Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Mokymosi motyvacijos ypatumai

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Mokymosi motyvacijos ypatumai"— Pateikties kopija:

1 Mokymosi motyvacijos ypatumai
Valdonė Indrašienė Mykolo Romerio universitetas

2 5 mokymo realybės mokymo rezultatai yra nenumatomi bei nepastovūs ir visiškai nepriklausomi nuo mokytojų ketinimų bei elgesio; mokytojas gali turėti aiškius bei detalius mokymo planus, bet tai, ką išmoksta mokiniai - sunku numatyti ir išmatuoti;

3 mokytojo darbas vertinamas ne pagal tai, ką jis daro, bet pagal tai, kokie yra mokinio laimėjimai;
mokytojo sąveika su mokiniais yra nuolat kintanti, nereguliari; jis yra atsakingas už visą klasės aktyvumą; mokymas yra toks unikalus, kad neįmanoma jo nei detaliai aprašyti, nei apibrėžti.

4 Aktyvumo prigimtis (1) Žmogus gimsta aktyvus ir aktyvus būna visą gyvenimą (net miego metu smegenys išlieka aktyvios), todėl aktyvumui nereikia jokių kitų variklių.

5 Aktyvumo prigimtis (2) Žmogus iš prigimties yra pasyvus. Aktyvumą sukelia išoriniai dirgikliai arba reikmės, pasireiškiančios potraukiais, interesais, vidinėmis paskatomis.

6 Motyvacija veiksmų bei elgesio žadinimas ir skatinimas, vykstantis žmogaus psichikoje. procesas, reguliuojantis asmenybės veiklą ir santykius su aplinka motyvų kaitos pagrindu.

7 Veiklai ir elgesiui kryptį teikia motyvacija
Sudaryti sąlygas mokiniui būti aktyviam

8 x

9 Mokymosi motyvacija padeda mokiniui orientuotis į tikslą ir suvokti, kiek laiko reikės tikslui pasiekti, ar reikės pastiprinimo ir kokio, aktualizuoja būtinas mokinio žinias, sugebėjimus ir įgūdžius, turi įtakos mokymosi kokybei ir mokymosi pasekmėms.

10 Priežastys, skatinančios norą mokytis (1)
Mokausi, nes tai man naudinga; Tai, ko mokausi, man pravers; Suprantu, kad mokausi gerai, ir tai kelia savigarbą; Jei gerai mokysiuosi patiksiu mokytojui ir/ar savo bendraklasiams;

11 Priežastys, skatinančios norą mokytis (2)
Tai, ko mokausi, man įdomu ir patenkina mano lūkesčius; Jei nesimokysiu, sulauksiu nemalonumų; Man smagu mokytis.

12 ŽEMA MOKYMOSI MOTYVACIJA

13 Mokymosi motyvacijos sistema
Motyvai, glūdintys mokomojoje veikloje ir susiję su jos ankstesniais rezultatais; Motyvai, susiję su netiesioginiu mokymosi rezultatu.

14 Šiuolaikinio mokymo rezultatai(1)
Mokinys: ieškodamas savarankiško sprendimo, susikaupia, svarsto; sieja įgyjamas žinias su sava patirtimi, informacija, gauta iš kitų šaltinių;

15 Šiuolaikinio mokymo rezultatai (2)
įsimena sąmoningai, o ne mechaniškai išmokdamas; kritiškai mąstydamas, naudodamas įvairias mąstymo operacijas, įtvirtina ir plėtoja žinias.

16 Motyvai, glūdintys mokomojoje veikloje susiję su:
mokymo turiniu, kai mokymąsi skatina noras sužinoti ką nors nauja. Mokytojas

17 Mokytojas gali (1) Parodyti mokiniams mokymosi vertę ir įtikinti dalyko, kurį jie mokysis, mokymosi verte ir nauda. Įtikinti mokinius, kad jie gali, pasieks, nors nebūtinai viską iki galo. Pateikti iššūkį metančius pamokos tikslus Remiantis mokinių veikla gauti ataką apie mokymąsi.

18 Mokytojas gali (2) Sukurti informacijos struktūra, o kartu ir jos prasmę. Išmokyti įgūdžių, o kartu ir turinio. Pasitelkti daugiakeriopus požiūrius ir pateiktis. Pats parodyti susidomėjimą ir entuziazmą. Skatinti mokinių aktyvumą.

19 Motyvai, glūdintys mokomojoje veikloje susiję su
mokymosi procesu, kai noras pademonstruoti intelektualinį aktyvumą skatina mokytis. Mokinys

20 Motyvai, susiję su netiesioginiu mokymosi rezultatu
socialiniai motyvai savo kelio pasirinkimo motyvai žinių svarbos ateičiai suvokimas noras gauti gerus pažymius neigiami motyvai, kurie skatina išvengti nemalonumų

21 Vidinė ir išorinė motyvacija
susidomėjimas, įsitraukimas į įdomią veiklą, noras kažką pakeisti mokantis. privalomas lankymas, egzaminai, perspektyvos ateityje.

22 Pagrindiniai veiksniai, kurie stiprina vidinius motyvus (1)
Siekis įgyti kompetencijos (kuo dažniau besimokantysis pastebi savo mokymosi rezultatų kokybę, tuo labiau stiprėja jo noras ir toliau tai daryti); Tarpusavio sąveika. Drauge su kitais siekiant tikslo, išmokstama geriausiai ir įgyjama daugiausiai kompetencijos;

23 Pagrindiniai veiksniai, kurie stiprina vidinius motyvus (2)
Savarankiškumas (individualiai pasirinkti darbai, paties vertinamos užduotys, savarankiškas užduočių atlikimas ir nepriklausomybė); Pasiekimai - sėkmė priklauso nuo įdėtų pastangų.

