DEŠIMTAINIŲ TRUPMENŲ VEIKSMAI

Slides:



Advertisements
Panašios pateiktys
Laisvės ir kalnų šauksmas
Advertisements

“Ieškosiu Tavo veido...” pagal Isabel Guerra.
Lakštingala, čiulbanti 100 metų
Gėlių horoskopas MOTERIMS
Juozas Aputis (g. 1936) – rašytojas, bandantis surankioti ir savaip sudėlioti pasaulio grožį ir neįžvelgiamą jo gelmę reiškiančius žodžius. Parengė Vilniaus.
ATRASK DIEVO PAŠAUKIMĄ
III klasių viktorina Paruošė G.Baublienė ir L.Venskutė
Pateikties kopija:

DEŠIMTAINIŲ TRUPMENŲ VEIKSMAI Matematikos vyr. mokytoja J.Palaitienė

TIKSLAS Padėti mokiniams įsisavinti dešimtainių trupmenų veiksmų taisykles

SUDĖTIS Rašome stulpeliu vieną po kita taip, kad vienvardžių skyrių skaitmenys būtų vienas po kitu ir kad kablelis būtų po kableliu; Prirašome dešinėje tiek nulių, kad visuose skaičiuose po kablelio būtų tiek pat skaitmenų; Sudedame kaip natūraliuosius skaičius – pagal skyrius, pradėdami iš dešinės pusės.

Atimtis Rašome stulpeliu vieną po kita taip, kad vienvardžių skyrių skaitmenys būtų vienas po kitu ir kad kablelis būtų po kableliu; Prirašome dešinėje tiek nulių, kad visuose skaičiuose po kablelio būtų tiek pat skaitmenų; Atimame kaip natūraliuosius skaičius – pagal skyrius, pradėdami iš dešinės pusės.

DAUGYBA Nekreipiame dėmesio į kablelį ir dauginame kaip natūraliuosius skaičius; Sandaugoje atskiriame kableliu iš dešinės tiek skaitmenų, kiek jų yra po kablelio abiejuose dauginamuosiuose kartu.

DALYBA Dalijame panašiai kaip natūraliuosius skaičius; Dalmenyje rašome kablelį ten, kur baigiama dalyti sveikoji dalis; Jeigu dalinio sveikoji dalis mažesnė už daliklį, tai dalmuo turi nulį sveikųjų.

Sudėties ir atimties savybės a + 0 = a a + b = b + a (a + b) + c = a + (b + c) a – 0 = a a – a = 0

Daugybos savybės a ∙ 0 = 0 a ∙ 1 = 1 a ∙ a = a² a ∙ b = b ∙ a (a ∙ b) ∙ c = a ∙ (b ∙ c) (a + b) ∙ c = a ∙ c + b ∙ c

Pagrindinė dalmens savybė Dalinį ir daliklį padauginus iš to paties skaičiaus, nelygaus nuliui, dalmuo nepasikeičia; Dalinį ir daliklį padalijus iš to paties skaičiaus, nelygaus nuliui, dalmuo nepasikeičia.

SĖKMĖS MOKANTIS !☺ Ačiū už dėmesį