Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

14 tema. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų ir probacija

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "14 tema. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų ir probacija"— Pateikties kopija:

1 14 tema. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų ir probacija
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas 14 tema. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų ir probacija Laisvės atėmimo bausmė įvairiomis formomis rečiau ar dažniau taikoma visose pasaulio valstybėse, lygiai taip pat rečiau ar dažniau taikomas įvairių formų ir įvairiomis sąlygomis apibrėžiamas lygtinis paleidimas iš įkalinimo įstaigų. Lygtiniu paleidimu siekiama daugelio tikslų: - skatinamas pozityvus nuteistųjų elgesys įkalinimo įstaigoje, suteikiant galimybę anksčiau išeiti į laisvę; - skatinama asmens integracija į visuomenę; - valstybės institucijoms sudaroma galimybė „pasitikrinti“, kaip asmuo elgsis laisvėje, laikinai pasiliekant teisę prižiūrėti paleistuosius ir teikti jiems intensyvesnę socialinę pagalbą (todėl yra šalių, kuriose lygtinai paleidžiami visi arba absoliuti dauguma įkalintųjų); - taupomi valstybės kaštai, skiriami bausmių vykdymo sistemai, nes bausmės vykdymas uždarose institucijose kainuoja daug daugiau, nei bausmės vykdymas laisvėje; - mažinamas kalinių skaičius, sprendžiamos įkalinimo įstaigų perpildymo problemos, neišvengiamai apsunkinančios įstaigos darbą ir pan.

2 Bausmių vykdymo kodeksas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 157 straipsnis. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų 1. Laisvės atėmimo bausmę pataisos įstaigose atliekantys nuteistieji, kurie vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones, yra pateikę Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai prašymus lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos ir kurių nusikalstamo elgesio rizika žema ir (ar) pažanga mažinant nusikalstamo elgesio riziką sudaro pagrindą manyti, kad jie laikysis įstatymų ir nenusikals, gali būti lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų. Prašymų lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos pateikimo tvarką nustato Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklės. <..>

3 Bausmių vykdymo kodeksas: <...>
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 157 straipsnis. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų <...> 2. Teikti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai prašymus lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos nuteistieji gali ne anksčiau kaip likus mėnesiui iki laiko, kai jie faktiškai bus atlikę šią minimalią paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį: 1) vieną trečdalį paskirtos laisvės atėmimo bausmės, bet ne mažiau kaip 4 mėnesius – nuteistieji už dėl neatsargumo padarytus nusikaltimus, kuriems paskirta bausmė neviršija šešerių metų, kiti nuteistieji, kuriems paskirta bausmė neviršija trejų metų laisvės atėmimo, taip pat nepilnamečiai; 2) pusę paskirtos laisvės atėmimo bausmės – nuteistieji už dėl neatsargumo padarytus nusikaltimus, kuriems paskirta bausmė viršija šešerius metus, taip pat kiti nuteistieji, kuriems paskirta bausmė viršija trejus metus laisvės atėmimo, bet neviršija dešimties metų laisvės atėmimo, taip pat nuteistieji, kuriems Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 51 straipsnio 2 dalyje nurodytu atveju laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė buvo pakeista terminuoto laisvės atėmimo bausme; 3) du trečdalius paskirtos laisvės atėmimo bausmės – nuteistieji, kuriems paskirta bausmė viršija dešimt metų laisvės atėmimo, bet neviršija penkiolikos metų laisvės atėmimo; 4) tris ketvirtadalius paskirtos laisvės atėmimo bausmės – nuteistieji, kuriems paskirta bausmė viršija penkiolika metų laisvės atėmimo, bet neviršija dvidešimt penkerių metų laisvės atėmimo.

4 Bausmių vykdymo kodeksas: <...>
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 157 straipsnis. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų <...> 3. Šio straipsnio 2 dalyje nurodyti nuteistieji, sutinkantys, kad jiems būtų taikoma intensyvi priežiūra, gali teikti lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai prašymus lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos ne anksčiau kaip likus devyniems mėnesiams laiko, kai jie faktiškai bus atlikę šio straipsnio 2 dalyje nustatytą minimalią laisvės atėmimo bausmės dalį. Nuteistųjų sutikimai, kad jiems būtų taikoma intensyvi priežiūra, nurodomi prašymuose lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos.

