Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

EUREKA projektas E!4473 „EULASNET II OPTICAL DIAGNOSTICS“

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "EUREKA projektas E!4473 „EULASNET II OPTICAL DIAGNOSTICS“"— Pateikties kopija:

1 EUREKA projektas E!4473 „EULASNET II OPTICAL DIAGNOSTICS“
Dr. R. Aleksiejūnas Vilniaus universitetas, Taikomųjų mokslų institutas

2 OPTICAL DIAGNOSTICS

3 Projekto problematika
Medžiagotyroje ir puslaidininkių fizikoje yra naudojama daug įvairiausių būdų skirtų svarbių medžiagos savybių nustatymui. Universalių metodų nėra, todėl pilnam medžiagos ištyrimui tenka naudoti daug skirtingų metodų. Susidomėjimą įvairiais charakterizavimo metodais labai paskatino plačiatarpių III-N, SiC ir deimanto, naudojamų UV ir VIS srities optoelektronikoje bei didelių galių elektronikoje, bumas.

4 Projekto tikslai „OPTICAL DIAGNOSTICS “ tikslas – ištobulinti netiesinės optikos sužadinimo-zondavimo metodiką ją pritaikant plačiatarpių puslaidininkių diagnostikai bei sukurti atitinkamą automatizuoto diagnostikos prietaiso prototipą.

5 Projekto įvykdymo prielaidos – metodika (žinios)
Prof. K. Jarašiūnas su bendradarbiais ~ 1975 m. pasiūlė idėją, kaip, naudojant lazerius, nustatyti svarbius puslaidininkių elektrinius parametrus (dinaminių difrakcinių gardelių metodas). Laboratorijoje šis metodas daug metų buvo taikomas tirti puslaidininkius laboratorinėmis sąlygomis (Si, GaAs, CdTe, vėliau – GaN, SiC, deimantai, ...) Buvo įrodytas principinis metodo pritaikomumas svarbių medžiagų charakterizavimui (~100 ISI publikacijų, 5 išradimai, 4 LR patentai, 7 disertacijos,...).

6 Projekto įvykdymo prielaidos – įranga ir tarptautinis bendradarbiavimas
NATO Mokslas taikai fondo tikslinės investicijos TMI ODS materialinei bazei atnaujinti, 860 tūkst.Lt, Europos komisijos FP5 programos lėšos (apie 600 tūkst. Lt) mobilumui ir tarptautiniam bendradarbiavimui, kuriant Rytų Europos Kompetencijos Centrus (šiuo atveju- Jungtinį Puslaidininkų Optoelektronikos Centrą SELITEC Vilniuje). LVMSF palaikymas per mokslo grupių projektus, ~150 tūkst. Lt NATO CLG projektai moksliniam bendradarbiavimui su Belgija, Ukraina, JAV, Izraeliu. Europos komisijos FP6 Programos Marie-Ciurie RTN Projektas MANSiC (SiC charakterizavimas): VU dalis 990 tūkst. Eur. ( ). Kiti projektai.

7 NATO SfP ir HOLO-2 ~ m. buvo vykdomas NATO SfP projektas, kurio rezultatas - DDG metodu pagrįstas puslaidininkių diagnostikos prietaisas HOLO-2, kurį gamino UAB „Ekspla“. HOLO-2 yra sėkmingai naudojamas JAV mokslo- industrijos konsorciume „Connection ONE“ III-N sluoksnių parametrų metrologijai ir technologijos optimizavimui

8 HOLO-2

9 HOLO-2 trūkumai Sudėtinga optinė schema, lemianti sudėtingą prietaiso valdymą, mažinanti jo patikimumą ir didinanti jo kainą. Dalis svarbių veiksmų nebuvo automatizuota, todėl reikalavo nuolatinio operatoriaus dėmesio. Šiems trūkumams pašalinti buvo iškelti tokie tikslai: Patobulinti pačią DDG metodiką, ją pritaikant puslaidininkių tyrimams. Surasti tobulesnius techninius sprendimus įdiegiant šias metodikas į prietaisą. Pastarieji tikslai gerai atitiko Eureka projekto reikalavimus.

10 Projekto partnerių poreikis
Metodikos tyrimams ir tobulinimui yra būtini tiriamieji bandiniai; projekto vykdymo pradžioje plačiatarpių puslaidininkių pagaminti Lietuvoje nebuvo galimybės. Prietaiso prototipo gamybai buvo svarbi panašius produktus gaminančių įmonių (mūsų atveju – lazerinės įrangos gamintojų) žinios ir patirtis.

