Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Socialinės įmonės – vienas esminių instrumentų didinti socialinę atskirtį patiriančių žmonių užimtumą.

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "Socialinės įmonės – vienas esminių instrumentų didinti socialinę atskirtį patiriančių žmonių užimtumą."— Pateikties kopija:

1 Socialinės įmonės – vienas esminių instrumentų didinti socialinę atskirtį patiriančių žmonių užimtumą

2 Socialinių įmonių tikslas
įdarbinant tikslinėms grupėms priklausančius asmenis, skatinti šių asmenų grįžimą į darbo rinką, jų socialinę integraciją ir mažinti socialinę atskirtį

3 Socialinių įmonių tipai ir joms taikomi reikalavimai:

4 1. Socialinė įmonė: tikslinėms grupėms priklausantys darbuotojai sudaro ne mažiau kaip 40 procentų esančių darbuotojų skaičiaus tikslinėms asmenų grupėms priklausančių darbuotojų skaičius yra ne mažesnis kaip keturi; juridinio asmens steigimo dokumentuose yra nurodyta šio juridinio asmens veikla, susijusi su tikslinėms asmenų grupėms priklausančių asmenų įdarbinimu, jų darbinių ir socialinių įgūdžių lavinimu ir socialine integracija; Įmonė nevykdo veiklos, įtrauktos į socialinių įmonių neremtinų veiklos rūšių sąrašą, kurį tvirtina Vyriausybė ar jos įgaliota institucija, arba iš tokios veiklos gautos pajamos sudaro ne daugiau kaip 20 procentų visų šio juridinio asmens pajamų, taip pat nevykdo laikinojo įdarbinimo veiklos.

5 2. Neįgaliųjų socialinė įmonė :
atitinka įprastai socialinei įmonei taikomus reikalavimus; darbuotojai, priklausantys neįgaliųjų tikslinei grupei, sudaro ne mažiau kaip 50 procentų jos metinio vidutinio sąrašuose esančių darbuotojų skaičiaus.

6 Valstybės pagalbos socialinei įmonei rūšys:
1) subsidija darbo užmokesčiui ir valstybinio socialinio draudimo įmokoms; 2) subsidija neįgalių darbuotojų darbo vietoms įsteigti ar pritaikyti ir jų darbo priemonėms įsigyti ar pritaikyti; 3) subsidija tikslinėms asmenų grupėms priklausantiems darbuotojams mokyti. 4) subsidija neįgalių darbuotojų darbo aplinkai, gamybinėms ir poilsio patalpoms pritaikyti; 5) subsidija papildomoms administracinėms ir transporto išlaidoms; 6) subsidija asistento (gestų kalbos vertėjo) išlaidoms.

7 Kitos, įstatymais numatytos, socialinių įmonių lengvatos:
Pelnas, kuris yra investuojamas tolimesnei įmonės plėtrai, naujoms darbo vietoms kurti, gamybiniams pajėgumams didinti ir pan., nėra apmokestinamas pelno mokesčiu; Viešųjų pirkimų įstatymo 13 straipsnis, pagal kurį perkančioji organizacija gali rezervuoti teisę dalyvauti viešajame pirkime tik neįgaliųjų socialinėms įmonėms, ir 91 straipsnis, pagal kurį Perkančioji organizacija yra įpareigojama 5 proc. visų supaprastintų pirkimų vykdyti iš socialinių įmonių

8 Šiuo metu Lietuvoje veikia 137 socialinės ir neįgaliųjų socialinės įmonės, kuriose dirba per 4 tūkstančius tikslinėms grupėms priklausančių asmenų.

