Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Švietimo aktualijos ir LŠPS veikla

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Švietimo aktualijos ir LŠPS veikla"— Pateikties kopija:

1 Švietimo aktualijos ir LŠPS veikla

2 Vasarą priimti (pakeisti) teisės aktai:
Profesinių sąjungų įstatymas; Mokinio krepšelio metodika; Mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisyklės; Kvalifikacinių reikalavimų mokytojams aprašas.

3 Profesinių sąjungų įstatymas(1):
Leidžia visiems asmenims nuo 14 metų (studentai, bedarbiai, pensininkai), stoti į šakines, teritorines, nacionalines profesines sąjungas; Tačiau įmonių profesinių sąjungų nariais gali būti tik tos įmonės darbuotojai.

4 Profesinių sąjungų įstatymas(2):
Aiškiau apibrėžtas profesinės sąjungos atstovaujamasis organas; Nustatyta kada profesinė sąjunga laikoma veikianti įmonėje (įstaigoje): - Valstybės, šakos ar teritoriniu lygiu organizuotos profesinės sąjungos pagal steigimo dokumentuose nustatytą kompetenciją įmonėse, įstaigose, organizacijose turi teisę steigti savo padalinius ir veikti juose.

5 Profesinių sąjungų įstatymas(3):
Garantijos profesinių sąjungų ir atstovaujamų organų nariams: atstovai (komiteto nariai) atleidžiami nuo darbo ne mažiau kaip 60 darbo valandų per metus; kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatyta ir didesnė laiko norma darbuotojų atstovų pareigoms vykdyti; darbuotojui suteikiama iki 3 dienų nemokamų atostogų per metus švietimui ir mokymuisi;

6 Profesinių sąjungų įstatymas(4):
Profesinių sąjungų kontrolės mechanizmo stiprinimas: 17 str. profesinės sąjungos turi teisę kontroliuoti, kaip darbdavys laikosi ir vykdo su jų atstovaujamų darbuotojų teisėmis ir interesais susijusius darbo, ekonominius ir socialinius įstatymus, kolektyvines sutartis ir susitarimus. Šiems tikslams profesinės sąjungos gali turėti inspekcijų, teisinės pagalbos tarnybų ir kitų institucijų.

7 Profesinių sąjungų įstatymas(5):
Profesinių sąjungų kontrolės mechanizmo stiprinimas: 17 str. profesinės sąjungos, jų inspekcijos informaciją dėl darbo įstatymų, kitų norminių teisės aktų, kolektyvinių sutarčių normatyvinių nuostatų laikymosi pažeidimo ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo pažeidimo padarymo arba sužinojimo apie pažeidimo padarymą momento perduoda Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniam skyriui.

8 Mokinio krepšelio metodika:
mokinio krepšelis (MK) didinamas 38 Lt (naujas MK dydis – Lt), dėl mokinių skaičiaus sumažėjimo 2014 m. "atsilaisvins"  60 mln. Lt, kurie, pakeitus MK metodiką, bus skiriami šiems tikslams: 22 mln. Lt – klasių komplektų finansavimo mažėjimui amortizuoti, 19 mln. Lt – mažų kaimo pagrindinių mokyklų finansavimui pagerinti, 2 mln. Lt – pedagoginių psichologinių tarnybų finansavimui padidinti, 11 mln. Lt – patikslinti sutartinių mokinių apskaičiavimo koeficientus, suderinti juos su ugdymo planais, 6 mln. Lt – dėl ikimokyklinukų skaičiaus augimo.

9 Socialinis dialogas su ŠMM ir kitomis valdžios institucijomis:
LŠPS atstovai dalyvavo darbo grupėse dėl pedagogų darbo užmokesčio aprašo ir dėl mokinio krepšelio metodikos; profesinė sąjunga teikė pasiūlymus dėl teisės aktų; teikė pasiūlymus dėl ikimokyklinio ugdymo krepšelio įvedimo (8 val.); inicijuotos derybos dėl Švietimo sektoriaus šakos kolektyvinės sutarties.

