Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Sudarė mokytoja A. Žeimytė

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Sudarė mokytoja A. Žeimytė"— Pateikties kopija:

1 Sudarė mokytoja A. Žeimytė
Knygų pasaulis Sudarė mokytoja A. Žeimytė

2 Verti dėmesio, laiko patikrinti kūriniai ir ne tik...

3 Lucijus Anėjus Seneka „APIE SIELOS RAMYBĘ“
Verta atsigręžti į Antikos laikus. Būtent tada susiformavo stoicizmo filosofija, kurios dėsniai labai reikalingi ir mūsų amžiaus žmonėms. Šiuo metu išleista nemažai Senekos knygučių (ir mažu, kišeniniu formatu). Filosofiniai tekstai parašyti paprasta kalba – lengva skaityti ir pamąstyti.

4 Stoikai Prisiminkim šios filosofijos esmę: Seneka: “išmok džiaugtis”
“laimė slypi tik vienoje vietoje – pačioje sieloje. Ji yra kilni, pastovi ir rami...” (Laiškai Liucilijui) Juk žmogų slegia baimė ir gąsdina galima kančia: “o mus kamuoja ir praeitis, ir ateitis. Mums kenkia daugybė gerų dalykų:atmintis sugrąžina prie išgyventų baimės kančių, o įžvalgumas iš anksto numato būsimas. Kiekvieno gyvenimas – tai rūpestis dėl rytdienos. Liguista siela negyvena, o tik ruošiasi gyventi” Kai pagydyti ligotą sielą? – čia gali daug padėti filosofija Stoikai

5 Kunas Nikolajus „Senovės Graikijos legendos ir mitai“
Sena gera graikų mitų knyga. Verta perskaityti dar kartą, o kas neskaitė, tai ir tiesiog perskaityti. Tada lengva bus atsakyti į klausimą, kodėl Antikos kultūra laikoma Europos kultūros pagrindu. Ir paprasta bus suvokti, kad per tūkstančius metų žmonių ydos, dorybės ir problemos nekinta.

6 Gustav Schwab „GRAŽIAUSIOS ANTIKOS SAKMĖS“
Jei kam labai nepatinka senos knygos, tai paskaitykite metais išleistą knygą. Tai nepakartojamas graikų mitų pasaulis. Ją perskaičius daug paprasčiau žiūrėti filmus Antikos tema. Taip pat ir fantastiniuose filmuose randame šių mitų atspindžių.

7 Paskaityti pagal poreikį galima ir Homero poemą „Odisėja“, ir Vergilijaus „Metamorfozes“, kuriose mistiški, bet įtikinami virsmai. Nepraranda savo aktualumo ir Prometėjo tema – tiek mituose, tiek dramose (Sofoklis „Antigonė“). Tačiau ne mažiau įdomios ir knygos apie šį pasaulį, kurias parašė šiuolaikiniai rašytojai, jau žvelgdami į šią epochą per istorijos šydą. Paskaitykim:

8 Colleen McCullough „Pirmasis Romoje“
Pradedame kelionę po Senovės Romą. Čia garsių jos valdovų gyvenimo dramos, politinių sprendimų mįslės. Čia matome romėnų kultūrą, pasaulio suvokimą.

9 Colleen McCullough „Žolynų vainikas“
Knyga „Pirmasis Romoje“ tęsinys. Tad, kad įveiks pirmąją dalį ir nenusivils – geros tolimesnės kelionės 

10 „Julijus Cezaris“ Philip Freeman
Ši knyga kito autoriaus, tad tiesioginiu prieš tai minėtų knygų tęsiniu nepavadinsi. Tačiau tai įmanoma. „Žolynų vainikas“ baigiasi Julijaus Cezario pasirodymu. O ši knyga būtens apie jį. Rekomenduoju perskaityti visas 3 iš eilės.

11 Robert Harris „Lustrum“
Ciceronas, Cezaris, Pompėjus... Girdėti vardai? Vadinasi, knyga tau.

12 Henryk Sienkiewicz „Quo vadis“
Antikos laikas senka. Arenoje pasirodo pirmieji krikščionys. Nobelio premijos laureato žvilgsnis į šį laikotarpį. (Pagal knygą pastatytas labai geras filmas – siūlau pažiūrėti).

