Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Kovo 22 – oji PASAULINĖ VANDENS DIENA

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Kovo 22 – oji PASAULINĖ VANDENS DIENA"— Pateikties kopija:

1 Kovo 22 – oji PASAULINĖ VANDENS DIENA

2 ...,,Tai, ko mums reikia, arba nieko nekainuoja, arba kainuoja labai pigiai: prigimtis reikalauja tik duonos ir vandens...‘‘ Seneka

3 Vandens reikšmė sveikatai:
Vanduo yra pagrindinė kūno sudedamoji dalis. Jis sudaro apie 65 proc. suaugusio žmogaus kūno masės, vaiko – apie 75 proc. Toks didelis vandens kiekis organizme rodo, koks svarbus žmogaus savijautai yra vanduo. Vanduo palaiko gyvybines funkcijas, normalią kūno temperatūrą. Jis būtinas medžiagų apykaitos procesui.

4 Vandens reikšmė sveikatai:
Vanduo spartina riebalų deginimą. Tyrimais įrodyta, kad vanduo padeda organizmui be jokių pastangų sudeginti trim procentais daugiau kalorijų. Vanduo skatina virškinimą. Kuo daugiau žmogus geria vandens, tuo daugiau išsiskiria virškinimo sulčių ir veiksmingiau skaidomos bei pasisavinamos maisto medžiagos. Be to, vanduo šalina toksinus ir šlakus.     

5 Vandens reikšmė sveikatai:
Vanduo mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį. Vanduo apsaugo ir sutepa sąnarius bei sustiprina raumenis. Smegenų funkcionavimas taip pat priklauso nuo vandens, nes jis yra gyvybiškai svarbus visiems audinių ir ląstelių skysčiams (kraujui, limfai, liaukų sekretui).

6 Vandens reikšmė sveikatai:
Jei odos ląstelės gauna pakankamai vandens, oda lieka elastinga, ne taip greitai raukšlėjasi ir sensta. Jei kūno audiniai ir ląstelės gauna pakankamai vandens, jis pradeda natūraliomis apsauginėmis organizmo jėgomis kovoti su infekcija.   

7 Jeigu organizmui trūksta vandens:
Sumažėjus organizme vandens 1-2 %  jaučiamas troškulys, netekus 5 % vandens aptemsta sąmonė, o netekus daugiau nei 10 procentų organizme esančio vandens, gali prasidėti traukuliai, ištikti koma ir mirtis. Be maisto žmogus gali išgyventi mėnesį ir daugiau, o be vandens - vos keletą dienų.  

8 Jeigu organizmui trūksta vandens:
Vandens stygius gali sukelti daugelį ligų. Pirmiausiai, žinoma, sutrinka virškinimo procesas, šalinimo procesas, užnuodijamas kraujas, kuris šiuos toksinus išnešioja po visą mūsų organizmą. Atsiranda tokios ligos kaip dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opaligės, gastritas, rėmuo, plonųjų ir storųjų žarnų uždegimai. Sutrinka šalinimo procesai, lydimi nuolatinio vidurių užkietėjimo, hemorojaus.

9 Jeigu organizmui trūksta vandens:
Jaučiami raumenų spazmai, spartėja širdies veikla, skauda galvą, džiūsta burnos gleivinė, pagriežtėja veido bruožai, įdumba akys, suglemba oda (ją sužnybus, raukšlė išsilygina lėtai). Inkstai pradeda ,,taupyti” skysčius, todėl žmogus šlapinasi retai ir po truputį. Be vandens ląstelės ilgainiui ,,aptingsta". Organizmas nebegali pasisavinti reikalingų rūgščių ir maisto medžiagų, todėl ima reikalauti vis daugiau ir daugiau maisto. Didėja apetitas ir dažnėja alkio priepuoliai, o to pasekmė - sutrikęs virškinimas, antsvoris, raukšlės ir kiti negalavimai.

10 Kiek vandens reikia išgerti per dieną?
Suaugusiam apie 2-2,5 litro (jeigu skysčių netekta papildomai, vandens reikia daugiau. Skysčių netenkama, kai yra dideli karščiai, gausiau prakaituojama, sportuojant, vemiant ir viduriuojant).

