Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

NARKOTINĖS MEDŽIAGOS BEI JŲ ATPAŽINIMAS

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "NARKOTINĖS MEDŽIAGOS BEI JŲ ATPAŽINIMAS"— Pateikties kopija:

1 NARKOTINĖS MEDŽIAGOS BEI JŲ ATPAŽINIMAS
Lina Kleinauskienė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

2 PSICHOAKTYVIOS ARBA PSICHIKĄ VEIKIANČIOS MEDŽIAGOS
Medžiagos, kurios veikia žmogaus psichiką, sutrikdo žmogaus elgesį ir gali sukelti psichinę ir (ar) fizinę priklausomybę. Psichoaktyviųjų (veikiančių psichiką) medžiagų samprata apima ne tik narkotikus, veikiančius psichiką, bet ir alkoholį, tabaką, kofeiną bei lakiąsias medžiagas.

3 Psichoaktyvių medžiagų paplitimas
HBSC tyrimas

4 HBSC tyrimo duomenimis, rūkančių berniukų ir mergaičių skaičius susilygino – 2014 m. Kauno mieste rūkė maždaug kas dešimtas berniukas ir kas dešimta mergaitė

5 Kauno miesto 2014 metų HBSC tyrimo duomenų palyginimas su visos Lietuvos duomenimis

6 Kauno miesto paauglių svaiginimasis alkoholiu, HBSC 1994-2014 m.

7 Kauno miesto ir Lietuvos paauglių svaiginimosi alkoholiu procentas 2014 m., HBSC

8 Nepakankamai fiziškai aktyvūs mokiniai (sportuojantys vieną valandą per savaitę ir mažiau), HBSC

9 Psichoaktyvių medžiagų paplitimas
ESPAD tyrimas

10 Lietuvoje, pradedant nuo 2003 metų, vis daugiau abstinentų (13 proc
Lietuvoje, pradedant nuo 2003 metų, vis daugiau abstinentų (13 proc.): bent kartą gyvenime vartojusiųjų alkoholį sumažėjo – nuo 95 proc. (1995 m.) iki 87 proc. (2015 m.)

11 Suvokiamas alkoholio prieinamumas ESPAD šalyse yra didžiausias, lyginant su kitomis narkotinėmis medžiagomis – 78 proc. respondentų mano, kad gali gana lengvai ir netgi labai lengvai jo nusipirkti (nuo 52 proc., iki 96 proc. atskirose šalyse; Lietuvoje – 70 proc.)

12 Lietuvoje bent kartą gyvenime rūkiusiųjų cigaretes 2015 metais buvo 65 proc.. Tačiau stebima ryški pagerėjimo tendencija. Lyginant su 2011 metais bent kartą gyvenime rūkiusių cigaretes vaikinų ir merginų sumažėjo po 10 proc.

13 Lietuvoje elektronines cigaretes bent kartą gyvenime nurodė rūkę 46 proc. respondentų

14 Vidutiniškai 61 proc. ESPAD šalyse (nuo 22 proc. iki 79 proc
Vidutiniškai 61 proc. ESPAD šalyse (nuo 22 proc. iki 79 proc.; Lietuvoje – 64 proc.) respondentų deklaruoja lengvą ir labai lengvą prieinamumą prie tabako gaminių

15 Tabako vartojimo paplitimas 2011–2015 metų laikotarpiu sumažėjo tiek pagal nereguliarių bandymų rūkyti, tiek pagal dažno ar pastovaus rūkymo rodiklius. Yra ir nedidelių teigiamų rūkymo pradžios amžiaus poslinkių . Gana aukštas ir gana stabilus nuo 2007 metų suvokiamas tabako gaminių prieinamumas.

16 2015 metais pirmą kartą per 20 ESPAD metų konstatuojamas sumažėjimas iki 19 proc. (16 proc. merginų ir 22 proc. Vaikinų)

17 Populiariausia nelegali narkotinė medžiaga visose ESPAD šalyse buvo kanapės. Bent kartą gyvenime kanapes vartojo 16 proc. respondentų (nuo 4 proc. iki 37 proc. atskirose šalyse; Lietuvoje – 18 proc.).

