Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Mokymai gydytojams apie vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų teisių saugojimą ir prevenciją Dr Indraja Veličkienė Psichiatrė konsultantė, Jaunimo Psichikos.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Mokymai gydytojams apie vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų teisių saugojimą ir prevenciją Dr Indraja Veličkienė Psichiatrė konsultantė, Jaunimo Psichikos."— Pateikties kopija:

1 Mokymai gydytojams apie vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų teisių saugojimą ir prevenciją
Dr Indraja Veličkienė Psichiatrė konsultantė, Jaunimo Psichikos sveikatos centras Norwich‘e, DB

2 Mokymų svarba gydytojams
Gydytojai: dažnai pirmi priima pacientus įvykus įvairiems smurto atvejams atlieka espertizę ir pateikia medicininę nuomonę psichiatrai įsitraukia vertindami smurto sukeltą poveikį vaikams, suaugusiems, nustato ir gydo šių įvykių sukeltas pasekmes. D. Britanijos psichiatrai rengia pranešimus teismui bendradarbiauja su kitais specialistais pranešdami, tirdami naujus atvejus, gydytojų nuomonė svarbi formuojant požiūrį ir politiką, nes būtent jie turi žinias, kurių galbūt neturi kiti specialistai, tad bendradarbiavimas labai svarbus Parengti mokymai ir gydytojų dalyvavimas juose padeda sistemos vientisumui ir tarpinstitucinei komunikacijai.

3 Žmogaus teisės Vaikų teisės ir nauji įstatymų pakeitimai
Pažeidžiamų suaugusiųjų teisės Smurto rūšių atpažinimas ir atsakomybės Atsakomybių apibrėžimo vystymąsis remiantis patirtimis ir įvykiais sukrėtusiais visuomenę Didžiosios Britanijos vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų teisių apsaugos ir prevencijos sistema (Safeguarding) ir jos pagrindiniai principai Diskusija ‚Kodėl Lietuvoje būtų svarbūs sertifikuoti mokymai gydytojams ir kities gydymo/policijos/švietimo/labdaringų institucijų darbuotojams?‘

4 Žmogaus teisių konvencija
PRIMENU ŽINOMUS DALYKUS: 2 straipsnis. Teisė į gyvybę11. Kiekvieno asmens teisę į gyvybę saugo įstatymas. 5 straipsnis. Teisė į laisvę ir saugumą11. Kiekvienas asmuo turi teisę į laisvę ir saugumą.

5 Lietuvos respublikos konstituacija
21 straipsnis Žmogaus asmuo neliečiamas. Žmogaus orumą gina įstatymas. Draudžiama žmogų kankinti, žaloti, žeminti jo orumą, žiauriai su juo elgtis, taip pat nustatyti tokias bausmes. Su žmogumi, be jo žinios ir laisvo sutikimo, negali būti atliekami moksliniai ar medicinos bandymai.

6 VAIKO TEISIŲ APSAUGOS PAGRINDŲ ĮSTATYMO NR. I-1234 PAKEITIMO. ĮSTATYMAS. 2017 m. rugsėjo 28 d
9. Smurtas prieš vaiką – veikimu ar neveikimu vaikui daromas tiesioginis ar netiesioginis tyčinis fizinis, psichologinis, seksualinis poveikis, jeigu dėl to vaikas mirė, buvo sutrikdyta jo sveikata, normali raida, jam sukeltas skausmas ar pavojus gyvybei, sveikatai, normaliai raidai ar pažeminta vaiko garbė ir (ar) orumas. Smurtu prieš vaiką taip pat laikoma vaiko nepriežiūra. Smurtu nelaikomi veiksmai, kuriais prieš vaiką panaudojama fizinė jėga ir vaikui sukeliamas fizinis ar psichinis skausmas, kai šiais veiksmais siekiama išvengti didesnio pavojaus vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei ir to negalima pasiekti kitomis priemonėmis.

7 Kitų šalių patirtis Patirtis nesena ir remiasi sukrečiančiais atvejais kaip Victoria Climbie 2000 metais Londone aštuonmetė Victoria Adjo Climbié (gimusi lapkričio 2d metais – mirė vasario 25 d metais), buvo kankinama ir nužudyta jos globėjų, po pranešimų, kad Universalios Dievo karalystės Bažnyčios pamokslautojas įtikino jos motiną neva mergaitė buvo velnio apsėstoji. Jos mirtis lėmė viešą tyrimą ir sudarė sąlygas ryškesniems vaiko teisių apsaugos gynimo politos pokyčiams Didžiojoje Britanijoje. Vaikų Aktas 1989 metų ir papildytas 2004 metais nusako pareigas užtikrinant vaikų teises: 17 straipsnis nusako vietinės savivaldybės pareigą teikti paslaugas ir rūpintis vaikais, kuriems nustatytas poreikis, nepriklausomai kur jie gyvena/surandami. 47 straipsnis nusako atsakomybę atlikti tyrimą jei yra manoma, kad vaikas patyrė ar jam gresia žymus srmutas. Tokiame tyrime dalyvauja socialiniai darbuotojai, policijos pareigūnai, medikai ir kitų sričių specialistai, kurių žinias reikia būtinai pasitelkti.

