbos mokytoja Adelė Žeimytė 2014, sausis.


Atsisiųsti ppt "Žinomi žmonės apie knygas"

Panašios pateiktys


Google reklama