18 Nelegalių narkotikų paplitimo tarp merginų ir vaikinų skirtumas, nekitęs nuo 1999 iki 2011 metų, sumažėjo iki 6 proc. ir dabar yra mažiausias per visą ESPAD tyrimų laikotarpį. Kanapių vartojimo paplitimas nuo 2011 metų taip pat sumažėjo ir metais sudarė 17,7 proc. (2011 m. - 19,6 proc.). Kanapių vartojimas tarp vaikinų bent kartą per gyvenimą sumažėjo iki 20,3 proc. (2011 m. buvo 25,3 proc.).

19 NARKOTINĖS MEDŽIAGOS Medžiagos, pakeičiančios organizme vykstančius cheminius procesus, sąlygojančios elgesio bei mąstymo sutrikimus, keičiančios emocinę būseną bei sukeliančios priklausomybės ligą.

20 KODĖL VAIKAI GALI PRADĖTI VARTOTI PSICHOAKTYVIĄSIAS MEDŽIAGAS?

21 NARKOTINĖS IR PSICHOTROPINĖS MEDŽIAGOS

22 KOKIE YRA NARKOTIKŲ VARTOJIMO ETAPAI?
Eksperimentavimas. Viena dažniausių priežasčių, kodėl pradedama eksperimentuojant vartoti narkotikus – smalsumas, noras suprasti, kaip tam tikra medžiaga veikia.  Ankstyvasis problemiškas vartojimas. Šiuo atveju narkotinės medžiagos vartojamos reguliariai, dažniausiai – savaitgaliais. Kad vartojimas jau darosi problemiškas, rodo besivystanti tolerancija, t.y. žmogus nebereaguoja į narkotikus taip, kaip reagavo pačioje pradžioje, tad siekiant pradinio rezultato reikia vis didesnės narkotiko dozės. 

23 KOKIE YRA NARKOTIKŲ VARTOJIMO ETAPAI?
Problemiškas vartojimas. Vartojama reguliariai ir dažniau nei tik savaitgaliais per pasilinksminimus, toliau didėja organizmo tolerancija, sunkėja neigiamos pasekmės, gali prasidėti depresija. Tolerancijos vystymasis dar nėra priklausomybė, nors dauguma narkotikų, kurie sukelia toleranciją, gali sukelti ir priklausomybę. Piktnaudžiavimas. Alkoholis ar narkotikai vartojami impulsyviai, paprastai kasdien. Pasireiškia pirmieji priklausomybės požymiai. Priklausomybė – tai toks asmens elgesys, kai narkotinių medžiagų vartojimas jam tampa daug svarbesnis už tą jo elgesį ar veiksmus, kuriuos jis anksčiau mėgo. Svarbiausias priklausomybės rodiklis – asmens potraukis (dažnai labai stiprus, kartais nenugalimas) vartoti psichoaktyvias medžiagas. 

24 NARKOTINIŲ IR PSICHOTROPINIŲ MEDŽIAGŲ KLASIFIKACIJA
Narkotinės ir psichotropinės medžiagos klasifikuojamos pagal jų žalingą poveikį žmogaus sveikatai, kai jomis piktnaudžiaujama, ir pagal tai, ar jos gali būti vartojamos sveikatos priežiūros tikslams.

25 SUDAROMI TRYS NARKOTINIŲ IR PSICHOTROPINIŲ MEDŽIAGŲ SĄRAŠAI:
1. Pirmasis sąrašas - augalai, narkotinės ir psichotropinės medžiagos, uždrausti vartoti sveikatos priežiūros tikslams dėl žalingų padarinių žmogaus sveikatai, kai jais piktnaudžiaujama; 2. Antrasis sąrašas - augalai, narkotinės ir psichotropinės medžiagos, vartojami sveikatos priežiūros tikslams, dėl žalingų padarinių, kai šiomis medžiagomis piktnaudžiaujama, labai pavojingi žmogaus sveikatai; 3. Trečiasis sąrašas - augalai ir psichotropinės medžiagos, vartojami sveikatos priežiūros tikslams, dėl žalingų padarinių, kai šiomis medžiagomis piktnaudžiaujama, pavojingi žmogaus sveikatai.

