Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Fiodoras Dostojevskis

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Fiodoras Dostojevskis"— Pateikties kopija:

1 Fiodoras Dostojevskis
Trumpa biografija, kūrybos apžvalga, atminimo įamžinimas. Parengė Rita Karpavičienė, Panevėžio r. Raguvos vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

2 Федор Mихайлович Достоевский

3 Biografija Gimė 1821 m. lapkričio 11 d. Maskvoje.
Mokėsi namie, pensionuose, baigė karo inžinerijos mokyklą Peterburge. 1849 m. buvo areštuotas už dalyvavimą nelegalios M. Petraševskio bendrijos susirinkimuose bei už cenzūros uždrausto Belinskio laiško Gogoliui skaitymą. Mirties bausmė (sušaudymas) paskutiniu momentu buvo pakeista 4 m. katorga ir vėliau tarnyba eiliniu kariuomenėje iki gyvos galvos.

4 Dail. K.Trutovskis. ,,F. Dostojevskis 1847 m.“
,,Petraševskininkų sušaudymas Semionovsko aikštėje”

5 Dostojevskio tremties laikų Semipalatinskas.
Rašytojas tremtyje. Dostojevskio tremties laikų Semipalatinskas.

6 Vis dėlto po dešimties metų rašytojas sugrįžo į Peterburgą.
Kartu su broliu Michailu leido žurnalus „Vremia” ir „Epocha”. Keliavo po Vakarų Europą: grožėjosi meno šedevrais, slapstėsi nuo kreditorių, gydėsi. Buvo vedęs du kartus. Su antrąja žmona susilaukė keturių vaikų (du mirė maži). 1881 m. vasario 9 d. rašytojas netikėtai mirė.

7 Antroji rašytojo žmona Ana buvo jaunesnė 22 metais
Antroji rašytojo žmona Ana buvo jaunesnė 22 metais. Su rašytoju pragyveno 14 metų, kuriuos autobiografijoje pavadino gražiausiais gyvenimo metais.

8  Dostojevskis liguistas, nervingas, epilepsijos kankinamas, tik savo mintimis begyvenantis.
 Su žmonėmis tiesus, teisingas, drąsus.  Nuo pavojaus nesitraukia, savo tikslo siekia nenuilstamai.  Mėgo lošti azartinius žaidimus, ypač ruletę.

9  Nemokėjo taupyti pinigų, todėl visą gyvenimą jam jų stigo
 Nemokėjo taupyti pinigų, todėl visą gyvenimą jam jų stigo  Nuo jaunystės mėgo dirbti naktimis. Tyla – būtina darbo sąlyga  Rašydavo paskubomis, tačiau niekada nepardavė savo įsitikinimų ir dėl atlygio nevaizdavo to, kas jam atrodė neaktualu ar kirtosi su paties įsitikinimais. Dail I. Glazunovas

10 ,,Žmogus yra paslaptis. Ją reikia įspėti, ir jeigu ją narpliosi visą gyvenimą, tai nesakyk, kad veltui praleidai laiką; aš spėju tą paslaptį, nes noriu būti žmogumi”. Rašytojui svarbiausia ,,suvokti, kas yra žmogus ir gyvenimas”.

11 Dostojevskis ir Lietuva
Save Dostojevskiai kildina iš Lietuvos, nuo Pinsko maršalkos Petro Dostojevskio, kuris 1598 m. buvo išrinktas į seimą. Kadaise Dostojevskių dvaras Dostojevo kūpsojo tarp Pinsko pelkių (dabar – Baltarusija). Dail. I. Glazunovas

12 Namas Sankt Peterburge, kuriame gyveno Dostojevskis.
Dabar rašytojo bute 2 a. įrengtas muziejus, gatvė pavadinta rašytojo vardu. Namas Sankt Peterburge, kuriame gyveno Dostojevskis.