8 Kitų šalių patirtis Svarbus kiekvienas vaikas - Didžiosios Britanijos parlamento iniciatyva pradėta 2003 metais, po Victoria Climbié mirties. Tai viena svarbesnių iniciatyvų, kuri buvo pradėta ir jos pasėkoje vystomos programos vaikų teisių apsaugai užtikrinti ir paslaugų vaikams tobulinimui. Tai buvo trijų svarbių valstybinių dokumentų pagrindas, kuris aprašo vaikų ir jaunų suaugusiųjų teises, pagalbą jiems. Kiekvienas vaikas turi teisę į: Saugumą Sveikatą Galimybę džiaugtis ir mokytis Pasiekti ekonominę gerovę ir turėti galimybę prisidėti prei pozityvaus pokyčio Kiekvieną teiginį seka detalus paaiškinimas ir bendradarbiavimo aprašymas tarp institucijų - t.y. vaikų centrai, mokyklos, socialinės tarnybos, sveikatos apsaugos sistema bei vaikų ir paauglių psichiatrų paslaugos.

9 Pažeidžiamas suaugęs asmuo
Vertinimas turi remtis eile komponentų, kurie sukuria pažeidžamo suaugusiojo aplinką ir jo funkcionavimą šioje aplinkoje. Kas yra pažeidžiamas suaugęs asmuo? Sergantis demencija, slaugos priežiūros įstaigos gyventojas Sergantis psichikos sutrikimais Turintis protinį atsilikimą Turintis kitų susirgimų/sutrikimų, kurie padaro jį pažeidžiamą ir lemia menkesnes jo galimybes apginti save ir savo teises.

10 ‚Safeguarding‘ mokymų lygiai
Slaugytojai, gydytojai, psichiatrai, skyrių vedėjai, atsakingi asmenys ligoninėje Lygiai: 1 - lygis - pradinis 2 - lygis - pažengęs 3 - lygis – aukštesnis ir skirtas skirtingų sričių specialistams 4 - lygis - aukščiausio lygio mokymai atsakingiems darbuotojams

11 Gydytojo atsakomybė Visas personalas, kuris turi kontaktą su vaikais, jaunais žmonėmis ir pažeidžiamais suaugusiais privalo prisiimti priklausomybę saugoti ir užsiimti jų teisių apsauga bei įvykių prevencija (safeguarding). Visos ligoninės ir poliklinikos privalo įvardinti atsakingą gydytoją ir slaugytoją, kurie dalyvauja teisių užtikrinime, gynime ir prevencijoje (safeguarding), kurie patartų ir padėtų kolegoms užtikrinant šias teises ir skleidžiant gerąją praktiką organizacijoje. Reikalavimai pateikti GMC (institucijos reguliuojančios gydytojų praktiką ir licenzijavimą Didžiojoje Britanijoje).

12 Siuntimai vaiko teisiųApsaugos ir prevencijos užtikrinimo (Safeguarding) tarnyboms
• Didžioji Britanija turi aukštą, bet stabilų siuntimų skaičių apie 50 atvejų (1,000 vaikų), lyginant su Australija ir JAV. Interpretuojant šiuos duomenis reiktų pabrėžti, kad DB įtraukiami siuntimai, kuomet prašoma suteikti paslaugas, tad siuntimų skaičius gali būti didesnis lyginant su JAV. JAV siuntimai daugiausiai susiję su teisių pažeidimu ar nepriežiūra. Duomenys iš: Safeguarding children: a comparison of England’s data with that of Australia, Norway and the United StatesEmily R. Munro* and Esmeranda Manful** *Childhood Wellbeing Research Centre