5 Bausmių vykdymo kodeksas: <...>
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 157 straipsnis. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų <...> 4. Nuteistiesiems lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigų taiko vietovės, kurioje yra nuteistojo pataisos įstaiga, apylinkės teismas nutartimi, kuria patvirtinamas Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimas taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos. 5. Lygtinai paleidžiamam iš pataisos įstaigos nuteistajam teismas nutartimi nustato Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso IX skyriuje numatytas baudžiamojo poveikio priemones ir (ar) Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 75 straipsnio 2 ar 3 dalyje numatytas pareigas ir laiką, per kurį nuteistasis privalo įvykdyti paskirtas baudžiamojo poveikio priemones ir (ar) pareigas, ir (ar) intensyvią priežiūrą. 6. Lygtinai paleidžiamiems iš pataisos įstaigų nepilnamečiams vietoj Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso IX skyriuje numatytų baudžiamojo poveikio priemonių ir (ar) Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 75 straipsnio 2 ar 3 dalyje numatytų pareigų nustatomos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 82 straipsnyje numatytos auklėjamojo poveikio priemonės (išskyrus atidavimą į specialią auklėjimo įstaigą).

6 Bausmių vykdymo kodeksas: <...>
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 157 straipsnis. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų <...> 7. Lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų nuteistieji, kurie buvo nukreipti atlikti likusią nuosprendžiu paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį, teikti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai prašymus lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos gali praėjus vieneriems metams nuo teismo nutarties dėl pasiuntimo į pataisos įstaigą vykdymo pradžios, kai jie yra faktiškai atlikę šią minimalią nuosprendžiu paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį: 1) du trečdalius paskirtos laisvės atėmimo bausmės – nuteistieji, kuriems paskirta bausmė neviršija dešimties metų laisvės atėmimo; 2) tris ketvirtadalius paskirtos laisvės atėmimo bausmės – nuteistieji, kuriems paskirta bausmė viršija dešimt metų laisvės atėmimo, bet neviršija penkiolikos metų laisvės atėmimo; 3) keturis penktadalius paskirtos laisvės atėmimo bausmės – nuteistieji, kuriems paskirta bausmė viršija penkiolika metų laisvės atėmimo, bet neviršija dvidešimt penkerių metų laisvės atėmimo, taip pat nuteistieji, kuriems Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 51 straipsnio 2 dalyje nurodytu atveju laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė buvo pakeista terminuoto laisvės atėmimo bausme. 8. Jeigu pataisos įstaiga yra gavusi pažymą, kad nukentėjusysis pageidauja, jog jam būtų pranešta apie būsimą nuteistojo paleidimą į laisvę, Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija per tris darbo dienas nuo nuteistojo prašymo lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos gavimo praneša nukentėjusiajam apie teisę per dešimt dienų nuo pranešimo išsiuntimo pateikti atsiliepimą dėl nuteistojo prašymo.

7 Paleidimo iš Lietuvos įkalinimo įstaigų pagrindai 1999-2018 m.
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Paleidimo iš Lietuvos įkalinimo įstaigų pagrindai m. Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos duomenys

8 Bausmių vykdymo kodeksas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 158 straipsnis. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų netaikymas Lygtinai iš pataisos įstaigų nepaleidžiami: 1) asmenys, nuteisti už nusikaltimus Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai; 2) asmenys, nuteisti už nusikaltimus nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvei ir (ar) neliečiamumui; 3) asmenys, kuriems mirties bausmė malonės arba amnestijos tvarka pakeista laisvės atėmimu iki gyvos galvos, taip pat laisvės atėmimu iki gyvos galvos nuteisti asmenys; 4) asmenys, nuteisti už tyčinius nusikaltimus, padarytus areštinėse, pataisos įstaigose ir kardomojo kalinimo vietose; 5) asmenys, kuriems iki laisvės atėmimo bausmės atlikimo pabaigos liko mažiau negu trys mėnesiai.

9 Bausmių vykdymo kodeksas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 164 straipsnis. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos 1. Pataisos įstaigose sprendimams dėl nuteistųjų prašymų lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos priimti Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymu sudaromos Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijų sudarymo ir darbo organizavimo nuostatus tvirtina teisingumo ministras. 2. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija ne vėliau kaip per dvidešimt darbo dienų nuo nuteistojo prašymo lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos gavimo apsvarsto šį prašymą ir socialinio tyrimo išvadą, nuteistajam taikytas socialinės reabilitacijos priemones ir jų įgyvendinimo rezultatus, nusikalstamo elgesio rizikos pokyčius, šio kodekso 157 straipsnio 8 dalyje nurodytą nukentėjusiojo atsiliepimą, jeigu jis buvo gautas, ir priima motyvuotą nutarimą taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos arba jo netaikyti.