9 Socialinė įmonė UAB „LYDERIO GRUPĖ“

10 UAB „Lyderio grupė“ pagrindinė būstinė įsikūrusi Vilniuje
UAB „Lyderio grupė“ pagrindinė būstinė įsikūrusi Vilniuje. Šiuo metu įmonė turi savo biurus Kaune, Klaipėdoje bei Šiauliuose. 2006 metais bendrovė buvo įkurta kaip UAB „EIP ISO konsultacijos ir auditai“, 2008 metais siekiant, kad pavadinimas atitiktų vykdomą veiklą, buvo pervadinta į UAB „Lyderio akademija“, o 2011 metais, ženkliai išsiplėtus paslaugų spektrui, įmonė pakeitė pavadinimą į UAB “Lyderio grupė” 2009 metais įmonei suteiktas neįgaliųjų socialinės įmonės statusas.

11 Vykdomos veiklos: Įmonės vidinė struktūra, pagal vykdomas veiklas, yra suskirstyta į padalinius: Administracijos padalinys (vadovybė, finansai ir buhalterija) - 14 darbuotojų, iš jų 6 turintys negalią. Projektų rengimo padalinys: Projektų rengimo paslaugą sudaro: galimybių studijų, investicinių projektų ir paraiškų ES struktūrinių ir kitų fondų finansuojamiems projektams rengimas; plačios apimties sektorinių galimybių studijų, strateginių dokumentų rengimas; savivaldybių/regionų strateginių plėtros ir veiklos planų rengimas; kokybės vadybos sistemų diegimas; BVM (bendrojo vertinimo modelio) savivaldybėse diegimas; programų ir projektų vertinimas.

12 Parengtų projektų pavyzdžiai:
paraiškos „Pastato pirties kapitalinis remontas pritaikant Purvėnų bendruomenės poreikiams” parengimas; investicinio projekto „Čedasų miestelio uždaromos mokyklos dalies pastato rekonstravimas ir pritaikymas savivaldybės įstaigų ir kaimo bendruomenės reikmėms” parengimas; investicinio projekto „Rokiškio r. savivaldybės pastatų kaimuose turto pagerinimo darbai, plėtojant bendruomenių veiklos galimybes” parengimas; paraiškos „Plinkšių kaimo poilsio ir laisvalaikio zonos statyba” parengimas; projektinio pasiūlymo „Molėtų rajono Videniškių gyvenvietės viešosios infrastruktūros plėtra ir pritaikymas gyventojų poilsio bei kultūrinio turizmo reikmėms” parengimas.

13 projektų administravimo padalinys:
administravimo paslauga teikiama klientams, įgyvendinantiems ES lėšomis finansuojamus projektus. Projektų administravimas apima: projekto veiklų priežiūrą ir kontrolę; viešųjų pirkimų dokumentacijos rengimą ir konsultacijas viešųjų pirkimų vykdymo klausimais; mokėjimo prašymų parengimą, komplektavimą; tarpinių ir galutinių ataskaitų parengimą; konsultacijų projekto įgyvendinimo klausimais teikimą; projekto įgyvendinimo metu iškylančių problemų sprendimą; kitas paslaugas pagal projekto pobūdį. Pagrindinis siekiamas tikslas - padėti projekto vykdytojui sėkmingai įgyvendinti projektą ir pasiekti numatytų projekto rezultatų.

14 Administruojamų projektų pavyzdžiai:
„Pastato - kultūros namų rekonstrukcija, pritaikant Šerkšnėnų bendruomenės narių poreikiams“ – projekto vertė ,07 Lt. Projekto tikslas – kurti patrauklią aplinką gyventi ir dirbti Šiaurės vakarų Lietuvos teritorijoje, kuriant patrauklesnius ir modernesnius kaimus. Pagrindinis uždavinys – rekonstruoti kultūros namų pastatą. „ Varduvos upės salelės, Sedos m., Mažeikių r. sav., šokių aikštelės su stogo konstrukcija ir kitų renginiams skirtų statinių statyba” – projekto vertė ,00 Lt. Projekto tikslas – atnaujinti materialinę bazę Sedos miesto bibliotekos veiklos vykdymui. Projekto uždavinys – atlikti Sedos miesto bibliotekos pastato rekonstrukciją. „ Vilniaus r. Vaidotų mokyklos – darželio „Margaspalvis aitvarėlis“ vaikų žaidimų aikštelių bei želdynų įrengimas” – projekto vertė ,32 Lt. Projektu siekiama pagerinti gyvenamosios aplinkos sąlygas Vaidotų kaime. Projekto metu numatoma sutvarkyti mokyklos-darželio teritoriją, įrengti viešąją erdvę bendruomenės susirinkimams.