13 Siuntimai vaiko teisiųApsaugos ir prevencijos užtikrinimo (Safeguarding) tarnyboms
• JAV siuntimų skaičius svyravo tarp žemo 35.9 atvejų (1,000 vaikų) 2002 metais ir aukšto 44.1 atvejai(1,000 vaikų) metais; nuo 2004 metų dažnis nusistovėjo. Tuo tarpu, Australijos siuntimų dažnis padidėjo per paskutinius dešimt metų nuo atvejų (1,000 vaikų) 1999 metais iki 67 atvejų 2009 metais ir nukrito iki 56.2 atvejų 2010 metais. • Norvegijoje tarp 1994 metų ir 2008 metų buvo pastovus siuntimų skaičiaus kilimas: 13.2 atvejų 1994 metais ir pakilo iki atvejų 2008 metais. Šiaurės šalių šeimos paslaugos orientuotos į vaiko gerovės užtikrinimą lemia, kad dalis tyrimų skirti ne vien smurto atvejams tirti, bet ir užtikrinti vaiko gerovei, sąlygoms namuose. Duomenys iš: Safeguarding children: a comparison of England’s data with that of Australia, Norway and the United StatesEmily R. Munro* and Esmeranda Manful** *Childhood Wellbeing Research Centre

14 Vertinimas Vertinimas turi remtis eile komponentų kurie sukuria vaiko aplinką ir jo funcionavimą.

15 Smurto rūšys Fizinis smurtas Emocinis smurtas Seksualinis smurtas
Finansinis smurtas Moderni vergija Diskriminacija Smurtas namų aplinkoje Institucinis smurtas Nepriežiūra

16 Fizinis smurtas Mėlynės, nepaaiškimani sužalojimai, nudeginimai
Raminamųjų skyrimas per didelėmis dozėmis Vaistų girdymas per prievartą Bereikalingas fiksavimas Maisto neatnešimas, nepakankamas maitinimas, maitinimas per prievartą Fizinės bausmės Ir tt.

17 Emocinis smurtas Izoliavimas nuo aplinkos Savivertės mažinimas
Atskyrimas nuo draugų Kultūrinių ir religinių teisių pažeidimas Žeminimas Neleidimas išreikšti nuomonės Smurtas virtualioje erdvėje Ir kt.

18 Institucinis smurtas Izoliavimas nuo aplinkos Savivertės mažinimas
Kultūrinių ir religinių teisių pažeidimas Žeminimas Neleidimas išreikšti nuomonės Pragulos Kalbėjimas iš aukšto Įgūdžių nepalaikymas Ir kt.

19 nepriežiūra Nepakankama priežiūra Neapsaugojimas nuo aplinkos pavojų
Maisto trūkumas Nesuteikiama teisė į švietimą Vaikų palikimas vienų Ir t.t.

20 Skirtingos taisyklės šeimai ir institucijoms ?
Vaikai/pažeidžiami suaugusieji institucijose turi tokias pačias teises Vaikai/pažeidžiami suaugusieji atsiduria institucijose, nes negali gyventi savo įprastinėje aplinkoje – trauma, nepriežiūra ir t.t. Didesnė rizikos grupė Mokykloje išlieka tyčiojimasis ir kai kurie atvejai kaip pvz. Žiežmarių atvejis – kas jei tą atvejį būtų nufilmavęs praeivis tarp motinos ir vaiko? Žeminimas, savivertė, galimybė pasiekti?? Maisto fotografijos iš ligoninių...

21 Didžiojoje britanijoje
Problemos Nepakankamas finansavimas Šeimos institucijos susilpnėjimas Pasikeitę reikalavimai jauniems žmonės ir politikos įtaka skatinant gimstamumą Teigiamybės Nuolatinės diskusijos ką galima pakeisti Institucijų tikrinimai Labai aiški sistema apjungianti eilę specialistų ir institucijų kiekvienai iš jų numatant konkrečias funcijas ir užtikrinant privalomą jų įgyvendinimą Skaidrumas

22 lietuvoje Problemos Nepakankamas finansavimas? Neaiškumas ?
Institucijoms kiti reikalavimai? Teigiamybės Nuolatinės diskusijos ką galima pakeisti Politikos peržiūra Skaidrumas ? Stipri šeimos struktūra Visuomenės susirūpinimas

23 Saugu Šeimos struktūroje saugu institucijoje

24 Teisių saugojimas visų atsakomybė
mokymai Mokymų sukūrimas dalyvaujant partneriams Mokymo lygių nustatymas Mokymai studentams prieš išeinant į praktiką Mokymai dirbantiems gydytojams ligoninėse (palaipsnis įgyvendinimas) Teisių saugojimas visų atsakomybė


Atsisiųsti ppt "Mokymai gydytojams apie vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų teisių saugojimą ir prevenciją Dr Indraja Veličkienė Psichiatrė konsultantė, Jaunimo Psichikos."

Panašios pateiktys


Google reklama