10 Bausmių vykdymo kodeksas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas: 164 straipsnis. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos <...> 3. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarime taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos pateikiamos motyvuotos rekomendacijos teismui dėl lygtinai paleidžiamam iš pataisos įstaigos nuteistajam auklėjamojo poveikio ar baudžiamojo poveikio priemonių ir (ar) pareigų nustatymo, laiko, per kurį nuteistasis privalo jas įvykdyti, ir (ar) intensyvios priežiūros nustatymo. 5. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai priėmus nutarimą netaikyti nuteistajam lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos arba teismui priėmus nutartį nepatvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimo taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą, Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija nutarimu pateikia motyvuotas rekomendacijas pataisos įstaigai ir (ar) nuteistajam dėl nuteistojo socialinės reabilitacijos ir (ar) nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos mažinimo, nustato šių rekomendacijų įgyvendinimo terminą ir pakartotinio svarstymo dėl nuteistojo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos datą. Pakartotinis svarstymas negali būti vėliau kaip po šešių mėnesių nuo Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimo netaikyti lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos arba šioje dalyje nurodytos teismo nutarties nepatvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimo priėmimo. 6. Šio straipsnio 3 ir 5 dalyse nurodyti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimai per septynias darbo dienas nuo priėmimo gali būti skundžiami vietovės, kurioje yra nuteistojo pataisos įstaiga, apylinkės teismui. Teisę paduoti skundą turi prokuroras, nuteistasis, jo gynėjas ir atstovas pagal įstatymą.

11 14 straipsnis. Probuojamųjų bendrosios pareigos Probuojamieji privalo:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Probacijos įstatymas 14 straipsnis. Probuojamųjų bendrosios pareigos Probuojamieji privalo: 1) atvykti į probacijos tarnybas per tris darbo dienas nuo teismo nuosprendžio (nutarties), kuriuo paskirta probacija, įsiteisėjimo ar probuotojo šaukimo gavimo; 2) vykdyti probacijos sąlygas ir individualiame probuojamojo priežiūros plane nustatytas probuojamojo priežiūros priemones, informuoti probuotoją apie jų vykdymą ir (ar) pateikti tai patvirtinančius dokumentus; 3) darbingo amžiaus probuojamieji, lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų, privalo per penkiolika dienų nuo paleidimo įsidarbinti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje ir pranešti apie tai probuotojui; 4) pranešti probuotojui apie savo gyvenamąją, darbo ar mokymosi vietą, išvykimą už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų.

12 17 straipsnis. Probuojamojo priežiūros planavimas
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Probacijos įstatymas 17 straipsnis. Probuojamojo priežiūros planavimas 1. Probuotojas sudaro individualų probuojamojo priežiūros planą. Sudarant šį planą, turi dalyvauti probuojamasis, o kai planas sudaromas nepilnamečiui probuojamajam, – turi dalyvauti ir jo atstovas pagal įstatymą. Į plano sudarymą gali būti įtraukiamos suinteresuotos institucijos. 2. Individualus probuojamojo priežiūros planas sudaromas atsižvelgiant į paskirtas probacijos sąlygas, probuojamojo rizikos lygį, kriminogeninius veiksnius. Nepilnamečiams probuojamiesiems individualus priežiūros planas sudaromas atsižvelgiant ir į jų socialinę brandą, asmenybės ugdymo poreikius.

13 Probacijos įstatymas 17 straipsnis. Probuojamojo priežiūros planavimas
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Probacijos įstatymas 17 straipsnis. Probuojamojo priežiūros planavimas <...> 3. Individualiame probuojamojo priežiūros plane turi būti nustatyta: 1) probuojamojo resocializacijos ilgalaikiai tikslai, priemonės ir jų įgyvendinimo terminai; 2) priemonės, padėsiančios probuojamajam įvykdyti probacijos sąlygas, ir jų įgyvendinimo terminai; 3) probuojamojo elgesio kontrolės priemonės ir jų vykdymo intensyvumas; 4) valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos, asociacijos, religinės bendruomenės ir bendrijos, kiti juridiniai asmenys, taip pat savanoriai, vykdantys probuojamojo resocializaciją; 5) nepilnamečio probuojamojo atstovų pagal įstatymą dalyvavimo vykdant probaciją formos; 6) probuojamojo atsiskaitymo apie įvykdytas probacijos sąlygas periodiškumas; 7) kitos priemonės, kurių įgyvendinimas padėtų probuojamajam socialiai integruotis.

