Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Darbą atliko 9 klasės mokinė Ernesta Poškaitė

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Darbą atliko 9 klasės mokinė Ernesta Poškaitė"— Pateikties kopija:

1 Darbą atliko 9 klasės mokinė Ernesta Poškaitė
Sveikata visus metus Darbą atliko 9 klasės mokinė Ernesta Poškaitė

2 Tema „Tylos stebuklinga versmė“

3   Ar nors kartą susimąstėte kiek daug triukšmo aplink mus ir kokią žalą triukšmas daro mums?
                         Tikriausiai NE. O ar pagalvojote apie tylą? Turbūt daugeliui ji yra nemaloni, bet ar žinote kuo ta tyla naudinga mums?

4 Tyla žmogui reikalinga lygiai taip pat kaip ir grynas oras, fizinis aktyvumas, valgis ir malonios emocijos. „Tyla nėra vien triukšmo nebuvimas“ – savo knygoje „Tylos knyga“ rašo Sara Maitland.

5 6 priežastys, kuo naudinga tyla

6 1. Tyla atgaivina sielą. Kiekviena diena pareikalauja daug vidinių išteklių ir energijos, todėl galiausiai dvasinės jėgos išsenka. Reguliarios tylos ir ramybės akimirkos padeda atkurti dvasios pusiausvyrą, gauti naujos energijos ir gyvybingumo.

7 2. Tyla skatina kūrybingumą. Geriau sios idėjos gimsta tyloje
2. Tyla skatina kūrybingumą. Geriau sios idėjos gimsta tyloje. Tik ramus ir blaivus protas gali sugeneruoti naujų, įdomių idėjų. Kiekvienas žmogus turi kūrybinių galių. Tačiau ne kiekvienas pabando jas atrasti.

8 3. Tyla taupo energiją. Mokslinis faktas, kad vykstant mąstymo procesams smegenys sunaudoja daugiau deguonies ir sudegina daugiau kalorijų. Nerimas, baimė dėl ateities neigiamai veikia nervų sistemą. Tyla padeda atkurti pusiausvyrą. Tyla padeda pailsėti ir išvalyti protą nuo nereikalingų minčių.

9 4. Tyla suaktyvina pojūčius
4. Tyla suaktyvina pojūčius. Jeigu tyloje pabūtumėte bent keletą dienų, jau antrąją pastebėtumėte, kad įvairius garsus girdite geriau nei bet kada anksčiau. Kiekvienas garsas tyloje atrodo pastebimas. Pojūčiai tampa stipresni, grynesni ir šviežesni. Kartais vertą praleisti šiek tiek laiko gamtoje ir įsiklausyti, kaip ošia medžiai, ropoja ir skraido vabzdžiai.

10 5. Tyla gerina atmintį. Tyla ir pasivaikščiojimas gamtoje skatina smegenų augimą Amono rago srityje, o tai sustiprina atmintį.  Pasivaikščiojimas vienumoje padeda smegenims sukoncentruoti dėmesį, kai nėra jokių aplinko trikdžių, ir lavina ilgalaikę atmintį.

11 6. Tyla padeda emociškai apsivalyti
6. Tyla padeda emociškai apsivalyti. Nuolatinis skubėjimas, darbų krūvos ilgainiui sukelia stresą, pyktį, nerimą, nemigą. Tada reikėtų atrasti laiko bent trumpam pabūti tyloje. Buvimas tyloje padeda trumpam pamiršti tai, kas kelia įtampą ir pasiruošti viską pradėti iš naujo, tačiau atsikračius negatyvių emocijų.

12 Tyrimas Įdomus tyrimas tyrė triukšmo, muzikos ir tylos padarinius smegenims. Tyrimas buvo išleistas širdies žurnale, kuriame buvo leidžiama relaksuojanti muzika arba leidžiama relaksuojanti muzika ir daromos 2 minučių tylos pauzės. Buvo nustatyta, kad tylos pauzės buvo kur kas labiau atpalaiduojančios nei relaksuojanti muzika. Kuo ilgiau trunka tyla, tuo geriau jautėsi eksperimento dalyviai.

13 Šiais laikais labai sunku rasti vietą, kur galėtumėte pabūti tyloje
Šiais laikais labai sunku rasti vietą, kur galėtumėte pabūti tyloje. Tai reiškia jokios muzikos, filmų, draugų, pokalbių, trumpųjų žinučių ir t.t net jei tai truktų vos 30min ar valandą per dieną.

14 Tylos nauda Tyla ne tik suteiktų progą smegenims atgauti kognityvines funkcijas, pavyzdžiui, kūrybingumą, bet ir leistų atsijungti, nurimti ir pabūti su savimi.

15 Ačiū už dėmesį!

16 Šaltiniai https://priekavos.lt/6-priezastys-kuo-naudinga-tyla/


Atsisiųsti ppt "Darbą atliko 9 klasės mokinė Ernesta Poškaitė"

Panašios pateiktys


Google reklama