Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Vilniaus m. lopšelis – darželis “Žibutė” Pranešimas 5-7 metų vaikų virtualaus gyvenimo ypatumai Pranešimą parengė priešmokyklinės „Pelėdžiukų“ grupės.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Vilniaus m. lopšelis – darželis “Žibutė” Pranešimas 5-7 metų vaikų virtualaus gyvenimo ypatumai Pranešimą parengė priešmokyklinės „Pelėdžiukų“ grupės."— Pateikties kopija:

1 Vilniaus m. lopšelis – darželis “Žibutė” Pranešimas 5-7 metų vaikų virtualaus gyvenimo ypatumai Pranešimą parengė priešmokyklinės „Pelėdžiukų“ grupės auklėtoja - metodininkė Vilma Žvirblienė

2 Visame pasaulyje mažamečių naudojimosi internetu statistikos rodiklis kyla. JAV kasdien prie interneto jungiasi 25% trimečių, apie 50 % penkiamečių ir beveik 70% aštuonmečių. Lietuvoje šiuolaikinių technologijų naudojimas taip pat labai išplitęs. Beveik visuose namuose yra po kompiuterį, net apie pusę iš jų – vaiko kambaryje. Pagal atliktus tyrimus 41 % vaikų iki 10 metų Lietuvoje jau turi profilius socialiniuose tinkluose.

3 Mokyklose ir net darželiuose beveik kiekvienas vaikas turi mobilųjį telefoną, nuolat kalbamasi apie internetinius žaidimus, matytus vaizdo įrašus. Vaikai mielai mėgdžioja herojus, matytus šokėjų judesius, kovinius veiksmus, juokingas frazes iš filmų. Tačiau tokio amžiaus vaikai yra jautresni, juos dažnai prislegia virtualaus pasaulio turinys, kuriame vaizduojamas smurtas, patyčios ir kt. (Holloway D. Green L., 2013). Tėvams būtina žinoti kaip saugiai naudotis internetu ir kaip skatinti vaiką aktyviai domėtis gamta, lauko žaidimais.

4 5-7 metų vaikų patiriamos virtualaus pasaulio grėsmės
Virtualus pasaulis savo plačiomis galimybėmis būti kuo tik nori vilioja mažus vaikus: žaisti, kurti, mėgdžioti, bendrauti. Kaip teigiama, kad žmogus tampa priklausomas nuo kompiuterio tuomet, kada jau nebegali be jo gyventi, tampa irzlus, piktas. Dažniausiai taip atsitinka vaikams, paaugliams. Vaikai tampa priklausomi nuo virtualaus pasaulio, jei tėvai neskiria jiems pakankamai dėmesio, neskatina spontaniškai žaisti.

5 Socialiniai tinklai, internetas neleidžia teisingai bręsti protui, nes dėmesys patraukiamas ryškiomis spalvomis ir garsais, o kiti reiškiniai lieka neištirti. Kompiuteryje esame nuolat blaškomi ir trukdomi, mūsų smegenys negali sudaryti stiprių ir plačių neuronų jungčių, kurios suteikia mūsų mąstymo procesui gylio ir savitumo. Mūsų mintys tampa išsklaidytos, silpsta atmintis. Taip atsiranda nemažai spragų, daug nežinomų dalykų: kas, iš kur ir kaip. Vaikai nebeturi galimybių stebėti visos veiksmų eigos, nemato tarpusavio ryšių, jau nekalbant apie tai, kad jie patys galėtų išmokti atlikti kokius nors prasmingus tarpusavyje susijusius veiksmus.