14 Elektroninis stebėjimas (I) Probacijos įstatymas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Elektroninis stebėjimas (I) Probacijos įstatymas: 24 straipsnis. Intensyvi probuojamojo priežiūra Intensyvi probuojamojo priežiūra – probuojamojo buvimo vietos pagal nustatytą probuojamojo dienotvarkę kontrolė elektroninėmis stebėjimo priemonėmis. 25 straipsnis. Probuojamojo dienotvarkė 1. Probuojamojo dienotvarkėje nustatomos galimos probuojamojo buvimo vietos, vykimo iki jų ir buvimo jose laikas. Laikas nustatomas ne didesniu kaip 30 minučių tikslumu. Sudarant probuojamojo dienotvarkę, turi dalyvauti probuojamasis, o kai dienotvarkė sudaroma nepilnamečiui probuojamajam, – ir jo atstovas pagal įstatymą. 2. Atsižvelgdamas į teismo probuojamajam paskirtas probacijos sąlygas, probuojamojo pateiktą informaciją apie galimas jo buvimo vietas ir buvimo jose laiką, probuojamojo dienotvarkę sudaro probuotojas, ją tvirtina tiesioginis probuotojo vadovas. Su dienotvarke probuojamasis supažindinamas pasirašytinai. Su sudaryta nepilnamečio probuojamojo dienotvarke pasirašytinai supažindinami ir nepilnamečio probuojamojo atstovai pagal įstatymą. 3. Probuojamojo dienotvarkė gali būti keičiama, jeigu probuojamasis pakeitė gyvenamąją, mokslo ar darbo vietą arba dėl kitų svarbių priežasčių, dėl kurių tolesnis probuojamojo stebėjimas pagal patvirtintą dienotvarkę būtų neįmanomas.

15 Elektroninis stebėjimas (II) Probacijos įstatymas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Elektroninis stebėjimas (II) Probacijos įstatymas: 26 straipsnis. Probuojamojo, kuriam paskirta intensyvi priežiūra, specialiosios pareigos Probuojamasis, kuriam paskirta intensyvi priežiūra, privalo: 1) dėvėti elektroninio stebėjimo įtaisą; 2) laikytis nustatytos dienotvarkės; 3) dalyvauti probuotojo parinktose elgesio pataisos programose; 4) pranešti probuotojui apie bet kokį dienotvarkės nesilaikymo atvejį; 5) pranešti probuotojui apie pastebėtą elektroninio stebėjimo įtaiso gedimą ar praradimą; 6) leisti probuotojui ar kitam asmeniui, vykdančiam elektroninio stebėjimo įtaiso techninę priežiūrą, patikrinti probuojamojo dėvimą elektroninio stebėjimo įtaisą; 7) grąžinti probuotojui ar kitam asmeniui, atliekančiam elektroninio stebėjimo įtaiso techninę priežiūrą, elektroninio stebėjimo įtaisą pasibaigus intensyviai priežiūrai. 27 straipsnis. Draudimai probuojamajam, kuriam paskirta intensyvi priežiūra Probuojamajam, kuriam paskirta intensyvi priežiūra, draudžiama: 1) nusiimti, gadinti ar sunaikinti elektroninį stebėjimo įtaisą; 2) intensyvios priežiūros metu vartoti psichiką veikiančias medžiagas. 28 straipsnis. Intensyvios priežiūros vykdymo terminas Intensyvi probuojamojo priežiūra vykdoma tris mėnesius. Atsižvelgusi į probuojamojo rizikos lygį, probacijos tarnyba gali pratęsti intensyvios probuojamojo priežiūros vykdymą trims mėnesiams, tačiau bendras vykdomos probuojamojo intensyvios priežiūros terminas negali trukti ilgiau kaip vienus metus, o nepilnamečio probuojamojo – ilgiau kaip devynis mėnesius.

