Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Prof. dr. Ilona Klanienė KLAIPĖDOS UNIVERSITETAS

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Prof. dr. Ilona Klanienė KLAIPĖDOS UNIVERSITETAS"— Pateikties kopija:

1 Prof. dr. Ilona Klanienė KLAIPĖDOS UNIVERSITETAS
OLWEUS patyčių prevencijos programos Lietuvoje įgyvendinimo rezultatai mokyklos saugios aplinkos kūrimo kontekste Prof. dr. Ilona Klanienė KLAIPĖDOS UNIVERSITETAS

2 Olweus patyčių prevencijos programa
Ši programa yra įgyvendinama mokyklose, siekiant mažinti patyčių ir kitokio netinkamo elgesio apraiškas. Programos esmė – išmokyti visą mokyklos personalą atpažinti, pastebėti patyčias ir tinkamai į jas reaguoti. Į programos vykdymą taip pat įtraukiami mokiniai ir jų tėvai. Programos vykdytojas Vilniaus pedagogikos ir psichologijos centras.

3 Dan Olweus Bergeno universiteto psichologijos profesorius
Tyrinėjo prievartos reiškinį berniukų grupėse Švedijoje prieš atvykdamas į Norvegiją 1970 m. Bergeno universiteto psichologijos profesorius Pirmasis mokslininkas pasaulyje, kuris tyrinėjo patyčių reiškinį vaikų grupėse Tyrimai ir programos pripažintos plačiai pasaulyje

4 Olweus patyčių prevencijos programą įgyvendinusios mokyklos Lietuvoje
m. Olweus patyčių prevencijos programa įgyvendinama mokyklose. Paruošta 89 sertifikuoti Olweus patyčių programos instruktoriai, padedantys mokyklai įgyvendinti programą.

5 Oppp nukreipta į saugios aplinkos vaikams užtikrinimą mokykloje
Tai socialinės aplinkos rekonstrukcijos ugdymo institucijose programa, kuri remiasi tokiomis nuostatomis: Patyčios nėra priimtinas reiškinys ir jų neturime toleruoti mokykloje Patyčių intervencija – suaugusiojo atsakomybė ir pareiga

6 Nuoširdus ir pozityvus suaugusiųjų bendravimas su vaikais, domėjimasis mokinių veikla
Griežtų ir tvirtų netinkamo elgesio ribų nustatymas, tokio elgesio netoleravimas Suaugę atlieka pozityvaus autoriteto ir teigiamo pavyzdžio vaidmenį savo ugdytiniams

7 Šie saugios aplinkos mokykloje principai taikomi mokyklos, klasės, individualiame lygyje, ir idealus atvejis, šeimose.

8 Moksliškai pagrįsta ir įvertinta
Patyčių programa tai tam tikra saugios aplinkos kūrimo sistema. Šios programos išskirtiniai bruožai:   Moksliškai pagrįsta ir įvertinta Programos įvertinimai rodo, kad per vienerius metus programoje dalyvaujančiose mokyklose Norvegijoje patyčių mastas sumažėjo %; pagerėjo tvarka klasėse, atsirado pozityvios nuostatos mokyklos atžvilgiu; sumažėjo asocialaus elgesio apraiškų (vandalizmo, vagyčių, pamokų praleidinėjimo ir kt.)

9 Olweus sukurta programa sėkmingai taikoma ne tik Norvegijoje, bet ir kitose šalyse: JAV (36 valstijose), Švedijoje, Islandijoje, Vokietijoje, Lietuvoje ir kt. Smurto tyrimų ir prevencijos centras (JAV Kolorado valstija) įvertino šią programą kaip vieną iš 12‑os efektyviausiai taikomų smurto prevencijos programų pasaulyje.

10 Suaugę mokykloje prisiima visą atsakomybę už programą Pagrindinis mokyklos atrinkimo dalyvauti Olweus patyčių prevencijos programoje kriterijus: pozityvi mokyklos administracijos ir bendruomenės nuostata programos atžvilgiu. Programos įgyvendinimui turi pritarti dauguma mokyklos darbuotojų (ne mažiau kaip 1/2 viso mokyklos personalo).

