Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Autorių teisės Gitana Teisinguolė.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Autorių teisės Gitana Teisinguolė."— Pateikties kopija:

1 Autorių teisės Gitana Teisinguolė

2 Kūrinys ir jo autorius Kūrinys – originalus kūrybinės veiklos rezultatas literatūros, mokslo ar meno srityje, kad ir kokia būtų jo meninė vertė, išraiškos būdas ar forma. Autorius – kūrinį sukūręs fizinis asmuo.

3 Autorių teisių apsaugos ženklas
Autorių teisės į kūrinį atsiranda nuo jo sukūrimo momento. Asmuo gali informuoti visuomenę apie savo teises į kūrinį, pažymėdamas jį autorių teisių apsaugos ženklu. Autorių teisių apsaugos ženklo pavyzdys: © Alvida Lozdienė, Ieva Mackevič, 2012

4 Turtinės autorių teisės
Leisti arba uždrausti atlikti su kūriniu šiuos veiksmus: atgaminti; išleisti; versti; perdirbti; platinti parduodant, nuomojant; viešai rodyti ar atlikti bet kokiais būdais; viešai skelbti. Gauti autorinį atlyginimą už kiekvieną veiksmą, atliekamą su kūriniu. Turtinės autoriaus teisės galioja visą gyvenimą ir 70 metų po autoriaus mirties.

5 Neturtinės (moralinės) autorių teisės
Autorystės, t. y. teisė reikalauti aiškiai nurodyti autoriaus vardą ant visų išleidžiamo kūrinio egzempliorių. Į autoriaus vardą, t. y. teisė reikalauti, kad bet kokiu būdu naudojant kūrinį autoriaus vardas būtų nurodomas arba nebūtų nurodomas. Į kūrinio neliečiamumą, t. y. teisė prieštarauti dėl kūrinio ar jo pavadinimo bet kokio pakeitimo, taip pat dėl kėsinimosi į kūrinį, galinčio pažeisti autoriaus garbę ar reputaciją. Neturtinės autoriaus teisės saugomos neterminuotai ir neperduodamos kitiems asmenims.

6 Autorių teisių apribojimai (1) Kūrinio naudojimas asmeniniais tikslais
Kūrinys gali būti atgaminamas be autoriaus leidimo ir nemokant autorinio atlyginimo, jei fizinis asmuo (žmogus) pats išimtinai savo asmeniniam naudojimui (ne kitiems asmenims) vieną kartą atgamina ne daugiau kaip vieną kūrinio egzempliorių.

7 Autorių teisių apribojimai (2) Kūrinio naudojimas mokymo tikslais
Kūrinys gali būti atgaminamas be autoriaus leidimo ir nemokant autorinio atlyginimo, kai naudojamas: kaip pavyzdys mokymo ar mokslinio tyrimo tikslais; visuomenės ir valstybės saugumo interesais; administraciniais bei teismo proceso tikslais.

8 Autorių teisių apribojimai (3) Autorių teisių nesaugomi objektai
Idėjos, procedūros, procesai, veiklos metodai, koncepcijos, atradimai ar atskiri duomenys. Teisės aktai, oficialiai įregistruoti jų projektai. Įprastinio pobūdžio informaciniai pranešimai apie įvykius. Oficialūs valstybės simboliai ir ženklai (vėliavos, herbai, himnai, piniginiai ženklai). Liaudies meno kūriniai.

9 Licencija Licencija – dokumentas, kuriame nurodyta, kokiomis sąlygomis kūrinio autoriaus teisių turėtojas leidžia naudoti kūrinio originalą arba jo kopijas. Programinės įrangos licencijoje paprastai nurodomas licencijos tipas ir apibrėžiami ribojimai kompiuterių ar naudotojų skaičiui, kompiuterių teritoriniam išdėstymui ar naudojimo laikui; programinės įrangos naujinimo ir naujovinimo sąlygos ir kt.

10 Licencijų tipai Išimtinė
Autoriaus teisių turėtojas (pvz., kūrinio autorius), suteikęs licencijos turėtojui (pvz., kūrinio naudotojui) išimtinę teisę naudoti kūrinį, netenka teisės suteikti tokias pat licencijas kitiems asmenims ir pats negali naudoti kūrinio. Neišimtinė Autoriaus teisių turėtojas, suteikęs teisę panaudoti kūrinį licencijos turėtojui, pasilieka teisę suteikti tokią teisę kitiems asmenims ir pats naudotis kūriniu.

11 Teisės aktai, reglamentuojantys autorių teisių klausimus
Nacionaliniai Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas; Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnis; Baudžiamojo kodekso XXIX skyriaus 191–194 straipsniai. Tarptautiniai Berno konvencija dėl literatūros ir meno kūrinių apsaugos; Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos autorių teisių sutartis; Tarptautinė Romos konvencija dėl atlikėjų, fonogramų gamintojų ir transliuojančiųjų organizacijų apsaugos; Konvencija dėl fonogramų gamintojų apsaugos nuo neteisėto jų fonogramų kopijavimo.

12 Organizacijos, ginančios autorių teises
Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (latga.lt); Lietuvos gretutinių teisių organizacija AGATA (agata.lt); Verslo programinės įrangos aljansas (bsa.org/lithuania); Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija; Tarptautinės programinės įrangos leidėjų ir informacijos turinio asociacijos kovos su piratavimu padalinys (spa.org).


Atsisiųsti ppt "Autorių teisės Gitana Teisinguolė."

Panašios pateiktys


Google reklama