13 (Muziejaus ekspozicija)
Rašytojo butas Peterburge Prieškambaris Darbo kambarys Vaikų kambarys Žmonos kambarys Svetainė Valgomasis (Muziejaus ekspozicija)

14 Dostojevskio kapas Aleksandro Nevskio lauros kapinėse Sankt Paterburge.
Laura – didelis stačiatikių vyrų vienuolynas.

15 Bibliografija Vargo žmonės: romanas.
Vienos moters istorija : (Netutė Nezvanova). Lošėjas : romanas. Užrašai iš Mirusiųjų namų. Jaunuolis : 3 d. romanas. Demonai : 3 d. romanas. Baltosios naktys : iš svajotojo atsiminimų : sentimentalus romanas. Mintys. Idiotas : 4 d. romanas su epilogu. Nusikaltimas ir bausmė : 6 d. romanas su epilogu. Vaikams : [rinkinys]. Pažemintieji ir nuskriaustieji : 4 d. romanas su epilogu. Broliai Karamazovai : 4 d. romanas su epilogu. Pažemintieji ir nuskriaustieji Idiotas Vaikams Nusikaltimas ir bausmė Lošėjas

16 Kūryba Katorga ir sunkus gyvenimas turėjo daug įtakos F. Dostojevskio kūrybai:  jo kūriniuose žmogus visada ieško savęs, analizuoja savo ir aplinkinių žmonių gyvenimus;  jam būdinga savianalizė, gili filosofija, didelis psichologizmas.

17 Kūrybai būdingas: minimalus buities vaizdavimas,
gilus skverbimasis į žmogaus psichiką, idėjos dominavimas meniniame paveiksle, psichologinis groteskas, veiksmo dramatiškumas, detektyvinio romano elementai, amžinųjų moralinių vertybių nusmukimo priežasčių analizė.

18 Dostojevskio kūrybinis pasaulis
,,Aš be galo mėgstu realizmą mene – realizmą, kuris, taip sakant, pakyla iki fantastikos... Kas gali būti fantastiškiau, negu tikrovė? Tai, kas žmonių daugumai fantastiška ir nepaprasta – man tėra pati tikrovės esmė...” .

19 Tai žmogaus dvasios chaosas, jo pasąmonė.
 Dostojevskį domino tik žmonės.  Jo žvilgsnis – į pačią žmogaus esmę.  Į dienos šviesą jis išneša tuos slapčiausius žmogaus dvasios reiškinius, kurių ir pats žmogus nepažįsta. Dail. R. Čepinskaitė. ,,Chaosas”. Tai žmogaus dvasios chaosas, jo pasąmonė.

20 Dostojevskio pasaulio centras.
Žmogaus dvasia yra Dostojevskio pasaulio centras.

21 Dostojevskis sakėsi labiausiai bijąs vidutiniškumo.
Jo gyvenimas ir kūryba patvirtina teiginį, kad didžiu menininku gali būti tik didi asmenybė.

22 Paminklai Maskvoje Peterburge

23 Dostojevskio vardas – Peterburgo vizitinė kortelė.
Dostojevskis laikomas peterburgiškiausiu rašytoju. Jo vardu pavadinti įvairūs objektai. Kartais Peterburgas vadinamas Dostojevskio miestu. 3 žvaigždučių viešbutis ,,Dostojevskis” Peterburgo centre.

24 ,,Fiodoras Dostojevskis”. Rašytojo kūryba atsispindi valgiaraštyje.
Restoranas ,,Fiodoras Dostojevskis”. Rašytojo kūryba atsispindi valgiaraštyje. Menininkų mėgstamas baras Peterburgo centre. Interjerą pagyvina ant senovinio suolelio sėdinčio rašytojo bronzinė figūra.

25 Garlaivis ,,Dostojevskis”, pastatytas 1893 m.
Motorlaivis ,,Fiodoras Dostojevskis”, pastatytas 2001 m.

26 Jubiliejinė 2 rublių moneta. ,,Grožis išgelbės pasaulį”.

27 Dostojevskio reikšmė Frydrichas Nyčė rašė, kad laimingiausias atsitikimas jo gyvenime – literatūrinis susitikimas su Dostojevskiu. Lemtingu susitikimą su šiuo rašytoju laiko ir daugelis kitų žymių filosofų, teologų, rašytojų: Zigmundas Froidas, Tomas Manas, Hermanas Hesė.

28 Dostojevskis – iš tų „banginių“, kuriais remiasi vėlesnė literatūra; šiandien jis - vienas iš dažniausiai pasaulyje cituojamų autorių. Didysis rusų literatūros klasikas iki šiol tebėra labiausiai skaitomas (po Biblijos) autorius pasaulyje. A. Marjinas. ,,Kas yra tiesa? F. Dostojevskis”


Atsisiųsti ppt "Fiodoras Dostojevskis"

Panašios pateiktys


Google reklama