16 Elektroninis stebėjimas (II) Probacijos įstatymas:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Elektroninis stebėjimas (II) Probacijos įstatymas: 26 straipsnis. Probuojamojo, kuriam paskirta intensyvi priežiūra, specialiosios pareigos Probuojamasis, kuriam paskirta intensyvi priežiūra, privalo: 1) dėvėti elektroninio stebėjimo įtaisą; 2) laikytis nustatytos dienotvarkės; 3) dalyvauti probuotojo parinktose elgesio pataisos programose; 4) pranešti probuotojui apie bet kokį dienotvarkės nesilaikymo atvejį; 5) pranešti probuotojui apie pastebėtą elektroninio stebėjimo įtaiso gedimą ar praradimą; 6) leisti probuotojui ar kitam asmeniui, vykdančiam elektroninio stebėjimo įtaiso techninę priežiūrą, patikrinti probuojamojo dėvimą elektroninio stebėjimo įtaisą; 7) grąžinti probuotojui ar kitam asmeniui, atliekančiam elektroninio stebėjimo įtaiso techninę priežiūrą, elektroninio stebėjimo įtaisą pasibaigus intensyviai priežiūrai. 27 straipsnis. Draudimai probuojamajam, kuriam paskirta intensyvi priežiūra Probuojamajam, kuriam paskirta intensyvi priežiūra, draudžiama: 1) nusiimti, gadinti ar sunaikinti elektroninį stebėjimo įtaisą; 2) intensyvios priežiūros metu vartoti psichiką veikiančias medžiagas. 28 straipsnis. Intensyvios priežiūros vykdymo terminas Intensyvi probuojamojo priežiūra vykdoma tris mėnesius. Atsižvelgusi į probuojamojo rizikos lygį, probacijos tarnyba gali pratęsti intensyvios probuojamojo priežiūros vykdymą trims mėnesiams, tačiau bendras vykdomos probuojamojo intensyvios priežiūros terminas negali trukti ilgiau kaip vienus metus, o nepilnamečio probuojamojo – ilgiau kaip devynis mėnesius.

17 Nuteistųjų elektroninio stebėjimo kritika:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Nuteistųjų elektroninio stebėjimo kritika: Pats elektroninis stebėjimas savaime nesprendžia jokių nuteistojo asmens nusikalstamo elgesio ir (ar) socialinių problemų; Dažnas kontrolės tinklo išplėtimo efektas (net widening), kai nepaisant gerų norų taikyti elektroninį stebėjimą vietoj griežtesnių sankcijų (pvz., laisvės atėmimo), jis imamas taikyti papildomai kartu su švelnesnėmis sankcijomis; Jis brangiai kainuoja; Sukelia buitinių ir psichologinių sunkumų nuteistiesiems ir jų šeimų nariams; Jo techninė priežiūra reikalauja daug žmogiškų ir laiko resursų, kuriuos probacijos tarnybos galėtų skirti individualiam darbui su nuteistaisiais; Europoje elektroninis nuteistųjų stebėjimas santykinai dažniau taikomas tik Didžiojoje Britanijoje ir Švedijoje. Kriminologiniai tyrimai rodo, kad elektroninis nuteistųjų stebėjimas gali būti veiksmingas tam tikro nusikalstamo elgesio atvejais (pvz., kai asmuo buvo nuteistas už dalyvavimą nusikalstame susivienijime, seksualinę prievartą prieš vaikus, prekybą narkotikais ir pan.), tačiau visuomet tai turi būti suvokiama tik kaip priemonė, o ne kaip tikslas pats savaime, jis turi būti taikomas kartu su individualiu socialiniu darbu. Mažose valstybėse jo taikymo kaštai yra per dideli, palyginus su duodamu poveikiu.

18 Plačiau apie nuteistųjų elektroninio stebėjimo problematiką žr.:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Plačiau apie nuteistųjų elektroninio stebėjimo problematiką žr.: Dünkel F. Electronic Monitoring in Europe – a Panacea for Reforming Criminal Sanctions Systems? A Critical Review // Kriminologijos studijos, 2018, Nr. 6, p. 58–77. Prieiga per internetą: < Žr. taip pat: EUROPOS TARYBOS Ministrų komiteto Rekomendacija Rec (2014) 4 valstybėms-narėms Dėl elektroninio monitoringo (priimta 1192-ajame Europos Tarybos Ministrų Komiteto ministrų pavaduotojų posėdyje m. vasario 19 d.)

