Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

ES STRUKTŪRINIAI FONDAI: Parama verslui

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "ES STRUKTŪRINIAI FONDAI: Parama verslui"— Pateikties kopija:

1 ES STRUKTŪRINIAI FONDAI: Parama verslui
Nacionalinė Regionų Plėtros Agentūra

2 Kokių ES struktūrinių fondų pagalba gali naudotis Lietuvos organizacijos?

3 1. Europos regioninės plėtros fondas
Fondo lėšos sudaro apie pusę visų struktūrinių fondų biudžeto. Fondas numato: Investicijas į gamybą, siekiant sukurti ir išsaugoti ilgalaikes darbo vietas. Investicijas į infrastruktūrą (kelius, telekomunikacijas, energetiką) siekiant sujungti centrinius ES regionus su periferiniais. Investicijas, padedančias atgaivinti krizę išgyvenančius pramonės, žemės ūkio rajonus. Darbo vietų kūrimą bei paramą smulkiam ir vidutiniam verslui (įmonių konsultavimas, rinkos tyrimai, mokslo tyrimai). Technologijų plėtrą, vietinės infrastruktūros plėtrą.

4 2. Europos socialinis fondas
Remia projektus, sprendžiančius socialines (pirmiausia užimtumo) problemas. Finansuoja: švietimą ir profesinį mokymą paramą įsidarbinant mokslinius tyrimus ir technologijų plėtrą (pvz., specialistų mokymą mokslinio tyrimo įstaigose) socialinės ekonomikos projektus (pvz., padeda sukurti privačias vaikų priežiūros įstaigas) švietimo ir profesinio mokymo sistemų tobulinimą (keliant darbuotojų kvalifikaciją)

5 Kiti ES struktūriniai fondai
Europos žemės ūkio orientavimo ir garantijų fondas (3) Šio fondo orientavimo dalis laikoma ES struktūrinės (o ne bendrosios žemės ūkio) politikos dalimi, nes teikia paramą diegiant naujus ūkininkavimo metodus, plėtojant alternatyvią ekonominę veiklą kaimo vietovėse (pvz., kaimo turizmą). Žuvininkystės orientavimo finansinis instrumentas (4) Remia naujų metodų diegimą bei ekonominės veiklos perorientavimą vietovėse, kur verčiamasi žuvininkyste. Sanglaudos fondas (5) Sanglaudos fondas buvo įkurtas siekiant finansuoti didelius kelių tiesimo ir aplinkos apsaugos projektus. Šiuo metu iš Sanglaudos fondo pagalbą gauna keturios ES šalys: Graikija, Ispanija, Portugalija ir Airija.

6 2. Kokiu pagrindu ES struktūrinių fondų lėšos skirstomos Lietuvoje?

7 Bendrasis Programavimo Dokumentas (BPD)
Struktūrinių fondų lėšos Lietuvoje gali būti skiriamos tik Bendrojo programavimo dokumento (BPD) pagrindu. BPD – tai ES investicijų Lietuvai planavimo dokumentas, kuriame nustatoma šalies plėtros strategija, pateikiamas finansavimo priemonių ir uždavinių aprašymas bei būsimos paramos finansavimas. Šis dokumentas suteikia informacijos ir apie Lietuvos plėtros strategiją, išdėstomi 5 prioritetai: 1. socialinės ekonominės ūkio infrastruktūros plėtra. 2. žmogaus išteklių plėtra. 3. gamybos sektoriaus plėtra. 4. kaimo ir žuvininkystės plėtra. 5. techninė pagalba. Finansuojamas gali būti kiekvienas projektas, kurio tikslas atitinka BPD apibrėžtus prioritetus ir priemones. Detalizuoti BPD numatytų priemonių aprašymai pateikti BPD priede, kurį d. patvirtino Laikinasis BPD priežiūros komitetas.