10 Rengiami teisės aktų pakeitimai (1):
Biudžetas; Darbo kodekso pataisos; Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas;

11 Rengiami teisės aktų pakeitimai (2):
Biudžetinių įstaigų įstatymo pakeitimas (vadovų kadencijos); Mokytojų darbo apmokėjimo tvarka; Neformalaus ugdymo krepšelio metodika.

12 LŠPS veiklos kryptys (1):
Suvienyti švietimo sektoriuje veikiančias profesines sąjungas (parengti pasiūlymai dėl vienybės); Susiderėti dėl švietimo sektoriaus šakos kolektyvinės sutarties pasirašymo; Įtikinti Vyriausybę tęsti ilgalaikę atlyginimų didinimo programą.

13 LŠPS veiklos kryptys (2):
Susitarti dėl darbo užmokesčio sistemos tobulinimo; Teikti pasiūlymus ir daryti įtaką Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo priėmimui; Susitarti dėl teisės mokytojams anksčiau išeiti į pensiją;

14 LŠPS veiklos kryptys (3):
Aktyviai dalyvauti mokyklų vadovų kadencijų (rotacijos) mechanizmo svarstyme; Teikti pasiūlymus ir daryti įtaką Darbo kodekso pataisų priėmimui; Analizuoti neformalaus ugdymo krepšelio metodikos projektą.

15 LŠPS pasiūlymai dėl profesinių sąjungų vienybės (5 žingsnių planas):
1 žingsnis - profesinių sąjungų veikloje laikytis tokių principų: nevilioti narių, neskatinti priešpriešos, nekonkuruoti, derinti veiksmus; 2 žingsnis - pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą; 3 žingsnis - įsteigti jungtinę švietimo profesinių sąjungų atstovybę; 4 žingsnis - susijungti į profesinių sąjungų federaciją; 5 žingsnis - susilieti į vieningą organizaciją. 

16 LŠPS bendradarbiavimas su LŠĮPS (žemaičiais):
LŠPS ir LŠĮPS yra pasirašiusios bendradarbavimo susitarimą; Kartu surengė daug renginių; LŠPS taryba suformavo 6 derybininkų grupę; LŠĮPS artimiausiame posėdyje suformuos tokią grupę; Vyks derybos dėl LŠĮPS ketinimo įsijungti į Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federaciją.

17 Darbo kodekso pataisos:
jei įstaigoje nėra kolektyvinės sutarties, tai daugelį dalykų būtų galima nustatyti darbo tvarkos taisyklėse; klausimas: ar tokia nuostata neskatins profesinių sąjungų žlugdymo? LPSK (kartu ir LŠPS) iš esmės nepritaria darbo santykių reguliavimo perkėlimui iš kolektyvinių sutarčių į darbo tvarkos taisykles.

18 Vietiniai, lokaliniai teisės aktai:
Darbo tvarkos taisyklės: Rengia darbdavys; Derina su darbuotojų atstovais; Nustato kaip darbuotojai privalo dirbti. Kolektyvinė sutartis: Paprastai rengia profesinė sąjunga; Deramasi ir susitariama; Nustato papildomas garantijas darbuotojams. 18

19 Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas (1):
įstatymas reikalingas ir suriš beveik visus biudžetininkus į vieną sistemą; bus panaikinta bazinė mėnesinė alga (BMA, šiuo metu Lt); visiems bus taikomas Pareiginės algos bazinis dydis (šiuo metu Lt); dėl šio dydžio arba bus deramasi nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje, arba jį nustatys Seimas;

20 Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas (2):
visų darbuotojų darbo užmokestis susidės iš dviejų dalių: pastoviosios ir kintamosios dalių; pareiginės algos kintamoji dalis priklausys nuo darbuotojų pasiektų rezultatų; iškils nemažai klausimų, kaip nustatyti mokytojų pasiektus rezultatus.

