Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Autorių teisių modernizavimas: situacija Lietuvoje

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Autorių teisių modernizavimas: situacija Lietuvoje"— Pateikties kopija:

1 Autorių teisių modernizavimas: situacija Lietuvoje
Konferencija „Kūrybinės industrijos bendrojoje Europos Sąjungos skaitmeninėje rinkoje“ 2016 m. balandžio 8 d., Vilnius, Europos namai Autorių teisių modernizavimas: situacija Lietuvoje Nijolė Janina Matulevičienė Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Autorių teisių skyrius

2 Lietuvos pozicijos projektas Komunikatui „Šiuolaikiškos ir labiau visai Europai pritaikytos autorių teisių sistemos kūrimas“ Autorių teisių modernizavimo procesas turi ne tik užtikrinti visuomenės interesą išnaudoti visas šiuolaikinių technologijų galimybes, bet ir teisių turėtojų interesą į veiksmingą intelektinės nuosavybės teisių apsaugą. Principiniai pozicijos aspektai: pirma – pritarti siūlomoms priemonėms, kurios sudarytų vartotojams teisėtas ir aiškias, bendrajai ES skaitmeninei rinkai pritaikytas sąlygas kūrinių naudojimui; antra – siekti, kad siūlomos autorių teisių modernizavimo priemonės užtikrintų autoriams, atlikėjams, fonogramų bei filmų gamintojams ir kitiems teisių turėtojams galimybę gauti teisingą atlygį už kūrinių naudojimą; trečia – siekti, kad modernizuojant autorių teisių sistemą būtų užtikrintas aukštas intelektinės nuosavybės teisių apsaugos lygis, skatinama kūryba, kūrybinių industrijų plėtra ir kultūrų įvairovė.

3 Šiuolaikiška ir labiau visai Europai pritaikyta autorių teisių ir gretutinių teisių administravimo sistema – modernizavimo pradžia Direktyvą 2014/26/ES dėl kolektyvinio autorių teisių ir gretutinių teisių administravimo ir daugiateritorių licencijų naudoti muzikos kūrinius internete teikimo vidaus rinkoje Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimo įstatymo projektas. Siūlomos teisės normos, skirtos užtikrinti kolektyvinio administravimo veiklos skaidrumą, sudaryti sąlygas kolektyvinio administravimo organizacijoms taikyti aiškius, vidaus rinkoje suderintus reikalavimus kolektyvinio administravimo veiklai, kuri apima šias pagrindines funkcijas: - kolektyviai administruojamų teisių licencijų naudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus teikimą; - kūrinių ir gretutinių teisių objektų naudojimo stebėjimą ir kontrolę; - kolektyvinio administravimo pajamų surinkimą ir išieškojimą; - teisių turėtojams mokėtinų sumų paskirstymą ir išmokėjimą. Nauji autorių teisių licencijavimo modeliai – kolektyviai administruojama daugiateritorė licencija (daugiau nei vienos valstybės narės teritorijoje galiojanti licencija naudoti muzikos kūrinius internete).

4 Šiuolaikiška ir labiau visai Europai pritaikyta autorių teisių ir gretutinių teisių administravimo sistema – modernizavimo pradžia Ikiteisminis ginčų sprendimas (Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių ekspertų komisija): Kolektyvinio administravimo organizacijų, kolektyvinio administravimo organizacijų narių, teisių turėtojų ir naudotojų ginčai dėl kolektyvinio administravimo nuostatų taikymo; ginčai dėl kolektyviai administruojamų daugiateritorių licencijų. Tarpininkavimas derybose (Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių ekspertų komisija): derybos dėl licencijų ir atlyginimo tarifų palydovinio transliavimo ir kabelinio retransliavimo srityje; derybos dėl licencinių sutarčių sąlygų, kompensacinio atlyginimo mokėjimo sąlygų. Vyriausybės įgaliotos institucijos patvirtinta ikiteisminė ginčų sprendimo tvarką – skubi, nepriklausoma ir nešališka.

5 Autorių teisių modernizavimas ir probleminiai Lietuvos teisinio reglamentavimo ir įgyvendinimo klausimai Kūrinių ir gretutinių teisių objektų atgaminimas (kopijavimas) asmeniniais tikslais (garso ir audiovizualinėse laikmenose, reprografijos būdu); Kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimas bibliotekų, mokymo ir mokslo įstaigų, muziejų archyvų terminaluose; Kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimas mokymo ir mokslinių tyrimų tikslais; Audiovizualinių kūrinių prodiuserių ir kūrėjų (autorių ir atlikėjų) interesų derinimas; Autorių teisių ir gretutinių teisių gynimas skaitmeninėje aplinkoje (įskaitant interneto paslaugų tarpininkų atsakomybę).

