Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

doc. dr. Vida Gudžinskienė

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "doc. dr. Vida Gudžinskienė"— Pateikties kopija:

1 doc. dr. Vida Gudžinskienė
PASIS elementai doc. dr. Vida Gudžinskienė

2 PASIS elementai P – priklausomybė (besimokantis jaučiasi pripažintas ir gerbiamas kitų grupės narių); A – aspiracija (jaučiamas pasitenkinimas, noras prisiimti atsakomybę už sprendimus, siekti); S – saugumas (saugumo pojūtis grupėje, kur žinomos nusistovėję elgesio taisyklės ir normos); I – identitetas (savo vietos grupėje suvokimas, žinojimas vertybių ir įsitikinimų), Jis įgalina suvokti savo ypatumus, vertybes ir vietą grupėje. S – sėkmė (galimybė patirti sėkmę, kas skatina besimokantįjį patikėti savo galiomis).

3 PASIS elementai Priklausomybė – leidžia jaustis pripažintam ir gerbiamam kitų grupės narių. Aspiracija – teikia pasitenkinimą ir norą siekti. Saugumas – leidžia jaustis saugiai grupėje, kur yra priimtos ir nusistovėję tam tikros taisyklės ir normos. Identitetas – įgalina suvokti savo ypatumus, vertybes ir vietą grupėje. Sėkmė – skatina pasitikėti, suvokti savo galimybes.

4 1. Priklausomybė Jausti kitų pritarimą ir pagarbą yra vienas iš reikšmingiausių principų mokantis grupėse. Besimokantieji su menkais darbo grupėse gebėjimais gali susidurti su sunkumais susirandant draugų, dažnai yra drovūs, netinkamai prisiriša prie simpatingų asmenų, atrodo izoliuoti ir gali būti nejautrūs kitų emocijoms ir poreikiams. Tokie besimokantieji grupėse nesijaučia gerai.

5 Todėl yra patartina: didinti veiklų įvairovę, kurios neskatintų konkurencijos, bet įtrauktų į grupės darbą; kontroliuoti ignoravimo momentus ir imtis veiksmų, kad tam būtų užkirstas kelias; įvertinti visos grupės veiklą; naudoti įvairias individualias ir grupinės veiklos rūšis; didinti besimokančiųjų grupės identitetą, akcentuojant kolektyvinius pasiekimus; o naudoti tokius mokymo metodus, kurie skatintų bendrumo jausmą.

6 2. Aspiracija Aspiracija - tikėjimas sėkme ir noras siekti. Siekiai padeda atrasti veiklos motyvus ir gyvenimo tikslingumo pajautimą. Besimokantieji, kurie turi tokių siekių, gali nustatyti realius ir pasiekiamus tikslus ir prisiimti atsakomybę už savo priimtų sprendimų siekiant tikslo padarinius. Jie eina savo išsikelto tikslo link. Savęs motyvavimo ir tikslingo elgesio raktas – pagalba besimokantiesiems iškelti sau tikslus ir dirbant jų siekti.

7 Todėl svarbu: įkomponuoti tikslus, uždavinius ir su jais susijusias užduotis į veiksmų planavimą, vykdomą kartu su besimokančiaisiais; įtraukti visus besimokančiuosius į tikslų nustatymą; naudoti sprendimų priėmimo uždavinius; mokyti problemų sprendimo būdų ir technikų; naudoti pavyzdžius iš besimokančiųjų patirties; analizuoti praeities veiksmus, pastebėti sėkmės ir jomis remtis.

8 3. Saugumas Saugumo jausmas susijęs su tikrumo jausmu, pastarasis gali būti apibūdintas kaip komfortabilumo ir saugumo grupėje, kur lūkesčiai ir įvairios taisyklės yra žinomi ir priimtini. Besimokantieji, kurie jaučiasi saugiai, dažniau rizikuoja. Saugi aplinka charakterizuojama aiškiomis normomis, taisyklėmis, visuotinai suprantamais vaidmenimis bei prisiimta atsakomybe. Besimokančiojo nesaugumą galima pastebėti, kai jis vengia užsiėmimų ar užduočių sprendimo per užsiėmimą arba jaučia diskomfortą dėl naujos patirties. Nepasitikėjimas, priešinimasis, nesaugumas draugystėje ar per didelė priklausomybė nuo konkrečių draugų rodo asmeninį nerimą.