13 Dar norite pakeliauti po praeitį? Prašom skaityti šias knygas:

14 „Kleopatra“

15 „Nefertitė“

16 Mika Waltari „Sinuhė egiptietis“

17 Dantė Aligjeris „Dieviškoji komedija. Skaistykla“
Viskas keičiasi žemėj –ne aš taip sugalvojau. Kas nesikeičia? Atsakysiu labai paprastai: jeigu pragarą suvoksime ne kaip kokią nors žemišką nežemišką vietą, o kaip žmogišką būseną (o taip jį suvokė poemos autorius), tai tokių būsenų ir nūnai mums visiems per akis. Šitaip į klausimą atsako naujojo poemos vertimo autorius S. Geda. Taip, kūrinys nelengvas, bet temos amžinos kaip pasaulis. O jei dailinikas – O. Dorė, patirsite malonumą net paveikslėlius sklaidydami 

18 Migelis Servantesas de Savedra „Išmoningasis hidalgas Don Kichotas iš La Mančos“ 
Parodija. Gyvenimo ydų parodija. Jeigu šiandienos komikai gebėtų taip parodijuoti šių dienų problemas – daug smagiau būtų žiūrėti TV.

19 D. Defo „ Robinzonas Kruzas“
Nori išmokti sustiprinti optimizmą? Pažinti save? Patirti nuotykių? 3 taip? Knyga tau. Jei įveikei knygą, žiūrėk filmą:

20 „Robinzonas Kruzas“ („Robinson Crusoe “) (1997)

21 Jane Austen „Puikybė ir prietarai“
Senoji Anglija. Elegantiški džentelmenai ir puikios panelės ir ponios. Keliamės kelias šimtmečiais į praeitį. Autorę galime laikyti tiesiog meilės romanų klasike.

22 „Puikybė ir prietarai“ (1940)
Pagal romaną 1940 pastatytas smagus filmą. O dabar žvilgtelėkime:

23 „Puikybė ir prietarai“ (2003)
2003 metais irgi sukurtas filmas tuo pačiu pavadinimu, TIK veiksmas vyksta šiomis dienomis. Ar panaši žmonių puikybė ir ar tie patys prietarai? Filmai smagiam laiko praleidimui.

24 M. Šeli. „Frankenšteinas“
Siaubas. Tačiau... Vienas iš veikėjų didis mokslininkas. Ką gali mokslo galia? Ką gali dirbtinai sukurtas žmogus? Ir ką galima paaukoti vardan mokslo? Knygą galime laikyti siaubo literatūros klasika.

25 v. Skotas „Aivenhas“ Dar pakeliaukime po praeitį ir apsilankykime pas karalių Ričardą I –ąjį. (Filmas pagal šią knygą taip pat pastatytas).

26 Ernst Theodor Amadeus Hoffman. „Katino Murklio pažiūros į gyvenimą“
Susipažinkite su labai inoringu katinu. Jis drąsiai išsako savo nuomonę ir labai daug kuo nepatenkintas. Vienas iš įdomiausių vokiečių romantiko kūrinių.

27 Stendalis. „Raudona ir Juoda“
Keliamės į XIX a Prancūziją. Susipažinkime su Žiuljenu Soreliu – pagrindiniu knygos veikėju.

28 Victor Hugo. „Vargdieniai“
Romaną „Paryžiaus katedra“ ir jo ekranizacijas labai gerai žinome. Tad siūlau paskaityti ne mažiau įdomų, bet kiek primirštą to paties autoriaus knygą.

29 Onorė de Balzakas „Tėvas Gorijo“
Privalomos literatūros sąrašo knyga, bet... Gal dar kar yra neperskaitęs? A? 

30 Č. Diekensas. „Kalėdų giesmė“
Pažįstate šykštuolį Skrudžą. Tai prisiminkime, kad jis atkeliavo iš Č. Dikenso romano. Dabar sukurta įvairių filmų ta tema ir interpretacijų, bet ši knygutė viso to pradžių pradžia.

