Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

SVARBIAUSI KAITOS PRINCIPAI (Pagal M. Fullan)

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "SVARBIAUSI KAITOS PRINCIPAI (Pagal M. Fullan)"— Pateikties kopija:

1 SVARBIAUSI KAITOS PRINCIPAI (Pagal M. Fullan)
Remigijus Auškelis Druskininkai

2 M. Fullan kaitos principai
1. Kaita negali būti prievartinė. Žmonės nesikeičia vien todėl, kad kažkas jiems liepė pasikeisti. Negalima paliepti išsiugdyti atsidavimo darbui ar motyvacijos, tapti dėmesingesniu ar sąžiningesniu. Daugiausia, ką galima padaryti – tai sukurti sąlygas, leidžiančias žmonėms tai daryti. Kaita negali būti prievartinė. Kaip atvedus žirgą prie vandens nepriversime jo gerti, taip ir žmogaus nepriversime kitaip mąstyti. Žmonės nesikeičia vien todėl, kad kažkas jiems liepė pasikeisti. Negalima paliepti išsiugdyti atsidavimo darbui ar motyvacijos, tapti dėmesingesniu ar sąžiningesniu. Daugiausia, ką galima padaryti – tai sukurti sąlygas, leidžiančias žmonėms tai daryti.

3 M. Fullan kaitos principai
2. Pokytis – tai kelionė nežinomybėn. Kaitos procesą nuolat lydi nežinomybė, nerimas, papildomi sunkumai, net nesėkmės. Vykstantis kelionėn turi būti tam pasiruošęs ir nenusivilti, o tęsti kelionę.

4 M. Fullan kaitos principai
3. Problemos – mūsų draugai. Sunkumai paprastai kelia mūsų nepasitenkinimą, norą kuo greičiau jų atsikratyti arba išvengti, bet be jų neišmoktume svarbių dalykų. Todėl sunkumai (problemos) – tai galimybė ugdyti savo sugebėjimą rasti sprendimą, galimybė ko nors išmokti.

5 M. Fullan kaitos principai
4. Vizija ir strateginis planavimas. Planuojamus pokyčius reikia gerai apgalvoti ir kurti realistinę viziją. Vizija turi būti bendra, jai turi pritarti dauguma, o tam prireikia nemažai laiko. Todėl pernelyg ankstyvas strateginis planavimas gali trukdyti, jeigu nesugebėsime į jį lanksčiai ir kūrybiškai žvelgti. Vizija ir strateginis planavimas. Pernelyg ankstyvas strateginis planavimas gali trukdyti, jeigu nesugebėsime į jį lanksčiai ir kūrybiškai žvelgti. Planuojamus pokyčius reikia gerai apgalvoti ir kurti realistinę viziją. Vizija turi būti bendra, jai turi pritarti dauguma, o tam prireikia nemažai laiko.

6 M. Fullan kaitos principai
5. Individualizmo ir kolektyvizmo pusiausvyra. Mokytojas dažnai apibūdinamas kaip individualistas, kuris linkęs remtis savo asmenine patirtimi. Tačiau neįmanoma dirbti besimokančioje organizacijoje nebendradarbiaujant. Kita vertus, pernelyg didelis kolektyvizmas, veda į konformizmą ir nekritiškumą. Individualizmo ir kolektyvizmo pusiausvyra. Mokytojas dažnai apibūdinamas kaip individualistas, kuris linkęs remtis savo asmenine patirtimi. Prašyti patarimo ar pagalbos, daugeliui reiškia pripažinti savo nekompetentingumą. Tačiau neįmanoma dirbti besimokančioje organizacijoje nebendradarbiaujant. Kita vertus, pernelyg didelis kolektyvizmas, veda į konformizmą ir nekritiškumą. Dėl to labai svarbu išsiugdyti gebėjimą savarankiškai mąstyti ir dirbti, ir kartu sutelktai siekti bendrų organizacijos tikslų.

7 M. Fullan kaitos principai
6. Centralizacija ir decentralizacija atskirai neveiksmingos. Per didelė centralizacija reiškia perdėtą kontrolę, o decentralizacija gali atvesti į chaosą. Reikalavimai, parama ir nuolatinės derybos papildo vienas kitą. Idėjos ir sprendimai vienodai svarbūs – tiek „iš viršaus“, tiek ir ,,iš apačios“.

8 M. Fullan kaitos principai
7. Atvirumas aplinkai. Visi visuomenėje vykstantys procesai – tiek socialiniai, tiek ekonominiai – glaudžiai tarpusavyje susiję. Negalime nematyti kaitos, vykstančios už mokyklos sienų. Jeigu tai mėginsime užsisklęsti, patirsime nesėkmę. Atvirumas aplinkai, neišvengiama būtinybė.

9 M. Fullan kaitos principai
8. Svarbus kiekvienas žmogus. Pokyčiai neįsitvirtins, jei juos įgyvendins tik siauras entuziastų būrelis. Būtinas visų mokytojų pritarimas ir įsitraukimas. Toks pokyčių įgyvendinimo kelias sudėtingesnis, bet patikimesnis. Taip įdiegtos naujovės įgyja tvarumo kokybę. Svarbus kiekvienas žmogus. Pokyčiai neįsitvirtins, jei juos įgyvendins tik siauras entuziastų būrelis. Net stiprus mokyklos vadovas vienas esminių pokyčių neįgyvendins. Būtinas visų mokytojų pritarimas ir įsitraukimas. Toks pokyčių įgyvendinimo kelias sudėtingesnis, bet patikimesnis. Taip įdiegtos naujovės įgyja tvarumo kokybę.

10 M. Fullan kaitos principai
* * * Intensyvių permainų ir nuolat kintančios aplinkos sąlygomis mokymasis visą gyvenimą tampa vienintele efektyvaus prisitaikymo ar net išlikimo sąlyga. Tokiame kontekste mokykla tampa ieškojimų ir mokymosi proceso centru. Tokį centrą geriausiai apibūdina besimokančios organizacijos sąvoka Pasak M. Fullan (1998), norėdami sėkmingai tobulinti mokyklą turime išmokti derinti gana prieštaringus dalykus: individualumą ir kolektyviškumą, centralizaciją ir decentralizaciją, turėti aiškią viziją ir prireikus laiku koreguoti savo veiksmus, problemose įžvelgti pozitivių pasikeitimų šaltinius.

11 ? Ką mes pasiektume laikydamiesi šių principų savo mokykloje?
Su kokiais sunkumais galime susidurti norėdami juos taikyti? Kokių naujų iššūkių ir pavojų galime tikėtis juos taikydami? Kaita negali būti prievartinė.    Pokytis – tai kelionė nežinomybėn.  Problemos – mūsų draugai.  Vizija turi būti bendra, jai turi pritarti dauguma.  Individualizmo ir kolektyvizmo pusiausvyra.  Centralizacija ir decentralizacija atskirai neveiksmingos.  Atvirumas aplinkai.  Svarbus kiekvienas žmogus. NAUDA KLIŪTYS RIZIKA ?


Atsisiųsti ppt "SVARBIAUSI KAITOS PRINCIPAI (Pagal M. Fullan)"

Panašios pateiktys


Google reklama