8 BPD priedas Programos priedą sudaro trumpas strategijos aprašymas bei informacija reikalinga BPD įgyvendinimui: bendri projektų atrankos kriterijai bendri priežiūros indikatoriai prioritetų bei priemonių apibūdinimas (kartu pateikiamos ir finansinės lentelės) informavimo strategija bei veiksmų planas jame taip pat aprašomi bendrieji kompiuterinės duomenų sistemos principai pateikiamas trumpas valstybės pagalbos schemų aprašymas

9 Kokios institucijos bus atsakingos už SF paramos teikimą Lietuvoje?

10 1. Vadovaujančioji institucija
Vadovaujančioji institucija yra atsakinga už patikimą ir veiksmingą ES struktūrinių fondų ir bendrojo finansavimo lėšų planavimą, priemonių įgyvendinimą ir priežiūrą. Ji gali įgalioti kitas ministerijas ir valstybės įstaigas (pagal joms LR teisės aktų nustatytą kompetenciją ir funkcijas) atlikti tam tikras aiškiai apibrėžtas užduotis, susijusias su struktūrinių fondų paramos tvarkymu. Vadovaujančiosios institucijos funkcijas atlieka Finansų ministerijos Finansinės paramos departamentas.

11 2. Mokėjimo institucija Mokėjimo institucija yra atsakinga už visų ES struktūrinių fondų ir bendrojo finansavimo lėšų apskaitą. Mokėjimo institucijos funkcijos Lietuvoje yra priskirtos Finansų ministerijos Nacionalinio fondo departamentui.

12 3. Tarpinės institucijos
Tarpinės institucijos vykdo Valdymo institucijos deleguotas paramos valdymo funkcijas. Jos rengia priskirtų BPD priemonių finansavimo planus ir atsako už jų įgyvendinimą, taip pat priima galutinį sprendimą dėl projektų, kuriems bus teikiama parama. Tarpinėmis yra paskirtos šios institusijos: Aplinkos ministerija – aplinkos apsaugos srityje. Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie LR Vyriausybės – informacinės visuomenės plėtros srityje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Švietimo ir mokslo ministerija – žmonių išteklių plėtros srityje. Žemės ūkio ministerija – žemės ūkio, kaimo ir žuvininkystės plėtros srityje. Susisiekimo ministerija – transporto infrastruktūros srityje. Sveikatos apsaugos ministerija – sveikatos apsaugos infrastruktūros srityje. Ūkio ministerija – paramos verslo plėtrai srityje.

13 5. Įgyvendinančios institucijos
Įgyvendinančiosios institucijos vykdo tiesioginį paramos administravimą: skelbia projektų paraiškų konkursus, teikia informaciją, prižiūri projektų įgyvendinimą, rengia ataskaitas. Įgyvendinančių institucijų funkcijas atlieka: Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra – aplinkosaugos projektams; VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra – sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo bei socialinės apsaugos infrastruktūros, informacinių paslaugų plėtros ir techninės paramos projektams; VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra – verslo plėtros, energetikos ir turizmo projektams; Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos – žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės projektams; Transporto investicijų direkcija – transporto projektams; Žmonių išteklių plėtros programų paramos fondas – socialinės integracijos ir žmonių išteklių plėtros projektams.

14 6. Priežiūros komitetas Priežiūros komitetas – pagrindinė BPD įgyvendinimo priežiūros institucija. Komitetas sudaromas remiantis partnerystės principu, įtraukiant valstybės institucijų bei nevyriausybinių organizacijų atstovus, taip pat Europos Komisijos atstovą.

15 ES SF lėšų administravimo schema LR

16 4. Kokiais kriterijais vadovaujantis bus vertinami projektai, teikiant paraiškas dėl ES SF paramos Lietuvoje?

17 Bendri projektų atrankos kriterijai
Projektas turi atitikti bendrą BPD strategiją ir nacionalines Lietuvos bei Europos Sąjungos politikas. Projektas turi būti suderinamas su prioriteto ir priemonės, pagal kuriuos gaunamas finansavimas, specifiniais tikslais. Projektai turi demonstruoti pridedamąją vertę. Projektai turi būti finansiškai tęstiniai. Viešojo sektoriaus investiciniai projektai, tokie kaip infrastruktūros vystymosi bei ITT infrastruktūros plėtros, turi būti tęstiniai bei turėti ryškią pridedamąją vertę. Projektai turi demonstruoti svarų papildomumą, t.y. tai kad be ES paramos jų nebūtų įmanoma įgyvendinti. Remiantis bendrja praktika, tie projektai, kuriuose bus didesnis projektų teikėjo indėlis turės prioritetą juos atrenkant.

18 5. Kokie pagrindiniai paramos teikimo prioritetai ir priemonės?

