Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Mokslo ir Šventojo Rašto susikalbėjimo galimybės mokykliniuose gamtos mokslų vadovėliuose Nerandu KB mok. ir gamt mokslų teiginiuose susipriešinimo, kurį.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Mokslo ir Šventojo Rašto susikalbėjimo galimybės mokykliniuose gamtos mokslų vadovėliuose Nerandu KB mok. ir gamt mokslų teiginiuose susipriešinimo, kurį."— Pateikties kopija:

1 Mokslo ir Šventojo Rašto susikalbėjimo galimybės mokykliniuose gamtos mokslų vadovėliuose
Nerandu KB mok. ir gamt mokslų teiginiuose susipriešinimo, kurį dažnai pateikia suaugę žmonės ir mokiniai argumentuodami, kad mokslas seniai paneigė visa tai, kas rašoma Šv.R. Daug jaunų žmonių iš mokyklos į savarankišką gyvenimą išeina suskilusia širdimi: mokslas prieš Dievą, arba Dievas prieš mokslą, nelyginant kurioje pusėje save identifikuoja, todėl, manau, kad tema labai aktuali.

2 Išvada = teorija, koncepcija.
MOKSLINIS METODAS Ieško atsakymo į klausimą: Kaip egzistuoja tikrovė? ↓Sukaupti moksliniai duomenys /faktinė informacija/ ↓Hipotezės formulavimas /prielaida/ ↓Stebėjimai ir eksperimentai /hipotezės tikrinimas/ ↓Nauji duomenys /išvada/ Išvada = teorija, koncepcija.

3 ŠVENTOJO RAŠTO ŽINIA Žmogaus kalba turi 3 sluoksnius:
Ieško atsakymo į klausimą: Kas ir kodėl egzistuoja? Žmogaus kalba turi 3 sluoksnius: Informacija – išreiškia santykį su kitu; Ekspresija – išreiškia santykį su savimi; Apeliacija – išreiškia santykį su kitais, provokuojant atsaką, atsiliepimą. Šv. R. - Dievo žodis, įsikūnijęs žmogaus žodyje. Žmogus į kitą žiūrėdamas atranda save, pasaulį ir kitą. Kalba – žmogiškumo esmė. Žmogus – gyvūnas, kuris kalba. Kai vaikas pasako “ mama”, tada vaikui gimsta mama jo sąmonėje. Vyksta identifikacija - dvasinis kito - mamos gimimas vaiko sąmonėje. Šv. R. - Dievo žodis, įsikūnijęs žmogaus žodyje. Žmogus į kitą žiūrėdamas atranda save, pasaulį ir kitą. Kalba – žmogiškumo esmė. Žmogus –gyvūnas, kuris kalba. Kai vaikas pasako “ mama”, tada vaikui gimsta mama jo sąmonėje. Vyksta identifikacija - dvasinis kito – mamos gimimas vaiko sąmonėje.

4 Metodas Šventojo Rašto interpretavimui
Ieško atsakymo į klausimą: Kas ir kodėl egzistuoja? ↑Aktualizacija – save perkeliam. ↑Istorinė kritika – istorinis tikėtinumas. ↑Šaltiniai – kilmės šaltiniai. ↑Redagavimo analizė – kaip buvo suredaguotas tekstas. ↑Struktūrinė analizė-laikas,vieta,aplinka,situacija,kontekstas,įvykis. ↑Vertimas – iš originalo kalbos, ištikimybė prasmei ir raidei. ↑Teksto kritika - ieškomas bendras tekstas. Išvada - žmogaus atsakas į Dievo žodį, į Dievo Žodį.

5 Mokslo ir Šventojo Rašto susikalbėjimo galimybės mokykliniuose vadovėliuose
Šventasis Raštas – ne gamtos mokslų vadovėlis. Mokslas – “nepritempinėjamas” prie jokių pažiūrų, jis siekia tiesos, kurią apsprendžia mokslinis metodas. Ieškoti papildomumo, jei įmanoma. “Mūsų išganymui nesvarbu, kaip juda planetos. Mums svarbu, kaip mes link Dievo judam” G. Galilėjus