26 PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ GRUPĖS
Stimuliatoriai Depresantai ( opiatai) Haliucinogenai Lakios medžiagos Anaboliniai steroidai Raminamieji ir migdomieji vaistai

27 Narkotinės medžiagos poveikį lemia
Narkotinės medžiagos sudėtis Vartojimo būdas Suvartota dozė Vartojančiojo asmenybė Nusiteikimas Vartojimo aplinka ir kiti veiksniai

28 OPIATAI Opiatai pasižymi analgetiniu ir slopinančiu-atpalaiduojančiu poveikiu dėl ko gali sutrikti koordinacija ir budrumas. Jie sumažina kvėpavimo dažnį ir širdies susitraukimų dažnį, alkį ir įtampą. Šis poveikis kartu su padidėjusiu kraujo pritekėjimu į odą suteikia malonų šilumos pojūtį, kartais sukelia euforiją.

29 Morfijus – vartojant gydomosiomis dozėmis veikia 3 – 4 valandas, intoksikacija trunka 6 – 8 valandas. Heroinas – poveikis prasideda nuo 5 – 20 minučių ir trunka iki 2 – 3 valandų, intoksikacija trunka 4 – 6 valandas. Metadonas, subuteksas – poveikis prasideda po 20 – 30 minučių ir trunka iki 24 – 36 valandų.

30 STIMULIATORIAI Pagrindinės stimuliuojančios medžiagos yra :
amfetaminas metilamfetaminas metaamfetaminas efedronas ( “džefas”) kokainas “ekstazy”

31 AMFETAMINAS IŠVAIZDA : balti, kartais gelsvi, rusvi ar pilko atspalvio milteliai, gali būti tabletės. Amfetaminas veikia vartotojo centrinę nervų sistemą panašiai kaip organizme gaminamas adrenalinas.

32 AMFETAMINAS POVEIKIS: stiprus stimuliuojantis – jaučiasi žvalus, stiprus, susijaudinęs, daug kalba, paaštrėja pojūčiai, nenuilsta, nenori valgyti, miegoti, vartojimo pradžioje sustiprėja lytinis potraukis, vėliau potraukis sumažėja. Pavartojus mažiausią dozę (5-10 mg gryno amfetamino) padažnėja kvėpavimas, padidėja kraujospūdis, padažnėja pulsas, išsiplečia vyzdžiai, išdžiūsta burna. Pavartojus didesnę amfetamino dozę (iki mg) jaučiamas stipresnis poveikis, labai plaka širdis, skauda galvą, gali atsirasti baimė, panikos jausmas.

33 AMFETAMINAS VARTOJIMO BŪDAI
Galima gerti tabletes ar miltelius sumaišius su vandeniu ar vaisvandeniais. Galima miltelius įkvėpti pro nosį uostant. Galima susišvirkšti miltelius sumaišius su vandeniu.

34 AMFETAMINAS INTOKSIKACIJOS FIZINIAI POŽYMIAI
Išsiplėtę akių vyzdžiai Greitas, neritmiškas pulsas Pakilusi kūno temperatūra Judrumas, sunku ramiai nusėdėti vietoje, įkyriai kartojami poelgiai Padidėjęs prakaitavimas Džiūsta burna, dėl ko čepsi, stengiasi sukaupti seilių Drebulys ir raumenų traukuliai, veido raumenų traukuliai Konvulsijos ir epilepsijos priepuoliai (suvartojus didelę dozę)

35 AMFETAMINAS INTOKSIKACIJOS PSICHINIAI POŽYMIAI:
nervingumas; susierzinimas; nerimas ir panika; sumišimas, o sunkesniais atvejais gali pasireikšti paranojinės psichozės; nepastovi, kintama minčių eiga ( karštligiškas, maniakiškas elgesys);

36 4-METILAMFETAMINAS, METAAMFETAMINAS
IŠVAIZDA : tai specialiai apdorotas amfetaminas - specifinė kristalo forma ir yra vadinamas “ledu”, “stiklu”, “krištolu” ( primena susmulkintą stiklą, rupią druską arba ledą), dar gali būti balti, geltoni, rausvi milteliai ar skaidrus skystis; ampulės.

37 4-METILAMFETAMINAS, METAAMFETAMINAS
POVEIKIS : stiprus ir ilgas stimuliavimas, turi stipresnį poveikį nei amfetaminas, sukelia “aštresnius” pojūčius Tai amfetamino atmaina. VARTOJIMO BŪDAS : rūkomas ir leidžiamas.

