Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Praktinė – tiriamoji veikla

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Praktinė – tiriamoji veikla"— Pateikties kopija:

1 Praktinė – tiriamoji veikla

2 „Mokymo proceso nepagerinsime, jei jo nepakeisime, <
„Mokymo proceso nepagerinsime, jei jo nepakeisime, <...> pagerinti mokymo procesą – tai pakeisti tai, ką mokytojai daro klasėje”. Geoff Petty

3 Bendruosiuose ugdymo planuose sudaryta galimybė ugdymo turinį organizuoti ne pamokų forma. Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazija nusprendė pasinaudoti šia nuostata ir jau rugsėjį buvo pradėta tam ruoštis. Kiekvienas dalyko mokytojas parengė 16 val. programą, kurios pagrindinis tikslas buvo sudominti mokinius dalyku, ugdyti praktinius gebėjimus, keisti ugdymo(si) aplinką. Programai vykdyti per mokslo metus buvo nustatytos 5 dienos, iš kurių 4 programos turiniui atskleisti, o penktoji diena - galutiniams rezultatams pristatyti.

4 Spalį mokiniams pasiūlomos 29 programos, kuriose gali dalyvauti po moksleivių. Norėdami pasirinkti programą, mokiniai rašo motyvacinį laišką, vėliau formuojamos mišrios 5-8 klasių grupės. Po kiekvienos dienos mokiniai ir mokytojai rašo savo mokymosi dienoraštį, kuriame aptaria, kaip jiems sekasi, su kokiais sunkumais susiduria, ko išmoksta.

5 Lietuviško haiku kūrimas
Lietuvių kalbos programa

6 PROGRAMOS TIKSLAS: Susipažinti su haiku – prozinės poezijos stiliumi, unikalia Japonijos poezijos forma. UŽDAVINIAI: Išsiaiškinus minėto žanro kūrimo taisykles, patiems sukurti savo haiku. UGDOMOS KOMPETENCIJOS: Pažinimo, iniciatyvumo ir kūrybingumo.

7 PROGRAMOS DALYVIAI: 5-8 klasių mokiniai.
MOKINIŲ SKAIČIUS: 16 mokinių. PROGRAMA PRISTATYTA respublikinėje mokinių mokslinėje tiriamosios veiklos konferencijoje „Ieškau. Tiriu. Mąstau“. PRANEŠIMĄ SKAITĖ: Auksė Budriūtė (8 klasė), Sandra Auškelytė (8 klasė). KONFERENCIJOS VIETA: Klaipėdos licėjus. KONFERENCIJOS LAIKAS:

8 PIRMOJI DIENA Susipažinome su haiku – prozinės poezijos stiliumi, unikalia Japonijos poezijos forma. Mokytoja pristatė žymiausius japonų haiku kūrėjus, skaitėme šiuolaikinius jų kūrinius.

9 SUSIRINKO BERNIUKŲ DAUGUMA. PRADĖTI NUO POEZIJOS KŪRIMO BUVO NEDRĄSU
SUSIRINKO BERNIUKŲ DAUGUMA. PRADĖTI NUO POEZIJOS KŪRIMO BUVO NEDRĄSU. MOKYTOJA PASAKOJO APIE SAMURAJUS. SUŽINOJOME, KAD JIE PRIEŠ MIRTĮ PARAŠYDAVO PASKUTINĮ HAIKU.

10

11 ANTROJI DIENA Susipažinome su žymiausiais lietuvių haiku autoriais. Išsiaiškinome, kokios haiku kūrimo taisyklės. Pamėginome kurti.

12 TURĖJOME YPATINGĄ SVEČIĄ – MOKYKLOS DIREKTORIŲ
TURĖJOME YPATINGĄ SVEČIĄ – MOKYKLOS DIREKTORIŲ. KAS KITAS GALĖTŲ ĮDOMIAU PAPASAKOTI APIE HAIKU KŪRIMĄ? VYTAUTAS DUMČIUS – JAPONŲ KALBOS IR KULTŪROS ŽINOVAS, POEZIJOS MYLĖTOJAS.

13

14 PIRMASIS DRAUGE PARAŠYTAS HAIKU
Belapiai medžiai Mano galvoje yra Beprasmių minčių

15

16 TREČIOJI DIENA Kūrėme ir redagavome savo haiku, ieškojome tinkamiausio varianto jiems apipavidalinti.

17

18 MŪSŲ KŪRYBA Senas trintukas Nulūžusiam pieštukui Geriausias draugas Karšta vasara Skubu į kiemą Kur nėra ką veikti Sudie vasara Akys rugsėjį lieja Mokyklos suole Motinos veidas Želianti žolė Nušienautoj pievoj

19 KETVIRTOJI DIENA Ruošėmės pristatymui, aptarėme veiklą, pasidalinome įspūdžiais, įsivertinome. Pagal japonų tradicijas gėrėme arbatą ir klausėmės savo kurtų haiku.

20

21 ŠALTĄ RYTĄ KARŠTOJE ARBATOJE KETURIOS AKYS

22 GRIEŽTA HAIKU FORMA Haiku yra japonų lyrikos žanras, užrašomas trimis eilutėmis (originalo kalboje – viena), turinčiomis 17 skiemenų (5+7+5). Kitaip tariant – trieilis, kuriame griežtai reglamentuotas skiemenų skaičius.

