Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Smulkiosios motorikos lavinimas

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Smulkiosios motorikos lavinimas"— Pateikties kopija:

1 Smulkiosios motorikos lavinimas
Parengė logopedė metodininkė Sonata Pakalniškienė

2 . Smulkioji motorika – judesiai, kuriuos atliekant dalyvauja smulkieji kūno raumenys. Tai pirštų, riešo, koordinuoti akių ir rankos judesiai. Nepakankamai išlavinti smulkieji raumenys, jutiminės sistemos, erdvės ir krypties suvokimas gali būti kliūtis sėkmingai mokytis rašyti bei skaityti.

3 . Mokslininkai teigia, jog smulkiosios motorikos lavinimas didina galvos smegenų žievės aktyvumą, darbingumą. Pirštų ir riešo judesiai stimuliuoja kalbos vystymąsi,lemia tikslesnį artikuliacinės motorikos išsivystymą, rankos pasirengimą rašymui. Lavinant smulkiąją motoriką gerėja klausa, rega, dėmesys.

4 . Ikimokyklinis vaiko amžius yra judesių atsiradimo ir spartaus vystymosi periodas. Šiame amžiuje siekiame tikslinti ir tobulinti smulkiuosius judesius, kurie yra sėkmingo mokymosi mokykloje prielaida.

5 . Vaikams turintiems kalbos sutrikimų, dažnai būdingas nepakankamas smulkiosios motorikos išsivystymas. Rankų pirštukų judesiai yra glaudžiai susiję su kalbos funkcija. Smulkiosios motorikos išlavėjimo lygis nėra paveldimas, jos tobulinimui reikalinga kryptinga lavinamoji veikla.

6 Rankų pirštų ir riešų raumenukų vystymui
. Rankų pirštų ir riešų raumenukų vystymui pasitelkiami įvairūs darbo būdai ir metodai: pirštukiniai žaidimai, lydimi eilėraštukų ir dainelių; pirštukų mankštelės - be žodinio teksto; žaidimai ir veiksmai su daiktais, žaislais; meninė veikla: spalvinimas,lipdymas,karpymas.

7 Smulkiąją motoriką lavinantys pratimai ir žaidimai
Suglausti delnus tiesiais pirštais ir sunėrus rankų pirštus, riešus lenkti aukštyn – žemyn, į vieną ir į kitą pusę. Sukti ratu į vieną ir į kitą pusę. Suglausti delnus prieš krūtinę, išskėsti riešus į šalis, vėl suglausti nepraplečiant pirštų į šalis. Ištiesti suglaustus pirštus, praskėsti. Po to suglausti ir sulenkti į kumštį. Ištiesti suglaustus pirštus, praskėsti nykštį ,sukti ratu.

8 Suglausti delnus prieš krūtinę, suglausti dešinės
. Suglausti delnus prieš krūtinę, suglausti dešinės rankos nykščio, rodomojo ir didžiojo pirštų galus (laikome pieštuką, neatkišant mažojo piršto), „rašyti“ iš kairės į dešinę (braukti liniją), „piešti“ apskritimą, trikampį, kvadratą, mažą gėlę, nejudinant riešų. Po to vėl suglausti delnus.

9 Iš kumščio paeiliui ištiesti didįjį, smilių,
. Iš kumščio paeiliui ištiesti didįjį, smilių, nykštį, bevardį ir mažąjį pirštą. Išmokus vėliau pirštus tiesti tokia tvarka: mažasis, bevardis, didysis, smilius, nykštys. Plaštakas su išskėstais pirštais padėti ant stalo; paeiliui pabelsti į stalą tai vienos, tai kitos rankos, vėliau abiejų rankų kiekvienu pirštu vienu metu.

10 Pirštais parodyti: “Man vieneri (dveji, treji,
. Sugauti greitai per stalą traukiamos juostelės galą. Pagauti į delną nestipriai sugniaužtą ir paleistą krentantį teniso kamuoliuką, pieštuką, liniuotę. Pirštais parodyti: “Man vieneri (dveji, treji, ketveri, penkeri) metukai“.

11 Ant siūlo suverti sagas, makaronus.
Perpilti vandenį iš vienos stiklinės į kitą, pakartoti pratimą su ryžiais. Išvynioti į popierių suvyniotus rutuliukus. Įmesti monetą į taupyklę,kišti vokus į dėžės dangtyje padarytą skylę, ant dėžutės šono segti skalbinių segtukus.

12 Sudėti vieną ant kitos kuo daugiau monetų.
Sudėti monetas į vandens pilną dubenį, išimti jas nykščiu ir smiliumi. Iš virvutės rišti mazgus. Lipdyti iš plastilino įvairius daiktus. Piešti nesudėtingas geometrines formas, jas iškirpti.

13 Surinkti žirnius, monetas, degtukus, dėlioti po vieną į dėžutę.
Verti karoliukus, kaišioti smulkius kaištukus į skylutes. Atsegti ir užsegti sagas, atitraukti ir užtraukti užtrauktuką,atrišti ir užrišti batų raištelius, atrišti ir surišti kaspiną, pinti kasas.

14 Sėkmės lavinant smulkiąją motoriką.


Atsisiųsti ppt "Smulkiosios motorikos lavinimas"

Panašios pateiktys


Google reklama