19 I. PRIORITETAS: Socialinė ir ekonominė ūkio infrastruktūros plėtra
1.1 PRIEMONĖ. Transporto infrastruktūros prieinamumo ir paslaugų kokybės gerinimas. 1.2 PRIEMONĖ. Energijos tiekimo stabilumo, prieinamumo ir didesnio energetikos efektyvumo užtikrinimas. 1.3 PRIEMONĖ. Aplinkos kokybės gerinimas ir žalos aplinkai prevencija. 1.4 PRIEMONĖ. Sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimas ir modernizavimas. 1.5 PRIEMONĖ. Darbo rinkos, švietimo, profesinio rengimo, mokslo ir studijų, socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra (papildanti Europos socialinio fondo priemones).

20 II. PRIORITETAS: Žmogiškųjų išteklių plėtra
2.1 PRIEMONĖ. Užimtumo gebėjimų ugdymas. 2.2 PRIEMONĖ. Darbo jėgos kompetencijos ir gebėjimų prisitaikyti prie pokyčių ugdymas. 2.3 PRIEMONĖ. Socialinės atskirties prevencija ir socialinė integracija. 2.4 PRIEMONĖ. Mokymosi visą gyvenimą sąlygų plėtojimas. 2.5 PRIEMONĖ. Žmonių išteklių kokybės moksliniuose tyrimuose ir inovacijose didinimas.

21 III. PRIORITETAS: Parama verslui
3.1 PRIEMONĖ. Tiesioginė parama verslui. 3.2 PRIEMONĖ. Verslo aplinkos gerinimas. 3.3 PRIEMONĖ. IT paslaugų ir infrastruktūros plėtra. 3.4 PRIEMONĖ. Viešoji turizmo infrastruktūra ir paslaugos.

22 IV. PRIORITETAS: Kaimo plėtra ir žuvininkystė
4.1 PRIEMONĖ. Investicijos į žemės ūkio valdas. 4.2 PRIEMONĖ. Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas. 4.3 PRIEMONĖ. Žemės ūkio produktų perdirbimo ir rinkodaros gerinimas. 4.4 PRIEMONĖ. Kaimo vietovių pritaikymo ir plėtros skatinimas. 4.5 PRIEMONĖ. Miškų ūkis. 4.6 PRIEMONĖ. Leader+ pobūdžio priemonė. 4.7 PRIEMONĖ. Mokymas. 4.8 PRIEMONĖ. Veikla, susijusi su žvejybos laivynu. 4.9 PRIEMONĖ. Gyvųjų vandens išteklių apsauga ir plėtra. 4.10 PRIEMONĖ. Kita veikla, susijusi su žuvininkyste.

23 V. PRIORITETAS: Techninė parama.
5.1 PRIEMONĖ. Parama programos parengimui, valdymui, priežiūrai ir kontrolei (ERDF). 5.2 PRIEMONĖ. Programos viešinimas ir vertinimas (ESF).

24 Detali informacija apie prioritetus ir priemones
Daugiau informacijos apie kiekvieną iš prioritetų ir priemonių galite rasti BPD priede, kur kiekviena priemonė aprašyta naudojant tokią struktūrą: 1. Priemonės tikslai ir uždaviniai 2. Priemonės turinys (pagrindimas, planuojamos finansuoti veiklos ir tikslinės grupės) 3. Galimi paraiškų teikėjai 4. Rodikliai ir tikslai 5. Institucijos, atsakingos už priemonės įgyvendinimą 6. Tinkama teritorija (struktūrinių fondų lėšoms investuoti) 7. Finansavimo planas 8. Paraiškų tvarkymas 9. Specifiniai priemonės atrankos kriterijai 10. Investicijų sričių kodai 11. Priemonės suderinamumas su kitomis priemonėmis 12. Horizontalios temos 13. Valstybės pagalba

25 6. Plačiau apie 3-iąjį Prioritetą: Parama verslui.