31 Ir Č. Dikenso „Didieji lūkesčiai“

32 H. Hesė. „Stepių vilkas“ Ar norėtumėte būti vilku? O gal laisvė svarbiau už viską? Knyga ragina žaisti ir mąstyti.

33 E. M. Remarkas „Trys draugai“
„Juo žmogus mažiau apie save mano, juo jis vertesnis.“ ,,Laikas, rodos, sustojo; jis nebebuvo panašus į upę, kuri išplaukia iš tamsos ir dingsta tamsoje,- jis pavirto ežeru, kuriame be garso atsimuša gyvenimas.“ Tai citatos iš šios knygos. E.M. Remarko knygos verčia ir šypsotis, ir mąstyti.

34 A. de saint – egziuperi „naktinis skridimas. Karo lakūnas“
Visi pažįstame Mažąjį princą. Jei kas apie jį dar neskaitėte, būtinai paskaitykite. O skaičiusieji, paimkite kitą šio autoriaus knygą. Čia nesutiksite princo, bet pabendrausite su labai drąsiais žmonėmis.

35 Primo Levi „Jei tai žmogus“
Jautri istorija apie koncentacijos stovykloje gyvenusių žmonių kančias.

36 Albert Camus. „Maras“ Ar tikrai maras yra amžinas ir jo bacilas nešiojame kiekvienas, tik nežinome, kada jis prasiverš visu baisumu?

37 Williamo Goldingo romanas „Musių valdovas“
Tikriausiai, taip. Viena iš maro atmainų – abejingumas kitam, gyvuliškojo prado pabudimas. O juk pagrindiniai veikėjai – vaikai.

38 Susipažinkime su seserimis brontė
Trys seserys Anė, Emilė ir Šarlotė. Visos gana tragiškų likimų moterys. Jos visos pasauliui paliko paminėjimo vertus, šiltus kūrinius.

39 Kitos sesers... (Filmų skaidrėse reklamuotas ir filmas)

40 Neseniai pasirodė ir pakartotinis
Šios knygos leidimas, ir pakartotinai pastatytas filmas.

41 F. Dostojevskis. „Broliai karamazovai“
Per pamokas kalbėta apie ją, bet perskaityti verta – jei ne dabar, tai bent per 25 artimiausius metus 

42 O. Vaildas. „doriano grėjaus portretas“
Kai kalbame apie meną, dažnai vartojame F. Dostojevskio frazę „Menas išgelbės pasaulį“. Ši knyga peteikia priešingą nuomonę.

43 T. Dreizeris. „sesuo kerė“
Ne viena amerikiečių rašytojo T. Dreizerio knyga žavi skaitytoją. Šįkart siūlau jaunos merginos ėjimo į gyvenimą istoriją.

44 m. Prustas. „prarasto laiko beieškant“
O tada galima išsivirti liepžiedžių arbatos, pasiimti skanų pyragaitį ir imti skaityti šią knygą.

45 K. Imre „Be likimo“ Su jaunu vaikinu keliaujame į koncentracijos stovyklą. Kaip šis pasaulis pamatomas jauno žmogaus akimis, pasakoja ši vengrų rašytojo knyga.

46 Herta Müller „Amo sūpuoklės“
Meniškai perteikta kančios istorija.

47 u. Eco. „rožės vardas“ Paslaptingi įvykiai vyksta knygoje. Jei patinka būti skaitytoju – detektyvu, ta knyga tau.

48 J. G. Ballardo romanas „Saulės imperija“
Keliamės į Šanchajų. Ten mažas berniukas išgyvena karo baisumus, tačiau niekada neprarada optimizmo. Pabūkite su šiuo smagiu berniuku, jam juk su japonais liūdna. (Pagal knygą S. Spilbergas sukūrė filmą).

49 Milan Kundera . „ Nepakeliama būties lengvybė“
„Ne būtinybė, o atsitiktinumas yra sklidinas burtų. Jeigu meilei lemta tapt neužmirštama, nuo pat pirmos akimirkos prie jos turi lėkti atsitiktinumai, tarsi paukščiai ant Pranciškaus Asyžiečio pečių.“

50 John Irving „Pasaulis pagal Garpą“
Šis autorius savitas, bet jei norite suvokti, ką reiškia posakis, „pasaulis pagal garpą“, turite tiesiog paskaityti.

