Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Saugesnio interneto centras Lietuvoje

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Saugesnio interneto centras Lietuvoje"— Pateikties kopija:

1 Saugesnio interneto centras Lietuvoje
Rita Šukytė Asociacija „Langas į ateitį“ ITC,

2 “Langas į ateitį” Viešųjų interneto prieigos taškų (VIPT) steigimas
Nemokami kompiuterinio raštingumo kursai plačiajai visuomenei Skatinimas ir mokymas saugiai naudotis e.paslaugomis Lietuvoje veikia 1300 VIPT bibliotekose IKT mokymų dalyvių Metodinė medžiaga gyventojams bei svetainė “Langas į ateitį” – tai žinių visuomenę šalyje ugdanti iniciatyva, įsteigta 2002 metais privačių, socialiai atsakingų įmonių. Asociacijos misija – skatinti informacinių technologijų, interneto ir e. paslaugų naudojimą Lietuvoje.

3 Saugesnio interneto centro veikla

4 Atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą informaciją ir elgesį internete.
Saugesnis internetas Atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą informaciją ir elgesį internete. Skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis technologijomis. Suteikti visuomenei galimybę anonimiškai pranešti apie neteisėtą ar žalingą interneto turinį. Sparčiai didėjant interneto vartotojų procentui Lietuvoje, turime vis daugiau dėmesio skirti saugesnio interneto temai. Tuo rūpinasi programa „Saugesnis internetas“ Tai Europos Komisijos Informacinės visuomenės direktorato programa, vykdoma nuo 1999 metų. Šiuo metu ji vykdoma 34 šalyse. Įtraukti mokinius ir mokytis dalyvaujant SID Savaitė be patyčių Konkursai Teikti pagalbą vaikams, susidūrusiems su elektroninėmis patyčiomis ar kita nemalonia patirtimi internete.

5 Saugesnio interneto centras
Informavimo centras Projekto koordinatorius Informavimo / mokymo centras Karštoji linija Pagalbos linija

6 APTIKAI ŽALINGĄ TURINĮ
PRANEŠK KARŠTAJAI LINIJAI Draugiško interneto svetinėje yra suteikta galimybė, aptikus žalingą turinį internete, apie tai anonimiškai pranešti specialistams, kurie, gavę pranešimus, juos analizuoja, teikia rekomendacijas arba nukreipia į kitas institucijas, kurios pagal kompetenciją galėtų išspręsti problemą vienu ar kitu atveju. Dažniausiai, esant žurnalistų etikos pažeidimams, tokie pranešimai nukreipiami į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, arba esant kriminaliniam turiniui – į policiją.

7 Pranešimų anketa Anketoje galima pasirinkti, kokia tai nelegalaus turinio rūšis; galima nurodyti tikslią vietą internete, kur aptiktas blogo turinio tekstas/vaizdinė medžiaga ir t.t. (URL adresas), galima pakomentuoti situaciją ir pasirinktinai – nurodyti arba ne savo asmens duomenis.

8 Vaikai į „Vaikų liniją“ gali kreiptis:
Tėvai, mokytojai norėdami pasikonsultuoti vaikų saugaus bendravimo internete klausimais, gali kreiptis e. paštu: Vaikai į „Vaikų liniją“ gali kreiptis: nemokamai skambindami telefono numeriu parašydami elektroninį laišką „Vaikų linijos“ interneto svetainėje susirašinėdami sau svarbiais klausimais su bendraamžiais diskusijų forume, esančiame „Vaikų linijos“ interneto svetainėje teikia pagalbą vaikams, susidūrusiems su elektroninėmis patyčiomis, seksualiniu viliojimu, žalingu turiniu ir kita nemalonia ar bauginančia patirtimi, naudojantis interneto technologijomis; konsultuoja tėvus dėl vaikų saugaus bendravimo internete.

9

10 Projekto svetainėje yra skelbiami naujausi straipsniai iš įvairių šaltinių, įvairiomis temomis. Pavyzdžiui, socialinių tinklų pavojai, naujas geras turinys, naudingos mobiliųjų įrenginių programėlės, įvykę renginiai, konferencijos, konkursai, informacija apie naujus ar pritaikytus mokymosi šaltinius ir t.t. Projekto svetainėje galima rasti sąrašą teisės aktų, kurie reglamentuoja nelegalų turinį. T.y. Jūs vienoje vietoje rasite nuorodas į pagrindinius teisinius šaltinius, sutaupysite laiko ir iškart gausite Jums reikalingą informaciją. Saugesnio interneto diena Vaikams ir jaunimui, tėvams