15 Mokymų ir apklausų/rinkos tyrimų padalinys - 13 darbuotojų, iš jų 8 turintys negalią (kvalifikacijos kėlimo projektų organizavimas ir vykdymas, mokymo poreikių organizacijose įvertinimas, mokymų ir konferencijų rengimas ir organizavimas strateginio planavimo, kokybės vadybos, vadybos, teisės, psichologijos, finansų, švietimo, sveikatos ir kt. klausimais, įvairūs rinkos tyrimai ir apklausos, IT sprendimų paslaugos); Architektūros padalinys - 21 darbuotojas, iš jų 1 turintis negalią ypatingų ir neypatingų statinių projektavimo ir projektų vykdymo priežiūros paslaugos, teritorijų specialieji ir detalieji planai, geodezinių topografinių darbų atlikimas. Pavyzdžiai: „Pastato-kultūros namų rekonstrukcija, pritaikant Renavo bendruomenės poreikiams“projekto rengimas; „ Varduvos upės salelės, Sedos m., Mažeikių r. sav., šokių aikštelės su stogo konstrukcija” projekto rengimas; „ Sporto aikštyno statyba Palnosų kaime prie Daubiškių pagrindinės mokyklos“ projekto rengimas.

16 Statybų valdymo padalinys - 19 darbuotojų, iš jų 10 turintys negalią
Statybų valdymo padalinys - 19 darbuotojų, iš jų 10 turintys negalią. Statybų padalinys atlieka: visas gen.rangovo arba subrangovo funkcijas statybiniuose objektuose; statybos techninės priežiūros ir statybos valdymo pagal FIDIC procedūras paslaugas, teikia įvairias inžinerines konsultacijas. Pavyzdžiai: atliekami darbai pagal Rangos sutartį - „Mokyklos, Mokyklos g. 1, Buknaičių k., Mažeikių r.sav., pastato paprastojo remonto projektavimo ir statybos darbai, pritaikant jaunimo užimtumo centro ir Buknaičių bendruomenės poreikiams” ; atliekami darbai pagal Rangos sutartį - „Plinkšių kaimo poilio ir laisvalaikio zonos (Konstantino Pliaterio g./ Mokyklos g.) projektavimo, projekto vykdymo priežiūros ir statybos darbai”; atliekami darbai pagal Rangos sutartį - „Poilsio zonos objektų projektavimo ir statybos darbai Urvikių kaime”.

17 Vaizdo stebėjimo padalinys - 44 darbuotojai, iš jų 44 turintys negalią (miestų ir kitų teritorijų vaizdo kamerų transliuojamo vaizdo stebėjimo paslaugos); Švaros serviso padalinys - 52 darbuotojai, iš jų 51 turintis negalią (įvairių patalpų ir teritorijų valymo bei priežiūros paslaugos); Kopicentro padalinys - 3 darbuotojai, iš jų 2 turintys negalią (įvairaus formato dokumentų spausdinimo, skenavimo, kopijavimo ir įrišimo paslaugos, dizaino ir maketavimo paslaugos, tekstų redagavimas); Suvenyrų gamybos padalinys - 12 darbuotojų, iš jų 11 turintys negalią (stiklo mozaikų ir vitražo suvenyrų gamyba); Veikla vykdoma visoje Lietuvos teritorijoje. Pagrindiniai mūsų klientai yra miestų savivaldybių administracijos, ministerijos, kitos valstybinės institucijos ir įstaigos. 65 proc. (arba 140 darbuotojų), nuo visų darbuotojų, sudaro žmonės turintys negalią.

