Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrosios programos įgyvendinimas mokyklose: kaip formuojamas turinys bendradarbiaujant programą įgyvendinantiems.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrosios programos įgyvendinimas mokyklose: kaip formuojamas turinys bendradarbiaujant programą įgyvendinantiems."— Pateikties kopija:

1 Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrosios programos įgyvendinimas mokyklose: kaip formuojamas turinys bendradarbiaujant programą įgyvendinantiems mokytojams su visuomenės sveikatos priežiūros specialistais Julija Sinicienė, UPC 2019 m.

2 Iš kur kilo „konsultacijų“ poreikis?
. Kas mokykloje atsakingas už Sveikatos, lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai bendrosios programos įgyvendinimą, sveiką gyvenseną: mokytojas ar sveikatos priežiūros specialistas? Kaip kuriamas SLURŠ ugdymo turinys? Iš kur gauti metodinės medžiagos? Kaip ją atsirinkti? Kokių iššūkių patiria visuomenės sveikatos priežiūros specialistai vykdydami mokinių sveikatos ugdymą?

3 Iš kur kilo „konsultacijų“ poreikis?
VSP specialistai teigė, kad labiausiai jiems trukdo efektyviau dirbti, „izoliuotumo“ pojūtis, mokyklos administracijos paramos stoka taip pat lytiškumo, pedagoginių žinių trūkumas. VSP specialistai, dirbantys 0,5 etatu keliose mokyklose, ypač akcentavo „bendravimo su administracija problemas“, kurios susijusios su trumpu darbo laiku. SVEIKATOS PRIEŽIŪROS MOKYKLOSE TYRIMO ATASKAITA ,VILNIUS 2018–2019 M.

4 Iš kur kilo „konsultacijų“ poreikis?
Mokyklose dirbantiems visuomenės sveikatos priežiūros specialistams sveikatinimo veiklos įgyvendinimas reiškia sveikatos biurų politikos vykdymą, patiriant iš aukščiau nuleistų pareigų vykdymo iššūkius, susijusius su veiklų įgyvendinimo mokyklose paieškomis, balansavimu tarp formalių nurodymų vykdymo ir neformalių ryšių bei sąveikos su mokytojais, mokiniais palaikymo siekių. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai patiria veiklos neapibrėžtumą, susidūrimą su mokytojais kai nėra aiškios jų, asmeninė ir kolektyvinė atsakomybės ribos. VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTŲ PATIRTIS UGDANT MOKINIŲ SVEIKATĄ: PRAKTIKOS IŠŠŪKIAI IR PERSPEKTYVOS (Alina Petrauskienė, Stasė Ustilaitė , 2014)

5 Iš kur kilo „konsultacijų“ poreikis?
Mokyklų išorinio vertinimo duomenys rodo nepakankamai palankią mokyklų ugdymo(si) aplinką mokinių sveikatos (socialinės, psichikos, fizinės), lytiškumo ugdymui bei rengimui šeimai: dalyje vertintų mokyklų socialinei sveikatai palankios ugdymo(si) aplinkos aspektai įvertinti patenkinamai. Pusėje mokyklų patenkinamu lygiu įvertinas mokymosi socialumas, kurio pagrindą sudaro mokymasis ir darbas bendradarbiaujant. Daugiau nei trečdalyje mokyklų patenkinamu lygiu įvertinta pažinimas ir sąveika. Tai reiškia, kad dalis tėvų nėra įtraukti į mokyklos gyvenimą, kaip partneriai, galintys padėti rūpintis gera mokinių savijauta ir skatinti jų norą mokytis; Tik 49 % respondentų teigė, kad mokyklos administracija ar klasės vadovas yra supažindinę tėvus su VSP specialistu, jo atliekamomis funkcijomis. dauguma vertintų mokyklų neturi pakankamos integruoto ugdymo patirties, kas yra svarbi sąlyga norint sėkmingai įgyvendinti SLURŠ programą. Ugdymo(si) integralumas patenkinamai įvertintas 62,5 proc. mokyklų; KIEK MOKYKLŲ UGDYMO(SI) APLINKA PALANKI MOKINIŲ FIZINEI, PSICHIKOS, SOCIALINEI SVEIKATAI, LYTIŠKUMO UGDYMUI BEI RENGIMUI ŠEIMAI, NMVA m.

6 SLURŠ BENDROSIOS PROGRAMOS ĮGYVENDINIMO ŽINGSNIAI:
Suburkite darbo grupę ir atlikite esamos situacijos analizę. Suformuluokite siekiamą tikslą. Sutarkite, kokių veiksmų imsitės tikslui pasiekti. Išrinkite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo koordinatorių. Sukurkite sveikatai, sveikai gyvensenai palankią aplinką. Periodiškai atlikite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo refleksiją ir įsivertinimą. Numatykite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo tobulinimo žingsnius. Pagal Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento Regioninės politikos analizės skyriaus specialistų atliktą patikrą dėl Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrosios programos įgyvendinimo 110 šalies bendrojo ugdymo mokyklose.