23 HAIKU Apie gamtą ir žmogų Sugauti akimirką! Nustebinti! Nerimuojamas
Būtinas sezoninis žodis Kasdieninė kalba Kuo daugiau daiktavardžių Kuo mažiau kitų kalbos dalių

24 ŽYMESNI LIETUVIŲ HAIKŲ AUTORIAI
Dainius Dirgėla, Andrius Luneckas, Artūras Šilanskas, įvairių haiku yra parašę ir daugelis kitų žymių lietuvių poetų.

25 Hokku : Basho Matsuo (1644-1694)
Basho - didis haiku rašytojas ir poetas, suformavęs jų stilių. Kūrėjo poezija buvo greitai pripažinta dėl paprasto ir natūralaus stiliaus. Basho įkvėpė išreikšti tikras žmonių emocijas savo hokku.

26 Haikai : Yosa Buson ( ) Kitas žymus kūrėjas - Buson. Jis bent vienu atveju bandė sulaužyti griežtą haiku formą, parašydamas trieilį tokia skiemenų tvarka: 11, 8, 5. Kartą pamėginęs, grįžo prie įprastos formos. Nepaisant to, kaip pripažįsta specialistai ir vėlesnių laikų haiku kūrėjai, hokku išlieka savimi ir tada, kai nuklystama nuo griežtos skiemenų formulės.

27 Hokku, haikai : Issa Kobayashi (1763-1828)
Žmonių labiausiai mėgstamas buvo Issa, mažiau poetiškas už pirmuosius du, tačiau artimesnis paprastam, eiliniam piliečiui.

28 Haiku : Masaoka Shiki (1867-1902)
Masaoka Shiki japonų poetas, paskutinis iš keturių didžiųjų haiku meistrų. Jis parašė apie 25 tūkstančius haiku (nieko neišmesdavo); į haiku leksikoną įtraukė žodžių, žyminčių naujus gyvenimo reiškinius (,,beisbolas", ,,stiklo durys"); griežtai nesilaikė tradicinės skiemenų schemos; paskutiniais metais negalėdamas vaikščioti rėmėsi tuo, ką matė kambaryje ir pro stiklinę sienelę.

29 IŠ MOKINIŲ DIENORAČIŲ ,,Ypatinga tai, kad haiku kuriami skaičiuojant (5 – 7 – 5)”. ,,Patiko linksmas japonų žaidimas ,,Namukas ir žmogeliukas””. ,,Daug sužinojau apie pačią Japoniją: geografinę padėtį, kultūrą, tradicijas ir įvairius menus”. ,,Sužavėjo pasakojimas apie nindzes ir samurajus”. ,,Įdomu kurti eilėraštį, kuriame tik 17 skiemenų, o mintis gili”.

30 IŠ MOKYTOJOS DIENORAŠČIŲ
„Nuostabu... Mums pavyko sukurti daug puikių HAIKU”. „Gera... Pradėjome mažais žingsneliais, o pabaigoje žengėme dideliais žingsniais”.

31 Pavasario rytas Upės krantai apsnigti Žiedlapiais

32 GALIMYBĖ HAIKU PRISTATYTI UŽ MOKYKLOS RIBŲ
Mokiniai savo kūrybą pristato poezijos pavasario 2014 popietėje „Eilės liejasi laisvai“.

33 2015-2016 M. XIV PASAULIO VAIKŲ HAIKU KONKURSAS
Konkurso nugalėtojų sukurti haiku bus skelbiami antologijų serijoje, pavadintoje „Pasaulio vaikų haiku“. Geriausi konkurso darbai bus rodomi JAV lėktuvo „Boeing 787“ tarptautinių skrydžių metu. Konkursui atsiųsti net 924 iliustruoti haiku iš 139 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų bei neformaliojo švietimo įstaigų.

34 PASAULIO VAIKŲ HAIKŲ KONKURSO LAUREATAI
VASAROS RYTAS BALTOS PIRŠTINĖS BERIA DUONĄ BALANDŽIAMS

35 PASAULIO VAIKŲ HAIKŲ KONKURSO LAUREATAI
AŠARŲ RYTAS NENORIAI Į MOKYKLĄ PĖDINA BATAI

36 „Vaikai. Jie privers mus atsisakyti per šimtmečius nusistovėjusių švietimo formų ir tradicijų. Jie vis labiau bodėsis dabartine mokykla ir iš esmės ugdysis (o gal jau taip ir yra )ne mokykloje. Mokykla monopolio nebeturi, žinių monopolio nebėra, informacijos šaltinių yra daug”. S. Papertas

37 Labai pavargau Po haiku pamokos vėl Noriu valgyti

38 PROGRAMĄ PARENGĖ IR JAI VADOVAVO
KLAIPĖDOS MARTYNO MAŽVYDO PROGIMNAZIJOS LIETUVIŲ KALBOS VYRESNIOJI MOKYTOJA INGA BARKAUSKIENĖ


Atsisiųsti ppt "Praktinė – tiriamoji veikla"

Panašios pateiktys


Google reklama