Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Skaitymo motyvacijos skatinimas

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Skaitymo motyvacijos skatinimas"— Pateikties kopija:

1 Skaitymo motyvacijos skatinimas
Parengė logopedė metodininkė Sonata Pakalniškienė

2 KNYGOS YRA MOKYTOJAI, KURIE MOKO BE LAZDŲ IR RYKŠČIŲ, BE RIKSMO IR BE PYKČIO, BE DOVANŲ IR PINIGŲ. KADA TIK ATEITUM- NEMIEGA, KO TIK PAKLAUSTUM- NESLEPIA, JEI SUKLYSI - NEMURMA, JEI NEŽINOSI – NESIŠAIPO. (Rychardas de Bury)

3 Skaitymas – būdas bendrauti, suprasti pasaulį ir save
Skaitymas – būdas bendrauti, suprasti pasaulį ir save. Iš knygų sužinome, kaip gyvena kiti: apie ką mąsto, kokių turi idėjų, koks jų požiūris į gyvenimą. Skaitymo reikšmė turi būti suprasta šeimoje, vaikas čia tampa smalsiu skaitytoju, sąmoninga, kultūringa ir kūrybinga asmenybė.

4 Tėvams neramu, jei nepavyksta vaiko sudominti knygomis.
Kompiuteriniai žaidimai ir televizorius vis labiau užgožia vaiko laisvalaikį. Ko tėvai gali imtis, kad vaikas pamėgtų skaitymą ir tai jam netaptų kančia?

5 Bet kurio amžiaus vaikui patinka klausytis skaitomų istorijų
Bet kurio amžiaus vaikui patinka klausytis skaitomų istorijų. Kai skaitome vaikui, jis pamažu pradeda suvokti, kad tekstai turi tam tikrą prasmę. Klausydamasis vaikas ima suvokti žodžių reikšmę, kaip tie žodžiai jungiami vieni su kitais, išmoksta susikaupti ir atsipalaiduoti.

6 Skaitymas balsu vaiko mintyse formuoja žodyną, minties eigą ir jis ima suprasti pasakojimus. Knyga virsta savotišku veidrodžiu, kuriame kiekvienas vaikas gali stebėti didelę savo vidinio gyvenimo dalį.

7 Klausydamasis vaikas konstruoja reikšmes, kurios sudarys jo giliausių jausmų ir minčių pagrindą. Jis pradeda suvokti, kad žodžiais galima kuo puikiausiai bendrauti. Jeigu nuolat skaitysime savo vaikui, jo kalba kuo greičiau taps žodingesnė ir išraiškingesnė. Vaikas greičiau išmoks naujų žodžių, žinos, kada juos vartoti.

8 Kaip skaityti vaikui balsu:
Išsirinkite patogią vietą, gerai apšviestą,toli nuo televizoriaus ir triukšmo, kad niekas neblaškytų vaiko dėmesio. Numatykite tinkamą laiką, kad skaitymas nevargintų jūsų pačių, - nepamirškite, kad tai puiki galimybė išreikšti abipusę meilę.

9 Numatykite dienos metą, kada vaikas bus „laisvas“,- norėdami jam paskaityti, neatitraukite jo nuo žaidimo. Pasiūlykite skaitymą kaip dar vieną įdomų užsiėmimą. Geriausiai kasdien vaikui skaityti nemažiau kaip 15 minučių.

10 Skaitykite išraiškingai
Skaitykite išraiškingai. Parinkite tinkamą intonaciją, aiškiai tarkite žodžius ir sukurkite personažų charakterius, perteikite emocijas, apie kurias rašoma knygoje. Bendraukite su vaiku akimis. Mimika ir žvilgsniu išreiškite nuostabą, baimę, džiaugsmą.

11 Storą knygą visada perskaitykite iki pabaigos
Storą knygą visada perskaitykite iki pabaigos. Galite skaityti per keletą kartų, sustodami įdomiausioje vietoje, kad vaikui būtų įdomu, kas nutiks toliau, ir jis nekantrautų vėl sėsti prie knygos. Pasistenkite ilginti skaitymo valandėles. Skaitykite vaikui, ir tada, kai jis pats jau bus pramokęs skaityti.

12 Būkite geru pavyzdžiu - tegul vaikai mato, kad jūs ir pats skaitote knygas laisvalaikiu savo malonumui. Įvairiomis progomis dovanokite vaikui knygas, susijusias su jo pomėgiais. Namie, įvairiose vietose laikykite knygų, vaikiškų žurnalų, spalvotų katalogų.

13 Tegu knygų skaitymas jūsų namuose tampa kasdienybe: skaitydami patys, parodysite vaikui, kad spausdintas žodis - tikrai didelė jėga.


Atsisiųsti ppt "Skaitymo motyvacijos skatinimas"

Panašios pateiktys


Google reklama