38 EFEDRONAS (“Džefas”) IŠVAIZDA : balti milteliai ( efedrino miltelius sumaišius su karštu vandeniu, actu ir kalio permanganatu gaunamas rusvas ar rudas skystis, kuris perfiltravus tampa skaidrus, gelsvo ar melsvo atspalvio ). POVEIKIS : stimuliuojantis kaip ir amfetamino. VARTOJIMO BŪDAS : leidžiamas į veną ( gaminamas nelegaliai iš vaistų nuo bronchinės astmos, kaip efedrinas, solutanas ).

39 KOKAINAS IŠVAIZDA : grynas kokainas tai balti milteliai, smulkūs balti trupinėliai, kartais vadinamas “sniegu” nes jo kristalai balti kaip sniegas.

40 KOKAINAS POVEIKIS : stiprus stimuliatorius - padeda pasijusti stipriam, sumažina nuovargį, gerina iškalbą, sustiprina pasitikėjimą savimi, prarandama “sveika nuovoka”, gali sukelti haliucinacijas; vietinis anestetikas. VARTOJIMO BŪDAS : uostomas, rūkomas, įtrinamas į dantenas, švirkščiamas, įkvepiamas pakaitinus, kokamedžio lapai yra kramtomi, geriama užplikyta arbata, geriama su alkoholiu. KOKAINAS APTINKAMAS tipiniais atvejais aptinkamas iki 48 – 72 val. Ilgai vartojant šlapime iki 22 parų. Plaukuose, naguose kokaino metabolitai gali būti nustatyti po keleto mėnesių.

41 KOKAINAS. VARTOJIMO BŪDAI.
Kokaino hidrochloridas geriamas ištirpinus alkoholiniame ar nealkoholiniame gėrime. Krekas dažniausiai rūkomi (garai įkvepiami – sukimšus į metalinį vamzdelį ir padegus), naudojant cigaretes, pypkes, aliuminio foliją, žvakę ar kt. Kreką kaitinant įkvepiami garai. Kokainas yra įtrinamas į dantenas. Kokainas yra švirkščiamas į veną. Galima plikyti kokamedžio lapų arbatą ir gerti.

42 KOKAINO INTOKSIKACIJA
PSICHINIAI POŽYMIAI: euforija; sutrikusi judesių koordinacija; haliucinacijos; sąmyšis, agresija, paranoja; nepastovi, kintama minčių eiga ( karštligiškas, maniakiškas elgesys);

43 KOKAINO INTOKSIKACIJA
FIZINIAI POŽYMIAI: išsiplėtę akių vyzdžiai; padažnėjęs pulsas; padidėjęs kraujospūdis; greitas, negilus kvėpavimas; perdozavus – paviršinis; užgulusi arba varvanti nosis; nenustygsta vietoje; kaso ar gramdo odą, norėdamas atsikratyti įsivaizduojamų vabzdžių ir pan.

44 KREKAS IŠVAIZDA būna pilkšvai baltų ar gelsvų gabalų formos, akytu paviršiumi, gali būti vaškiniai trupinėliai ar granulės, taip pat aliejaus ar riebalų konsistencijos.

45 KREKAS. VARTOJIMO BŪDAS :
krekas sukemšamas į metalinį vamzdelį ir padegamas, o garai įkvepiami; krekas gali būti kaitinamas ant tinklelio virš ugnies ir jo garai įkvepiami; rūkomas cigaretėse, pypkėse (traška – crackle angl.). POVEIKIS : pradžioje malonus, vėliau agresija, greitas susijaudinimas, nuo ryškios šviesos skauda akis.

46 EKSTAZIS Tai cheminis narkotikas, turintis ir amfetamino, ir haliucinogeninį poveikį. Dažniausiai vartojamas klubuose, nes suteikia energijos šokti. Baltos, rudos, rausvos tabletės arba spalvotos kapsulės. Tabletės būna įvairių dydžių ir formų (širdelių,gėlyčių). Pasitaiko, kad tabletės būna sugrūstos ir sumaišytos su kitais narkotikais (heroinu). Kaip žinia, sumaišius narkotikus šalutinis poveikis gali būti labai baisus.

47

48 EKSTAZY INTOKSIKACIJA
FIZINIAI POŽYMIAI: išsiplėtę akių vyzdžiai, į šviesą reaguoja iš lėto; pagreitėjęs pulsas; pakilusi kūno temperatūra; hiperaktyvumas, sutrikusi koordinacija; vėmimas, labai didelis troškulys; padidėjęs jautrumas garsams, spalvoms, vaizdams; pagreitėjęs ar neritmiškas širdies darbas, skausmas širdies plote.

