Biologijos mokytoja ekspertė Rita Urbanavičienė

Slides:



Advertisements
Panašios pateiktys
Laisvės ir kalnų šauksmas
Advertisements

“Ieškosiu Tavo veido...” pagal Isabel Guerra.
Lakštingala, čiulbanti 100 metų
Gėlių horoskopas MOTERIMS
Juozas Aputis (g. 1936) – rašytojas, bandantis surankioti ir savaip sudėlioti pasaulio grožį ir neįžvelgiamą jo gelmę reiškiančius žodžius. Parengė Vilniaus.
ATRASK DIEVO PAŠAUKIMĄ
III klasių viktorina Paruošė G.Baublienė ir L.Venskutė
Pateikties kopija:

Biologijos mokytoja ekspertė Rita Urbanavičienė Kauno Maironio universitetinė gimnazija Baltymų sandaros, erdvinių struktūrų, savybių ir atliekamų funkcijų apibūdinimas Biologijos mokytoja ekspertė Rita Urbanavičienė 2015-10-01

Uždaviniai: 2.1.3. Nurodyti baltymus kaip iš aminorūgščių sudarytas organines medžiagas. Nurodyti baltymų struktūras (pirminę, antrinę, tretinę ir ketvirtinę) ir atpažinti peptidinį ryšį. Remiantis baltymų pavyzdžiais (hemoglobinas, virškinimo fermentai, kalogenas, antikūnai, judėjimo baltymai – aktinas ir miozinas) apibūdinti šių baltymų funkcijas organizme: statybinę, katalizinę, apsauginę, pernašos, judėjimo.

S. Mader. Biologija, I t., psl. 46-49; Šaltiniai: S. Mader. Biologija, I t., psl. 46-49; J. Kadzijauskas ir kt. Biologija 11-12 klasei. Ląstelė-gyvybės pagrindas. Medžiagų apykaita ir pernaša, psl.54-61 (jei turite) Užduotys sudarytos iš: V. Kančiauskas, J. Kančiauskienė. Citologijos uždavinynas. Vilnius, 2007. R. Urbanavičienė, Z. Ganusauskienė. Biologijos ir chemijos integruotos užduotys XI-XII klasei. Kaunas, 2000.

Baltymai-stambiausi ląstelės organiniai polimerai

Baltymų monomerai-aminorūgštys Karboksilo grupė Aminogrupė Radikalas

Pirminė erdvinė baltymo struktūra - polipeptidinė grandinėlė, kurioje monomerai susijungę peptidiniu ryšiu.

https://www.youtube.com/watch?v=qBRFIMcxZNM

Veikla-1: Pasinaudokite šaltiniais ir grupėse, raštu atlikite užduotis: 19 - 21.2 bei 25 ir 5.8. Laikas iki aptarimo-10 minučių.

Denatūracija - baltymo erdvinės struktūros praradimas, kurį gali sukelti cheminiai, fizikiniai ir biologiniai veiksniai. https://www.youtube.com/watch?v=SUCgAxI8rhg

Veikla 2: Grupėse, raštu atlikite užduotis: 21.3; 22-23. Laikas iki aptarimo - 10 minučių.

Namų darbas: individualiai, raštu, atlikite užduotis 24 ir įtvirtinimo užduotį 5.9.

Įsivertinkite savo darbą šioje pamokoje: Labai sunku, tik klausiau draugų atsakymų, ateisiu į konsultaciją. Viskas aišku, buvau grupės lyderis, namie tik įtvirtinsiu savo gebėjimus ir žinias. Nelengva, bet supratau, siūliau savo atsakymus, bet teks padirbėti namuose.

Filmukai įtvirtinimui: Iliustracijų šaltiniai: http://www.ucl.ac.uk/~sjjgsca/ProteinStructure.html, 2014-10-09; 21:58 http://blogs.discovermagazine.com/80beats/2011/11/01/scientists-grow-human-blood-protein-in-rice/#.VgwUu_ntmko 2015-09-30; 20:00 Filmukai įtvirtinimui: https://www.youtube.com/watch?v=KH-LQSr7rHs https://www.youtube.com/watch?v=lNh0Km4bv18