18 Įmonės „Lyderio grupė”socialinė politika:
aktyvi socialinės integracijos politika; platus paslaugų, kurias atlieka išimtinai neįgalūs asmenys, spektras; neįgaliųjų įdarbinimas visuose įmonės padaliniuose; socialinės integracijos departamento įkūrimas, kurio kompetencijos yra steigti darbo vietas bei ieškoti įvairių neįgaliųjų įdarbinimo galimybių įmonės viduje, ieškoti naujų veiklos sričių, palankių neįgaliųjų įdarbinimui, rūpintis neįgalių darbuotojų kvalifikacijos kėlimu, bendrųjų ir specialiųjų įgūdžių lavinimu, motyvuoti juos aktyvesniam gyvenimo būdui.

19 Socialinė įmonė UAB „LYDERIO GRUPĖ“ – viena iš VšĮ „Neįgaliųjų socialinių įmonių sąjunga“ steigėjų

20 VšĮ “Neįgaliųjų socialinių įmonių sąjunga”

21 VšĮ “Neįgaliųjų socialinių įmonių sąjunga” (NSĮS) metais įsteigta viešoji, pelno nesiekianti, įstaiga pagrindinis tikslas - neįgaliųjų asmenų integracija į darbo rinką, skatinant neįgaliųjų socialinių įmonių konkurencingumą.

22 Statistika

23 NSĮS narės Šiuo metu sąjunga vienija 20 neįgaliųjų socialinių įmonių, kuriose dirba apie 1000 įvairią negalią turinčių asmenų. Dirbančių neįgaliųjų skaičius įmonėse svyruoja nuo 5 iki 200 neįgaliųjų. Dauguma įmonių yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau veiklas vykdo visoje Lietuvoje.

24 NSĮS narių vykdomos veiklos:
Projektų rengimas, vykdymas ir administravimas. Konsultavimas. Vaizdo stebėjimas. Projektavimas. Statybų darbai. Valymo paslaugos. Siuvimas. IT paslaugos. Reklamos priemonių gamyba. Baldų gamyba. Rinkos tyrimai. Rankdarbiai, suvenyrai.

25 NSĮS augimas Sąjungai pradėjus vykdyti savo veiklas, jos narės buvo 5 neįgaliųjų socialinės įmonės, kuriose dirbo apie 100 neįgaliųjų. Per metus prie sąjungos prisijungė 15 neįgaliųjų socialinių įmonių, sparčiai didėjo jose įdarbinamų neįgaliųjų skaičius.

26 Vykdomi projektai Įvykdytas projektas LLIII-135  „Neįgaliųjų socialinių įmonių konkurencingumo didinimas“ finansuojamas iš Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos pagal 2007–2013 m. Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslą. Vykdomas projektas G.A.L.I.U. - Galimybės. Apsisprendimas. Lavinimas. Įdarbinimas. Užtikrintumas. finansuojamas iš Europos socialinio fondo pagal VP1 Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą. Vykdomas projektas LLIV- 219 “Neįgaliųjų darbo galimybės ir patirtis” finansuojamas iš Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos, pagal 2007–2013 m. Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslą.

27 Geroji projektų patirtis:
Sukurta ir nuo 2011 m. birželio mėn. pradžios veikia internetinė svetainė su neįgaliųjų CV duomenų baze: ramdarit.lv Svetainė skirta neįgaliesiems, norintiems dirbti ir ieškantiems darbo bei darbdaviams, norintiems įdarbinti neįgaliuosius ir ieškantiems tinkamų darbuotojų. Svetainėje taip pat patalpinta aktuali teisinė informacija apie darbo įgūdžių įgijimo rėmimą, darbo vietų steigimo subsidijavimą, įdarbinimą subsidijuojant bei savarankiško užimtumo rėmimą, darbuotojams daug pagalbos bei patarimų rašant CV, motyvacinį laišką, gausu aktualios informacijos bei naujienų.