51 John Irving „Malda už Oveną Minį“
Ne ką mažiau keistas ir šios knygos personažas. Galime sakyti ir jo pasaulis pagal jį. Ar skaityti kitas šio autoriaus knygas? Jei šios labai patiks. Kitos ima, mano akimis, ima atkartoti temas. Rašytojas tarsi išsisėmė. Bent jau mano tokia nuomonė. Arba tai ne mano knygos 

52 Andrei Makine „Prancūziškas testamentas“
Užtat šita knyga viena iš tų, kurias paminėčiau, jei reikėtų greit pasakyti įspūdingiausias perskaitytas knygas. Rusijos ir Prancūzijos pasaulių dermė ir įstabi kalba.

53 a. roy. „mažmožių dievas“
Šios knygos kalba taip pat tokia puiki, kad tarsi matai, užuodi ir gali paliesti tai, kas aprašoma. Skaitai ir jauti, kad esi Indijoje. Tai ne kelionių knyga, tai knyga apie Indijos žmones.

54 Skolos knygos. Vaikų ir paauglių klasika
Skolos knygos. Vaikų ir paauglių klasika. Jei nesate skaitę, tiesiog imkite nieko nelaukdami  ir grąžinkite skolas 

55 H. Malo. „Be šeimos“

56 E. Amičis. „Širdis“

57 m. Tvenas. „ Princas ir elgeta“

58 f. Burnett „ Paslaptingas sodas“

59 l. Alcott. „Mažosios moterys“

60 f. Burnett. „Mažasis lordas Fontlerojus“

61 j. Gaarder. „Mergaitė su apelsinais“

62 R. Bredberis „Pienių vynas“

63 v. Petkevičius „ Kodėlčius“

64 Sergej Kozlov „Ežiukas rūke“

65 Ende „Momo“

66 Korčakas Janušas „Karalius Motiejukas Pirmasis“

67 William Saroyan „Tėti, tu keistuolis. Mama, aš tave myliu“

68 Chip St. Clair „Drugelių sodas: autobiografinis romanas“

69 Daiva Vaitkevičiūtė „Trise prieš mafiją“

70 Vytautas V. Landsbergis „Briedis Eugenijus: pasakos apie meilę ir kitus nesusipratimus“

71 Gendrutis Morkūnas „Iš nuomšiko gyvenimo“

72 Astrid Lindgren „Broliai Liūtaširdžiai“

73 Axel Hacke „Mažasis karalius Gruodis“

74 Kristina Sabaliauskaitė „Silva Rerum“
Iš vaikų ir paauglių pasaulio grįžtame į šiuolaikinės lietuvių rašytojos knygos pasaulį. Rašytoja tobulai kuria barokinės Lietuvos istoriją. (Yra ir 2 dalis).

75 Jurga Ivanauskaitė „Miegančių drugelių tvirtovė“
Ką išgyvena parduotos moterys? Šis subtilus klausimas gvildenamas jaunos rašytojos kūrinyje.

76 Jurga Ivanauskaitė „Viršvalandžiai“
Paskutinė rašytojos knygą. Kaip gyventi, kai žinai, jog tau liko nedaug laiko. Knyga neskleidžia džiugesio, tačiau daug pasako apie žmogaus tvirtybę ir silpnybę.

77 Romualdas Granauskas „Trys vienatvės“
Viena iš naujausių rašytojų knygų, kurioje daug biografinių faktų. O save gerbiantis žemaitis dar turėtų perskaityti „Raudona ant balto“, „Rūkas virš slėnių“.

78 Laura Sintija Černiauskaitė „benedikto slenksciai“
Šiuolaikinė lietuvių rašytoja į pasaulį žvelgia jauno vaikinuko akimis.

79 Andrius Jakučiūnas „Lalagė“
Labai chaotiška knyga, tiesiog literatūrinis eksperimentas. Visgi už jį šiemet pelnyta literatūrinė premija. Apie ką šįkart rašo jaunas Lietuvos rašytojas?

80 Undinė Radzevičiūtė „Baden Badeno nebus“
Savitos ir grakščios jauno prozininkės novelės. Knyga tikrai verta metų knygos vardo.