26 1.1. Priemonė: tiesioginė parama verslui (1)
Planuojamos remti veiklos: naujų produktų ir paslaugų įmonėse sukūrimas ir plėtra naujų technologijų ir inovacijų įdiegimas moderniųjų informacinių technologijų ir elektroninio verslo plėtra gamybos priemonių modernizavimas gamybos ir paslaugų teikimo procesų tobulinimas IT metodų, informacinių sistemų ir duomenų bazių kūrimas ir įdiegimas įmonėse mokslinių tyrimų ir plėtros veikla (taikomieji tyrimai ir technologinė plėtra) pramonei ir verslui (įmonių vykdoma veikla ir užsakomieji darbai) ryšių tarp pramonės ir verslo subjektų bei mokslinių tyrimų institucijų formavimas

27 1.1. Priemonė: tiesioginė parama verslui (2)
Planuojamos remti veiklos (tęsinys): kokybės valdymo sistemų ir naujų kokybės gerinimo metodų įdiegimas ir plėtra įmonių internacionalizavimo skatinimas ir prieinamumo prie pasaulinių rinkų didinimas veiklų, skirtų pramonės ir verslo, produktų ir paslaugų įvaizdžiui formuoti ir gerinti, rėmimas pramonės ir verslo bendradarbiavimo tinklų ir klasterių sukūrimas kaštus mažinančių priemonių įgyvendinimas įmonėse standartų diegimas ir produktų bei paslaugų sertifikavimas naujų arba esamų apgyvendinimo, konferencijų ir pramogų objektų statyba ir įrengimas, atnaujinimas/plėtra bei pastatytų pastatų ir privatiems subjektams priklausančių kultūros ir istorinio paveldo objektų pritaikymas turizmo poreikiams aplinkosauginių valdymo sistemų ir įvairių aplinkosauginių priemonių įdiegimas įmonėse, ekologinio žymėjimo plėtra, ekologiškų gamybos technologijų sukūrimas ir įdiegimas

28 1.1. Priemonė: tiesioginė parama verslui (3)
Tikslinės grupės: Įmonės, siekiančios padidinti konkurencingumą, pereiti prie aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų gamybos Pradedančios įmonės Institucijos, atsakingos už priemonės įgyvendinimą: Tarpinė institucija-Ūkio ministerija Įgyvendinančioji institucija-VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra Atrenkant projektus, prioritetas bus teikiamas projektams, kurie: Skatina aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų plėtrą Skatina internacionalizaciją Didina įmonių konkurencingumą Daro poveikį regiono socialinei ir ekonominei plėtrai Skatina bendradarbiavimą tarp įmonių

29 1.1. Priemonė: tiesioginė parama verslui (4)

30 1.2. Priemonė: verslo aplinkos gerinimas (1)
Planuojamos remti veiklos: SVV paramos sistema Inovacijų paramos sistema Mokslo ir technologijų parkai (MTP), technologijų centrai Pramoninės zonos, „plyno lauko“ investicijų skatinimas Asocijuotos verslo struktūros, įskaitant klasterizacijos veiklą Aplinkosauginių priemonių versle skatinimas Lietuvos produktų ir paslaugų įvaizdžio gerinimas Techninės dokumentacijos parengimas

31 1.2. Priemonė: verslo aplinkos gerinimas (2)
Tikslinės grupės: Institucijos ir įstaigos, teikiančios paslaugas verslui Institucijos ir įstaigos, skatinančios inovacijų ir naujų technologijų sklaidą, stiprinančios ryšius tarp mokslo ir verslo Institucijos, atsakingos už pramoninių zonų vystymą Verslas (ypač SVV) Verslo asociacijos Galimi pareiškėjai: Savivaldybės Apskričių administracijos Viešosios įstaigos Verslo asociacijos ir verslo bendradarbiavimo struktūros Atrenkant projektus, prioritetas bus teikiamas projektams, kurie: Skatina aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų plėtrą Skatina įmonių steigimąsi, vystymąsi ir konkurencingumą Kuria naujų paslaugų ir veiklų bazę verslui Skatina bendradarbiavimą ir klasterių plėtrą

32 1.3. Priemonė: IT paslaugų ir infrastruktūros plėtra (1)
Planuojamos remti sritys: oficialios informacijos šaltinių sistemos plėtra elektroninių viešųjų paslaugų plėtra lietuviškos informacinės aplinkos sukūrimas (programinės įrangos lokalizavimas, lietuviško interneto turinio kūrimas ir kt.) saugaus interneto turinio priemonių diegimas duomenų perdavimo tinklų (taip pat plačiajuosčių) plėtra viešųjų prieigos prie interneto taškų kūrimas projektų dokumentacijos rengimas (techniniai reikalavimai, galimybių studijos, analizės, konkursinės dokumentacijos paruošimas ir t.t.) gyventojų ir verslo subjektų informavimo apie informacinės visuomenės plėtrą darbai (ši veikla papildo visas aukščiau išvardintas veiklas visuomenės informavimo aspektu) mokymai (veikla, papildanti kitas remtinas veiklas mokymo komponentu)