24 Vidinės motyvacijos šaltiniai (1)
Suteikite mokiniams galimybę spręsti ir rinktis (leiskite jiems pasirinkti, kaip mokytis temos, su kuo jos mokytis, kada ir kaip būti įvertintiems). Atsižvelkite į mokinio reikmes ir tikslus. Įdomiais pasakojimais, žaidimais, asmeniniu pavyzdžiu, debatais ir muzika skatinkite produktyvias mintis.

25 Vidinės motyvacijos šaltiniai (2)
Leiskite dirbti grupėmis su draugais, partneriais, kad padidintumėt tarpusavio priklausomybę. Skatinkite smalsumą, tai galinga jėga. Išreikšite pripažinimą (pažymėjimai, grupių įvertinimai, pagyrimai, įrašai “geras darbas” visiems suteikia teigiamas emocijas).

26 Vidinės motyvacijos šaltiniai (3)
Remkitės įvairiais protiniais gebėjimais, sudarykite galimybę išreikšti tai, ką mokiniai žino, tokiais būdais, kokie jiems parankūs. Kontroliuokite mokinio nuotaikas ir niekuomet neleiskite mokiniui ilgai būti blogos nuotaikos.

27

28 Motyvacijos stiprinimo būdai (1)
Pradedant pamoką pateikti mokiniams motyvaciją pagrindžiančius argumentus.

29 Galimybės pamokoje: Pradėkite pamoką nuo pasakojimo, atsitikimo, vaizdinės medžiagos. Pristatykite problemą. Užduokite klausimų. Pasakykite tiksliai, kaip jūs norite, kad būtų atlikta konkreti užduotis. Nurodykite, kokio pamokos rezultato tikitės.

30 Motyvacijos stiprinimo būdai (2)
Paverskite kapitalu nežinomybės, atradimo, smalsumo, tyrinėjimo žadinantį poveikį

31 Galimybės pamokoje: Temai pristatyti panaudokite numatymo, pagrindinių terminų metodus. Skatinkite mokinių tyrimus. Naudokite projektų metodą integruotoms temoms pristatyti.

32 Motyvacijos stiprinimo būdai (3)
Remkitės besimokančiųjų patirtimi, tuo stiprindami ankstesnį išmokimą.

33 Buožgalvis ir žuvytė

34 Paviršinis mokymasis Naujos žinios Esamos žinios

35 Giluminis mokymasis Naujos žinios Esamos žinios

36 Galimybės pamokoje: Aiškinimą pradėkite nuo klausimo “Ką žinote ar manote žiną ta tema”. Paprašykite pateikti pavyzdžių ir analogijų iš realaus gyvenimo. Naudokite “ŽNI” metodą.

37 Motyvacijos stiprinimo būdai (4)
Retkarčiais pasielkite netikėtai.

38 Galimybės pamokoje: Vietoje mokytojo aiškinimo panaudokite abipusio mokymosi metodą. Dažniau sudarykite sąlygas mokiniams pabūti mokytojo vaidmenyje.

39 Motyvacijos stiprinimo būdai (5)
Kiek galima, mažinkite bet kokias nemalonias mokinio įsitraukimo į darbą pasekmes.

40 Galimybės pamokoje Skatinkite darbą porose, diskusijas mažose grupėse.
Naudokite atsakymų korteles pamokos rezultatams įvertinti. Drauge su mokiniais analizuokite mokymą ir mokymąsi

41

42 Pažintiniai mokinio procesai

43 Įsitraukimo pakopos tikslai:
padėti mokiniams pasitikrinti turimas žinias ir įsitikinimus, susikurti platesnį pagrindą, į kurį remsis ilgalaikis informacijos supratimas; išjudinti mokinius, sudominti juos tema ir nustatyti mokymosi uždavinius; apriboti išankstinį subjektyvų požiūrį į naujas žinias, idėjas.

44 Įsitraukimo pakopoje svarbu:
laikas. iniciatyvos skatinimas. laisvė ir tolerancija. skatinimas dalytis savo nuomonėmis bei žiniomis.

45 Dėmesio sužadinimui Pradėti nuo pasakojimo ar vaizdinės medžiagos
Pristatyti problemą Užduoti klausimų

46 Prasmės suvokimo pakopos tikslai:
Sudaryti sąlygas mokiniams savarankiškai nagrinėti naują informaciją. Išlaikyti mokinių susidomėjimą. Padėti besimokantiesiems kontroliuoti savo suvokimą.

47 Prasmės suvokimo pakopoje svarbu:
Kontrolė. Smalsumo skatinimas. Rizika. Įvairūs šaltiniai. Idėjų persvarstymas. Išvada.

48 Dėmesio ir supratimo koncentravimui
Raktiniai žodžiai Pavyzdžiai ir analogijos Vizualinės priemonės

49 Apmąstymo pakopos tikslai
Skatinti besimokančiuosius savais žodžiais išsakyti naują informaciją ar idėjas. Skatinti besimokančiuosius pasikeisti idėjomis, klausimais.

50 Mokymo pastiprinimui Staigūs pavyzdžiai
Problemos praktinis pritaikymas Mokinių apibendrinimai, apžvalgos


Atsisiųsti ppt "Mokymosi motyvacijos ypatumai"

Panašios pateiktys


Google reklama