19 Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas
Probacijos tarnybų įskaitoje buvęs asmenys, naujai nuteistieji ir įtariamieji (kaltinamieji) 1998–2018 m. Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Administracijos reikalų skyriaus parengta Darbo su nuteistaisiais, esančiais regionų pataisos inspekcijų teritorinių padalinių įskaitoje, suvestinė už 1998–2013 m. Pastaba: 2013 m. keitėsi statistinės eilutės, skaičių palyginimas su ankstesniais metais nėra tikslus, apie tai žr. kitoje skaidrėje nurodytą mokslo studiją. Metai Per metus buvo įskaitoje įrašytų asmenų Išbraukta iš įskaitos nuteisus už naują nusikalstamą veiką Nuteistieji, įtariami (kaltinami) padarę naujas nusikalstamas veikas Iš viso per metus nuteistųjų ar naujai tapusių įtariamaisiais (kaltinamaisiais) Abs. sk. Proc. 1998 30 005 941 702 1 643 5,5 1999 31 923 1 189 773 1 962 6,1 2000 30 464 1 196 753 1 949 6,4 2001 28 276 1 304 950 2 254 8 2002 27 871 1 198 838 2 036 7,3 2003 27 078 1 185 963 2 148 7,9 2004 23 933 1 343 633 1 976 8,3 2005 21 358 1 386 588 1 974 9,2 2006 19 156 1 120 541 1 661 8,7 2007 18 086 930 452 1 382 7,6 2008 17 644 908 439 1 347 2009 17 663 833 504 1 337 2010 18 747 980 524 1 504 2011 18 641 947 426 1 373 7,4 2012 20 624 977 342 1 019 4,9 2013 21 622 474 695 1 169 5,4 2014 21 595 442 570 1 012 4,7 2015 21 757 349 538 887 4,1 2016 21 608 297 555 852 3,9 2017 23 687 361 735 1 096 4,6 2018 28 577 343 825 1 168

20 Prieiga per internetą:
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Plačiau apie probacijos veiksmingumo vertinimo problematiką žr.: Sakalauskas G., Jarutienė L. Probacijos veiksmingumo vertinimas. Mokslo studija. Vilnius: Lietuvos teisės institutas, 2015. Prieiga per internetą: < vertinimas.pdf >

21 15 tema. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos vykdymo tvarka ir sąlygos
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas 15 tema. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos vykdymo tvarka ir sąlygos Bausmių vykdymo kodeksas 165 straipsnis. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės atlikimo vieta 1. Nuteistieji laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atlieka kalėjimuose. Pirmuosius dešimt metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės atlikę nuteistieji, atsižvelgiant į jų elgesį bausmės atlikimo metu bei saugumo reikalavimus ir kai yra kalėjimo administracijos teikimas, apylinkės teismo nutartimi gali būti perkelti į pataisos namus tęsti bausmės atlikimą. 2. Pataisos namuose laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atliekantys nuteistieji, kurie kelia pavojų pataisos namų personalui ar kitiems asmenims arba dėl kitų išimtinių aplinkybių, gali būti apylinkės teismo nutartimi, priimta pagal pataisos namų administracijos teikimą, grąžinti iš pataisos namų į kalėjimą toliau atlikti bausmę. 3. Nuteistieji, grąžinti iš pataisos namų į kalėjimą toliau atlikti bausmę, gali būti teikiami apylinkės teismui pakartotinai perkelti juos į pataisos namus toliau atlikti bausmę ne anksčiau kaip praėjus penkeriems metams po teismo nutarties dėl grąžinimo į kalėjimą priėmimo dienos. 4. Kalėjimuose laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atliekantys nuteistieji laikomi kamerose po vieną, o jų sutikimu – po du. Pataisos namuose šie nuteistieji laikomi atskirai arba izoliuoti nuo kitų nuteistųjų.

22 Bausmių vykdymo kodeksas
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas 167 straipsnis. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atliekantiems nuteistiesiems taikomos poveikio priemonės <...> 2. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atliekančių nuteistųjų bendrasis ugdymas ir profesinis mokymas organizuojamas šio Kodekso 147, 148, 149 ir 150 straipsniuose nustatyta tvarka. 3. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atliekantys nuteistieji gali dirbti, jei patys to pageidauja, kalėjimo arba pataisos namų administracijos parinktą darbą. <...>