28 Išleisti leidiniai: katalogas „Neįgaliųjų darbo gerosios patirties pavyzdžiai“ ir praktinis vadovas perkančiosioms organizacijoms „Socialiai orientuoti darnieji viešieji pirkimai“; Atlikta galimybių studija “Neįgaliųjų įdarbinimo galimybių plėtra”; Neįgaliųjų konsultavimo paslaugos.

29 NSĮS veiklos (1) Atstovaujame sąjungos narius ir giname jų viešąjį interesą. Tuo tikslu lankomės Lietuvos darbo biržoje, LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, LR seime, LR ūkio ministerijoje, Neįgaliųjų reikalų taryboje, perkančiosiose organizacijose ir kt. Viešiname sąjungai priklausančius narius ir jų produkciją bei veiklas. Konsultuojame sąjungos narius aktualiais klausimais jų kasdieninėje veikloje. Padedame surasti neįgalių darbuotojų.

30 NSĮS veiklos (2) Analizuojame viešųjų pirkimų rinką ir statistinius rodiklius, kuriais remiantis planuojame tolimesnius veiksmus (perkančiosioms organizacijoms siunčiame raštus, lankome jas, organizuojame seminarus). Dalyvaujame darbo grupėse svarstant įvairius teisės aktus, jų pakeitimus (LR socialinių įmonių įstatymas, Nacionalinė neįgaliųjų socialinės integracijos programa m.). Bendradarbiaujame su nevyriausybinėmis organizacijomis, profesinės reabilitacijos įstaigomis, dienos užimtumo centrais ir kitomis įstaigomis, neįgaliųjų integracijos ir įdarbinimo klausimais.

31 NSĮS veiklos (3) Konsultuojame neįgaliuosius darbo klausimais, padedame ieškoti naujų darbo galimybių. Konsultuojame neįgaliuosius verslo pradžios klausimais, padedame parašyti verslo planą. Viešiname neįgaliųjų darbo galimybes, dalinamės gerąją neįgaliųjų darbo patirtimi.

32 "Workability Europe" Nuo 2010 birželio mėnesio NSĮS tapo pilnateise "Workability Europe" nare. "Workability Europe" - tai didžiausia organizacija Europoje, atstovaujanti tuos, kurie suteikia darbą asmenims su negalia arba teikia su įdarbinimu ar neįgaliųjų profesiniu parengimu susijusias paslaugas. „Workability Europe“ vienija 40 narių organizacijų iš 23 Europos valstybių. „Workability Europe“ narių įgyvendinamos programos kasmet leidžia darbą rasti žmonių su negalia. Narystė šioje organizacijoje leis perimti Vakarų valstybių patirtį integruojant asmenis su negalia į darbo rinką ir ją pritaikyti Lietuvoje.

33 Problemos Nėra tinkamai parengtos ir efektyviai vykdomos strategijos siekiant integruoti neįgaliuosius į darbo rinką; Trūksta informacijos sklaidos ir bendradarbiavimo tarp neįgaliųjų, juos įdarbinančių darbdavių, įvairių valstybinių institucijų, profesinės reabilitacijos įstaigų ir nevyriausybinių organizacijų; Neįgaliųjų nenoras dirbti (motyvacijos stoka, nemokėjimas savęs pateikti darbo rinkai, kvalifikacijos trūkumas). Visuomenės, darbdavių pilietiškumo ir socialinės atsakomybės stoka įdarbinant neįgaliuosius; Informacijos apie neįgaliųjų įdarbinimo galimybes ir valstybės paramą trūkumas; Statistinės informacijos susijusios su neįgaliaisiais trūkumas.

34 VšĮ „Neįgaliųjų socialinių įmonių sąjunga“
Klaipėda: Šilutės pl. 83, LT Tel , Faks Vilnius: Ukmergės g. 222, LT Tel , Faks el. p.:

35 DĖKOJU UŽ DĖMESĮ Trakai


Atsisiųsti ppt "Socialinės įmonės – vienas esminių instrumentų didinti socialinę atskirtį patiriančių žmonių užimtumą."

Panašios pateiktys


Google reklama