11 Mokslo ir pramonės bendradarbiavimas – mūsų patirtis
bendradarbiavimas per tikslinius projektus, panaudojant sukurtą know-how užsakovo poreikiams – lengvai įgyvendinamas, abipusiai naudingas, tačiau dažniausiai inicijuojamas abipusiu žodiniu susitarimu, tad neatneša lėšų institucijai, tik bendras publikacijas (pvz. TMI ODS bendradarbiavimas su puslaidininkinių medžiagų bei prietaisų kompanijomis: Venta/LT, Giredmet ir kt./Rusija, Bulgarija; LUMILOG/ Prancūzija, AIXTRON Inc./Vokietija, SET Inc ir KYMA Ltd./JAV; sukurtas matavimo stendas „Diagnostika“/Mikroelektronikos įmonei Maskvoje, 1986). Inovacijos pagrindu sukuriamas naujas gaminys-prototipas ir jo technologija perduodama komercializavimui verslo įmonei Lietuvoje Pvz. HOLO-2 modulis perduotas EKSPLA kompanijai NATO MT Projekto vykdymo metu, matavimo stendas pagamintas UAB „Ekspla“ ir parduotas JAV (2004).

12 Projekto partneriai Projekto partnerių ieškojome tarp Lietuvos ir užsienio verslo įmonių, su kuriomis jau turėjome stiprius ryšius. AIXTRON Co., Vokietija - Europoje lyderiaujanti įmonė, gaminanti puslaidininkinių auginimo įrangą pasaulinei rinkai (MOCVD reaktorius). Interesas: įvertinti auginamų medžiagų kokybę ir auginimo technologijos optimizavimą naujais optiniais būdais. EKSPLA , LT - lazerinės ir spektroskopinės įrangos gamybos įmonė. Interesas: išplėsti įmonės siūlomų gaminių asortimentą naujoviškais prietaisais. P.S. buvo bandyta pritaukti Švedijos verslo įmonę, bet ši atsisakė dėl jiems nepalankios nacionalinės Eureka finansavimo politikos

13 Lietuvos partnerių paieška
Taikomųjų inovacinių tyrimų būklė VU 2004/2006 m. buvo įvertinta sukurtųjų išradimų skaičiumi (20) ir paduotų patentinių paraiškų skaičiumi (3); 17 patentų ir 3 paraiškos priklausė užsienio kompanijoms. Užsienio firmos skiria triskart daugiau lėšų užsakomiesiems darbams (~1,5 mln. Lt) nei LR partneriai. Išvada –naujos žinios bei inovacijos bando ieškoti kapitalo Lietuvoje, tačiau jo dar nėra pakankamai sukaupta, tad laimi toji visuomenė (t.y. užsienio šalys), kuri jau turi sukaupusi kapitalo ir ieško žinojimo, idėjų, ir gali jas realizuoti.

14 Sėkmės prielaidos, arba kodėl mums pavyko gauti finansavimą?
TMI ODS veikla ir sprendžiama problema gerai atitiko Eureka projektų reikalavimus; TMI ODS grupė turėjo sukaupusį didelį įdirbį, žinias ir kompetenciją projekto srityje. Ankstesnių projektų vykdymo metu buvo sukurta stipri eksperimentinė bazė, būtina bet kokių projektų vykdymui. Aktyvus ankstesnis bendradarbiavimas labai palengvino projekto partnerių suradimą.

15 Problemos, su kuriomis susidūrėme
Buvo sudėtinga įtikinti verslo partnerius dalyvauti projekte; net ir sutikę dalyvauti, verslo partneriai nėra labai aktyvūs. Dalis potencialių partnerių nesutiko dalyvauti dėl sudėtingo projekto administravimo. Verslo partneriai dažniausiai vengia tiesiogiai prisidėti finansiškai prie projekto vykdymo (pagrindinis įnašas – tam tikras žmonių darbo valandų skaičius). Įpusėjus projektui buvo pilnai nutrūkęs finansavimas (apie 1,5 metų). Tai dar labiau „atšaldė“ partnerių entuziazmą, dalis sprendžiamų problemų prarado aktualumą. Finansavimo sunkumai ir pertrūkiai taip pat lėmė, kad vidury projekto keitėsi (sudėtingėjo) administravimo taisyklės.

16 Projekto būsena Šiuo metu artėjame prie projekto užbaigimo. Yra atlikti visi numatytieji tiriamieji darbai, surinktas ir testuojamas prietaiso prototipas ir sukurta bandomoji programinė įranga. Šiuo metu pasiekti rezultatai leidžia tikėtis, kad pavyks pasiekti užsibrėžtų tikslų: naujasis modulis bus pigesnis, funkcionalesnis ir labiau automatizuotas už savo pirmtaką HOLO.

17 Ačiū už jūsų dėmesį!


Atsisiųsti ppt "EUREKA projektas E!4473 „EULASNET II OPTICAL DIAGNOSTICS“"

Panašios pateiktys


Google reklama