9 Todėl svarbu: skatinti, kad visi besimokantieji reikštų pasitikėjimą vienas kitu; įvesti pozityvaus skatinimo politiką, kuri būtų naudojama ir apie kurią besimokantieji būtų informuojami; aptarti su besimokančiais teigiamo skatinimo galimybes; propaguoti pasitikėjimą skatinančią veiklą; stebėti besimokančiuosius ir pažinti juos įvairiose aplinkose.

10 4. Identitetas (asmenybiškumas)
Identitetas apima savęs pažinimą, savo vaidmenų tarpusavio santykiuose suvokimą ir savybes, reikalingas individualumo jausmo ugdymui. Besimokantieji su stipriu identiteto jausmu yra atsparesni stresinėms situacijoms. Silpną asmenybiškumo jausmą galima įžvelgti, kai besimokantysis yra perdėm jautrus kritikai, vengia dalyvauti bet kokioje veikloje, kurioje rizikuoja suklysti ir perdėtai bijo patikti. Dažnai tokie studentai jaučiasi nejaukiai, kai yra pagiriami, taip pat atmeta, paneigia tai, jeigu jiems kas nors pasiūloma, nepripažįsta savo pasiekimų, todėl planuojant karjerą jie nepasinaudoja jiems suteiktomis galimybėmis.

11 Siekiant pozityvaus identiteto patartina:
pabrėžti individualią sėkmę tarp daugybės akademinių ir neakademinių pasiekimų; skatinti reguliariai planuoti veiklą; propaguoti susitarimo principus tarp besimokančiųjų; sudaryti sąlygas tyrinėti aplinką, supančią asmenybę, naudojant, pavyzdžiui, autobiografijas, albumus; sužinoti kažką teigiamo apie besimokantįjį ir leisti pajusti jo unikalumą; sudaryti galimybes išreikšti emocijas, ypač vyrams.

12 5. Sėkmė Reguliarus ir teigiamas sėkmės patvirtinimas, nesvarbu, didesnis ar mažesnis, - sustiprina tikėjimą, kad besimokantysis kontroliuoja savo asmeninį gyvenimą. Sėkmingai besimokantieji žino savo vidines galias ir yra pasiruošę pripažinti savo trūkumus. Tačiau besimokantieji, kurie yra įsitikinę, kad jiems nepasiseks, vargu ar ims rizikuoti, reikšti savo idėjas ar nuomonę. Tokie asmenys dažnai jaučiasi nesaugiai ir atsisako veiklos, kurioje reikia varžytis.

13 Todėl siekiant sėkmės patartina:
skirkite besimokantiesiems pareigas, vaidmenis, tose veiklos srityse, kuriose jiems sekasi; nelyginkite vienų studentų su kitais, ar vienų besimokančiuju darbų su kitais: susitelkite ties darbo pasiekimais; suskirstykite tikslus į mažesnius žingsnius, lengviau realizuojamas dalis; naudokite įvairias priemones grįžtamajam ryšiui gauti; nustatykite ir skatinkite sėkmių dienas ar savaites;

14 Todėl siekiant sėkmės patartina (2):
naudokite tokias priemones kaip interesų dienos ar pokalbiai, kad atsiskleistų tikrieji besimokančiųjų interesai; mokykite aktyvaus klausymo įgūdžių, kad teiktumėte ir gautumėte grįžtamąjį ryšį; raskite sritį, kurioje besimokantiesiems sekasi ir plėtokite ją. Šiems pasiūlymams įgyvendinti dėstytojui yra svarbu turėti bendravimo įgūdžių, taip pat svarbu būti nuosekliam, pažinti save.

15 Aktyvuoto mokymosi ciklas
APLINKA


Atsisiųsti ppt "doc. dr. Vida Gudžinskienė"

Panašios pateiktys


Google reklama