7 SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo mokykloje gairės

8 1.Suburkite darbo grupę ir atlikite esamos situacijos analizę

9 2. Suformuluokite siekiamą tikslą
2.Suformuluokite siekiamą tikslą. Mokyklos nusistatytos prioritetinės SLURŠ programos įgyvendinimo sritys Analizuojant apklausos duomenis ir lankymosi mokyklose metu nustatyta, jog dauguma mokyklų planuodamos SLURŠ programos įgyvendinimą neišskyrė prioritetinių programos sričių (11 pav.), tačiau programą įgyvendina pagal visas keturias (sveikatos, sveikos gyvensenos ir šeimos sampratos, fizinės sveikatos, psichikos sveikatos, socialinės sveikatos) sritis. Pastebėta, kad tik dalis mokyklų yra susitarusios dėl Programos prioritetinių sričių (Programos 12 p.). Dažniausiai šios sritys yra susijusios su sveikatos stiprinimu.

10 Suformuluokite siekiamą tikslą
Suformuluokite siekiamą tikslą. Mokyklų ugdymo planuose fiksuoti susitarimai Didžiumoje mokyklų ugdymo planuose yra fiksuoti susitarimai ir dėl mokinių pasiekimų ir pažangos verti Didžiuma tikrintų mokyklų, analizuoja, kaip ugdymo procese įgyvendinamas turinio integravimas,. Dalykų mokytojai, klasių bei būrelių vadovai, pagalbos mokiniui specialistai, išanalizavę pateiktas ir išdėstytas mokiniams temas, dalykų metodinėse grupėse laisvos refleksijos forma, aptaria programos turinį, įsivertina – su kokiais sunkumais susidurta dėstant vieną ar kitą klausimą. Kai kada atsiranda poreikis kreiptis pagalbos į specialistus – visuomenės sveikatos priežiūros, psichologą. Ugdymo planuose susitarta ir dėl integruojamųjų pamokų apskaitos dienyne.

11 3. Sutarkite, kokių veiksmų imsitės tikslui pasiekti
3.Sutarkite, kokių veiksmų imsitės tikslui pasiekti. Mokyklų pasirinkti SLURŠ programos įgyvendinimo modeliai Šaltinis: elektroninės apklausos ir patikros duomenys

12 4. Išrinkite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo koordinatorių
4.Išrinkite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo koordinatorių. Ar mokykloje yra SLURŠ programos įgyvendinimo koordinatorius

13 Kas mokykloje įgyvendina SLURŠ bendrąją programą

14 5. Sukurkite sveikatai, sveikai gyvensenai palankią aplinką
5.Sukurkite sveikatai, sveikai gyvensenai palankią aplinką. Sveikatos ugdymui(si) palankios aplinkos mokykloje kūrimas Tikrintų mokyklų ugdymo(si) aplinka atitinka higienos normos reikalavimus. Mokyklų išorinio vertinimo duomenys rodo nepakankamai palankią mokyklų ugdymo(si) aplinką mokinių sveikatos (socialinės, psichikos, fizinės), lytiškumo ugdymui bei rengimui šeimai: dalyje vertintų mokyklų socialinei sveikatai palankios ugdymo(si) aplinkos aspektai įvertinti patenkinamai. Pusėje mokyklų patenkinamu lygiu įvertinas mokymosi socialumas, kurio pagrindą sudaro mokymasis ir darbas bendradarbiaujant. Daugiau nei trečdalyje mokyklų patenkinamu lygiu įvertinta pažinimas ir sąveika. Tai reiškia, kad dalis tėvų nėra įtraukti į mokyklos gyvenimą, kaip partneriai, galintys padėti rūpintis gera mokinių savijauta ir skatinti jų norą mokytis; Tik 49 % respondentų teigė, kad mokyklos administracija ar klasės vadovas yra supažindinę tėvus su VSP specialistu, jo atliekamomis funkcijomis. dauguma vertintų mokyklų neturi pakankamos integruoto ugdymo patirties, kas yra svarbi sąlyga norint sėkmingai įgyvendinti SLURŠ programą. Ugdymo(si) integralumas patenkinamai įvertintas 62,5 proc. mokyklų; KIEK MOKYKLŲ UGDYMO(SI) APLINKA PALANKI MOKINIŲ FIZINEI, PSICHIKOS, SOCIALINEI SVEIKATAI, LYTIŠKUMO UGDYMUI BEI RENGIMUI ŠEIMAI, NMVA m.