33 1.3. Priemonė: IT paslaugų ir infrastruktūros plėtra (2)
Tikslinės grupės: gyventojai valstybės, savivaldybių institucijos ir įstaigos Galimi pareiškėjai: valstybės institucijos savivaldybės institucijos ir įstaigos viešosios įstaigos Institucijos, atsakingos už priemonės įgyvendinimą: Tarpinė institucija – Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Įgyvendinančioji agentūra – Centrinė projektų valdymo agentūra

34 7. Privataus sektoriaus galimybės

35 Privatus sektorius galės pasinaudoti SF parama

36 Paramos ribos privatiems projektams
Privačių projektų atveju - iki 50 proc. visų projekto finansuotinų kaštų Galimos išimtys SVV - iki 65 % Tačiau stambių įmonių atveju maksimaliai - 35 %

37 8. Ką turėtų daryti organizacija, siekdama gauti ES SF paramą?

38 Paraiškos formavimas (1)
Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą gali pretenduoti projektai, atitinkantys Lietuvos m. bendrajame programavimo dokumente (BPD) išdėstytą nacionalinį socialinės ir ekonominės plėtros planą. Tam, kad įmonės, įstaigos ar organizacijos projektas gautų paramą iš ES struktūrinių fondų, jis turi siūlyti ES struktūrinių fondų remiamą veiklą ir atitikti BPD išskirtus investicijų prioritetus, priemones bei veiklos rūšis. Projekto paraiška lietuvių kalba turi būti teikiama įgyvendinančiajai institucijai (ar jos teritoriniam padaliniui), kuri yra atsakinga už tos BPD priemonės, pagal kurią teikiamas projektas, administravimą.

39 Paraiškos formavimas (2)
Paraiška susideda iš dviejų dalių: bendrosios (A dalies) ir specialiosios (B dalies). Paraiškos A dalis yra administracinės informacijos rinkinys apie projekto teikėją ir apibendrinta informacija apie patį projektą. Tuo tarpu paraiškos B dalis skiriasi kiekvienai BPD priemonei ir joje prašoma pateikti konkrečiai priemonei ar veiklai būdingos informacijos. Paraiškos B dalis atitinkamoms BPD priemonėms skelbia už jų administravimą atsakingos tarpinės ir įgyvendinančiosios institucijos. Be to, prie projekto paraiškos turi būti pridedami visi dokumentai, kurių yra reikalaujama pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus. Priklausomai nuo projekto tipo bus reikalaujami tokio pobūdžio dokumentai kaip verslo planas, suderinimas su aplinkosaugos reikalavimais, savivaldybės, apskrities ar kitų įstaigų leidimas statyti, vykdyti ar užsiimti tam tikro pobūdžio veikla, detalus techninis planas ir t.t.

40 Parengti projektai turi praeiti šiuos etapus
Paraiškos yra vertinamos atitinkamos įgyvendinančiojoje institucijoje pagal atitinkamos tarpinės institucijos nustatytas taisykles. Pirmiausia atliekamas paraiškų administracinis patikrinimas, tada įgyvendinančiosios institucijos darbuotojai vertina pareiškėjo, projekto veiklų ir išlaidų tinkamumą, po to – projekto kokybę. Įgyvendinančioji institucija parengia vertinimo ataskaitas ir pateikia savo išvadas bei rekomendacijas projektų atrankos komitetui, kurį formuoja tarpinė institucija. Projektų atrankos komitetas išnagrinėja projektų paraiškas ir pateikia tarpinei institucijai savo išvadas dėl finansuotinų projektų. Atrankos komiteto išvadų pagrindu tarpinė institucija priima sprendimą dėl projekto finansavimo. Priėmus sprendimą dėl projekto finansavimo su projekto teikėju sudaroma sutartis.