11 Visų suaugusiųjų įsitraukimas į programą:
Mokyklos vadovo įsitraukimas į šią programą Pedagogų aktyvus įsitraukimas į programą Kito personalo įsitraukimas į programą Specialistų įsitraukimas į programą neprisiimant koordinuojančio ir/ar pagrindinio programos vykdytojo vaidmens Instruktoriaus, specialiai parengto šios konkrečios programos įgyvendinimui, pagalba įgyvendinant programą ir ją tęsiant.

12 Saugumo kūrimas apima visus lygmenis:
INSTITUCIJOS, GRUPĖS, INDIVIDUALŲ .

13 Priemonės mokyklos lygmenyje
Įvertinamas patyčių problemos mastas. Tyrimas vykdomas aplinkoje, identifikuojant specifinius problemos aspektus vaiko ugdymosi aplinkos kontekste (prieš ir po programos vykdymo). Programą koordinuoja specialiai įkurtas komitetas. Visos mokyklos darbuotojai mokosi programos vykdymo metu, plėtodami kompetencijas. Visi suaugę mokykloje dalyvauja Mokymosi ir supervizijų grupėse (MSG).

14 Efektyvus mokytojų budėjimas per pertraukas
Efektyvus mokytojų budėjimas per pertraukas. Vaikai nėra atsakingi už tvarką mokykloje. Stebimas vaikų elgesys ir į jį reaguojama Kuriamos taisyklės prieš patyčias, „nuobaudų“ kopėtėlės. Darbas su tėvais

15 Rezultatai Mokyklos bendruomenės sutelktumas.
Mokyklos kaip besimokančios organizacijos kūrimas. Tobulinamos mokyklos veikla atsižvelgiant į tyrimo rezultatus. Personalas naudoja savo kompetencijas stebėti, įsikišti ir spręsti patyčių situacijas. Stiprinama sąveika su šeima.

16 KLASĖS LYGMENYJE Kas savaitę vedamos klasės valandėles;
Nuolat reaguojama į nepriimtiną elgesį; Praktikuojamos klasės taisyklės nukreiptos prieš patyčias Darbas su mokinių tėvais.

17 Rezultatai Mokiniai plėtoja gebėjimus bendrauti ir bendradarbiauti civilizuotais būdais Pagilinamas mokinių supratimas apie patyčias ir kitas prievartos formas Mokiniai plėtoja socialinius gebėjimus, padedančius lengviau kalbėti su kitais apie gyvenimo sunkumus. Mažėja patyčių ir apkritai nepriimtino elgesio klasėje ir mokykloje

18 Mokiniai savo energiją, kurią panaudoja patyčioms, nukreipia į produktyvią veiklą ir mokymąsi.
Ramesnė ir pozityvesnė atmosfera klasėje, mokytojams nereikia švaistyti tiek energijos bandant susidoroti su mokinių netinkamo elgesio keliamomis problemomis.

19 Priemonės individualiame lygmenyje
Visi darbuotojai pastebi patyčias ir užkerta joms kelią. Apie patyčias kalbama su mokinių tėvais; Paaiškinama skriaudėjams, koks elgesys nepriimtinas. Nuobaudų kopėtėlių taikymas, kai patyčių situacija kartojasi. Individualūs pokalbiai su skriaudėju, skriaudžiamuoju ar kitais įsitraukusiais vaikais, jų tėvais. Efektyvus stebėjimas, reagavimas, kol patyčių situacija baigiasi.

20 Rezultatai Mokiniai jaučiasi saugūs, nes žino, kad bus suaugusiųjų apginti. Pagerėja specialistų bendravimas su mokytojais ir tarpusavyje. Mažėja patyčių atvejų mokykloje. Suteikiama parama mokiniui, pedagogams, tėvams.

21 Tyrimą atliko Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras
Patyčių lygio pokyčių Lietuvoje analizė (2008 – 2012 m. Olweus mokinių apklausų rezultatai) Tyrimą atliko Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras

22 Antroji mokyklų grupė pradėjo vykdyti programą 2009 m. pavasarį.
Analizuojami trijų mokyklų grupių apklausos duomenys: Pirmosios mokyklos pradėjo vykdyti programą 2008 m. Šios mokyklų grupės mokiniai iki lapkričio mėnesio dar nebuvo įsitraukę į Olweus programos veiklas. Todėl pirmoji apklausa laikoma pradiniu matavimu. Antroji mokyklų grupė pradėjo vykdyti programą 2009 m. pavasarį. Trečiosios grupės mokyklos prie programos prisijungė 2011 m. Naudodami terminą “mokyklų grupės”, analizuojame tik apie tas mokyklas, kurios pradėjo programą atitinkamais metais ir tęsę ją iki 2012 m.