21 Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas. LŠPS pasiūlymai:
Dėl visų dydžių, tvarkų, kriterijų, aprašų, kuriuos įstatyme numatoma, jog nutarimus priims Vyriausybė, turėtų būti sutariama nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje.  Mokytojams pareiginės algos pastoviosios dalies tarifinis atlygis turėtų būti nustatomas švietimo šakos kolektyvinėje sutartyje.  Visi dydžiai, koeficientai, kintamosios dalys, kuriuos nustato įstaigos vadovas, turi būti nustatomi įstaigos kolektyvinėje sutartyje numatyta tvarka arba derinami su darbuotojų atstovais (remiantis Darbo kodekso str.).

22 MP 2010-03-01 potvarkiu Nr. 109 sudarytos darbo grupės
pasiūlymai dėl mokytojų ankstesnio išėjimo į pensiją modelių I alternatyva pensinio amžiaus sumažinimas II alternatyva kompensacinė išmoka, nutraukus pedadoginę veiklą III alternatyva išankstinė senatvės pensija Gavėjai Mokytojai, turintys 30 m. pedagoginio darbo stažą, turi teisę išeiti į senatvės pensiją anksčiau A variantas B variantas 5 metais metais Dydis Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatyta tvarka (pensijos dydis priklauso nuo sumokėtų įmokų ir turimo stažo) Lieka teisė ir toliau dirbti pedagoginį darbą Finansavimas Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetas arba valstybės biudžetas A variantas – virš 58 mln. Lt per metus B variantas – virš 28 mln. Lt per metus Lėšų poreikis ateityje turės tendenciją didėti Administravimas Sodra Gavėjai Mokytojai, turintys 30 m. pedagoginio darbo stažą, kuriems iki nustatyto pensinio amžiaus liko ne daugiau kaip A variantas B variantas metai metai turi teisę gauti kompensacinę išmoką Dydis 2 (arba 1,5) valstybinių socialinio draudimo bazinės pensijos dydžių – 720 Lt (540 Lt) per mėnesį Mokama, jei nedirba pedagoginio darbo Suėjus nustatytam senatvės pensijos amžiui arba vėl pradėjus dirbti pedagoginį darbą mokėjimas nutraukiamas Finansavimas Valstybės biudžete mokinio krepšeliui skirtos lėšos (jei pageidaus gauti 50 proc. mokytojų A variantas – 27,6 (20,6) mln. Lt per metus B variantas – 13,3 (10) mln. Lt per metus Administravimas Mokyklų steigėjai: savivaldybės ir ŠMM Gavėjai Mokytojai, kuriems iki nustatyto senatvės pensijos amžiaus yra likę ne daugiau kaip 5 metai, turintys ne mažesnį kaip 30 m. socialinio draudimo stažą, negaunantys kitų išmokų ir paskutinius 12 mėn. registruoti darbo biržoje bei, turi teisę gauti išankstinę senatvės pensiją Dydis Valstybinių socialinio draudimo sentavės pensijų išankstinio mokėjimo įstatymo nustatyta tvarka (apskaičiuojama kaip socialinio draudimo senatvės pensija ir už kiekvieną pilną mėnesį, likusį iki nustatyto senatvės pensijos amžiaus, mažinama po 0,4 proc.) Finansavimas Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetas Administravimas Sodra