49 EKSTAZY INTOKSIKACIJA
PSICHINIAI POŽYMIAI: emocinis atvirumas, geranoriškumas iki įkyrumo; nerimas; panika; sąmyšis ir haliucinacijos; seksualinis potraukis; psichozė;

50 HALIUCINOGENAI Kanapės produktai Lsd, meskalinas(iš peyote kaktuso)
Magiškieji grybai Lakios medžiagos

51 KANAPĖS PRODUKTAI MARIHUANA (“žolė”) – gaminamas iš išdžiūvusio augalo lapų ir stiebų. HAŠIŠAS ( kanapių derva ) – išgaunamas iš augalo liaukinių plaukelių gaminamos išdžiovintos dervos. KANAPIŲ EKSTRAKTAS (“hašišo aliejus”, “skystos kanapės”) – gaunamas pamerkus augalą į tirpiklius, filtruojant ir garinant.

52 KANAPĖS. ŽOLĖ VARTOJIMO BŪDAS: paprastai rūkoma gryna marihuana arba tabako ir marihuanos mišinys, suvyniotas į cigaretes arba pypkėje ( rūkant sėklos pašalinamos, kad nespragsėtų ). POVEIKIS: po nedidelės dozės(0,5-1,0 g) - euforija, juoko priepuoliai, šnekumas, pagyvėjimas, perdėtas pasitikėjimas, sumažėja savikritika, neracionalus elgesys, sutrinka koordinacija, po didesnės dozės gali būti haliucinacijos.

53 KANAPIŲ INTOKSIKACIJA
FIZINIAI POŽYMIAI: išsiplėtę akių vyzdžiai; paraudusios akys; primerkti akių vokai; pykinimas ir vėmimas; džiūsta burna; tankus pulsas, padidėjęs kraujospūdis; daug šneka, euforiškas, pasitikintis.

54 KANAPIŲ INTOKSIKACIJA
PSICHINIAI POŽYMIAI: 1. sutrikęs laiko suvokimas; 2. euforija su juoku; 3. orientacijos praradimas; 4. nerimas, agresija; 5. sutrikusi atmintis; 6. minčių korekcijos problemos; 7. daug šneka, pasitikintis; 8. psichozė.

55 LYZERGINO RŪGŠTIES DIETILAMIDAS - LSD
IŠVAIZDA : baltų kristalų sintetinė medžiaga, parduodama mažomis tabletėmis arba mažais impregnuotais sugeriamojo popieriaus gabaliukais su ryškiais piešiniais.

56 LYZERGINO RŪGŠTIES DIETILAMIDAS – LSD
VARTOJIMO BŪDAS: geriamos tabletės, o milteliai ištirpinti gėrimuose, popierėliai laikomi ant liežuvio. POVEIKIS: priklauso nuo suvartotos dozės; labai stipriai veikia psichiką, sutrinka orientacija aplinkoje, padidėja jautrumas garsams, spalvoms, šviesai, vaizdams iki haliucinacijų, neprotingas elgesys, “stiklinės” akys, sumišimas, susijaudinimas Poveikis prasideda po min. ir trunka 12 val. Priklausomai nuo nuotaikos, aplinkos, vartojimo vietos.

57 LSD INTOKSIKACIJA FIZINIAI POŽYMIAI: padažnėjęs pulsas, išraudimas;
išsiplėtę vyzdžiai, tačiau reakcija į šviesą normali; padažnėjęs pulsas, išraudimas; padidėjęs kraujospūdis, suaktyvėjusi širdies veikla; drebulys, negalavimas; pykinimas, silpnumas, svaigulys; Šiurpulys; raumenų spazmai; sutrikusi koordinacija; greitas (kartais negilus) kvėpavimas.

58 PSICHINIAI POŽYMIAI : nerimas, pakinta gebėjimas mąstyti, suvokti;
greita nuotaikų kaita; sąmyšis, panika; kartais psichozės su haliucinacijom; iškreipto savo galimybių suvokimas (bendravimas su visata, mokėjimas skraidyti, dėl ko dažnai įvyksta savižudybės); nesugebėjimas sukoncentruoti dėmesio.