23 Patyčias patiriančių mokinių skaičiaus kitimas 2008 – 2012 m
Patyčias patiriančių mokinių skaičiaus kitimas – 2012 m. (n = mokinių)

24 Mokyklų, dalyvavusių programoje, ir mokinių, atlikusių apklausą, Lietuvoje skaičius
Programos pradžia 2008 m. mokyklos/ mokiniai 2009 m. mokyklos/ /mokiniai 2010 m. mokyklos/ mokiniai 2011 m. mokyklos/ mokiniai 2012 m. mokyklos/ mokiniai 2008 29 15198 14343 24 10926 22 9956 13 5693 2009 64 25942 63 24818 25 9013 2011 123 30863

25 Trijų mokyklų bendras (grupių) pradinis lygis

26 Mokiniai, kurie patyrė patyčias 2- 3 kartus per mėnesį
Trijų grupių mokyklų visų klasių mokinių, kurie patyrė patyčias 2-3 kartus per mėnesį, santykis

27 Patyčios iš kitų mokinių pradeda mažėti, kai programą mokykla vykdo 2-3 metus
Pirmos grupės mokyklose, kurios programą vykdo 4 metus, sumažėjimas 47 %. Antroje grupėje sumažėjimas per 3 metus sudaro 29%.

28 Ilgalaikės patyčios parodo, ar tinkamu būdų ir laiku yra sprendžiami patyčių atvejai
Patyrė patyčias 1 metus ir daugiau

29 Pasitikėjimas kitais Pateikti procentai rodo mokinių patiriančių patyčias/neseniai patyrusių patyčias dalį tuo metu, kai jie buvo apklausiami kiekvienos apklausos metu. Bendra, patyčias patiriančių mokinių visoje mokykloje, dalis per tam tikrą laiką žymiai sumažėjo visose trijose mokyklų grupėse. Todėl, duomenys atspindi likusių, patyčias patiriančių mokinių skaičių visuose apklausos etapuose

30 Kaip mokytojai valdo patyčių situaciją
Mokinių dalis , kurie teigia, kad mokytojai ar kiti suaugusieji mokykloje „dažnai“ ar „beveik visada“ įsikiša į patyčių situacijas mokykloje

31 Ataskaita parengta Reidar Thyholdt, Olweus International Ltd.
Apibendrinimas Ataskaita parengta Reidar Thyholdt, Olweus International Ltd. Pagrindiniai duomenys buvo surinkti ir apskaičiuoti remiantis prof. Dan Olweus rekomendacijomis. Lietuvoje patyčių per: Per 4 metus sumažėjo 39% per 3 metus - 35%. Patyčių sumažėjo visuose klasės lygmenyse nuo 3 iki 10 klasės, ir berniukų, ir mergaičių tarpe. Sumažėjo tiek mokinių, patiriančių patyčias, tiek ir mokinių, kurie tyčiojasi iš kitų. Per pirmuosius dvejus metus sumažėja ilgalaikių patyčių, išauga vaikų noras papasakoti kitiems apie patiriamas ar pastebimas patyčias. Pradinis patyčių lygis mokyklose, kurios pradėjo programą metais, yra mažesnis nei tų, kurios pradėjo 2008 ir metais. Mokyklose, kurios tęsia programą, sumažėja mokinių noras tyčiotis iš kitų, vis labiau pastebimas aktyvus mokytojų vaidmuo stabdant patyčias mokykloje.

32 Sertifikuotos Olweus vardo mokyklos
Sertifikuota Olweus vardo mokykla tampa mokykla, kuri: įgyvendina Olweus programą (18 mėn.); įgyvendina OPKUS (2 semestrus); yra teigiamai įvertinama Olweus audito metu.


Atsisiųsti ppt "Prof. dr. Ilona Klanienė KLAIPĖDOS UNIVERSITETAS"

Panašios pateiktys


Google reklama