Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

UŽSIENIEČIŲ TEISINĖS PADĖTIES REGLAMENTAVIMO POKYČIAI

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "UŽSIENIEČIŲ TEISINĖS PADĖTIES REGLAMENTAVIMO POKYČIAI"— Pateikties kopija:

1 UŽSIENIEČIŲ TEISINĖS PADĖTIES REGLAMENTAVIMO POKYČIAI
Danutė Petrauskienė Vidaus reikalų ministerijos patarėja

2 Esama situacija Lietuvos Respublikos įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties Nr. IX-2206 pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-2427 Lietuvos Respublikos įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties Nr. IX-2206 pakeitimo įstatymo projektas Nr

3 Migracijos procesų reformos paketo tikslai
pertvarkyti migracijos funkcijas; decentralizuoti migracijos paslaugų teikimą; tobulinti užsieniečių teisinės padėties teisinį reguliavimą; užtikrinti veiksmingą migracijos procesų kontrolę; - įteisinti kuriamą Lietuvos migracijos informacinę sistemą.

4 Migracijos funkcijų pertvarkymas
Migracijos departamento įgaliojimai: – imigracijos ir prieglobsčio procedūrų koordinavimas ir neteisėtos užsieniečių migracijos kontrolė; – dokumentų Lietuvos Respublikos piliečiams išdavimas; – dokumentų, patvirtinančių ar suteikiančių teisę gyventi Lietuvoje, išdavimas užsieniečiams; – administracinės teisenos už Migracijos departamento sričiai priskirtų teisės nuostatų pažeidimus vykdymas.

5 Užsieniečių teisinės padėties reglamentavimo tobulinimas (1)
- ES valstybių narių piliečiams išduodami naujo pavyzdžio dokumentai. - atsisakoma kvietimo tvirtinimo policijos migracijos tarnybose procedūros. - nustatoma, kad fiziniai ir juridiniai asmenys, kviečiantys pas save užsieniečius, privalo prisiimti už juos atsakomybę – t. y. įsipareigoja pasirūpinti užsieniečio sveikatos draudimu ir atlyginti valstybės išlaidas, jeigu tokių būtų patirta ne tik dėl užsieniečio išsiuntimo ar grąžinimo į užsienio valstybę (įskaitant apgyvendinimo ir išlaikymo), bet ir jo gydymo.

6 Užsieniečių teisinės padėties reglamentavimo tobulinimas (2)
- įtvirtinamos nuostatos dėl kuriamos Lietuvos migracijos informacinės sistemos. - atsisakoma reikalavimo darbdaviams registruoti su užsieniečiu sudarytas darbo sutartis teritorinėje darbo biržoje. - reglamentuojama galimybė užsieniečiui, turinčiam leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje, keisti darbdavį ar darbo pareigas, dirbti pagal darbo keliems darbdaviams sutartis, kaip tai reglamentuota Darbo kodekse.

7 Užsieniečių teisinės padėties reglamentavimo tobulinimas (3)
- darbdavys, kreipdamasis dėl leidimo dirbti, galės pateikti ne dokumentus, bet informaciją, patvirtinančią, kad trečiosios šalies pilietis atitinka darbdavio keliamus kvalifikacinius reikalavimus, pvz., darbdavio patvirtinimą. - numatoma neleisti laikinojo įdarbinimo įmonėms sudaryti susitarimus su užsieniečiais. - komandiruojamiems užsieniečiams taikomas leidimo dirbti reikalavimas

8 Numatomas įsigaliojimas
nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliotų nuostatos dėl užsieniečių darbo Lietuvoje ir dėl naujų dokumentų ES piliečiams. nuo 2019 m. liepos 1 d. įsigaliotų nuostatos dėl migracijos valdymo sistemos reformos.

9 Migracijos procedūrų tobulinimo paketas
Įstatymų projektai parengti siekiant: tobulinti esamą reglamentavimą dėl trečiųjų šalių piliečių atvykimo darbo ar kitos teisėtos veiklos tikslais; įgyvendinti priemones, kurios leistų supaprastinti ir pagreitinti imigracijos procedūras; - mažinti galimybes piktnaudžiauti procedūromis ir stiprinti užsieniečių teisėto buvimo kontrolę.

10 Esamo teisinio reglamentavimo tobulinimas (1)
Ekonomiškai stipriausių šalių, kurioms taikomas bevizis režimas, piliečiams siūloma sukurti atskirą pagrindą leidimui laikinai gyventi išduoti ir numatoma, kad: leidimas laikinai gyventi būtų išduodamas iki 3 metų laikotarpiui; toks užsienietis galėtų atvykti kartu su šeima; netaikomas reikalavimas gauti leidimą dirbti.

11 Esamo teisinio reglamentavimo tobulinimas (2)
Siūloma nustatyti aiškų reglamentavimą dėl užsieniečio teisės dirbti trumpalaikio buvimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu: gali ne tik būti, bet ir dirbti Lietuvos Respublikoje, jeigu jam yra išduotas leidimas dirbti arba jis atitinka įstatyme nustatytas atleidimo nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti sąlygas; apie užsieniečio, atitinkančio įstatyme nustatytas atleidimo nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti sąlygas, jo trumpalaikio buvimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu įdarbinimą darbdavys turi pranešti Užimtumo tarnybai socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka.