15 6. Periodiškai atlikite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo refleksiją ir įsivertinimą. Kaip įgyvendindama SLURŠ programą, mokykla vykdo periodinę mokinių poreikių ir pasiektų rezultatų refleksiją Kaip įgyvendindama SLURŠ programą, mokykla vykdo periodinę mokinių poreikių ir pasiektų rezultatų refleksiją

16 7.Numatykite SLURŠ bendrosios programos įgyvendinimo tobulinimo žingsnius.
Dauguma tikrintų mokyklų neišskiria konkrečių SLURŠ programos tobulinimo žingsnių. Numatoma bendro pobūdžio veiklos sritys: kvalifikacijos tobulinimas, metodinės medžiagos ir jos panaudojimo galimybių paieška, pasiektų rezultatų matavimas metodinėse grupėse. Tik kai kuriose mokyklose numatomi ir konkretūs veiksmai siekiant tobulinti SLURŠ programos įgyvendinimą: numatyti ir organizuoti paskaitų ar renginių ciklą pagal amžiaus grupes; įvesti pasirenkamąjį modulį Lytiškumo ugdymas; gimnazijų I klasių mokiniams organizuoti vieno pusmečio privalomas pamokas pagal šią programą; ugdant sveikatos ir lytiškumo bei rengimo šeimai gebėjimus, vertybines nuostatas ir žinias numato tobulinti vertinimo ir įsivertinimo metodiką bei SLURŠ programos įgyvendinimo poreikių analizę; įdarbinti psichologą; daugiau naudotis visuomenės sveikatos biuro specialistų paslaugomis organizuojant veiklą.

17 PROGRAMA GRINDŽIAMA PRINCIPAIS:
Integralumo. Prieinamumo. Personalizavimo. Kontekstualumo. Pagarbos žmogui ir lyčių lygiavertiškumo Sąveikos. Diskretiškumo.

18 METODINĖS MEDŽIAGA https://sodas.ugdome.lt

19 METODINĖ MEDŽIAGA PLANAVIMAS SLURŠ ĮGYVENDINIMO RODIKLIAI
Dalykų bendrųjų programų ir metodinės medžiagos sąsajos su Sveikatos, lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai (SLURŠ) bendrąja programa (pildoma, 2018) : Pradinis ugdymas Pagrindinis ugdymas Vidurinis ugdymas SLURŠ ĮGYVENDINIMO RODIKLIAI SLURŠ VERTINIMO KRITERIJAI 5-10 KLASĖSE

20 SLURŠ  ugdymo pasiekimai, jų vertinimo kriterijai, įgyvendinimo būdai ir priemonės

21 SLURŠ ugdymo pasiekimai, jų vertinimo kriterijai, įgyvendinimo būdai ir priemonės

22 SLURŠ  ugdymo pasiekimai, jų vertinimo kriterijai, įgyvendinimo būdai ir priemonės

23 Patarimai mokytojui: lytiškumo ugdymas ir rengimas šeimai pradinėse klasėse

24 Lytiškumo ugdymas ir rengimas šeimai paauglystėje
Lytiškumo ugdymas ir rengimas šeimai paauglystėje. Patarimai mokytojams Mokytojo TV:

25

26 Siekiant Programos tikslų, neleistina:
teikti nepilnamečių psichikos ar fizinei sveikatai, fiziniam, protiniam, dvasiniam ar doroviniam vystymuisi žalingą informaciją; teikti klaidinančią, tendencingą, vienpusę informaciją; gąsdinti, tiesmukai instruktuoti, skatinti savigydą; lengvabūdiškai, neatsakingai traktuoti lytinius santykius; kontracepcijos naudojimą (vartojimą) pateikti kaip lygiavertę susilaikymo nuo lytinių santykių iki pilnametystės alternatyvą; naudoti pornografinio ar (ir) erotinio pobūdžio informaciją; vykdyti rinkodarą; diskriminuoti asmenį dėl jo, jo tėvų (globėjų, rūpintojų) šeiminio ar kitokio statuso, lytinės orientacijos ir ( ar) jos nepriėmimo, lytinės tapatybės, nėštumo nutraukimo; skatinti nepasitenkinimą savo kūnu, išvaizda ar lytine orientacija, savo kūno, išvaizdos ar lytinės orientacijos nepriėmimą; vykdyti kitas neigiamą poveikį sveikatai galinčias sukelti veiklas.

27

28 AČIŪ UŽ DĖMESĮ!

29 PAGALBA MOKYKLOMS IR MOKYTOJAMS
Ugdymo sode: Einame į Ugdymo turinys/Metodinės medžiagos katalogai/ Sveikatos ugdymas: Čia rasite: Dokumentus (Programą); Metodines rekomendacijas: Mokymosi priemones: Mokytojo biblioteką: Mokytojos TV Pristatomas Ugdymo sodas: kokią medžiagą galima rasti, kaip ieškoti


Atsisiųsti ppt "Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrosios programos įgyvendinimas mokyklose: kaip formuojamas turinys bendradarbiaujant programą įgyvendinantiems."

Panašios pateiktys


Google reklama