81 R. Šerelytė „Mėlynbarzdžio vaikai“
„Mėlynbarzdžių – savotiškas praėjusio laikmečio simbolis, įkūnijantis autoritarinę santvarką ir žmogaus nuasmeninimą. Mėlynbarzdžio vaikai yra sistemos vaikai, užaugę prie uždrausto kambario durų ir išmokę laikytis taisyklių: tylėk, paklusk ir vykdyk..“ Šitaip apie knygą sako kritikai. Šiuolaikinė rašytoja įtaigiai kalba keliais veikėjų balsais, susipynusiais į įdomią žmonių dramą.

82 Sud. Gabrielė Gailiūtė Antanas Vytautas Saulaitis
Sud. Gabrielė Gailiūtė Antanas Vytautas Saulaitis. „Ar žmogus tikrai iš molio?“ Tai viena iš nedaugelio čia minimų negrožinių knygų. Tačiau ją labai norėjau įtraukti, nes į klausimus atsakinėja charizmatiška asmenybė – kunigas A. Saulaitis. Knygoje įdomiai aptarti įvairūs gyvenimo aspektai.

83 Liutauras Degėsys „Prisiminimų prisiminimai“
Paskaitykite šiuolaikinio eseisto esė. Tiesiog paskaitykite 

84 Giedra Radvilavičiūtė „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“
Moters eseistinis požiūris į pasaulį.

85 Kristina Stalnionytė „Kelias į Santjago de Kompostelą“
Viena iš knygų apie keliones. Tiesiog galima keliauti neišeinant iš kambario 

86 Gabija Grušaitė „Neišsipildymas“
Kalbėdami apie emigraciją esame linkę vadovautis stereotipais. Ši knyga kai kuriuos sugriaus.

87 Birutė Jonušaitė „Baltų užtrauktukų tango“
Irgi emigracijos tema. Knygoje pasakoma daug tiesos apie Ameriką, jos rojų ir pragarą, atskleidžiama, kokia kaina mokama už prabangesnį gyvenimą. 

88 V. Papievis. „eiti“ Šis išeivis tiesio eina... Svarbiausia, sako jis, eiti...

89 Winfried Georg Sebald „Išeiviai“
Ne lietuvio rašytojo žvilgsnis į emigraciją.

90 Gregory David Roberts „Šantaramas“
Pagrindinis veikėjas priverstinai emigravo į Indiją. Kodėl ten?

91 David Foenkinos „Subtilumas“
Kada mes sakome žodį „subtilu“? Ir ar subtilumas mūsų pasaulyje reikalingas? Subtili istorija apie moters gyvenimą ir subtilius išgyvenimus.

92 Deborah Heiligman „Čarlzas ir Ema“ (Čarlzo Darvino šeimos istorija)
Ši knyga lyg ir turėtų pagrindinę mintį – meilė nugali viską. Tačiau šie žmonės galėjo save pavadinti laiminga šeima tik dėl to, kad jie turėjo ir aukotis, ir priimti vienas kito trūkumus... Tai kas daro žmogų laimingą?

93 William P. Young „Trobelė“
Knyga savaip atsako į klausimą, kodėl dievas leidžia įvykti nelaimėms? Kaip žmogui gyventi, kai netenki artimo žmogaus. Istorija, kurią verta skaityti ir vaikui, ir suaugusiam.

94 M. Morgan. „Dykumų balsai“
Knyga pasakoja apie moterį, kuriai suteikta proga pamatyti tikrąjį aborigenų pasaulį. Ir tai ne tik kelionė, tai ir savęs pažinimas. Knyga tinka prasmingam poilsiui.

95 „Dievų gėrimas“ Kas tas gardusis gėrimas – kava, arbata, kakava? Tai gėrimo istorija, kuri, aišku, kuriame neatsiejant nuo žmonių likimų.

96 L. Gutauskas. „Daiktai“ Ar žinote, kad kiekvienas daiktas turi savo istoriją ir gali daug papasakoti. Knygoje pagrindinių veikėjų istoriją pasakoja jų daiktai. Tai savitas ir šiltas žvilgsnis į pasaulį.

97 „Kelionė su Herodotu“ Skaitai Herodoto veikalą „Istorija“ ir keliauji po pasaulį. Ar begali būti smagiau? Pakeliaukim?