59 MAGIŠKIEJI GRYBAI IŠVAIZDA : šviesiai rudas šešių – aštuonių centimetrų aukščio, plonu kotu grybas, jaunas turi kūgio formos galvutę. VARTOJIMO BŪDAS : dažniausiai verdami ir valgomi arba nuvirinami vandenyje, padaroma “arbata”, valgo ir žalius, arba gali būti džiovinami. POVEIKIS : haliucinacijos, padidėjęs jautrumas spalvoms, garsams, vaizdams, susijaudinimas bet švelnesnis nei LSD, pablogėja dėmesio sukaupimas.

60 LAKIOSIOS MEDŽIAGOS Tirpikliai (acetonas, terpentinas)
Dujos (butanas, propanas) Aerozoliai (kvepalai, lakai, dėmių išėmėjai, oro gaivikliai) Klijai (“Moment”)

61 LAKIOSIOS MEDŽIAGOS IŠVAIZDA : daugelis buityje naudojamų medžiagų skysčio, dujų, aerozolių, klijų pavidalu. VARTOJIMO BŪDAS : įtraukiama kvėpuojant per nosį ar burną, įtrinama į odą (dažniausiai vartoja paaugliai). POVEIKIS : iš pradžių sukeliama euforija, pasitenkinimas, apsvaigstama, sustiprėja garsų, šviesos, spalvų jutimas, vaizdiniai, sutrinka nuovoka, gali prarasti sąmonę, sutrinka kvėpavimas, širdies veikla.

62 LAKIŲJŲ MEDŽIAGŲ INTOKSIKACIJA FIZINIAI POŽYMIAI:
nerišli kalba, irzlumas; stiprus apsvaigimas; koordinacijos sutrikimas, raumenų tonuso sumažėjimas; refleksų apmirimas; akių paraudimas, vyzdžių trukčiojimas (nistagmas); regos haliucinacijos; nuolatinė sloga, kosulys, gerklės perštėjimas; specifinis kvapas.

63 PSICHINIAI POŽYMIAI: nerimas; baimė, bloga nuotaika;
greita nuotaikų kaita; sąmyšis, haliucinacijos, noras nusižudyti; didelis nuovargis su dažnais galvos skausmais; psichinis bukumas, nenuovokumas, nesusikalbėjimas ; ilgai vartojant silpnaprotystės požymiai.

64 LAKIŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMO PASEKMĖS
NUDEGIMAS gali įvykti kai lakiosiomis medžiagomis kvėpuojama rūkant, nes jos greitai užsidega. UŽDUSIMAS kai kvėpuojant prarandama sąmonė, uždūstama nuo į kvėpavimo takus patekusių vėmalų, ar užkritus ant galvos maišeliui. TRAUMOS kai vartojamos lakios medžiagos nepalankiose pavojingose vietose nukritus nuo stogo ar iš balkono.

65 DOPINGO REAGENTAI FIZINIAI POŽYMIAI :
labai greitas raumenų padidėjimas; pabrinkimas (vandens kaupimas kūne); plaukų slinkimas; riebalinių liaukų uždegimas; skrandžio skausmai, pykinimas; PSICHINIAI POŽYMIAI; padidėjęs lytinis potraukis; pyktis ("kietakaktiškumas"); agresyvumas. KITI POŽYMIAI: Padidėjęs poreikis treniruoti kūną ir lavinti raumenis bei gerai atrodyti

66 RAMINAMIEJI IR MIGDOMIEJI VAISTAI
IŠVAIZDA : įvairios tabletės, kapsulės, ampulės ar buteliukai. VARTOJIMO BŪDAS : geriama ar vartojama injekcijomis. POVEIKIS : priklauso nuo vaisto; dažniausiai slopinantis, gali sutrikti koordinacija, sulėtėja reakcija, nerišli kalba, sulėtėję judesiai ir kita.

67 Raminamųjų vaistų pavadinimai: diazepamas, lorafenas, klonazepamas, xanax, temazepamas, nitrazepamas ir kt. benzodiazepinai Poveikiu daugelis raminamųjų vaistų panašiai veikia svaiginančiai kaip alkoholis ir vartojamas tuo pačiu tikslu arba kartu su alkoholiu. Raminamieji ir migdomieji vaistai sukelia mieguistumą, lėtina mąstymą, mažina įtampą, nerimą, trikdo koordinaciją, silpnina reakciją. Su alkoholiu poveikis sustiprėja. Šie vaistai dažnai naudojami perdozavus savižudybės tikslu.