6 Tinklo „ES vaikai internete“ atliktame tyrime „Nuo nulio iki aštuonerių“ pastebėta, kad „vaikai patys kalba apie savo silpnesnius įgūdžius ir mažesnį pasitikėjimą savo jėgomis“. Jie gali praleisti valandų valandas ypatingose internetinėse svetainėse arba žaisdami. Vaikams iškyla sunkumų kalbant apie tikrovės ir fantazijos skirtumus, jie ima perdėtai pasitikėti žmonėmis. Dar būdami penkerių vaikai jungiasi prie virtualių aplinkų, tampa atviri nepažįstamiems virtualiems draugams, kurie gali pasinaudoti šio amžiaus vaikų silpnybėms. Mažiesiems svarbu susirasti draugų, rasti savo vietą tarp bendraamžių, todėl kuria savo profilius socialiniuose tinkluose, bando kopijuoti ir matuoti savo populiarumą internete.

7 Nerimaujama, kad vaikai praleidžia prie ekranų daugiau laiko, nei bendraudami ar žaisdami gyvai. Žaidimai, aplinkos tyrinėjimai yra ypač svarbūs vaiko kognityvinei, socialiniai ir fizinei raidai. Vaiko nenoras spontaniškai žaisti paprastų žaidimų ir būti kieme su bendraamžiais yra didelė problema, kurią reikia spręsti. Ikimokyklinukus labiausiai lavina žaidimai, tačiau kompiuteriniai žaidimai nesuteikis pilna vertiško savo ir aplinkos galimybių pažinimo. Socialiniai tinklai sukelia priklausomybę, neapykantą, susvetimėjimą, vienišumo jausmą ir socialinę krizę.

8 Tėvai ir 5-7 metų vaiko virtualus pasaulis Mažiems vaikams tėvai – idealas, nekritikuojamas ir priimamas su visais privalumais ir trūkumais metų vaikai paklūsta suaugusiųjų autoritetui ir pasiduoda jų įtakai. Tokio amžiaus vaikui reikia autoriteto, kuris remiasi meile, o ne autoritarizmu ar jėga, įsakymu ar valdžia. Šiame vaiko amžiuje tėvų įtaka labai svarbi, svarbus vaikui skiriamas dėmesys, bendri užsiėmimai, atsakymai į vaiko iškeltus klausimus. Vaikui reikalingas susipažinimas su realiu pasauliu, nes „priešingu atveju jo galvos smegenys gali menkai išsivystyti, pvz. Dėl nepakankamo judėjimo, pojūčio bei įspūdžių trūkumo kurių jokios kompiuterinės progamos negali pasiūlyti.

9 Apibendrinant galima teigti, kad tėvai neturi pakankamai žinių apie virtualaus pasaulio pavojus ir vaikų amžiaus tarpsnių svarbiausius raidos uždavinius. Tėvai savo užimtumu ir nepakankamai skiriamu dėmesiu vaikams skatina juos įsijungti į virtualias bendruomenes. Rodydami pasyvų pavyzdį savo atžaloms, jie suteikia galimybes juos kopijuoti.

10 IŠVADOS Internetiniai žaidimai, socialiniai tinklai vaikų gyvenime daro didelę įtaką ne tik fizinei raidai, bet ir kalbos, pažinimo raidai. Vaikai daug ima į širdį, kenčia, dažnai jaučia stresą kaip ir suaugusieji. Daugelis vaikų sėdi prie kompiuterio ilgiau nei yra galima pagal jų amžių žaisdami, todėl yra didelė tikimybė, kad jie yra jautresni, pasyvesni, nes nesulaukia iš tėvų pakankamai dėmesio. Tėvai, kurie savo vaikams neskiria pakankamai dėmesio, nėra įvedę kompiuterio naudojimo taisyklių, žymiai dažniau susiduria vaiko atitraukimo nuo kompiuterio problema bei nesutarimais, nei tie tėvai, kurių namuose yra įvestos taisyklės.

11 Ačiū už dėmesį


Atsisiųsti ppt "Vilniaus m. lopšelis – darželis “Žibutė” Pranešimas 5-7 metų vaikų virtualaus gyvenimo ypatumai Pranešimą parengė priešmokyklinės „Pelėdžiukų“ grupės."

Panašios pateiktys


Google reklama