23 Alternatyvų privalumai ir trūkumai
I alternatyva pensinio amžiaus sumažinimas II alternatyva kompensacinė išmoka, nutraukus pedadoginę veiklą III alternatyva išankstinė senatvės pensija Privalumai  Atitinka mokytojų lūkesčius  Trūkumai Reikalauja nemažų papildomų lėšų, o Sodros ir valstybės biudžeto situacija šiuo metu labai sudėtinga Mokant iš Sodros lėšų būtų pažeistas solidarumo principas ir apdraustųjų socialinio draudimo pensijų sistemoje principas (visiems yra nustatytas vienodas įmokų tarifas, todėl skiriant pensijas taikytinos ir vienodos pensijų skyrimo sąlygos) Vienos profesinės veiklos pripažinimas išimtine, būtų precedentas kitų profesijų atstovams, kurie dėl savo profesijos specifikos negali dirbti pagal specialybę (pilotams, geležinkeliečiams, narams, gaisrininkams, kūrybiniams darbuotojams) reikalauti tokių pat išimtinių sąlygų Gali sukelti kitų asmenų grupių nepasitenkinimą Privalumai Nepareikalaus papildomų valstybės biudžeto lėšų Sudaroma galimybė mokytojams, nusprendusiems pasitraukti iš pedagoginės veiklos anksčiau negu sukaks pensinis amžius, gauti valstybės paramą  Lieka galimybė dirbti kitą darbą Netaikomi išankstinės senatvės pensijos reikalavimai – suėjus nustatytam senatvės pensijos amžiui pensija nemažinama Nesudėtingas paskaičiavimas Išmokos dydis susietas su kintamu dydžiu, padidinus bazinę pensiją, padidės ir išmoka Trūkumai Nepakankamas kompensacinės išmokos dydis (2010 m. rugpjūčio mėn. vidutinė senatvės pensija per mėnesį turint būtinąjį stažą –765,47 Lt) Išmokos dydis nesiejamas su gautu uždarbiu, ir visiems gavėjams vienodo dydžio Prieštaravimas mokinio krepšelio principui (lėšos yra skiriamos ugdymo procesui) Sudėtingesnis administravimas Privalumai Visų profesijų atstovams taikomos vienodos išėjimo į išankstinę pensiją sąlygos Nereikalauja papildomų lėšų Trūkumai Neatitinka mokytojų lūkesčių Išankstinė senatvės pensija yra mažinama: išeinant 5 metais anksčiau – 24 proc., 3 metais – 14,4 proc., 1 metais – 4,8 proc. Suėjus senatvės pensijos amžiui ir toliau mokama sumažinto dydžio senatvės pensija Paskutinius 12 mėn. iki kreipimosi dėl išankstinės pensijos reikalaujama būti registruotu bedarbiu darbo biržoje ir negauti kitų išmokų

24 Kada bus įvesta išankstinė pensija:
Pagrindinis trukdis – finansų stoka; LŠPS nenuleidžia rankų ir siekia įtikinti valdžios institucijas įvesti I modelį; LŠPS pasiūlymas: modelį, pagal kurį mokytojas galės anksčiau išeiti į pensiją ir gauti senatvės pensiją, finansuoti iš mažėjančios MK dotacijos.

25 Mokyklų vadovų kadencijos ir atestacija:
Nuolatos kalbama apie prastą dalies vadovų vadybinę ir juridinę kompetenciją; LŠPS siekis, kad būtų sukurtos įstatymo normos, kurios supaprastintų nekompetetingų vadovų atleidimą; Įvesti 5 metų kadencijas, tačiau jų neriboti?; Kitas siekis - sudaryti sąlygas profesinės sąjungos atstovams dalyvauti vadovų atestacijos procese.

26 Mokytojų darbo apmokėjimo problemos:
Nuomonė: darbo apmokėjimo tvarka ydinga, neobjektyvi, nepagrįsta; Koeficientų “žirklės”; Derinimo procedūra; Centralizuoti ar decentralizuoti? Vienašališkai ar susitarti?

27 Švietimo šakos kolektyvinė sutarties turinys:
švietimo sektoriaus finansavimo tvarka; švietimo darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka ir atlyginimų dydžiai; kvalifikaciniai reikalavimai švietimo darbuotojams; kvalifikacijos kėlimo ir atestacijos klausimai; darbuotojų pavyzdiniai pareigybių aprašai; švietimo darbuotojų atstovų – profesinių sąjungų veiklos sąlygos ir garantijos bei jų realizavimo galimybės.

28 Nepanikuokit, organizuokitės.


Atsisiųsti ppt "Švietimo aktualijos ir LŠPS veikla"

Panašios pateiktys


Google reklama