68 SINTETINIAI KANABINOIDAI - „SPICE“
Sveikatos požiūriu daugelis sintetinių kanabinoidų yra daug toksiškesni nei, pavyzdžiui, natūralios kanapės. Organizme jie veikia tuos pačius receptorius kaip ir kanapių veiklioji medžiaga tetrahidrokanabinolis (THC), tačiau net kelis kartus stipriau. Atsižvelgiant į šių medžiagų susijungimą su specifiniais receptoriais, priklausomybė nuo jų atsiranda daug greičiau nei nuo THC. Reklamuoja ir pardavinėja kaip „teisėtus“ kanapių pakaitalus ir egzotinius aromatinius mišinius.

69 NARKOTINIO APSVAIGIMO NUSTATYMAS VIZUALIAI
Vyzdžio dydis ir reakcija į šviesą. Nistagmas – ritmiškas, nevalingas abiejų akių obuolių trūkčiojimas. Akies konvergencija – žiūros linijų susikirtimas fiksuotame taške. Pulso dažnis – normalus yra – dūžių per minutę. Laiko pojūtis Rombergo stovėsenoje. Dūrių žymės ar kitokios žaizdelės.

70 Intoksikacijos įtarimas

71 VYZDŽIŲ REAKCIJA Į NARKOTINES MEDŽIAGAS
Pavartojus stimuliatorių krintant tiesioginei šviesai į akis vyzdys akį uždengus ir atidengus lieka išsiplėtęs. Pavartojus opiatų, vyzdys iškart akį atidengus yra mažas ir išlieka susitraukęs. Pavartojus hašišo ir marihuanos vyzdžiai išsiplėtę ir stiprėja vyzdžio pulsacija.

72 NISTAGMAS – ritmiškas, nevalingas abiejų akių obuolių trūkčiojimas
Nistagmas tikrinamas vertikaliai ir horizontaliai cm atstumu nuo akių judinant objektą, kurį žmogus nejudindamas galvos turi sekti akimis, objektą fiksuojant 4 sekundes ir stebint ar trūkčioja akies obuoliai. Jeigu jie trūkčioja, tai gali būti apsvaigimo ženklas. Nistagmas gali atsirasti, kai žmogus keletą kartų ( penkis ) apsisuka apie savo ašį, tačiau po kiek laiko jis praeina. Nistagmas gali atsirasti ir dėl savaiminių nervinių impulsų, kurie gali atsirasti ir nepavartojus alkoholio bei narkotikų.

73 AKIES KONVERGENCIJA - žiūros linijų susikirtimas fiksuotame taške
Tikrinimas atliekamas stebint žmogaus gebėjimą vienu metu abiem akimis nukreipti žvilgsnį į savo nosies viršūnę. Tikrinimo metu prieš tikrinamojo akis bet koks išrinktas objektas pamažu priartinamas prie nosies viršūnės ir laikomas 4-5 sekundes. Narkotiko poveikyje asmuo iš karto sugeba suvesti akis kartu, tačiau jis negali ilgai išlaikyti sutelkto žvilgsnio į objektą.

74 PULSO DAŽNIS Normalus žmogaus pulsas yra 60-90 dūžių per minutę.
Priklausomai nuo vartotos narkotinės medžiagos pulsas sulėtėja arba padažnėja. Pulso dažnis tikrinamas uždėjus du pirštus ant plaštakos arterijos, laikoma apie 30 sekundžių ir dūžių skaičius padauginamas iš dviejų (reikia įvertinti veiksnius galinčius turėti reikšmės pulso dažniui, pvz.: policininkas).

75 LAIKO POJŪTIS ROMBERGO STOVĖSENOJE
Narkotikai priklausomai nuo jų rūšies gali veikti laiko tėkmės suvokimą. Tikrinimas atliekamas paprašius stovėti suglaudus kojas, ištiesus į šonus rankas, atlenkus atgal galvą ir užsimerkus paprašoma pasakyti, kada jo manymu, praeis 30 sekundžių. Apsvaigusiam žmogui būna sunku nustovėti tokioje padėtyje ir nustatyti laiko trukmę; nevartojęs narkotikų žmogus gali apsirikti 10 sekundžių.