11 Kiek vandens reikia išgerti per dieną?
Kiek vandens reikia vaikui, nuspręsti pakankamai sunku, nes  reikia įvertinti daug parametrų – ką vaikas veikia per dieną, kokiu oru jis kvėpuoja, ar jis sveikas, kokia jo savijauta. Amerikiečių mokslininkai teigia, kad vaikui skysčių reikia daugiau nei suaugusiam. Ypač rekomenduojama stebėti, kad vaikai gertų po fizinių krūvių, nes vaikų troškulio mechanizmas neišsivystęs taip gerai kaip suaugusių, todėl jie gali nenorėti gerti ir tuomet, kai akivaizdu, kad vandens jiems reikia.

12 Pasaulio Sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja
Nuo metukų-pusantrų reikia siūlyti vaikui vandens ir pratinti jį prie sveiko įpročio gerti vandenį. Troškulys yra geriausias vadovas, kuris parodo, kada ir kiek vaikui reikia vandens. Vanduo, o ne sultys ar saldūs gėrimai, turėtų būti siūlomas vaikui. Vanduo ne tik padeda vaikams išlikti sveikais, bet ir prisideda prie geresnių rezultatų siekimo. Dehidratacija daro įtaką ir psichinei, ir fizinei vaiko sveikatai. Ilgalaikė dehidratacija gali sukelti rimtų sveikatos problemų ir net ligų.

13 Kaip reikia gerti vandenį?
Rytuose manoma, jog didžiausią reikšmę žmogaus sveikatai turi ne tik suvartojamo vandens kiekis, bet ir vandens gėrimo būdas. Taigi, svarbu ne tik kiek, bet ir kaip, ir kada yra geriamas vanduo. Rytuose vandens sąvoka netapatinama su gaiviaisiais gėrimais, sultimis, kava ir arbata. Visi šie produktai turi skonį ir organizmo priimami kaip maistas. Norint "suvalgyti" kavos puodelį, pusvalandį prieš tai reikėtų išgerti stiklinę vandens.

14 5 auksinės vandens gėrimo taisyklės:
1. Atsikėlus ryte išgerti 1 stiklinę vandens ir po to nevalgyti 1,5-2 val min. prieš maisto vartojimą išgerti 1 stiklinę vandens Valgant negerti (po valgio negerti apie 40 min.) min. prieš miegą išgerti 1 stiklinę vandens Kai norima gerti - geriamas vanduo.

15 Pastebėjimai... Vaikai mažai geria vandens, tačiau mielai geria sultis, arbatą. Atlikus tėvelių apklausą, paaiškėjo, kad ir namuose daugelis vaikų užmiršta atsigerti vandens, o daugelis tėvų vandens gėrimo nelaiko reikšmingu, mieliau vaikams perka įvairius vaisvandenius, sultis. Prielaida - vaikams šeimoje nėra formuojamas įprotis gerti vandenį. KĄ DARYTI?..

16 Pratinkimės gerti vandenį:
Įsigykime gražų puodelį vandeniui gerti. Troškulį malšinkime tik vandeniu. . Visada atsigerkime vandens po fizinio krūvio. Atsigerkime vandens 30 min. prieš valgį.

17 Vanduo svarbus ne tik žmogui…
…bet ir žemei. Be vandens žemėje nebūtų augmenijos, todėl nebūtų deguonies ir gyvybės.

18 Lietuva – vandeniu turtingas kraštas
Lietuva – vandeniu turtingas kraštas. Vanduo, kaip ir atmosferos oras, yra būtinas ir niekuo nepakeičiamas gyvybės palaikymo šaltinis. Tai nėra neišsenkanti gamtos dovana, tai – visų mūsų turtas, kuriuo naudojamės dabar ir kurį privalome išsaugoti ateities kartoms.

19 Kovo 22 – oji PASAULINĖ VANDENS DIENA


Atsisiųsti ppt "Kovo 22 – oji PASAULINĖ VANDENS DIENA"

Panašios pateiktys


Google reklama