6 Autorių teisių modernizavimas ir probleminiai Lietuvos teisinio reglamentavimo ir įgyvendinimo klausimai Kūrinių ir gretutinių teisių objektų atgaminimas (kopijavimas) asmeniniais tikslais garso ir audiovizualinėse laikmenose (Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme nenumatyta muzikos kūrinių leidėjų teisė gauti kompensacinį atlyginimą). Literatūros, mokslo ir meno kūrinių atgaminimas (kopijavimas) asmeniniais tikslais reprografijos būdu (Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme numatyta literatūros, mokslo ir meno kūrinių leidėjų teisė gauti kompensacinį atlyginimą). Europos Sąjungos Teisingumo teismo (ESTT) byla Hevlett-Packard, C-52/13 Direktyvos 2001/29 5 str. 2 d. a punktą ir direktyvos 5 str. 2 d. b punktą reikia aiškinti taip, kad jie draudžia nacionalinės teisės aktus, kuriais valstybei narei leidžiama dalį teisių turėtojams priklausančios teisingos kompensacijos skirti autorių sukurtų kūrinių leidėjams, neįpareigojant leidėjų kaip nors atlyginti , net netiesiogiai, šiems autoriams už kompensacijos dalį, kurios jie neteko.

7 kūrinių panaudojimas auditoriniam mokymui;
Autorių teisių modernizavimas ir probleminiai Lietuvos teisinio reglamentavimo ir įgyvendinimo klausimai Kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimas bibliotekų, mokymo ir mokslo įstaigų, muziejų archyvų terminaluose šių įstaigų patalpose Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 22 straipsnyje numatytos sąlygos apriboja kultūros, švietimo ir mokslo įstaigų galimybes praktiškai pasinaudoti šiuo autorių turtinių teisių apribojimu. Kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimas mokymo ir mokslinių tyrimų tikslais. Būtina iš dalies pakeisti Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo normas siekiant didesnio teisinio aiškumo šiose srityse: kūrinių panaudojimas auditoriniam mokymui; kūrinių panaudojimas nuotoliniam mokymui.

8 Autorių teisių modernizavimas ir probleminiai Lietuvos teisinio reglamentavimo ir įgyvendinimo klausimai Audiovizualinių kūrinių prodiuserių ir kūrėjų (autorių ir atlikėjų) interesų derinimas Ateities perspektyvos: sudaryti audiovizualinių kūrinių autoriams ir atlikėjams teisines sąlygas gauti atlyginimą ne tik už audiovizualinių kūrinių sukūrimą, bet ir už jų tolimesnį panaudojimą įvairiais būdais ir priemonėmis (viešai atliekant kino teatruose, transliuojant per televiziją, retransliuojant, viešai skelbiant internete ir t.t.); Sustiprinti audiovizualinių kūrinių autorių ir atlikėjų derybines pozicijas derantis dėl audiovizualinio kūrinio sukūrimo ir audiovizualinio atlikimo įrašo sutarties sąlygų, atlyginimo dydžio ir jo mokėjimo tvarkos.

9 Autorių teisių modernizavimas ir probleminiai Lietuvos teisinio reglamentavimo ir įgyvendinimo klausimai Autorių teisių ir gretutinių teisių gynimas skaitmeninėje aplinkoje. Būtina aiškiau reglamentuoti interneto paslaugų tarpininkų atsakomybę. Gera naujiena teisių gynimo priemonių taikymo praktikai: ESTT sprendimas byloje Ch. Liffers – Producciones Manadarina Sl Mediaset Espana (Teisių gynimo direktyvos 13 str. 1 dalies aiškinimas). ESTT sprendimo išvados parodė, kad Lietuva tinkamai įgyvendino Teisių gynimo direktyvos nuostatas. Pagal Lietuvos nacionalinę teisę autorius gali reikalauti tiek turtinės žalos atlyginimo, tiek neturtinių teisių pažeidimu padarytos neturtinės žalos atlyginimo, nepaisant to, kokį turtinės žalos atlyginimo būdą jis pasirinko: žalos atlyginimą ar kompensaciją.

10 Dėkoju už dėmesį Nijolė Janina Matulevičienė


Atsisiųsti ppt "Autorių teisių modernizavimas: situacija Lietuvoje"

Panašios pateiktys


Google reklama