Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Didžiosios kalbos klaidos ir kaip jų išvengti

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Didžiosios kalbos klaidos ir kaip jų išvengti"— Pateikties kopija:

1 Didžiosios kalbos klaidos ir kaip jų išvengti

2 ŠALTINIAI   1. Lietuvių kalbos žodynas (t. I–XX, 1941–2002) (elektroninis variantas): 2. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos konsultacijos: 3. Lietuvių kalbos instituto konsultacijų bankas: 4. Eurovoc žodynas: 5. Lietuvos Respublikos terminų bankas: 6. Enciklopedinis kompiuterijos žodynas: 7. Kanceliarinės kalbos patarimai: 7. Įvairiakalbis žodynas: 8. Įvairios susistemintos lietuvių kalbos rašybos, skyrybos, stilistikos taisyklės: 9. Lietuvių kalbos tekstynas – žodžių paieška oficialiuose šaltiniuose:

3 KALBOS REIŠKINIŲ VERTINIMO LAIPSNIAI
1. Didžioji kalbos klaida 2. Kalbos klaida 3. Vengtinas reiškinys 4. Šalutinis variantas 5. Lygus variantas

4 DIDŽIOSIOS KALBOS KLAIDOS
Darantys didžiųjų kalbos klaidų, kaip ir nesilaikantys kitų VLKK nutarimų, rizikuoja būti nubausti Valstybinės kalbos inspekcijos 300– 1500 litų bauda pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.

5 Neteiktinos svetimybės Nevartotinos naujosios svetimybės
ŽODYNO Neteiktinos svetimybės Klaidos Galimi klaidų taisymai apart = bè, išskýrus; be tõ Nevartotinos naujosios svetimybės Klaidos Galimi klaidų taisymai ofisas = į́staiga (kartais bū́stinė, biùras, kontorà, rãštinė) preskonferencija = spaudõs konfereñcija sponsorius, -ė = 1. rėmė́jas, -a; 2. mecenãtas, -ė sponsorystė = 1. paramà, rėmìmas; 2. mecenãvimas

6 Neteiktini vertiniai Klaidos Galimi klaidų taisymai Žodžiai
išsireikšti Kaip čia buvo išsireikšta (= pareikšta, pasakyta), statybos nejuda iš vietos. nekurie, -ios Nekurie ligoniai (= Kai kurie; Kurie ne kurie ligoniai; Vienas kitas ligonis) nuo sunkių komplikacijų miršta. pasėka Ši liga palieka savo pasėkas (= padarinius). Junginiai su ant: ant tiek Ligonė ant tiek (= taip, tiek) nusilpusi, kad be lazdos nepaeina. Junginiai su kaip: kaip taisyklė Kaip taisyklė, (= Paprastai) pirmiausia brangsta naftos produktai. Junginiai su kas: kas liečia Kas liečia kredito grąžinimo sąlygas, (= Dėl; O dėl kredito grąžinimo sąlygų) susitarsime. Junginiai su tai: (kaž)kodėl tai Darbo metu man dažnai (kaž)kodėl tai (= kažkodėl, kažin kodėl) skauda galvą. (kaž)koks tai (Kaž) koks tai (= Kažkoks) žmogus tavęs ieškojo; Statant užtvanką gali atsirasti ir (kaž)kokių tai (= tam tikrų) gamtos apsaugos pažeidimų.