12 Esamo teisinio reglamentavimo tobulinimas (3)
Siūloma įstatyme nustatyti pareigą darbdaviams pranešti vidaus reikalų ministro įgaliotoms institucijoms, jeigu jų pakviestam atvykti dirbti į Lietuvos Respubliką užsieniečiui buvo išduota viza arba leidimas laikinai gyventi, tačiau jis neatvyko ar nebuvo įdarbintas. Be to, darbdavys turėtų informuoti vidaus reikalų ministro įgaliotą instituciją apie užsieniečio, kuriam išduota nacionalinė viza, išsiuntimą dirbti į kitą Europos Sąjungos ar Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybę narę pagal sutartį dėl paslaugų teikimo ar darbų atlikimo toje valstybėje narėje.

13 Esamo teisinio reglamentavimo tobulinimas (4)
Užimtumo įstatymo pakeitimais siūloma reglamentuoti tarpininkavimo paslaugų įdarbinant trečiųjų šalių piliečius Lietuvoje teikimą, numatant, kad šios paslaugos galėtų būti teikiamos trečiųjų šalių piliečiams aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojams ir kitiems darbuotojams, ketinantiems dirbti Lietuvos Respublikoje pagal darbo sutartį, išskyrus priskiriamus sezoniniams darbams.

14 Esamo teisinio reglamentavimo tobulinimas (5)
Siūloma įstatyme nustatyti, kad užsieniečiui, Lietuvos Respublikoje baigusiam studijas ar mokymąsi pagal profesinio mokymo programą, leidimui laikinai gyventi darbo pagrindu netaikoma atitikties Lietuvos darbo rinkai vertinimo sąlyga, nepriklausomai nuo to, ar jis įdarbinamas pagal įgytą Lietuvoje kvalifikaciją. Projekte siūloma nustatyti, kad užsieniečiui, kuris ketina užsiimti teisėta veikla, susijusia su naujų technologijų ar kitų Lietuvos Respublikos ūkio ir socialinei plėtrai reikšmingų naujovių diegimu (startuoliui) išduotas leidimas laikinai gyventi gali būti pakeistas vieneriems metams du kartus.

15 Imigracijos procedūrų paprastinimas (1)
Įtvirtinti teisinį pagrindą patvirtintų įmonių sąrašo sudarymui, kuris leistų paspartinti procedūras ir taikyti mažiau formalumų užsieniečiams, atvykstantiems dirbti į įmones, įtrauktas į šį sąrašą, išduodant nacionalines vizas ir leidimus laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje, kai užsienietis atvyksta dirbti, įskaitant aukštos profesinės kvalifikacijos darbą, ar perkeliamas laikinai dirbti bendrovės viduje. Įstatyme siūlome nustatyti baigtinį sąrašą priežasčių, dėl kurių įmonė į patvirtintų įmonių sąrašą negalėtų būti įtraukta ar privalėtų būti iš šio sąrašo išbraukta.

16 Imigracijos procedūrų paprastinimas (2)
Siūloma netaikyti atitikties Lietuvos darbo rinkai vertinimo aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojui, jeigu jis atvyksta dirbti į įmonę, esančią patvirtintų įmonių sąraše. Vietoj reikalavimo aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojams pateikti migracijos institucijoms dokumentus, patvirtinančius aukštą profesinę kvalifikaciją, siūloma numatyti reikalavimą užsienietį įdarbinančiam darbdaviui pateikti informaciją apie užsieniečio aukštą profesinę kvalifikaciją, nurodant jos atitiktį darbo vietai.

17 Imigracijos procedūrų paprastinimas (3)
Siūloma nustatyti, kad leidimas užsieniečiui gali būti išduodamas, jeigu pateikiama darbdavio informacija apie užsieniečio turimą kvalifikaciją ir jos atitiktį darbo vietai ir ne mažesnę negu 1 metų darbo patirtį pagal turimą kvalifikaciją per pastaruosius 5 metus. Jeigu darbdavys įtrauktas į patvirtintų įmonių sąrašą – pateikiama darbdavio informacija apie užsieniečio turimą kvalifikaciją ir jos atitiktį darbo vietai arba ne mažesnę negu 1 metų darbo patirtį pagal darbuotojo nurodytą profesiją per pastaruosius 5 metus.

18 Imigracijos procedūrų paprastinimas (4)
Įstatyme siūloma reglamentuoti kvotų užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvos Respubliką dirbti pagal profesiją, kuri įtraukta į profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą pagal ekonominės veiklos rūšis, kurie atleidžiami nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti ir dėl kurių darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams Užimtumo tarnyba nepriima sprendimo, nustatymą ir naudojimą.

19 Ačiū už dėmesį!


Atsisiųsti ppt "UŽSIENIEČIŲ TEISINĖS PADĖTIES REGLAMENTAVIMO POKYČIAI"

Panašios pateiktys


Google reklama