Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

VDI veikla ir reikalavimai kontrolei dėl užsieniečių iš trečiųjų šalių  įdarbinimo

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "VDI veikla ir reikalavimai kontrolei dėl užsieniečių iš trečiųjų šalių  įdarbinimo"— Pateikties kopija:

1

2 VDI veikla ir reikalavimai kontrolei dėl užsieniečių iš trečiųjų šalių  įdarbinimo
Gediminas Noreika Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojas

3 Nelegalaus (neteisėto) darbo kontrolės 2018 m. iii KETV. rezultatai
Nelegalus darbas ir jo apraiškos yra sudėtinė šešėlinės ekonomikos dalis, todėl VDI vienas iš svarbiausių tikslų nelegalaus darbo kontrolės srityje – vykdyti tikslinius, trumpalaikius tikrinimus rizikingiausiose ekonominės veiklos srityse (presingą), neapsiribojant tik nelegalaus darbo faktų nustatymu, bet kartu vykdyti darbo ir poilsio laiko apskaitos bei organizavimo ir darbo apmokėjimo pažeidimų kontrolę.

4 Nelegalaus (neteisėto) darbo kontrolės 2018 m. iii KETV. rezultatai
Nustatytų nelegaliai dirbusių asmenų skaičius statybų sektoriuje 2018 m. III ketv. sudarė net 60,19 proc. nustatytų nelegaliai (neteisėtai) dirbusių asmenų (2017 m. III ketv. – 55 proc.; 2016 m. III ketv. – 52 proc.). 2018 m. III ketv. nustatytų nelegaliai dirbančių asmenų skaičius sumažėjo miškininkystėje ir kitoje aptarnavimo veikloje. Kitose sektoriuose keitėsi nežymiai.

5 Nelegalaus (neteisėto) darbo kontrolės 2017 m. rezultatai
2017 m. nustatytų nelegaliai (neteisėtai) dirbusių trečiųjų šalių piliečių skaičius sudaro 0,48 proc. visų į Lietuvos darbo rinką patekusių užsieniečių (26 983), kai tuo tarpu 2016 m. šis skaičius sudarė 0,29 proc. (19 664). 2018 m. iš 118 nustatytų nelegaliai (neteisėtai) dirbusių užsieniečių, 79 buvo Ukrainos piliečiai (67%). Atkreiptinas dėmesys, kad nelegaliai (neteisėtai) dirbę Ukrainos piliečiai daugiausiai buvo nustatyti statybos sektoriuje.

6 Užsieniečių nelegalus darbas
JEI NUSTATO TIK NELEGALŲ DARBĄ Surašo AN protokolą darbdaviui (fiziniams asmeniui) pagal ANK 95 str. Surašo AN protokolą darbdaviui (juridiniams asmeniui) pagal Užimtumo įstatymo 56 str. skiria baudą; gali pritaikyti ir ekonomines sankcijas. JEI NUSTATO PREKYBA ŽMONĖMIS PRIVERSTINIAM DARBUI Informuoja NVO apie galimą prekybos žmonėmis auką Perduoda visą turimą informaciją VPK, dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagal BK 147, ar str. Inspektoriai nustato nelegaliai dirbantį užsienietį

7 Kaip ukrainiečiai patenka į Lietuvos Respubliką

8 Lietuvos įmonė tiesiogiai įdarbina trečiosios šalies pilietį.
PIRMA SITUACIJA Lietuvos įmonė tiesiogiai įdarbina trečiosios šalies pilietį. Turi turėti trečiosios šalies piliečio dokumentų kopijas. Privalo pateikti kontroliuojančiai institucijai. Turi turėti: leidimą gyventi LR ar kitą dokumentą, suteikiantį teisės būti ar gyventi LR; leidimą dirbti LR (kai toks leidimas reikalingas). Nustačius, kad darbdavys neturi trečiosios šalies piliečio leidimo gyventi LR ar kito dokumento, suteikiančio teisės būti ar gyventi LR kopijų, o taip pat leidimo dirbti LR (kai toks leidimas reikalingas), laikomas pažeidusiu Užimtumo įstatymo 56 str. 1 d. 2 p.

9 ANTRA SITUACIJA ES ar užsienio įmonė įdarbina trečiosios šalies pilietį, kurį komandiruoją į Lietuvą Turi: sudaryti darbo sutartį su trečiosios šalies piliečiu; apdrausti socialiniu draudimu; pranešti VDI apie komandiruojamą darbuotoją Rangovas turi turėti: dokumento, suteikiančio teisės būti LR kopiją; darbo sutarties kopiją; A1 formos kopiją. Turi turėti: dokumentą, suteikiantį teisės būti LR Nustačius, kad Lietuvos įmonė (rangovas) neturi trečiosios šalies piliečio dokumento, suteikiančio teisės būti LR kopijos, darbo sutarties kopijos ar A1 formos kopijos (įrodymą, kad yra draustas socialiniu draudimu toje valstybėje), laikomas pažeidusiu Užimtumo įstatymo 56 str. 7 d.

10 Dėkoju už dėmesį


Atsisiųsti ppt "VDI veikla ir reikalavimai kontrolei dėl užsieniečių iš trečiųjų šalių  įdarbinimo"

Panašios pateiktys


Google reklama