7 Žodžių ir junginių reikšmės klaidos
Galimi klaidų taisymai ap(si)jungti apjungti (= sujungti) firmas, bankus, įmones ir pan. ap(si)jungimas nevart. r. „su(si)jungimas; su(si)vienijimas; su(si)būrimas“. glaustais terminais Užsakymus atliekame glaustais terminais (= greitai, per trumpą laiką). iššaukti Iššaukti (= sukelti) ligą, reakciją, žemės drebėjimą ir pan. įvesti pataisą, papildymą = įtraukti, įrašyti, įdėti pataisą, papildymą. matomai (regimai) Matomai (Regimai) (= Matyt), mums reikėtų dar kartą pasitarti. paskaičiuoti Būtina paskaičiuoti (= apskaičiuoti) didžiausią šių vaistų dozę. paskaičiavimas nevart. r. „(tikslus) apskaičiavimas“. pašalinis (vaistų) veikimas = šalutinis (vaistų) poveikis. peržiūrėti peržiūrėti (= iš naujo, dar kartą apsvarstyti) bylą, klausimą, tvarką ir pan. reiškia Reiškia (= Vadinasi), tu rytoj neateisi? Reiškia, (= Taigi) dirbsime iki vėlumos. sekantis, -i Atsakydamas į jūsų raštą pranešu sekantį (= štai ką): [...].

8 Galimi klaidų taisymai
ŽODŽIŲ SANDAROS Klaidos Galimi klaidų taisymai Netaisyklinga daryba ar reikšmė Būdo prieveiksmiai su -(i)ai, padaryti iš būdvardžių su priesaga -inis, -inė, pvz.: asmeniniai = ãsmeniškai besąlyginiai = besą́lygiškai, be są́lygų, griežtaĩ esminiai = iš esmė̃s, sàvo esmè; iš tiesų̃, iš tikrų̃jų orientaciniai = apýtikriai; maždaũg principiniai = iš prìncipo Veiksmažodžiai su priesagomis -inėti, -dinėti ne kartotiniam, o tęstiniam kartiniam veiksmui reikšti pvz.: Dirbtuves reikėtų perkelti į kokią bankrutuojančią ar užsidarinėjančią (= uždaromą) miesto gamyklą. Neteiktini sudurtiniai žodžiai genplanas = generãlinis plãnas medsesuo = medicìnos sesuõ, gailestìngoji sesuõ vyrgydytojas, -a = vyriáusiasis gýdytojas, vyriáusioji gýdytoja vyrinžinierius = 1. vyriáusiasis inžiniẽrius, vyriáusioji inžiniẽrė; 2. vyresnỹsis inžiniẽrius, vyresnióji inžiniẽrė

9 Galimi klaidų taisymai
LINKSNIŲ VARTOJIMO Klaidos Galimi klaidų taisymai Vardininkas nevartotinas: vietoj dalies kilmininko su veiksmažodžiais: (atsi)rasti(s) pvz.: Kolektyve vėl atsirado nesutarimai (= nesutarimų). daugėti (gausėti) pvz.: Susirgimai(= Susirgimų) gripu padaugėjo (pagausėjo). kilti pvz.: Dėl projekto kilo visokios abejonės (= visokių abejonių). Pasitarime iškilo nauji klausimai (= naujų klausimų) dėl darbo sutarčių. mažėti pvz.: Nelaimingi atsitikimai (= Nelaimingų atsitikimų) buityje nemažėja. pasitaikyti pvz.: Gyvenime pasitaiko įvairūs nesusipratimai (= įvairių nesusipratimų). Kilmininkas nevartotinas: (ne) daugiau, (ne) mažiau pvz.: Čia telpa daugiau šimto (= daugiau kaip šimtas, daugiau negu (nei) šimtas, per šimtą, šimtas su viršum) žmonių.

10 Galimi klaidų taisymai
Klaidos Galimi klaidų taisymai Naudininkas nevartotinas: veiksmo objektui reikšti su žodžiais: atitikti kam Nuorašas atitinka originalui (= originalą). neatitikti kam Pasiūla dar neatitinka paklausai (= paklausos). kreipti dėmesį kam Daugiausia dėmesio kreipiame pažangumui (= į pažangumą; skiriame pažangumui). konkretaus laiko ribai arba momentui reikšti, kai nežymima paskirtis pvz.: Šiai dienai (= Iki šios dienos) įregistruoti 775 laikraščiai. Metų pradžiai (= pradžioje) institute dirbo 83 darbuotojai. Pastaba. Veiksmo trukmei bei paskirčiai reikšti naudininkas – ne klaida: Posėdį atidėjo kitai savaitei. tikslui reikšti pvz.: Susirinko posėdžiui (= į posėdį, posėdžiauti). Vykstame oficialiam vizitui (= su oficialiu vizitu, oficialaus vizito). Galininkas nevartotinas: (vietoj dalies kilmininko) pvz.: Reikalinga sekretorė, mokanti užsienio kalbas (= kalbų). pvz.: Nuvažiavo atsiimti dokumentus (= dokumentų).