76 NARKOTINIŲ MEDŽIAGŲ TYRIMAS
Narkotinių medžiagų gali būti aptinkama visuose organizmo skysčiuose ar audiniuose, todėl gali būti atliekama : šlapimo tyrimas (plačiausiai paplitęs); kraujo tyrimas; seilių ištyrimas; plaukų ištyrimas; prakaito ištyrimas; iškvepiamo oro tyrimas.

77 NARKOTINIŲ MEDŽIAGŲ TYRIMAS
Šlapimo tyrimas yra labiausiai prieinamas ir naudingas. Jį galima atlikti naudojant įvairius metodus. Paprasčiausias tai greitas narkotikų nustatymo testas, kuriam atlikti nereikalinga jokia aparatūra. Šis tyrimas paremtas imunofermentiniu principu – medžiagą atpažinti padeda dirbtiniu būdu pagaminti antikūnai. Naudojant greito narkotikų nustatymo testus, reikia žinoti nustatomą narkotinę ar vaistinę medžiagą.

78

79 Minimalios intervencijos metodai dirbant su vaikais, tėvais, klase, pedagogais ir kt. specialistais

80 Prevencijos lygiai Pirminė prevencija, kurios tikslas yra užkirsti kelią problemos atsiradimui. Antrinė prevencija, kurios tikslas yra mažinti problemos plitimą ir žalą visuomenei. Tretinė prevencija, kurios tikslas yra stabdyti problemos progresavimą taikant specifines gydymo ir reabilitacijos priemones.

81 Pirminės prevencijos penkios pagrindinės kryptys
Informacijos skleidimas; Atsakingos elgsenos ugdymas; Alternatyvų kūrimas; Pasipriešinimo įgūdžiai; Asmeninių ir socialinių įgūdžių ugdymas .

82 PROBLEMŲ SPRENDIMŲ ETAPAI
Problemos pripažinimas ir įvardijimas. Resursų, padėsiančių ją spręsti, aptarimas. Informacijos iš kitų šaltinių gavimas (jeigu tai gali būti naudinga). Praktinės pusės aptarimas – kokie asmenys bus įtraukti sprendžiant problemą ir pan. Kliento ir terapeuto atsakomybės pasidalijimas.

83 KAIP ELGTIS SUŽINOJUS, KAD MOKSLEIVIS VARTOJA NARKOTIKUS?
Labai svarbu gavus tokią informaciją išlaikyti konfidencialumą.  Antra, išsiaiškinus šį faktą, labai svarbu užtikrinti, kad tėvai gautų visą jiems būtiną informaciją apie pagalbą teikiančias įstaigas ir konkrečius specialistus. Reikėtų informuoti apie įstaigas ir organizacijas, teikiančias pagalbą dėl alkoholio, tabako, narkotikų vartojimo prevencijos, gydymo bei reabilitacijos (visus kontaktus galima rasti šioje interneto svetainėje). Tėvams turėtų būti prieinama informacija apie mieste veikiančius psichikos sveikatos centrus, nemokamos telefoninės pagalbos numerius, nevyriausybines organizacijas, dirbančias su vaikais, dienos užimtumo centrus, krizių tarnybas bei kitas institucijas, teikiančias psichologinę, socialinę, pedagoginę ir specialiąją pagalbą.

84 SUAUGUSIŲJŲ MITAI APIE NARKOTIKUS
1 Mitas. Mūsų vaikui tai tikrai negresia. 2 Mitas. Visi narkotikų vartotojai yra iš asocialių šeimų, iš žemesnių socialinių sluoksnių. 3 Mitas. Narkotikai – tai vien skausmas ir nelaimės. 4 Mitas. Narkotikai yra „sunkūs“ ir „lengvi“. 5 Mitas. „Mūsų laikais“ narkotikų nebuvo, o šiuolaikinis jaunimas juos vartoja iš neturėjimo ką veikti ir „pasileidimo“. 6 Mitas. Jau geriau gerti alkoholį nei vartoti narkotikus.


Atsisiųsti ppt "NARKOTINĖS MEDŽIAGOS BEI JŲ ATPAŽINIMAS"

Panašios pateiktys


Google reklama