23 Bausmių vykdymo kodeksas
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Bausmių vykdymo kodeksas 1671 straipsnis. Teikimas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti terminuoto laisvės atėmimo bausme 1. Ne mažiau kaip dvidešimt metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės atlikęs nuteistasis gali pateikti bausmę vykdančiai institucijai prašymą dėl kreipimosi į teismą, kad jam paskirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė būtų pakeista terminuoto laisvės atėmimo bausme. 2. Bausmę vykdanti institucija, gavusi šio straipsnio 1 dalyje nurodytą nuteistojo prašymą, atlieka nuteistojo socialinį tyrimą ir ne vėliau kaip per dvidešimt darbo dienų nuo nuteistojo prašymo gavimo dienos kreipiasi į bausmės atlikimo vietos apygardos teismą su teikimu nuteistajam paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, kai yra pagrindas, pakeisti terminuoto laisvės atėmimo bausme. 3. Šio straipsnio 2 dalyje numatytame teikime turi būti nurodyti duomenys apie nuteistojo asmenybę ir jo socialinę aplinką, nustatytą nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos lygį ir kriminogeninius veiksnius, atliktos bausmės poveikį nuteistajam (pažangą mažinant nusikalstamo elgesio riziką, individualiame socialinės reabilitacijos plane nurodytų priemonių vykdymą, elgesį bausmės atlikimo metu), taip pat duomenys apie nusikaltimu padarytos žalos atlyginimą ar pašalinimą, įskaitant duomenis apie nuteistojo turėtas galimybes ją atlyginti ar pašalinti arba objektyvias priežastis, dėl kurių nusikaltimu padarytos žalos atlyginti ar pašalinti nebuvo įmanoma. Dalinio nusikaltimu padarytos žalos atlyginimo ar pašalinimo atveju teikime taip pat nurodomi duomenys apie nuteistojo galimybes ją visiškai atlyginti ar pašalinti. Be to, teikime turi būti nurodyta, ar nuteistasis pripažįsta savo kaltę ir gailisi padaręs nusikaltimą. Kartu su teikimu teismui nusiunčiama nuteistojo asmens byla. 4. Jeigu teismas atsisako pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, pakartotinai teikti šio straipsnio 1 dalyje nurodytą prašymą galima ne anksčiau kaip po vienerių metų po nutarties atsisakyti pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme įsiteisėjimo dienos.

24 Baudžiamasis kodeksas
Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas Baudžiamasis kodeksas 51 straipsnis. Laisvės atėmimas iki gyvos galvos 1. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę teismas skiria šio kodekso specialiojoje dalyje numatytais atvejais. 2. Nuteistajam atlikus dvidešimt metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, klausimą dėl jam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme nagrinėja ir išsprendžia teismas pagal bausmę vykdančios institucijos teikimą. Jeigu teismas nusprendžia pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, terminuoto laisvės atėmimo bausmės terminas negali būti trumpesnis negu penkeri ir ilgesnis negu dešimt metų nuo teismo nutarties įsiteisėjimo dienos. Spręsdamas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme klausimą, teismas atsižvelgia į nuteistojo nusikalstamo elgesio riziką, nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu, bausmės tikslus ir atliktos bausmės poveikį nuteistajam, ar nuteistasis atlygino ar pašalino reikšmingą padarytos žalos dalį ir įsipareigoja ją visiškai atlyginti ar pašalinti. Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme tvarką nustato Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodeksas.

25 Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas
Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės dalis tarp visų bausmių Lietuvoje m. Nacionalinės teismų administracijos duomenys Metai 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Iš viso paskirta bausmių Iš jų: 18100 19536 19672 20680 20915 19890 17555 17882 16007 15150 14 533 14295 15318 16236 15958 19003 20434 21388 18093 16207 18680 19789 Laisvės atėmimas iki gyvos galvos Abs. 3 9 6 14 8 7 2 4 1

26 Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas
Įkalintų nuteistųjų (realia laisvės atėmimo bausme arba areštu) asmenų struktūra pagal teismo paskirtos bausmės trukmę (kiekvienų metų pabaigoje) m. Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos duomenys Metai 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Nuteistųjų iš viso: Bausmės trukmė 10364 11983 12205 7601 9755 9414 6701 6841 7010 7082 6911 7022 7447 7943 8573 8550 8143 7768 6643 6213 5988 5879 Iki gyvos galvos Abs. 34 56 61 68 77 84 82 85 92 96 100 108 106 109 113 111 114 121 120 119 123 % 0,3 0,5 0,9 0,8 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,8 1,9 2,1

27 Bausmių vykdymo teisės paskaitos, dėst. Gintautas Sakalauskas


Atsisiųsti ppt "14 tema. Lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų ir probacija"

Panašios pateiktys


Google reklama