11 Galimi klaidų taisymai
Klaidos Galimi klaidų taisymai Įnagininkas nevartotinas: veikėjui ar būsenos sukėlėjui (bet ne priemonei) reikšti pvz.: Bičiulis buvo priblokštas tuo įvykiu (= to įvykio). Nekintamam būviui reikšti pvz.: Šio leidinio steigėju (= steigėjas) yra mūsų institutas. Kas buvo šios infekcijos priežastimi (= priežastis)? būdvardžių (ir būdvardiškai vartojamų žodžių) įnagininkas – būviui reikšti vietoj vardininko: Sąraše jis buvo pirmuoju (= pirmasis), todėl atrodė tokiu patenkintu (= toks patenkintas). vietoj kilmininko: Vien pinigai nepadaro žmogaus laimingu (= laimingo); vietoj naudininko: Tai padėtų jam tapti profesionalesniu (= profesionalesniam); vietoj galininko: Kas jį tokiu (= tokį) padarė?

12 Galimi klaidų taisymai
Klaidos Galimi klaidų taisymai Vietininkas nevartotinas: daikto būviui, būsenai ar požymiui reikšti, pvz.: formoje pvz.: Serga tymais lengvoje formoje (= lengva forma; lengva tymų forma). lygyje pvz.: Konkursas vyko aukštame lygyje (= buvo aukšto lygio; buvo gerai organizuotas). stadijoje pvz.: Viskas tebėra projektų stadijoje (= projektai; projektuojama). sumoje pvz.: Bendroje sumoje turime 3000 litų pelno (= Bendra pelno suma – 3000 litų; Iš viso turime 3000 litų pelno). tame skaičiuje pvz.: Statybai skirta 9000 tūkst. litų, tame skaičiuje (= iš jų; iš to skaičiaus) 500 tūkst. litų montavimo ir apdailos darbams. tame tarpe pvz.: Ekspedicijoje dalyvavo 15 žmonių, tame tarpe (= tarp jų) ir vienas gydytojas. veiksmo būdui ar laikui reikšti, pvz.: daugelyje atvejų pvz.: Operacijos daugelyje atvejų (= daugeliu atvejų; daugiausia; dažniausiai) pavykdavo. pagrinde pvz.: Susirinko pagrinde (= daugiausia) profesionalai. pirmoje eilėje pvz.: Pirmoje eilėje (= Pirmiausia; Pradžioje) sudarykime darbo planą. principe pvz.: Principe (= Iš principo) su tavim sutinku. visumoje pvz.: Paroda visumoje (= apskritai) pavyko. kaip prielinksnis ar polinksnis laiko tarpui reikšti: bėgyje pvz.: Darbą turime baigti metų bėgyje (= per metus; šiais metais). laikotarpyje pvz.: Atsakymą gausite trijų dienų laikotarpyje (= trijų dienų laikotarpiu; per tris dienas).