6 Vadovėlių tyrimas skaičiais
96 Vadovėliai, skirti lietuvių, rusų, lenkų kalbomis mokytis fizikos, chemijos ir biologijos kl. 3 Suaugusiųjų ir savarankiškam mokymuisi 5 Nauji 2010 m. vadovėliai, m. 19 Vadovėliai rusų, lenkų kalbomis 1 Integruoto mokymo vadovėlis 9 Fizikos vadovėliai (tirti) 6 Chemijos vadovėliai (tirti) 7 Biologijos vadovėliai (tirti) 22 Tirti vadovėliai + (8 tirtų vadovėlių kitas leidimas + vertimai)

7 Tyrimo rezultatai. Fizika, chemija.
Mokslinis metodas ir atsakymai į klausimą „kaip?“ Jokio mokslo “pritempinėjimo” prie Šventojo Rašto. Bandymai supriešinti (jei tokių pasitaiko) Šventojo Rašto žinią ir mokslo tiesas - kalbėtojų iniciatyva.

8 Tyrimo rezultatai. Biologija.
Mokslinis metodas ir atsakymai į klausimus „kaip?“ (2 vad. iš 7) Dalyje vadovėlių nutylėjimai ir “pritempinėjimas”. Dalyje vadovėlių bandymai supriešinti Šventojo Rašto žinią ir mokslinį metodą.

9 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
9 kl. vadovėlyje (L. ir S. Moliai. Žmogaus biologija ir sveikata. IX kl.) / Žmonių rasių kilmė aptariama pateikiant hipotezes ir jų turinį./ Neįvardintos gyvybės raidos teorijos problemos. „Neorganinių medžiagų tirpalai reagavo tarpusavyje ir susidarė organinės medžiagos – vyko cheminė evoliucija“. 10 kl. vadovėlyje (L. Molienė, S. Molis. Biologija. X kl.) / Pateikiamos įvairios gyvybės raidos hipotezės./ Nutylima, kas yra evoliucijos teorija: hipotezė ar dėsnis. Nepateikiamos nei problemos, nei teiginių įrodymai. atsiranda teiginiai: „Linėjus manė, kad rūšis sukūrė Dievas. Jis klydo.“ Niekur vadovėlio tekste nebuvo pateikta tokia žinia... Neišsiaiškinus kas ir kiek moksliška, painiojama

10 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
11-12 kl. vad.(S. S. Mader. Biologija. 1-oji kn. XI–XII kl. ir S. S. Mader. Biologija. 2-oji kn. XI–XII kl.) 325 psl. pateiktu eksperimentu “Cheminės evoliucijos įrodymas”, įrodinėja savaiminę cheminę evoliuciją, eksperimentas paneigia savaiminę evoliucijos teoriją. pateikia eksperimentą “Cheminės evoliucijos įrodymas”, kuris paneigia, o neįrodo savaiminę cheminę evoliuc Gal jau racematų ir savaiminio susiorganizavimo problemas išsprendė mokslas, jei taip kodėl jų nėra?

11 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
Teiginys, kad gyvybės atsiradimui nereikia jokios išminties (know-how), eksperimentiškai nepagrįstas. Tyrinėtojas eksperimentuose naudojasi: medžiaga, energija, išmintimi (know-how, t.y. koncepcija, informacija). /Šiandien niekas nebando išgauti gyvybės vien iš medžiagos ir energijos./

12 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
S.L. Miller imitavo pirminės Žemės situaciją ir susintetino dipeptidą, tačiau savaime baltymo sintezė nevyksta. Sintetinant susidaro mišinys kairės ir dešinės konfigūracijos aminorūgščių, todėl negali susidaryti tinkami baltymai. /A.E. Wilder Smith, Mokslas nepripažįsta savaiminės evoliucijos teorijos, 1982./ Aminor, kurių pagrindu vystosi gyvybė, turibūti tinkamo chirališkumo. gyvą protoplazmą sudarančios aminorūgštys privalo būti kairio sukimo. Kai yra net labai nedaug dešinio sukimo aminorūgščių molekulių, susidaro baltymai, kurie skiriasi erdviniu išsidėstymu ir netinka. Dažnai tokie baltymai netgi pražūtingi.”