41 9. Paskelbti kvietimai teikti paraiškas pagal BPD 3.1 priemonę

42 LVPA kvietimai (1) pasklebti kvietimai teikti paraiškas pagal BPD 3.1 priemonę „Tiesioginė parama verslui". Šios priemonės tikslas – padidinti įmonių konkurencingumą ir verslumo lygį, subalansuoti lygias galimybes versle, padidinti mokslinių tyrimų potencialą versle. Kvietimo teikti paraiškas dokumentai – Gairės pareiškėjams, paraiškos forma ir standartiniai priedai (paramos teikimo sutartis, partnerystės deklaracija, veiklos ir finansinių ataskaitų formos, mokėjimų prašymas ir kiti) – skelbiami Ūkio ministerijos ir LVPA interneto svetainėse.

43 LVPA kvietimai (2) LVPA kvietimas Nr.2
Įmonių verslo projektų teikėjmas pagal šias veiklų grupes: Įmonių modernizavimas ir inovacijų diegimas. Kokybės valdymo sistemų ir naujų kokybės gerinimo metodų įdiegimas. Įmonių internacionalizavimo skatinimas, produktų ir paslaugų įvaizdžio kūrimas, sąnaudų mažinimas įmonėse, standartų diegimas ir produktų bei paslaugų sertifikavimas. Klasterių, bendradarbiavimo tinklų skatinimas. Aplinkos apsaugos priemonės įmonėse. Apgyvendinimo, konferencijų ir pramogų objektų kūrimas ir plėtra bei kultūros ir istorinio paveldo objektų pritaikymas turizmo poreikiams.

44 LVPA kvietimai (3) Paraiškos priimamos iki 2006 m. rugsėjo 1 d.
Paraiškas priima VšĮ „Lietuvos verslo paramos agentūra" (LVPA) regioniniuose skyriuose Gairėse nustatyta tvarka ir būdu. Daugiau informacijos galima gauti LVPA: tel. (8~5) faks. (8~5) el. paštu

45 LVPA kvietimai (4) LVPA Vilnius Gedimino pr. 38/2, LT-01104, Vilnius
Informacija teikiama: tel. (8~5) , faks. (8~5) , el. paštu LVPA Klaipėda H. Manto g. 84, LT Klaipėda tel. (8~46) , el. paštas LVPA Šiauliai Aušros al. 66 A, LT Šiauliai tel. (8~41) , el. paštas

46 10. Kaip Jums gali padėti Všį “Nacionalinė Regionų Plėtros Agentūra”?

47 NRPA misija Pagrindė agentūros misija yra konsultacijų ir techninės pagalbos teikimas bei dalyvavimas regioninės plėtros politikos įgyvendinime siekiant efektyvaus, produktyvaus ir maksimalaus Europos Sąjungos (ES) investicinės paramos panaudojimo. Mūsų tikslas yra įgyvendinti Lietuvos ir ES regioninės plėtros programas siekiant skatinti vietinę ir regioninę socialinę ekonominę plėtrą bei padėti kuo efektyviau įsisavinti ES struktūrinių fondų ir Europos Bendrijos iniciatyvų lėšas Lietuvoje.

48 NRPA kompetencijos sritys
ES regioninė politika ir ES struktūriniai fondai. Bendrasis programavimo dokumentas (BPD). INTERREG ir PHARE Bendradarbiavimo abipus sienos (BAS) programa. PHARE BAS Bendrojo programavimo dokumentas. PHARE Praktinis vadovas. PHARE subsidijų fondų valdymas. PHARE Socialinės ir ekonominės sanglaudos komponento projektų rengimas ir valdymas. Kitų ES finansuojamų projektų rengimas ir valdymas. Socialinė ekonominė plėtra. Vietinė ir regioninė plėtra. Strateginis planavimas. Tarptautinis bendradarbiavimas. Valstybės tarnautojų mokymas.

49 NRPA konsultantų vaidmuo
NRPA konsultantų vaidmuo priklauso nuo projekto vykdymo etapo: I: Projekto ruošimas finansinei paramai gauti II: Projekto valdymas patvirtinus finansinę paramą

50 Dėkojame už dėmesį. Všį “Nacionalinė regionų plėtros agentūra”
Lukiškių 5-502, LT 2001 Vilnius Įmonės kodas: Tel./fax: Mob: E-paštas:


Atsisiųsti ppt "ES STRUKTŪRINIAI FONDAI: Parama verslui"

Panašios pateiktys


Google reklama