Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

SUDĖTINIŲ SAKINIŲ KARTOJIMAS

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "SUDĖTINIŲ SAKINIŲ KARTOJIMAS"— Pateikties kopija:

1 SUDĖTINIŲ SAKINIŲ KARTOJIMAS

2 PAMOKOS UŽDAVINYS Remdamiesi pateikta mokomąja medžiaga ir atlikdami užduotis mokiniai pakartos sudėtinį sakinį, jo skyrybą, gebės atskirti nuo vienarūšių sakinio dalių, surasti dėmenų gramatinius centrus.

3 Kuo skiriasi vientisinis sakinys nuo sudėtinio?

4 Kurie sakiniai sudėtiniai, o kurie vientisiniai?
Atėjus pavasariui, užgriuvo nauji darbai. Prikrautas vežimas, kuriame sėdėjo šeima, stovėjo kieme. Sutvirtėk, ir aš tau parodysiu jūrą. Kažkur toli miške visą dieną šaudė medžiotojai. Kadangi avinas atakavo įsibėgėjęs, tai smūgis buvo įspūdingas. Ant kalnelio, paskendę spinduliuose, margavo dvaro rūmai.

5 ĮSIVERTINKITE

6 Sudėtinis sujungiamasis sakinys
KOKIE JO JUNGTUKAI IR JUNGIAMIEJI ŽODŽIAI?

7 Ar atskirsite sudėtinį sujungiamąjį sakinį nuo vienarūšių sakinio dalių?

8 PABANDYKITE ... Aš irgi norėjau kai kam paskambinti, bet it musę kandęs pasukau į vaistinę. Jis, rodos, kiaurai tave mato, o tu vis tiek jo nebijai. Apsidairiau, tačiau niekas mano kalbos nesiklausė. Vėjas negailestingai plėšo lapus, tačiau šakų laužyti nedrįsta. Ir vakar, ir šiandien lijo, vėtra daužėsi, nerimo. Pamažu Eva atsistojo, lėtai pasirąžė ir netvirtai perėjo per kambarį.

9 UŽDUOTIS. Išrašykite iš teksto sudėtinius sujungiamuosius sakinius, sudėkite skyrybos ženklus.

10 Žemumos buvo užlietos miglomis bet išsikišusias kalvas sodybų medžius ir stogus jau glostė saulė. Rytas budo lėtai nedrąsiai bet švelniai bučiuodamas žemę. Vanduo ežere teliūskavo valtį o ajerai šniokštė dar negirdėtą melodiją. Vandens lelijos žvalgėsi ne viena į kitą o į pabudusias ankstyvąsias antis.

11 ĮSIVERTINKITE

12 APIBŪDINKITE SUDĖTINĮ PRIJUNGIAMĄJĮ SAKINĮ

13 Sudėkite skyrybos ženklus
Prieš kelias dienas turbūt čia lijo nes vanduo buvo šaltokas. Matyt dar nespėjęs sušilti nors rudens pradžioje to ir nereikėjo tikėtis. Tačiau Baltijoj jei rugsėjis pasitaikydavo normalus be smarkesnių darganų lietaus maudytis tokiu metu būdavo smagumėlis. Ypač ten kur seklumos vidury tyvuliavo įduba kurios beveik niekas iš stovyklaujančiųjų nežinojo.

14 Ar dar prisimenate šalutinių sakinių laipsnius
Ar dar prisimenate šalutinių sakinių laipsnius? Jei taip, tai sudėję skyrybos ženklus nubraižykite sudėtinių prijungiamųjų sakinių schemas.

15 Ėjau prieš kalną kuris buvo toks didelis jog atrodė kad niekad ant jo neužkopsiu. Kai skambinau mačiau kad atidžiai klausėtės. Kai tiktai mūsų name baigsis remontas kuris daug nervų ištąsė grįšime į miestą.

16 ĮSIVERTINKITE

17 SUDĖTINIAI BEJUNGTUKIAI SAKINIAI
Apibrėžkite, ką vadiname bejungtukiais sakiniais. Kas sieja bejungtukių sakinių dėmenis? Kokiems tekstams labiau būdingi bejungtukiai sakiniai?

18 ATKREIPKITE DĖMESĮ Saulė kepino iš viršaus, smėlis degino iš apačios.
Mes skleidžiame ore gėlių kvapą, gydome žmones, džiuginame atvykusius svečius. Priėmei mane svetingai: nuovargis kaip sapnas dingo. Sniegas gula ant visko: ant tvorų, medžių, užšalusių vandenų.

19 Pakomentuokite, kokį skyrybos ženklą dėsite.
Rūkas jau tirpo pro sodo šakas rausvais pirštais skverbėsi saulė budo lygus ežero paviršius. Rytą į pamokas eiti visai nebaugu gatvėse apstu mokinių ir skubančių praeivių. Žiūriu mano katytės jau nė kvapo. Namie augintas atras kelią atgalios.

20 ĮSIVERTINKITE

21 Na, o mišriuosius sakinius sudarykite patys
Prasimerkiau. Kambaryje nieko nebuvo. Lovos galvūgalyje stovėjo mama. Nusigandau, norėjau bėgti. Buvo jau vėlu. Mane pamatė brolio draugužiai. Eiti buvo nelengva. Kojos kliuvinėjo už kupstų. Horizonte matėsi pelkės kraštas.

22 Įtvirtinimo užduotys Literatūros vadovėlis, psl. Iš S. Parulskio esė išrinkite tris mišriuosius sakinius. Sudėkite tekste skyrybos ženklus. Pabraukite šalutinius sakinius ir nubraižykite jų schemas. Išrašykite iš teksto sudėtinius sujungiamuosius sakinius.

23 ŠĮ KARTĄ VERTINSIU AŠ O jūs išeidami iš kabineto nepamirškite “pasimatuoti temperatūros.”


Atsisiųsti ppt "SUDĖTINIŲ SAKINIŲ KARTOJIMAS"

Panašios pateiktys


Google reklama