11

12 Pamokų planai http://pamoka.draugiskasinternetas.lt
Veiklos pamokoms: įžanginiai klausimai vaizdo siužetai klausimai diskusijoms situacijų analizė Svetainė, kurioje mokytojai gali rasti pamokų planus, kaip supažindinti jaunuolius su konkrečia saugumo internete tema. Prie kiekvienos temos pateikiamas teorinis įvadas, supažindinantis su svarbiausia informacija ir problematika. Pateikiamos siūlomos pamokos veiklos: įžanginiai klausimai, vaizdo siužetai, diskusijų klausimai, atvejai situacijų analizei. Mokytojai medžiagą gali adaptuoti pagal savo poreikius.

13 E. paslaugų mokymosi svetainė www.epilietis.eu
Svetainėje – tiek valdžios, tiek verslo elektroninių paslaugų mokomoji medžiaga, pasiekiama visiems gyventojams. Atskirai pateiktas skyrelis „Saugumas internete“, kurioje dalijamės nuorodomis į saugesnio interneto šviečiamąją medžiagą, parengtą tiek SIC, tiek kitų organizacijų. Medžiagą galima naudoti savišvietai, o mokytojai ir bibliotekininkai naudoja saugesnio interneto pamokoms. Žinių patikrinimo testai Žaidimai Vaizdo siužetai ir filmai Pamokų planai Mokytojų patirtis Kt...

14 Nuotolinis kursas mokyklų bibliotekininkams www.epilietis.eu/renginiai
Saugumas ir privatumas naudojantis kompiuteriu ir internetu. Saugaus naudojimosi internetu bibliotekose ypatybės ir svarbiausių saugos priemonių taikymas. Vaikų apsauga nuo interneto paslaugų žalingo turinio. Pedagoginės priemonės mokant vaikus ir tėvus saugaus naudojimosi internetu. Asmens duomenų apsauga. Darbo kompiuteriu etika. Nuotolinis saugesnio interneto kursas pritaikytas mokyklų bibliotekininkams. Pirmoji grupė nuo rugsėjo 29 dienos, grupės nuolat planuojamos visus mokslo metus. Kursai NEMOKAMI Mokymo forma – nuotolinis mokymas padedant kuratoriui. Kurso apimtis – 12 akad. valandų. Pažymėjimai – elektroniniai baigus kursą. Pirmoji grupė – nuo rugsėjo 29 dienos.

15 Saugios e. erdvės ženklas www. esafetylabel
Saugios e. erdvės ženklas Kodėl jį verta gauti mokyklai?

16 Saugios e. erdvės ženklas (ang
Saugios e. erdvės ženklas (ang. eSafety Label) – Europos mokyklų akreditavimo sistema. Ją 2012 metais sukūrė Europos mokyklų tinklas „European Schoolnet“ siekdamas plėtoti ir palaikyti aukštus saugios interneto erdvės standartus mokyklose. Sistema veikia 16-oje šalių. Nuo 2015 m. svetainė pasiekiama ir lietuvių kalba.

17 Nauda mokyklai 1. Ištekliai. Svetainėje mokyklos gali susipažinti su nuolat besiplečiančiais ištekliais: saugios e. erdvės patarimais, gairėmis, pasitikrinimo sąrašais ir šablonais. 2. Akreditacija. Mokyklos gali įvertinti savo patirtį ir gauti saugios e. erdvės akreditaciją. 3. Interneto bendruomenė. Vartotojai ir ekspertai dalijasi naudingais patarimais, ištekliais, konsultacijomis ir informacija apie saugios e. erdvės klausimus, padeda vienas kitam ir dalijasi veiksmingos patirties pavyzdžiais.

18 Akreditacija Suteikiamas Saugios e. erdvės ženklas

19 www.esafetylabel.eu šiandien
Europoje: Daugiau kaip 2000 registruotų narių; 632 bronziniai ženkleliai; 54 sidabriniai ženkleliai; 8 auksiniai ženkleliai.

20 Registracija www.esafetylabel.eu

21 Kontaktai Programą Lietuvoje vykdo projektas „Saugesnis internetas“.
Partneris – IT ir telekomunikacijų bendrovė „Teo“ Programą administruoja asociacija „Langas į ateitį“. Kontaktai: Rita Šukytė, Daugiau informacijos: (skiltyje „Saugumas internete“)

22 Ačiū už dėmesį!


Atsisiųsti ppt "Saugesnio interneto centras Lietuvoje"

Panašios pateiktys


Google reklama