13

14 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
Mokslo “pritempimas” ...iki Darvino žmonių pažiūras suformavo giliai įsišakniję prietarai, kuriuos turėjo panaikinti Darvino siūlomas naujas pasaulio suvokimas. Č. Darvino teiginių priešpastatymas lentelėje pateiktiems tikėjimo teiginiams supriešina mokslinį metodą ir Šventojo Rašto pažinimo metodą. Tai nesusikalbėjimo pavyzdys, kuris panašus į mokslinį juokelį. / Č. Darvinas buvo studijavęs teologiją ir bent jau Pr. knygos Sukūrimo istoriją turėjo būti skaitęs, kuri įvilkus į moksliškesnius terminus pateikta kaip evoliucijos teorijos scenarijus: nuo paprastesnių – prie sudėtingesnių ir iš vandens - į sausumą./

15 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
Savaiminės evoliucijos teorijai paremti naudojamas ir selekcijos pavyzdys, nes žmogus, vykdydamas dirbtinę atranką sukuria naujas veisles, tačiau nutylima, kad ir kokios veislės būtų šuo, jis yra šuo (jam neatsiranda nauji organai, sistemos).

16 Tyrimo rezultatai. Ką nutyli biologijos vadovėliai?
Neišskiriama: patvirtinta eksperimentiškai mikroevoliucija ir nepatvirtinta makroevoliucija. Makroevoliucijai paremti pateikiamos tarpinių formų fosilijos, ir nutylima, kad jos neįrodo makroevoliucijos. Archeopteriksas – tarpinė forma tarp paukščio ir roplio? Hipotetiškos tarpinės formos vystymosi stadijos turėtų būti naudingos ir padėti išlikti kovojant už būvį. Tačiau tarpinė stadija tarp kojos ir sparnų būtų nenaudinga, nes netiktų nei ropoti, nei skraidyti, tai ne tik nepadėtų, bet būtų tiesiog nepatogi. O kur dar giminės pratęsimui surast tokį pat? Kai kurie mokslininkai pasiūlė idėją, remdamiesi tuo, kad pirmasis paukštis išsiritęs iš roplio kiaušinio. Jeigu natūtalioji atranka būtų kuriamoji jėga, sugebanti sukurti ką nors iš esmės naujo per ilgą laikotarpį, reikėtų pagalvoti, ar šios hipotetiškos tarpinės formos vystymosi stadijos būtų naudingos tiems organizmams. Jos turėtų būti ne tik naudingos, bet ir padėti išlikti kovojant už būvį.

17 Išvados Mokykliniuose fizikos ir chemijos vadovėliuose vadovaujamasi moksliniu metodu. kl. Biologijos vadovėliuose kai kur hipotezės pateikiamos kaip moksliškai įrodyti dėsniai, ir taip sudaromos galimybės prasilenkimui su mokslo tiesa. Supratus metodologinius Šventojo Rašto žinios ir mokslo pažinimo skirtumus galimas puikus dialogas. /Turino drobulės moksliniai tyrimai, perėjimo per Raudonąją jūrą ir kiti tyrimai. Tada gali sublizgėti visa fizika, astrofizika, chemija, biologija, kaip Dievo žodis gamtoje, kurį savo prasmės kalba įvardina žmogus. / Visi, kam rūpi Lietuvos ateitis, turi domėtis ir mokslu, bei jo prieangiu – mokykla, nes iš mokyklos suolo jauni žmonės keliauja į savarankišką gyvenimą. Didžioji dauguma jų niekada patys netikrins to, ką skaitė vadoveliuose ir ką pasakojo mokytojai, nes visu tuo tikės. Jeigu jų tėvai jau gavę mokyklinę žinių puokštę, kurioje Dievas – ant debesies sėdintis senelis, kurio nepastebėjo kosmonautai, jie tik patvirtins kai kurių šiandieninių mokytojų uolumą ištikimai ginant sovietmečio požiūrį į gamtos mokslus, kaip į būdą kariauti su tikėjimu. Ar mokyklos misija programuoti piliečus su vienu klausimu ir ribotu požiūriu į tikrovę,jos pažinimą?

18 paragavęs žmogus nutolsta nuo Kūrėjo, o tikras mokslininkas
Mikrobiologas Lui Pasteras (Louis Pasteur) teigė: „Šiek tiek mokslo paragavęs žmogus nutolsta nuo Kūrėjo, o tikras mokslininkas prie Jo artėja.“


Atsisiųsti ppt "Mokslo ir Šventojo Rašto susikalbėjimo galimybės mokykliniuose gamtos mokslų vadovėliuose Nerandu KB mok. ir gamt mokslų teiginiuose susipriešinimo, kurį."

Panašios pateiktys


Google reklama