98 Isabel Allende „Paula“
Daug kas skaitėte šios autorės knygą „Dvasių namai“. Savitos, įdomios ir kitos I. Allende knygos. Ši išsiskiria jautriu pasakojimu apie motinos bendravimą su komos ištikta dukra.

99 Ranya Paasonen „Saulės padėtis“
Dukros pasakojimas apie tėvų gyvenimus. Ką apie tėvų klaidas gali papasakoti užaugę vaikai? Ir ar lengva kartu gyventi skirtingų kultūrų žmonėms?

100 Marguerite Yourcenar „Rytietiškos novelės“
Tiesiog lengvos, grakštaus stiliaus novelės laisvalaikiui.

101 Joanne Harris „Ledinukų bateliai“
Tai romano „Šokoladas tęsinys“. Kadangi jį ne vienas jau skaitėte, atskirai nepristatinėju. Ši dalis ne mažiau paslaptinga ir pilna nuotykių.

102 J. Saramago „Aklumas“ Kas atsitiktų, jei vieną dieną apaktų visas pasaulis ar bent didžioji jo dalis? Kas mūsų visuomenėje yra neregiai?

103 Gavalda „Tiesiog drauge“
Pagal šią knygą pastatytas filmas, kuris buvo reklamuotas filmų prezentacijoje. Čia tiesiog paprastas paprastų žmonių gyvenimas.

104 Tracy Chevalier „Mergina su perlo auskaru“
Pažintis su Olandų dailininku Vermejeriu. Paskaitykite knygą ir susipažinkite su jo paveikslais(rasite internete).

105 Torgny Lindgren „Dorė Biblija“
Ką reiškia nemokėti skaityti? Ar gali tada padėti menas? O. Dorė iliustravo daug knygų, taip pat ir Bibliją. Kokią įtaką tai turėjo disleksija sergančiam žmogui?

106

107 Sorj Chalandon „Pažadas“
Subtili istorija apie mokėjimą atsisveikinti su išėjusiais...

108 Katharina Hagena „Obuolių sėklų skonis“
Šią knygą perskaičiau autobuse, važiuodama iš Vilniaus. Ne veltui ji kišeninio formato. Užtat suvalgoma kaip obuoliukas.

109 Tim Bowler „Upės sūnus“
Pamenate gražią istoriją „sudie, seneli, ištariau aš tyliai“. Ši taip pat kišeninio formato knygutė pasakoja apie gražų anūkės ir senelio bendravimą.

110 G. dauguvietytė „dialogai su savimi“
Charizmatiškos asmenybės pokalbiai su savimi.

111 n. kliukaitė. „bitė“ Pažintis su nepelnytai lietuvių pamiršta kultūros veikėja G. Petkevičaite – Bite.

112 s. Shem. „ Dievo namai“ Knygoje parodoma ligoninės kasdienybė. Knyga turi tęsinį „Vargo kalnas“.

113 a. englisch. „Jonas Paulius II. Karolio Voitilos paslaptis“
Kitoks žvilgsnis į popiežių. Knygos autorius laisvamanis žurnalistas, ilgai keliavęs kartu su popiežiumi į keliones.

114 Marcelijaus Martinaičio „MES GYVENOME“
Grožinis tekstas, bet, rodos, skaitai istoriją arba... Klausaisi senelių pasakojimų apie 1939, Pamažu ateini į šias dienas.

115 J. Melnikas „Tolima erdvė“
Fantastinis kūrinys, kuris kalba apie vertybes ir kelia egzistencinius klausimus. Kokioje tolimoje erdvėje mes gyvename? Ir ar kada grįšime?

116 Chiara „ žiauri švelnioji meilė“
Knyga palieka vilties, kad, kol pasaulyje gyvens tokių žmonių, kaip Chiara, mūsų pasaulis neišnyks.

117 k. Kingbery „draugystės stebuklas“
Ir kol žmogų ves nematoma ranka, kaip šioje knygutėje, jis eis tinkama linkme.

118 Laukite tęsinio 


Atsisiųsti ppt "Sudarė mokytoja A. Žeimytė"

Panašios pateiktys


Google reklama