13 PRIELINKSNIŲ VARTOJIMO
Klaidos Galimi klaidų taisymai matmenims ar dydžių santykiui žymėti pvz.: Kraujospūdis 80 ant 120 (= 80 ir 120; 80 su 120). Vaistų imkite vieną šaukštelį ant pusės stiklinės (= pusei stiklinės, į pusę stiklinės) vandens. apie nevartotinas su: ginčytis (ginčas) (apie ką) pvz.: Kilo ginčas apie pelno paskirstymą (= dėl pelno paskirstymo; kaip paskirstyti pelną). rodyti (apie ką) pvz.: Ši lentelė rodo apie gamybos tempų kitimą (= gamybos tempų kitimą; kaip kinta gamybos tempai). skųstis (skundas) (apie ką) pvz.: Gauname nemaža skundų apie duonos kokybę (= dėl duonos kokybės). iš dokumentų parašymo datai žymėti pvz.: Remsimės nutarimu iš spalio 17 dienos (= spalio 17 dienos nutarimu). po veiksmo būdui ar pagrindui reikšti pvz.: Po kokia rubrika (= Su kokia rubrika, antrašte) dėsime šį straipsnį? prie nevartotinas: prie uždarų durų pvz.: Posėdis vyko prie uždarų durų (= už uždarų durų; uždaromis durimis; neviešai; buvo uždaras). keitimo santykiui reikšti pvz.: Pinigai bus keičiami santykiu vienas prie šimto (= vienas už šimtą; vienas su šimtu; šimtas į vieną). už nevartotinas junginiuose: imti (laikyti) už pagrindą pvz.: Rezoliucijos projektą siūloma priimti (laikyti) už pagrindą (= pagrindu; kaip pagrindą).

14 Galimi klaidų taisymai
FORMŲ VARTOJIMO Klaidos Galimi klaidų taisymai Bendratis: su jungtuku jei(gu) nevartotina sąlygai reikšti pvz.: Jeigu kalbėti (= Jeigu kalbėsime, kalbėtume; Kalbant) tiksliau, sugaištas ištisas mėnuo. Tikslas su kad pvz.: Visą savaitę dirbsime, kad suskaičiuoti (= kad suskaičiuotume; norėdami suskaičiuoti) padarytus nuostolius. Išnuomoti, numatyti, parduoti, rašyti (kirčiuoti, linksniuoti, tarti), skaityti, statyti, žiūrėti ir pan. pvz.: Kas dar nusimato (= numatoma; numatyta) programoje? Nosinė čia nesirašo (= nerašoma; Nosinės čia nerašome). Dalyvis nevartotinas: su veikėjo nereiškiančiais daiktavardžiais pvz.: komplektuojančios (= komplektuojamosios, komplektinės, komplektavimo) detalės reikšti savaiminei ypatybei pvz.: Ligonis skundžiasi apsunkintu (= pasunkėjusiu) rijimu; Odos paviršiuje matyti išplėstos (= išsiplėtusios) venos; Jam buvo nustatytas padidintas (= padidėjęs) skrandžio rūgštingumas; Šiai ligai būdinga sulėtinta (= sulėtėjusi) medžiagų apykaita; Padalyvis nevartotinas: to paties veikėjo veiksmui reikšti pvz.: Kuo remiantis (= remdamasis) laikraštis skelbia tokią informaciją? Atsižvelgiant (= Atsižvelgdamas) į susidariusią padėtį, įsakau...

15 SAKINIO DALIŲ IR SAKINIŲ JUNGIMO
Klaidos Galimi klaidų taisymai vietoj to, kad nevartotinas su bendratimi ar padalyviu vietoj užuot pvz.: Vietoj to, kad paaiškinti (= Užuot paaiškinęs), dar labiau viską supainiojo. Vietoj to, kad ugdyti (= Užuot ugdę) savus restauruotojus, švaistėme lėšas kitur. Raštą vadovai nuslėpė, vietoj to, kad paskelbus (= užuot paskelbę) jį viešai.

16 Vykdantysis direktorius Jonas Pavardis
ĮGALIOJIMAS 2012 m. kovo mėn. 7 d. Nr. 290 Vilnius Šiuo pažymima, kad UAB ”Ars libri“ įgalioja pardavimų vadybininką Antaną Pavardį (a/k , paso Nr. LD ) atstovauti bendrovę pasirašant sutartis. Įgaliojimas galioja iki Vykdantysis direktorius Jonas Pavardis

17 Ačiū už dėmesį!


Atsisiųsti ppt "Didžiosios kalbos klaidos ir kaip jų išvengti"

Panašios pateiktys


Google reklama